Geplaatst: 6 juni 20205 j Niet om Appelvrouw ervan te weerhouden om antwoord te geven, maar om als pootgoed te gebruiken zou ik de preien langer laten staan; zolang ze nog groen zijn kan de bol er nog van groeien. En dan zou ik zelf zeker de grootste bollen uit een cluster bollen nemen, want van de kleintjes mag je maar kleine preitjes verwachten. Van wat op mijn foto staat van een paar berichtjes terug is het meeste in de pasta beland, zowel de bolletjes als het groen. Die bolletjes zijn heerlijk zacht, viel me op. Het zag er uit zoals op Appelvrouw's foto, dus de bollenclusters hadden nog een stuk dikker kunnen worden, maar het groen raakt dan vergeeld en de opkomende bloemstengel zorgt waarschijnlijk voor wat taaiheid en bitterheid van het groen. Het is dus lastig om zowel kool als geit te sparen. Ik had er trouwens ook wat 'heksenbezem' in, net als op de foto's van Appelvrouw valt te zien. Dat is die doorgroei van net gevormde bolletjes. Ik had het vorig jaar dacht ik niet, maar oerprei lijkt er erg gevoelig voor.
Geplaatst: 6 juni 20205 j Jazeker wat roeier zegt diegene waar ik mee door ga kweken laat ik nog in de grond, sterker nog ik ga ze dit jaar niet opgraven was de gedachte..maar dat is misschien geen goed idee🤔 We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 7 juni 20205 j kan wel, ze laten staan, we hebben hier een reepje van 30x100 cm dat er al 5 jaar staat, beetje mest, beetje kali elk jaar het is alleen lastig wieden
Geplaatst: 7 juni 20205 j Thanks Rob en mag ik vragen wat je ervan oogst en wanneer? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 7 juni 20205 j oogst vanaf april t/m september of zoiets, telkens wat stengels en bolletjes van vorig jaar, voor de sla of de wok, volgend jaar zijn de bolletjes weer gesplitst enn kunnen we verdeer
Geplaatst: 27 februari 20214 j Mijn vriendin kwam met de volgende look-achtige aanzetten om mee te koken, gekocht op de markt. Nu werd ik vrij enthousiast, aangezien ik vermoed dat het om oerprei gaat en ik daar al een paar keer naar had gekeken. Maar nu heb ik nog een paar vragen: Kan dit iets anders zijn dan oerprei? En kan ik er hier nog een paar van planten om er later in het jaar kleine bolletjes van te nemen om verder mee te kweken?
Geplaatst: 27 februari 20214 j Volgens mij is het gewoon verse knoflook en geen prei. Knoflook wat net geoogst is, is altijd wat nattig en de schil is daardoor niet zo ehm... goh. Hoe zou je dat noemen, droog?! [emoji849][emoji51]
Geplaatst: 27 februari 20214 j Toen ze het kocht dacht ze dat het verse knoflook was, maar het heeft een hele flauwe knoflooksmaak en er zitten geen tenen in. We hebben regelmatig verse knoflook in huis om te weten dat het dat dus niet is.
Geplaatst: 27 februari 20214 j Totaal geen tenen? De oerprei die ik nu oogst ziet er niet zo uit, is meer een preistengel met onderop een verslijmd teentje. Het zouden allerlei soorten uitjes kunnen zijn maar ik denk geen oerprei. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 29 april 20214 j Deze staat al een aantal jaren op dezelfde plek ongestoord zijn ding te doen. Vorig jaar kwam er een prachtige bloem aan. Ik wil af en toe eens zo'n dikke stengel oogsten en de rest laten staan. Maar hoe doe je dat? Iemand die dat ook doet? Of is het geen oerprei? "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 29 april 20214 j Misschien heel flauw @speets, ik weet ook niet of je dit topic al doorgenomen hebt, maar ik raad je dat wel aan. Erg veel info, linken en tips. De mijne staan nu ook verwaarloosd op een kluitje, want ik heb verzuimd ze uit te planten. Dat had gemoeten. Een beetje zoals bij knoflook bijvoorbeeld, waarvan je de tenen ook afhaalt en uitplant. Ze worden dan dikker en krijgen kleine bollen, tenen die ook weer uitgeplant worden. Zo krijg je ook lekker veel oerprei. Is het oerprei? Het ziet er wel zo uit, al kan knoflook er ook zo uitzien. Heb je daar eens knoflook verbouwd en is er een bol met tenen overgebleven en weer aan het uitlopen gegaan? Ik zou zeggen, neem er wat van, ruik, proef. Ikzelf eet het net als prei, de buitenste taaie bladen verwijderen en het lichtgroene / witte gedeelte eten als prei. Het loopt meer dan bij prei uit in een bol, waarvan ik de onderste helft niet eet, die smaakt me grondachtig. Het moet naar prei smaken en ruiken, beetje naar ui misschien, maar volgens mij, als ik het goed heb, niet naar knoflook. Dit wordt zo'n beetje de tijd om te gaan oogsten, de meimaand.
Geplaatst: 30 april 20214 j Dank @HuubvG Jazeker ken ik dit draadje. Ik weet wel wat er "had gemoeten", maar het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk te oogsten. Ik wil zoals gezegd alleen af en toe 1 preitje oogsten en de rest laten staan. Zoals je ook doet bij bv citroengras. Dus dat ga ik maar gewoon doen. "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 30 april 20214 j Ik denk dat ik er dan een schepje naast zou steken om wat zand en wortels weg te halen, en er dan 1 of 2 (of wat je maar wil) vanaf de zij/onderkant weg trekken. En dan het zand weer terug drukken. De rest groeit daarna vast vrolijk verder. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 18 augustus 20214 j Zojuist een “ bol” met oerpreiknolletjes schoongemaakt om de teentjes te gebruiken als toevoeging bij bread and butter pickles. Ik heb echt flinke clusters dit jaar en denk erover nog een aparte inmaak te doen met alleen oerprei-uitjes. Ook ga ik denk ik van de week de grote tenen weer op een nieuw plekje zetten..na twee jaar op dezelfde plek geteld te hebben vind ik de verse teelt leuker, dus ieder jaar tenen opnieuw op een ander stukkie. 220 gram een bolletje parellook, niet gek! 150 gram tenen best wel grote, ik heb ze maar doorgesneden. Iemand die nog leuke tips heeft voor het verwerken van enkele clusters? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 2 oktober2 Okt Ik had heel de zomer, en mogelijk zelfs heel het jaar, de oerprei niet gezien, en was bang dat ze het in het vijgenbos het loodje hadden gelegd want het is daar behoorlijk donker tussen de kleine boompjes / bosjes. Vandaag wat laaghangende vijgen takken weggehaald, en ik zag dat ze al een cm of 5 boven de grond waren gekomen. Ze staan er al een jaartje of 4, ooit geplant en daarna nooit meer verplant. Was eigenlijk het plan afgelopen zomer, maar was er niet van gekomen, dus wordt dat komende zomer maar. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 13 november13 Nov Nou, het is een behoorlijke bos en moet nodig uitgedund / uitgeplant worden..(En nog wat heermoes verwijderen.) Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 14 november14 Nov Das mooi AC! Het groeit bij jou dus ook goed tussen de boompjes. Zelf had ik ook enkele bolletjes in het bosje geplant dat was ik vergeten, je foto is een goede reminder..ik ga op zoek.Hoe ga je uitdunnen? Ga je voorzichtig opgraven en weer terug planten op de zelfde of andere plek? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 november14 Nov Wat een leuk topic! Ik weet alleen niet waar ik het neer moet zetten bij ons in de tuin. Ik ben langzaam aan de siertuin aan het veranderen in een moestuin zo lijkt het. Ik vind uiteindelijk altijd weer een plekje.
Geplaatst: 14 november14 Nov Eigenlijk te veel ideeën 🤭Ik wacht tot het loof in de zomer bijna is afgestorven, ik denk dat dat beter is, anders beschadig ik de wortels te veel. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 14 november14 Nov @acpronk en @appelvrouw Ik las dat Olifantenknoflook en oerprei hetzelfde is, klopt dat?
Geplaatst: 14 november14 Nov nee dat is niet hetzelfde. Eetbaargoed heeft daarover een duidelijk filmpje gemaakt
Geplaatst: 14 november14 Nov Hoi,Ik heb de oerprei al jaren, er wordt regelmatig van gegeten.Je kunt het groen snijden en/ of de bol eten als ui.Rond mei/ juni heeft de bol klisters gevormd en kun je deze opnieuw uitplanten.
Geplaatst: 15 november15 Nov Ik ben mijn oerprei inmiddels kwijt, net als de boomui. Helaas 😕 Jaren gekweekt en ik kan ze nu in de tuin niet meer terugvinden. Ik heb ze ± een of twee jaar geleden nog uitgedeeld en nu zijn ze uit mijn eigen tuin verdwenen 😞 Stom. Even niet opletten en ze zijn weg. De olifantknoflook doet het juist verschrikkelijk goed. Dus van de alliums die zichzelf met weinig moeite vermeerderen is dat dan het blijvertje. Ik had al gelezen van @Jorieke123 dat ze ook in groene fase als preitje prima te gebruiken zijn. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 15 november15 Nov Tijdje geleden oerprei plantje gekocht.Ik moet hem nog in de grond zetten of mini.Leuk topic voor mij nu.@woldistel jij bent je prei kwijt en ook je uienboom. Die was bij mij ook ineens weg.Nu is het filmpje ook weg om te leren over de oerprei. 🌱😅🌱 weer terug🌱😀🌱Nu met dat zachte weer heb ik al lange sprieten van de knoflook en ik zie ook al bollen die boven de grond uitkomen.Is het een idee om die sprieten te oogsten voordat het gaat vriezen?Iemand enig idee. ? 15 november15 Nov aangepast door peulenschil
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.