Frans Posted June 5, 2021 Share Posted June 5, 2021 Dat slopen valt wel mee Huub. Ik begin al wat ouder te worden maar nog niet seniel. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted June 5, 2021 Share Posted June 5, 2021 Dát heb je mij niet horen zeggen Frans, haha. Was ook gekscherend bedoeld. Ik kom net terug van mijn tuinbonenveldje en heb nog wat vergeten toppen geplukt. De eerste bonen beginnen vorm te krijgen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 15, 2021 Author Share Posted June 15, 2021 Aquadulce bonen. Én lekker! 2 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdubbelm Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Hier zijn de tuinbonen zo’n 150 cm hoog. Veel peulen, de laatste week beginnen ze te groeien. Nog geen luis te bekennen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Hier ookde eerste aquadulce geoogst. Nauwelijks luis, af en toe een topje weggebroken waar er meer dan drie zaten. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Mooi gevuld! 1 Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
KimD Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Wat een mooie tuinbonen al!! Ik dacht dit jaar: we eperimenteren eens en laten de natuur zijn gang gaan.... Resultaat: bonen zien meer zwart dan groen door de luizen... Lieveheersbeestjes zijn overwerkt maar krijgen het niet onder controle. Ook veel vliegen die volgens mij op die luizen ook afkomen. 🙈 Achja, nu toppen of dergelijke is toch te laat. Er vorming zich wel al peulen (Die ook meer zwart dan groen zien). Memo aan mezelf: tuinbonen toppen heeft wel degelijk nut. 😅 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Als je niet te veel planten hebt Je kan je de planten een handje helpen en er even langslopen en met de vingers de luizen doodwrijven. Je krijgt ze niet allemaal maar die zijn voor de roofinsecten. Zitten de peulen vol luis dan krijg je kleine en vervormde peulen en bijna geen oogst. Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 @Frans Zijn dat ook tuinbonen onder dat net, eerste foto? Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KimD Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 @Patrijs Oké, dan weet ik wat mij morgen te doen staat... 😅 Luizenspijs maken! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 (edited) 😱 Edited June 16, 2021 by Patrijs Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 16, 2021 Author Share Posted June 16, 2021 1,3 kilo😊 2 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 5 uren geleden, rorror zei: @Frans Zijn dat ook tuinbonen onder dat net, eerste foto? Klopt. Ik ben dol op tuinbonen al zijn het er dit jaar wel wat veel geworden. Een groot deel gaat na doppen en blancheren de diepvries in. Verder blijven er een aantal planten staan om na afrijpen het zaadgoed voor volgend te gaan leveren. Wat over is gaat naar vrienden en bekenden. 2 Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobN Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Ik heb altijd problemen gehad om tuinbonen struiken te krijgen, meestal bleven het bij korte plantjes met veel luis. Nu voor het eerst in november aquadulce gezaaid, deze kwamen redelijk vlot op, bleven mooi gedrongen, ondanks een pak sneeuw en andere ellende van de open vlakte, een paar struiken van een meter hoog met tuinbonen! en inmiddels ook luizen maar ook veel lieveheersbeestjes dus ik laat het maar even zo. Ze zijn oogstklaar. Vraag, met zoveel bonen, hoe bewaar je deze zodat ze ook nog lekker blijven? (langere termijn) Quote Onkruidmanager 1.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 @RobN de post boven jouw bericht, zegt @Frans 'Een groot deel gaat na doppen en blancheren de diepvries in. ' Even aan hem vragen hoe lang te blancheren en zijn werkwijze. Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoekman Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 En in tegenstelling tot gewone bonen die na bewaard te zijn in de diepvries bijna niet te eten zijn, smaken de tuinbonen prima. Ik verbouw ieder jaar veel te veel om vers te eten. De rest gaat de diepvries in of wordt weggegeven. Ook probeer is zaad voor het volgend jaar te oogsten. Dat gaat vaak ook prima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Ik ga het toch weer eens proberen, tuinbonen invriezen. Als kind heb ik ze, samen met een aantal andere groentes, jarenlang niet gelust als ze ingevroren geweest waren. Maar wie weet valt het mee, zijn de kooktechnieken, kooktijden en rassen nu anders. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Ik doe ook lekker veel tuinbonen verbouwen. De eerste getopte topjes eet ik soms, de eerste geplukte boontjes lust ik bijna rauw. Maar het meest gaat net als hoekman de vriezer in, wel na 5 minuten blancheren. Dan plat invriezen zodat ik er telkens een 'stukje bonen' af kan breken. Wat ik ook weleens doe, verse geplukte zaden direct uitzaaien voor een volgende ronde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 17, 2021 Author Share Posted June 17, 2021 Ik vries ze rauw in, even vacumeren dat wel. Ik blancheer bijna niet alleen boontjes en dan nu peulen, sinds kort. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdubbelm Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Voor wie tuinbonen, zeker als ze war groter zijn, niet kan waarderen: dubbel doppen! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted June 18, 2021 Share Posted June 18, 2021 hier prachtige rijtjes tuinboon vol bloemen in de halfschaduw; vol in bloei, leg er nog even chrysantengaas over voor tegen het omwaaien nog geen luis, ook weinig lhb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 Op 17-6-2021 om 13:20, rorror zei: Even aan hem vragen hoe lang te blancheren en zijn werkwijze. Eergisteren het eerste deel van de tuinbonen verwerkt om ingevroren te worden. Ik doe dat op de volgende manier. Op het aanrecht een ketel met de gedopte en gewassen tuinbonen. Verder een huishoudzeef met handvat, een vergiet, en een grote kom. Op het fornuis een ketel met water waarin de bonen geblancheerd worden. Als het water op het fornuis aan de kook is kiep ik er een volle zeef met rauwe tuinbonen in. Zodra het geheel weer aan de kook raakt laat ik de bonen 3 minuten koken (het is een klein soort dus langer blancheren hoeft niet) alvorens ze met de zeef uit het water geschept worden en in de vergiet gedaan. Vergiet met bonen laat ik onder stromend water snel afkoelen. Terwijl de geblancheerde portie uitlekt in de vergiet raakt het water weer aan de kook en wordt er weer een volle zeef rauwe tuinbonen ingekiept. Nu even in de gaten houden wanneer het geheel weer gaat koken vanwege de 3 minuten blancheertijd terwijl ondertussen de afgekoelde bonen van de vorige sessie in bakjes gedaan worden. Op deze wijze gaat het snel en verwerk je in relatief weinig tijd een behoorlijke hoeveelheid bonen. Als laatste handeling nog een stickertje op de doosjes plakken dat de inhoud aangeeft, dekseltjes er op, en invriezen maar. 2 Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 mooi, doe ik ook, behalve de kuipjes ik gebruik vrieszakjes die ik in een grote vierkante plastic doos duw; na invriezen haal ik ze er weer uit en heb dan vierkante pakjes die goed stapelen, etiketje niet nodig want doorzichtig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 Bijna dezelfde methode hier, alleen leg ik ze na afkoelen en droogmaken in een grote diepvries zak plat, boontjes naast elkaar. Zakken plat invriezen dus. Nu kan ik zelf bepalen hoe groot of kleine portie ik eraf ga breken om te eten. Zo ontdooien ze ook sneller dan zo'n klomp bevroren tuinbonen. Doe ik zo ook met andere vriesgroenten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Vraagje. Het ras tuinbonen dat ik al jaren teel is Suprifin. Ik ben helemaal tevreden over Suprifin maar ik wil dit jaar ook eens een ander ras proberen. Daarom Oscar besteld, een tuindersselectie , leek me daarom wel interessant. Is Suprifin al een vrij kleine boon, deze Oscar blijkt wel écht kleinzadig te zijn. Hij is witkokend en ik vond op internet (te laat) dat witkokende rassen niet geschikt zouden zijn voor diepvries. Het velletje schijnt door invriezen namelijk taai te worden. Heeft iemand ervaring met dit ras en dan vooral op het gebied van bruikbaarheid na invriezen ? Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.