kustlijn Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Wij hebben dit jaar (voor het eerst) pepers gezaaid.Een aantal zaailingen zijn in de tuin uitgezet.Eéntje is niet groter dan een paar centimeter geworden.De andere planten hebben nu een aantal rode pepers, maar verder nog volop groene pepers. Verder hebben we een aantal zaailingen in planten bakken gedaan die we des avonds binnen haalden.Deze pepers stikken van de rode pepers, we hebben al twee keer geoogst, en een derde keer komt er aan. Mijn vragen zijn nu.1. Is een peper een éénjarige plant, of overleeft de plant onze winters gewoon niet? 2. volgt uit de vorige vraag, kan je een peper overwinteren? 3. nu we s'nacht vorst krijgen, is het nu raadzaam de nog groene pepers te oogsten? Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Peperplanten zijn meerjarig, en worden hier 1 jarig geteeld door de kou. Je kunt ze naar binnen halen, en daar overwinteren. Al vinden ze het dan (dacht ik) te droog, en misschien ook wel te warm in onze huiskamers. De pepers kan je inderdaad nu nog oogsten en rood laten worden in de vensterbank. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Bedankt voor jouw snelle en duidelijke antwoord Jorieke.We hebben in huis nog een onverwarmde kamer, met kleine ramen erin.Dan zal ik proberen de pepers daarin te overwinteren. De pepers uit de tuin zal ik in de vensterbank laten rijpen. Maar nu vraag ik mij af, zijn groene pepers nu onrijpe pepers of een apart soort? Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 zijn groene pepers nu onrijpe pepers of een apart soort?Onrijp, er is tot zover ik weet geen een soort die ook groen rijpt, maar sommige soorten(jalapeño) worden onrijp geoogst. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Dennis29 bedankt voor het antwoord. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 OP deze : http://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/een-en-tweejarigen/paprika-peper/ vindt je evt recepten waarin ook groene pepers gebruikt worden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Bedankt Geedee, ik ga de website bekijken. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Als je tuinpeper-planten niet al te groot zijn, kun je de planten compleet met kluit uitsteken. Binnen in een pot laten afrijpen, en dan pas oogsten. Dat gaf bij mij goede resultaten. Ik heb geen ervaring met het buiten oogsten van groene pepers, en die binnen laten rijpen. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Ivm vorstvoorspelling, heb ik vandaag de pepertjes en de snoeppaprikaatjes die ik buiten had staan, uitgespit en in een pot gezet en naar binnen....wordt erg vol in mn huiskamer nu dus morgen maar plaats maken in de kas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Ik heb een kleine 2 weken geleden alle groene pepers geplukt en in de vensterbank gelegd. Tot dusver is 3/4 daarvan rood geworden. Ik twijfel of de rest nog wat gaat worden.Maar je kunt ze dus gemakkelijk allemaal oogsten, de meesten rijpen vanzelf na. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted October 15, 2011 Author Share Posted October 15, 2011 henkg en freggel bedankt voor de aanvullende informatie. Meteen weer een vraag van mijn kant, hoe bewaren / verwerken jullie de pepers?We hebben er een aantal direct verwerkt en een hele rits gedroogd.Wij denken verder aan invriezen (gaat daar de scoville sterkte vanaf?) , en onder olie in glazen potjes bewaren. Een paar jaar geleden heb ik een grote partij Madame Jeanette heel goedkoop op de kop getiktWij konden deze hoeveelheid toen niet aan,sommige van de pepers begonnen al te schimmelen.Ik heb er toen veel gepureerd, en onder olie in glazen gedaan.De potten vervolgens in de ijskast gezet.Eén potje heeft meer dan anderhalf jaar in de ijskast gestaan, en was tot het einde prima te gebruiken en scherp. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wouttie75 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 in ringen snijden en inmaken in zoetzuur, heerlijk. Je kunt er van alles bij gooien wat je lekker vindt, Koriander rozemarijn mosterd sjalotjes komkommer etc. Recept te vinden op de website van dianas mooie moestuin Quote People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Vandaag ideaal weer om de pepers te drogen: Ik heb ze klein gesneden en in de hakmachine versnipperd....staan nu in de zon te drogen en gaan straks in de pepermolen.....wel handschoenen aan en als je niet wil niesen...verpleegsterkapje voor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Van een gedeelte heb ik peperolie gemaakt. Laat de pepers goed drogen, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij in stukjes. Doe deze in een oliefles en giet er olie over. Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld te wokken. Aangezien ik zelf niet van pittig hou, kook ik ook niet met peper, maar mijn vriend is er gek op. Bij iedere maaltijd gaat de fles peperolie op tafel en hij gebruikt het werkelijk overal bij, van de pizza tot de pasta en van rijst tot (soms) in de soep.Als je olie maakt, zorg er dan wel heel goed voor dat de pepers goed gedroogd zijn! En: zorg voor goede handschoenen! Als je handen in aanraking komen met de pitjes of de opengesneden peper, dan krijg je dat nauwelijks nog van je handen. Het ergste is als je per ongeluk in je ogen wrijft met je handen (zelfs na een dag!), dat blijft branden! Je kunt de pepers ook aan een touwtje rijgen om te laten drogen. Iedere keer als je een pepertje nodig hebt knip je er eentje af. Is ook nog eens erg decoratief, zo'n slinger pepers in de keuken! Of je maakt er sambal van natuurlijk! Met invriezen heb ik zelf geen ervaring. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Mooie toevoeging die peperolie... ..ga ik meteen uitproberen! Voor "koud"gebruik kan ik gewoon zonnebloemolie nemen maar welke olie gebruik jij voor te wokken? Heb vandaag de pepers fijngehakt en gedroogd in de zon. Vervolgens in de pepermolen gedaan. Ik heb dit jaar een gigantische hoeveelheid pepers en daarom wordt het grootste gedeelte gedroogd en fijngehakt; neemt nauwelijks plaats in. en ja zo'n slinger is inderdaad erg leuk om te zien, wordt er ook wel een beetje blij van : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Ik gebruik zelf olie van Bertolli, maar je kunt gewoon de olie nemen die je altijd gebruikt. Hoe verwijder jij de zaadjes uit de gedroogde fijngehakte pepertjes? Of laat je die zitten? Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Ik knip met schaar het puntje van de al half gedroogde pepers af en knip ze dan in de lange weg open, schraap met een lepeltje de zaadjes eruit (niet allemaal want wij houden van xtra pittig ) en dan knip ik stukken en gooi die in de hakmachine en dan op bordje in de zon. Voor te bakken heb ik olijfolie dus dan maak ik daar eens peperolie van. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 De hakmolen is een goed idee zeg! Zit ik hier met een schilmesje alles te ontleden... Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 ja af en toe doe je leuke ideeën op hier op t forum.....zo heb ik me geel en groen "gesjaggeneerd" bij het drogen van tomatenzaadjes met keukenpapier......plakgoedje en las hier de tip van drogen in zand is nu fluitje van n cent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tine Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 ik vries de pepers in, gaat prima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted October 17, 2011 Author Share Posted October 17, 2011 Het idee van mijn oude stadsgenoot wouttie75 zie ik wel zitten, ware het niet dat we vanwege de verhuizing (waarvan we geheel niet weten waanneer deze plaats vindt) zo min mogelijk spullen willen hebben momenteel.Een mooi idee voor aankomend jaar. De peperolie van Freggel en het invriezen van Tine zie ik dit jaar wel zitten, Tine, vries je ze in het geheel in?En het doet geen afbreuk aan sterkte van de peper? Wij hebben al pepers te drogen gelegd, en wel op een centrale verwarming radiator.Maar zo'n snoer met pepers ziet er toch wel erg mooi uit Geedee! Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 17, 2011 Share Posted October 17, 2011 Ik weet niet of je ze direct op de radiator hebt liggen en hoe warm die wordt; hier hadden we zwarte strepen op de paprika's vorig seizoen; hebben een HR ketel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tine Posted October 17, 2011 Share Posted October 17, 2011 ik vries ze in het geheel in, wanneer ik ze uit de vriezer haal verwerk ik ze meteen want ontdooid worden ze slap.Dus snijden en de zaadjes er uit De smaak blijft hetzelfde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted October 18, 2011 Author Share Posted October 18, 2011 Wij hebben de radiator (nog) niet zo ver opengedraaid Geedee.We stoken momenteel alleen nog in de ochtend en avond om de "kou" uit de keuken te krijgen.Het ziet er naar uit, dat het nu dan toch flink kouder gaat worden, zodat we de cv hoger en langer moeten gaan aanzetten.We zullen (hopelijk) rekening houden met de "zwarte strepen". Tine, bedankt voor de tip, we gaan de rest invriezen. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted October 18, 2011 Share Posted October 18, 2011 Ik gebruik altijd het reserve rooster uit de magnetron (of een metalen vergiet)....dan heeft t een beetje afstand van de directe warmte, en droogt prima Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.