Jump to content

Mijn lapsje: 100m2 nog onkruidveldje


Ekmef
 Share

Recommended Posts

Sinds een maandje heb ik lapje van ongeveer 100m2. Door de aankomende verhuizing is het een beetje wild gegroeid. Dus zal veel moeten schoffelen na de verhuizing. 

 

Ik ben een beginnend tuinierder, dus zal een uitdaging worden. Mensen nog tips? 

En wat zou ik regio augustus/september nog op kunnen zetten? 

 

Foto's volgen nog.

Groeten, 

Sak

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Nu direct voorzaaien is inderdaad goede tip dan kan je dat over anderhalve maand in de grond stoppen en heb je al zoveel tijd gewonnen.

Waar zit je ergens? Dat maakt uit wat je kan doen tot wanneer.

 

In de meeste regio's kan je eind augustus nog winter spinazie zetten bvb, Maar ook pak-choy, mizuna, komatsuna, amsoi, snijbiet en bieslook. Misschien zijn er ook nog wat vroege radijs of rapen mogelijk als het weer wat meezit. Sla kan ook. Barbarakers en winterpostelein.

 

Oktober/november begint het tijd te zijn voor de look.

 

Link to comment
Share on other sites

Wat je zou kunnen doen ..., is maaien en dan 3 weken of langer kuilfolie er op te leggen. Zodat het onkruid zo kort mogelijk is en zoveel mogelijk verwijderd. Dan zal de kuilfolie het onkruid verstikken, waardoor jullie de grond beter onkruivrij kunnen maken. De grond bewerken met schoffelen en co, dan zou je water kunnen geven en weer dekzei over zodat het laatste beetje onkruid nog kiemd en verstikt. 

Het is maar een idee zoals we het hier doen, de kippen krabben dan met hun gescharrel de boel voor en na de kuilfolie vrij. En dan kunnen wij de grond bewerken voor het gebruik.

Link to comment
Share on other sites

Als het kuilfolie lang genoeg op blijft alle onkruid, gezien fotosynthese niet mogelijk is. Kan zijn langer dan 3 weken, is een richtlijn.

kuilfolie is de folie die de boeren over hun kuilvoer leggen (gras, mais, aardappel, bieten etc), een zwarte en een witte zijde, wit onder en zwart boven normaal gesproken. Zijn op rollen van 5 of meer m breed, de lengte kun je dan zelf aangeven en prijs is per m2. Voor 5x5 ongeveer €25 was het, kan nu wat duurder zijn. Bij een boerenbondwinkel zoals welkoop, vraag daar eens maar on line kan ook. Dunne vijvervolie kan ook, is wel kostbaarder. En dun omdat het lichter in gewicht is, kan sterker zijn dan landbouwplastick (kuilfolie of landbouwplastick) en langer mee gaan. Moet je even rekeken wat voor jullie het beste is, wij gebruiken het steeds weer, na en voor beplanting.

Bij onkruidfolie kan water en licht door en zo blijft het onkruid leven en groeit er weer door, vandaar de boven beschreven folie.

Edited by Jane Doe
Link to comment
Share on other sites

ja klopt, heb hier antiworteldoek zien oprijzen tot 45 cm...

doe maar even rustig aan, je hebt de tijd, vlgnd jaar wordt jouw jaar...

bedekken met schoonkarton, compost, stro, en dan wat planten in gaatjes

Link to comment
Share on other sites

Ik zou in delen werken.
Bedenk welk gedeelte je als eerste wil gebruiken. De rest maaien en afdekken dan heb je daar eventjes geen omkijken meer naar. 
Vervolgens het gedeelte dat je als eerste wil gebruiken aanpakken. Wieden/schoffelen of hoe je het onkruid ook wil verwijderen en daarna kan je in dat stuk alvast beginnen met je moestuin. Er is nu nog vanalles te zaaien en planten en daar ga je meer plezier van hebben dan alleen maar onkruid ruimen. Heb je dat op orde dan trek je een van de afgedekte gedeeltes open en gaat daar aan de slag. 

Een andere optie is een deel afdekken met karton + compost. Dat ziet er mooier uit en je hoeft het niet meer weg te halen dus het is lekker makkelijk maar dan moet je wel compost hebben of eraan kunnen komen. 

Edited by loes
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Het kan een combi zijn, grof verwijderen, folie over, schoffelen, karton over, compost over en dan zaaien/planten. Ik zou ook de ervaring en weten van ieder gebruiken, waarom niet vele weten meer dan een.

Moet hier een stuk van ruim 8,5 x 22,5 meter klaarmaken voor een tunnelkas. Staat de bloemenweide tot 2 m hoog, moet ik eerst met bosmaaier door, dan grasmaaier en dan folie etc. 

Link to comment
Share on other sites

Daikon Radishes. Hier Rammenas/Rettich, de langste die je kunt vinden. Hopelijk breken ze de grond. Kun je zeker nog in Augustus zaaien vroeger dan Juli zou een garantie op doorschieten betekenen, door de nog te grote dagengte, behalve wanneer je speciale voorjaarssoorten neemt. Sommige soorten kun je tot in November/December oogsten. Misschien nog wel later. We gaan het zien, ik heb nu halflange Rosa F2, ook een voorjaarssoort. Ik heb ze laten doorgroeien en doorschieten, hoop nu extra zaad te winnen voor tweede ronde. Die had ik liggen en ik kon met de lockdown geen lange meer vinden, alleen Augustus soorten.

 

Je bent net te laat, Action weekaanbieding dekkleden 3x4 en 4?x6 meter waren tot en met Dinsdag in de aanbieding. Nou zijn ze alsnog niet duur.

Edited by donaldk
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Langzaam ben ik het aan het opknappen, heb al drie van de 12 vakken klaar en zelfs nog wat gezaaid. Ik had nog wat advies nodig.

 

De grote berg onkruid die nu achter op het lapje ligt, hoe kan ik die het beste wegwerken. Ik durf het niet in het compost te doen, omdat het bespoten is en er zaaddragende bloemen bijzaten. Maar we hebben hier geen plek om afval kwijt te kunnen.

 

Het veld ernaast heb ik met zeil afgedekt en wil ik later gaan schoonmaken. Nu heb ik van een linnenkast allemaal karton nog over en dacht misschien kan ik dat daar op leggen. Maar wat kun je het beste dan boven op het karton leggen om het verder af te dekken? Ik heb nu geen composthoop of iets van hummus dat ik zo een twee drie er op kan gooien. dat in zakjes aanschaffen wordt wel erg kapitaal krachtig denk ik.

Wel hebben we een hoop met paardenmest naast de moestuin liggen om van te pakken, wat zijn jullie ideeën om dit aan te pakken?

IMG_20210829_114133.jpg

IMG_20210820_115557.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wow dt ziet er al netjes uit! Vraag eens bij andere tuinders waar ze grond vandaan halen. Compost van buitenaf halen kost altijd geld, maar bijv gemeentecompost is vaak gratis af te halen, afhankelijk van de gemeente. Een kuub compost kun je ook laten bezorgen in een bigbag; dat kost zo’n 170 euro. 
 

als je geeb budget hebt dan zou ik niet voor de kartonmethode gaan maar er gewoon plastic overheen laten liggen totdat je eraan toe bent om het schoon te maken. Onze nieuwe buurtuinder heeft zo ook net 200m2 met vork vrij gemaakt van alle soorten onkruid die je maar kunt bedenken, + veel stenen/puin.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Wow dat is al een flinke klus geweest. Goed bezig!

Het karton afdekken met paardenmest kan denk ik wel want het heeft nog een tijdje om verder te verteren (maar wacht antwoorden van anderen even af). Wat je sowieso kan doen is een compostbak maken en daar alvast wat paardenmest in gooien voor volgend jaar.  Van verse paardenmest worden de plantjes niet vrolijk maar van verteerde paardenmest wel dus nu alvast vooruit denken aan volgend jaar en start een composthoop. 

Link to comment
Share on other sites

Paardenmest: go for it. 20cm dik leggen of meer zelfs want dat droogt redelijk snel uit en dan verteerd het niet meer zo snel. Als je het dik genoeg kan leggen dan zal die paardenmest het onkruid zonder karton ook verdrukken, is iets minder efficiënt maar het werkt ook wel. Boven die mest leg ik er zo mogelijk ook altijd nog wat grassnoeisel, hooi of stro op om het vocht vast te houden. Wat je moet weten is dat er vaak nog zaden inzitten dat het paard niet heeft verteerd. Er komen dus overal wat grassprieten en klavers en zo door. Persoonlijk vind ik dat niet erg.

 

Als je karton gebruikt dan enkel karton van Europees fabricaat gebruiken, de rest is vaak ingespoten met producten tegen ongedierte. Het vervelende is dat dit er niet staat opgeschreven.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Het is al weer een enige tijd geleden, maar we hebben compostdag gehad op de moestuin.

Nu heb ik 20 kruiwagens compost richting mijn veldje gereden, beetje op advies van de moestuinbuurman.

Maar ik heb eigenlijk geen idee of ik dit nu door de kleigrond moet werken of dat ik het er los op moeten laten liggen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...