henkg Posted October 6, 2019 Share Posted October 6, 2019 Die vragen, en antwoorden kun je hier dus kwijt. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted October 6, 2019 Share Posted October 6, 2019 Hey Henk, ik heb een potje kristalon meegenomen. Ik ben heel benieuwd want ik gebruik normaal nooit meststoffen dus ik heb goede hoop voor volgend jaar maar ik kan online vinden dat het water oplosbaar. Maar ik kan geen verhoudingen vinden. Hoeveel gram gebruik jij op een liter? Of is het de bedoeling dat ik het over dr grond strooi als de planten bloemen vormen net voor ik de sproeier aan zet ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldfish Posted October 6, 2019 Share Posted October 6, 2019 @ Cupcakeje: : Henk onthulde mij deze formule: 1 gram op 1 liter water. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted October 6, 2019 Share Posted October 6, 2019 Top dankjewel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted October 7, 2019 Author Share Posted October 7, 2019 Over de Kristalon rood, NPK 12-12-36 + 1 MgO, snel volledig wateroplosbaar.Ik gebruik het vooral potteelt, bij aardbeien, tomaten en zo, als bijbemesting vanaf de vruchtvorming. Ook als ik bij volle grond teelt te laat ben voor patent kali. Het duurt namelijk vrij lang voordat die korrels door regen oplossen.Bij potteelt van tomaten doe ik meestal 50% gewone vloeibare terrasplantenvoeding + 50% Kristalon. Ook bij potteelt aardbeien vóór de vruchtvorming.Dosering: inderdaad 1 g/L (dus 10 gram per 10L gieter). Het Bon Maman jampotje is dus genoeg voor ongeveer 300 liter oplossing.Algemeen: Te weinig (bij)mesten geeft misschien iets minder opbrengst. Teveel bemesten geeft dooie planten. Bijvoorbeeld aardbeien lusten wel wat, maar zijn erg gevoelig voor te veel. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Dank Henk. En ook voor de mooie mayopotten waarvan ik op het laatst nog twee heb meegenomen: als je ze nog spaart voor de volgende mtfd: het is een geweldig maat voor mijn kruiden voor de thee e.d. Ik kan er nog wel een paar gebruiken. Mellie een vraag aan jou over de suppengewurz, hoeveel gebruik jij daarvan ongeveer? Zeg per liter soep? Het ruikt goed!Angela: bijna alles past Mylena je courgettezoetzuur is ook erg lekker.Verder heb ik nog niks geproefd. Anna: zet je het recept van de kweeperenzoetzuur hier ergens neer? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted October 8, 2019 Author Share Posted October 8, 2019 Die mayopotten komen niet van mijzelf. Ik zag ze bij buur D, een fervent patatmetmayonaise-eter. Hij had er maar liefst 18 opgespaard (eigenlijk: niet weggegooid). Net zoals jij zag ik de vele gebruiksmogelijkheden (wellicht ook geschikt voor wecken, maar misschien is de klem te sterk om de hete lucht te laten ontsnappen.). Ik dacht dat ze in no time weg zouden zijn maar ik raakte ze aan de straatstenen niet kwijt. Volgende keer hoor ik wel even hoeveel nieuwe voorraad er dan is. Net zoals de 2,65 L glazen augurkenpotten van Angela, die wil ook niemand. Raar, ik heb er inmiddels een stuk of tien, waarvan acht in gebruik. Voor rumtopf, "Hans" kruiden, gedroogde appeltjes en zo. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Ja, vragen! Ik heb drie soorten pepers (vruchten, dus geen zaden of plantjes) meegenomen, en ondanks de foto's die ik als geheugensteuntjes nam weet ik nu al niet meer van alle drie wat het is. 1.Kleur: rood, maar er zaten ook groene bij.Plaats: buiten in een zakLengte: 5 tot 10 cmDikte: dikker dan een dikke duim.Hoe heten ze en hoe heet zijn ze? 2.Kleur: roodPlaats: binnen op de tafel in een potje.Lengte: een halve vinger lang.Dikte: slanke vingerdikte.Ik vermoed Grandpa's... something? Hoe heet zijn deze? 3. Kleur: oranjerood/roodPlaats: buiten in een zakFormaat: vingerkootjeVorm: sommige puntig, andere vierkant.Hoe heten deze rakkers en hoe hot zijn ze? En voor alle drie: hoe bewaar ik deze het beste tot ik ze ga zaaien, openmaken en zaadjes laten drogen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Ik dacht dat ze in no time weg zouden zijn maar ik raakte ze aan de straatstenen niet kwijt. Volgende keer hoor ik wel even hoeveel nieuwe voorraad er dan is. Ik heb er verlekkert naar staan kijken! Ik dacht dat jij ze had gekregen omdat er je naam bij stond en niet te geef waren. Anders had ik er zeker interesse in gehad. Helaas pindakaas. @appelvrouw: 2 theelepels of een flinke koffielepel voor een liter. Is ook vooral eigen smaak denk ik? Bij sommige dingen doe ik er wel 3 lepels bij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted October 8, 2019 Author Share Posted October 8, 2019 Arja:no. 2 lijkt sterk op Grand Pa's Home Pepper (GPHP). Niet die van mij, want die stonden op de tafel buiten. En hoe heet die drie soorten zijn? "Wat vind je zelf" is meestal een nare dooddoener op een vraag, maar hier niet. Want je hebt die pepers, mooi rijp. Zelf proeven dus. rauw.Voor de zekerheid beginnen met eerst een heel klein flintertje. Niet van het puntje, want dat is vaak beduidend minder heet dan de rest.Let dan ook op de smaak. GPHP vind ik alleen maar behoorlijk heet, verder geen smaak helaas. Als ik die volgend jaar weer zet, dan voornamelijk om de sierwaarde, door de enorm grote hoeveelheid kleurige vruchtjes, van vroeg tot zeer laat in het seizoen. Best proeven met een steeds minstens een uur ertussen, want direct na een idioot heet pepertje proef je niets meer van een veel minder hete peper. Andersom kan wel direct na de vorige. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
prettig gestoord Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Arja, die eerste waren uit mijn kas afkomstig en het ras is zoloty rog. Kleurt van geel naar rood, in alle stadia eetbaar.Zou een mild pepertje moeten zijn, maar tot nu toe heeft hij al voor enige toiletplezier en pakjes rennies die als snoepjes werden genuttigd gezorgd zullen we maar zeggen Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 henkg, je hebt natuurlijk helemaal gelijk over het zelf proeven! De GPHP (2) klinken voor mij ook meer richting leuk dan nuttig en dat is prima. prettig gestoord, de zoloty rog (1) dus, ook die zal ik kwa hitte gaan uitproberen. Eens kijken of ik (nouja, mijn vader dus) deze winter het kasje nog ga bouwen op onze woest&ledige grond, dan kan ik ze fijn binnen parkeren. Nu benieuwd wat (3) is en of ze alle drie heel verschillend zijn. Wordt vervolgd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Wie had de pepers meegenomen dan? Was het niet PG? Henk ik heb keurig gewacht totdat ervan genomen was door de grootste groep..na de uien van enkele jaren geleden ben ik bescheidener geworden Ik heb mijn kruiden tot nu toe in grote potten van bamboe koffiedrink, lekkere slanke hoge potten dus veel plek op een plankje, maar die deksels beginnen nu een na de ander te krakken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
prettig gestoord Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Wie had de pepers meegenomen dan? Was het niet PG? Alleen de Zoloty Rog waren van mij (meest linker2 op de foto) de andere niet Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig! Link to comment Share on other sites More sharing options...
angela Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 De andere pepers waren van JootjeHet zakje overgebleven zaad lag op de zadentafel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 En eh... Hoe bewaar ik het peper gebeuren? Zaadjes eruit halen, laten drogen? Ik nam ook oerprei mee van de tafel (dankjewel aan degene die de knolletjes daar achter liet in een roze zakje!) Moet ik die nu al poten? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Ja de oerprei kan je nu poten. Pepers: Je kunt op twee manieren de zaadjes eruit halen, of de pepers helemaal laten drogen op een bord oid bij de verwarming, of de pepers eten en de zaadjes eruit halen en ook goed na laten drogen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Graag gedaan arja, ik heb mijn oerprei gister en gepoot. Doe ik altijd gelijk met de knoflook. Ik kon zelf niet al mijn bolletjes kwijt dus volgend jaar kan ik ze weer ruilen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Ok doen we, thx. Wel even in een pot, want in het stuk tuin naast het nieuwbouwhuis (bijna af! bijna af!) moet eerst even een soortement van indeling komen. Een Plan! Voordat ik dingen in de grond stop die ik nooit meer terug ga vinden. Of waar iedereen overheen stampt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 In een pot is geen probleem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted October 11, 2019 Share Posted October 11, 2019 De kleine pepertjes buiten waren inderdaad van mij. Ecuadorian sweet ofzo. Very mild...althans..dat stond op het zakje.Was voor mij nog te pittig, maar ik ben een watje geloof ik! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 11, 2019 Share Posted October 11, 2019 Vincent de gelei van de kweepeertjes ( chaenomeles) is zeer lekker, aromatisch, geparfumeerd. Wel een beetje zurig, maar daardoor ook weer voor meerdere gerechten te gebruiken. En omdat het mooi geleerde kan het ook leuk gepresenteerd worden. Voor wie er van de Aloe Vera heeft meegenomen ( geweldig dat ze allemaal weg waren ) die waren gedoneerd door een van onze nieuwe leden MarjaP, misschien kunnen jullie haar hier welkom heten en bedanken: kennismaking-met-mij-t25931.html Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldfish Posted October 11, 2019 Share Posted October 11, 2019 Leuk om te horen Appelvrouw. Volgend najaar weer ruilen, of zal ik dit najaar stekken voor je maken zodat je die in April mee kan nemen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mylena Posted October 13, 2019 Share Posted October 13, 2019 Ik dacht dat ze in no time weg zouden zijn maar ik raakte ze aan de straatstenen niet kwijt. Volgende keer hoor ik wel even hoeveel nieuwe voorraad er dan is. Ik heb er verlekkert naar staan kijken! Ik dacht dat jij ze had gekregen omdat er je naam bij stond en niet te geef waren. Anders had ik er zeker interesse in gehad. Helaas pindakaas. @appelvrouw: 2 theelepels of een flinke koffielepel voor een liter. Is ook vooral eigen smaak denk ik? Bij sommige dingen doe ik er wel 3 lepels bij. Mellie ik had hetzelfde! Ik dacht dat het een ruil was. Ik kan bijna altijd potten gebruiken. Niet die hele grote . En Appelvrouw: wat fijn dat de courgette in het zuur in de smaak viel. Jouw appeltjes zijn ook erg lekker en ik ben erg blij met de tomaten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 13, 2019 Share Posted October 13, 2019 Leuk om te horen Appelvrouw. Volgend najaar weer ruilenJa weer ruilen graag Via instagram kreeg ik nog tips van een chaenomeles kweker uit Letland..ze worden dus ook proffesioneel geteeld voor saus, in snoep etc. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.