Jump to content

Bio zadendoos 2020/2021


Recommended Posts

De BIO zadendoos 2020/2021

 

Voor wie is het bedoeld?

De Inschrijving is open voor leden die minimaal 6 maanden lid zijn van het forum, en die een actieve houding hebben. In verband met slechte ervaringen van de post bij het zenden naar het buitenland (en omgekeerd) kunnen leden uit het buitenland alleen meedoen als zij een een Nederlands postadres hebben waarnaar de doos gestuurd kan worden. Geldt natuurlijk ook voor mij.

 

adres doorgeven

Je adresgegevens kan je naar mij sturen per PB.

 

Ontvangst doos

Degene die straks de doos ontvangt, neemt dezelfde dag contact op met de volgende op de lijst om adres uit te wisselen. Alleen als er daadwerkelijk contact is geweest, wordt de doos doorgestuurd.

 

Verzendmethode

Ik stel voor dat de zender en de ontvanger samen bepalen of er gebruik wordt gemaakt van DHL of Post.nl. Beide methodes hebben voor- en nadelen. DHL heeft trouwens óók de mogelijkheid om aan huis te bezorgen

 

Track & Trace

Zodra je de doos hebt verstuurd, zet je het Track & Trace nummer hier in dit topic.

 

Bewaartijd

Je hebt 3 a 4 dagen de tijd om de doos in te kijken en weer door te sturen. Als dit niet gaat lukken, geef dit zo snel mogelijk door in dit topic. Bij ziekte, regel je een huisgenoot, buur of zo om de doos voor je op de bus te doen.

 

Samen neuzen in de doos

Vind ik persoonlijk geen probleem, sterker nog: erg gezellig. Maak er een lokaal MTF-feestje van, van leden natuurlijk (niet je volkstuinvereniging uitnodigen, ha, ha..)

 

Aanvullen van de doos

Het is iedereen wel duidelijk dat je niet alleen mag graaien, maar ook terug moet doen in de doos. Als dat in evenwicht is, is het OK. Probeer je mede-forummers te verblijden en te verrassen met je bijdrage. Zorg dat bij al je zaad je naam staat, de naam van de plant, zaaiperiode en andere instructies, en evt. de oogstdatum (bij eigen oogst) of de gegarandeerde houdbaarheidsdatum (gekocht zaad). Geen losse zakjes zonder aanvullende informatie in de doos doen.

 

Meldingen

De doos is van ons allemaal. Meld hier wanneer je hem ontvangt, en wanneer hij de deur weer uit is (met Track & Trace code), en alle andere relevante info.

 

(Tekst gekopieerd en iets aangepast uit het topic van Jasmin uit de blije zadendoos 2017)

 

 

Alles begint af te rijpen en het begint zo langzamerhand ook weer tijd te worden om zaden te oogsten. Daar ben ik ook druk mee bezig en de meeste andere moestuinders ook, gok ik zo.

Aangezien er vorig jaar geen bio zadendoos is opgestart, wil ik er wel eentje opstarten voor actieve leden van dit forum (minimaal een half jaar lid en voldoende postings). 

Zowel bloemen als groentenzaden mogen er in de doos. 

Mochten er liefhebbers zijn die ook mee willen doen, dan lees ik het hieronder graag!

 

Deelnemers:

1. Mellie

2. acpronk

3. Liekie

4. tielse flipje

5. SuusP

6. Arja

7. Patrijs

8. RoosDeTuinier

9. Nasuada

10. SamanthaP

11. Flup

 

De doos wordt op volgorde van inschrijving verzonden. Ik stuur de doos naar Mellie en zij naar acpronk en zo weer verder. De laatste deelnemer, Nasuada, stuurt de zadendoos weer terug naar mijn Nederlandse postadres.

 

In verband met de Coronaontwikkelingen in Nederland verstuur ik de doos al de komende week in plaats van op het einde van de maand. Nu kan ik nog legaal de grans over om een pakket vanuit Nederland te versturen, dat kan straks misschien niet meer, vandaar.

Edited by Flup
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@Mellie als je de zadendoos krijgt, kun je er ashwaganda zaad bij doen? Die wil ik wel planten, en dan zal ik ook enkele aan Goldfish geven, die woont niet zo ver.
Desnoods wil ik er ook voor betalen hoor.

Ik heb ook onsterfelijkheidskruid (Gynostemma pentaphyllum) op mijn wensenlijst staan. Had een plantje gekocht, maar die is helaas (je verwacht het niet) gestorven...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Inmiddels ben ik door manlief overgehaald om me ook aan te melden voor de zadendoos. Ik heb inmiddels zoveel zaden geoogst! Vooral veel bloemen (zowel in hoeveelheden van een soort als in verschillende soorten), maar zeker ook wat groentes. 

 

Vraagje: hoe bio moet het zijn? Ik koop niet altijd bio-zaden, maar in mijn tuin komt absoluut geen gif (bestrijdingsmiddelen, gewasbescherming, hoe je het ook noemt). 

 

En wat zijn de richtlijnen voor zaden erin/eruit? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zoals jij tuiniert is goed voor de biozadendoos. Zonder bestrijdingsmiddelen. Het zou ideaal zijn als iedereen zaadgoed heeft wat uit biozaad voorkomt, maar dat is onhaalbaar, denk ik.

 

De richtlijnen voor de zadendoos zijn in ieder geval dat je dezelfde hoeveelheid erin stopt als dat je eruit haalt. Meer terugstoppen mag natuurlijk ook. En als er een hele zak zaden van 1 soort is, dat je daar wat uithaalt en genoeg voor andere liefhebbers overhoudt. Eigenlijk dezelfde regels zoals bij de vorige zadendoos en zadenenveloppes. Deze regels zal ik later nog in de beginpost toevoegen, zodat die voor iedereen duidelijk zijn. Wel letten op kruisbestuiving bij het winnen van zaadgoed, de zaden moeten wel soortenecht zijn. Pompoenzaad bijvoorbeeld zal ik niet toevoegen. Hier kweekt iedereen pompoen, dus de kans op kruisbestuiving is heel erg groot. 

 

Zelf heb ik groenten-, kruiden en bloemenzaden. Ik probeer zoveel mogelijk groentensoorten in de doos te stoppen, zodat het pakket al vanaf het begin een afwisselend pakket is. Ben nog druk bezig met het winnen van zaden. Mijn bonen zijn bijvoorbeeld nog lang niet rijp om als zaadgoed te oogsten. En dat zal bij iedereen wel zo gaan.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

En nog een kleine, maar niet onbelangrijke toevoeging; geen zaden van F1-planten!

Een F1-plant is niet soortenvast, de kans dat uit de zaden van een F1-plant dezelfde vruchten groeien is heel klein. F1-zaadgoed wordt veel verkocht en het staat ook altijd op de verpakking of de zaden van een F1-soort zijn of niet. Vaak gaat het om soorten die dan bijvoorbeeld net even wat meer ziekteresistent zijn.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hoi Roos, ik beken, ik had even twijfels vanwege je geringe aantal postings, maar wat mij betreft kun je meedoen. Iedereen begint met 0 postings, maar dat zegt niks over hoe graag je moestuiniert.

Weet niet wat voor een zaden je hebt (hoeft ook niet, een verrassing voor ons allen is leuker), maar hou er met komkommer, pompoen en courgette mee dat de kans op kruisbestuiving zeer groot is, waardoor de zaden niet soortenecht zijn. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Een update, zie ook het eerste bericht wat ik heb aangepast.

 

De Bio zadendoos gaat komende week op de post! De Corona-ontwikkelingen in Nederland zorgen ervoor dat ik niet weet of ik einde van deze maand nog de grens over kan om de doos op de post te doen. Jammer, want nu kan ik onder andere geen basilicum en Nieuw Zeelandse spinaziezaden erbij doen, die beginnen nu pas af te rijpen. 

 

1036698602_1_Biozadendoos.thumb.jpg.cbccd4db260141e5c53fbaa07bcd439c.jpg

 

Heb mijn best gedaan om een leuk, afwisselend pakket te maken met bijzondere zaden. Het lijkt misschien weinig, maar heb de zaden vrij compact verpakt.

De zaden zitten per soort in verschillende zakjes. Er zitten zaden van 2018 t/m 2020 bij. De zaden uit 2018 heb ik op kiemkracht getest.

De zaden zijn willekeurig geordend naar Groente, Tomaat, Fruit, Bloemen en Kruiden. De bonen (onder andere) passen niet, dus die zitten in een aparte verpakking. Mocht iemand dat een slechte ordening vinden, dan mag dat best aangepast worden. De zakjes zijn wat klein, dus niet alles past even goed als je er wat bij wilt vullen. Heb namelijk geen grotere zakjes.

 

Kleine toelichting op een paar soorten uit de verpakking.

Het zakje met "Fuchsschwanz" (in de bloemenzak) is voor Mellie, dat is de Amaranth.

De zaden van de Akebia heb ik afgelopen jaar gekocht, maar die hebben echt een lange koudeperiode nodig om te kiemen. Ik heb dat onvoldoende gedaan, vandaar dat er niks is gekiemd. Misschien dat het bij anderen wel lukt. Ik heb inmiddels planten gekocht, dus de zaden zijn dan wat overbodig.

 

@Mellie Als je je adres stuurt via een privébericht, dan kan ik de doos komende week naar je toesturen.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...