HuubvG Geplaatst: 7 augustus 2022 Share Geplaatst: 7 augustus 2022 Nu willen deze ook even meepronken... 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 28 augustus 2022 Share Geplaatst: 28 augustus 2022 Gisteren heb ik enkele van die pronkers geplukt, gepeld en geproefd. Ik lust geen snijbonen, maar ben gek op pronkers. Was alleen bekend met pronkbonensoep met gedroogde gewelde pronkbonen. Nu ook met verse pronkers en ik kan zeggen dat die nóg beter smaken. Ook al staan deze bekend als wat minder smakelijk dan de witbloeiende pronkers. Een paar sperziebonen van de stok uit een verloren hoekje van de tuin erbij gedaan, en wat bonenkruid. 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Kruidenvrouwtje Geplaatst: 28 augustus 2022 Share Geplaatst: 28 augustus 2022 Quote Dragon Tongue Bush Bean This famous Dutch heirloom bean has an incomparable flavor. The tender and superbly delicious 7” pods are yellow with amazing purple streaks! Heeft deze in nl een ander naam? Want beetje vreemd dat deze soort nergens normaal te koop is lijkt op kivietsbonen Quote You can bury a lot of troubles by digging in the dirt Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
fre3ke Geplaatst: 29 augustus 2022 Share Geplaatst: 29 augustus 2022 (aangepast) Het zou een snijboon moeten zijn, lees ik. Merveille de Piemonte wordt hij ook genoemd. Mij ook niet bekend. Ik oogst de eerste Borlotti droogbonen nu. Nadrogen, en dan in de vriezer tegen wurm, heb ik begrepen. De zaailingen van eind juli doen hun best om ook de eindstreep te halen. Ik help ze door regelmatig gieten. Ook de pronkers ga ik als droogboon oogsten, ze zijn nu te oud om nog vers te eten. Misschien kunnen ze nu wel nog snijboon, ik moet even uitzoeken welk groeistadium dat is. Want ik was van de picassoboontjes even vergeten dat dat droogbonen zijn. Had ze als sperziebonen gegeten, gatver, echt vol met harde vliezen. Dat wil ik niet nog een keer. En ik constateer dat ik helemaal geen lablab heb staan! Ik heb dingen door elkaar gegooid, het bleek klimspinazie. Ik baal echt hiervan want ik wilde tempeh proberen te maken van de lablab, zo zat ik van alles te plannen rond een plant die ik niet eens in de tuin heb staan.😳 Klimspinazie is niet echt lekker, ook nog eens☹️ 29 augustus 2022 aangepast door fre3ke 4 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 3 september 2022 Share Geplaatst: 3 september 2022 Op 29-8-2022 om 21:36, fre3ke zei: Nadrogen, en dan in de vriezer tegen wurm, heb ik begrepen. Op 29-8-2022 om 21:36, fre3ke zei: Ook de pronkers ga ik als droogboon oogsten, ze zijn nu te oud om nog vers te eten. Nu ben ik benieuwd naar het volgende. Ik ben ook gewend ze te drogen om ze later te wellen, koken en eten. Nu heb ik ze voor het eerst in een jong stadium gedopt, gekookt en gegeten. Heerlijk. Straks wil ik de rijpe bonen direct na het plukken gaan blancheren en invriezen, eigenlijk net als tuinbonen. De vriezer heb ik toch al (nog uit de moestuintijd) en het lijkt me niet alleen nuttig om het zo te doen, volgens mij smaken ze later ook beter en is de bereidingstijd volgens mij korter. Dus invriezen in plaats van drogen. Zijn er telers die het ook zo doen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Kevins Moestuin Geplaatst: 3 september 2022 Share Geplaatst: 3 september 2022 @HuubvG Ik had dit jaar voor het eerst pronk en spek bonen beide varianten ook kort geblanceerd en daarna ingevroren, als gezin vinden wij ze nog heerlijk na het invriezen. Een aantal als snijbonen ingevroren en ook dat ging super. Pronk en spek bonen hebben gewoon veel meer structuur en smaak als ze ingevroren zijn geweest vergeleken met normale sperziebonen varieteiten. Ik laat ze overigens niet ontdooien maar doe ze vanuit de vriezer meteen in kokend water. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 3 september 2022 Share Geplaatst: 3 september 2022 Goed om dat te lezen @Kevins Moestuin. Hier gaat ook groente uit de vriezer altijd direct in de pan. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
fre3ke Geplaatst: 11 september 2022 Share Geplaatst: 11 september 2022 (aangepast) Ik zag een paar droogbonen bijna uit hun peul springen. Ik dacht dat ze waren natgeregend en gaan zwellen 🤨Maar het bleek een kruising van de pronkboon en het picassoboontje, die direct naast elkaar staan. Geen geslaagde kruising, dus, want de peul barst. Ik heb nu dus vier soorten droogbonen: witte pronk, rode pronk (die een andere kleur hebben dan die van @HuubvG, vreemd genoeg) picassoboontjes en roze picassoboontjes rechtsonder. Of is dat ook een pronkboon? 11 september 2022 aangepast door fre3ke Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
acpronk Geplaatst: 11 september 2022 Share Geplaatst: 11 september 2022 Ik ken dat wel van capucijners en Lathyrus odoratus, gewone bonen niet. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
fre3ke Geplaatst: 11 september 2022 Share Geplaatst: 11 september 2022 Zo hingen ze aan de plant. Ik heb mijn vorige bericht trouwens ge-edit, ik had weer verkeerd op het scherm getikt en tijdens het schrijven al gepost. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
HuubvG Geplaatst: 12 september 2022 Share Geplaatst: 12 september 2022 @fre3ke, ik heb toevallig gisteren ook wat rode pronkbonen geplukt. Sommige waren al een beetje aan het drogen, andere hingen in de weg boven aan de stokken, waar de druiven langs moesten. Al eerder had ik wat verse pronkers geplukt, die hadden ook die grappige kleurspelingen. Ook kleinere die oranje waren. Die heb ik niet op de foto, maar die van gisteren liggen nog buiten op tafel: Het zakje had ik nog, het zijn alle pronkers daaruit, ik had geen andere. Wel heb ik sperziebonen aan andere stokken gehad, maar die waren al eerder klaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
woldistel Geplaatst: 12 september 2022 Auteur Share Geplaatst: 12 september 2022 Pronkbonen (P coccineus) kruisen alleen met andere pronkbonen, zegt mijn zaadteel boekje van Velt. Dus je kunt er rustig een andere P vulgaris naast zetten. Net als erwten en tuinbonen die onderling niet kruisen. Het zou kunnen dat de dunnere peul wat sneller opdroogt dan de inhoud. Heel slim van zo'n plant, de zaden vallen dan sneller uit de opengesprongen peul. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
fre3ke Geplaatst: 12 september 2022 Share Geplaatst: 12 september 2022 (aangepast) Dat ze niet kruisen, las ik gisteren ook op de site van Diana. Het kan ook een bastaard picassoboontje zijn. De schil ziet er niet uit als bij een pronkboon. Misschien kunnen pronkbonen wel andere bonen bestuiven, maar niet omgekeerd? Dat verklaart dan weer niet de vrolijke oogst van @HuubvG, dat waren pronkbonen. Waar alleen pronkers staan bij mij, worden ze precies als mijn zaaigoed: grote witte of iets kleinere zwart/lila gestreepte. Als alle oogst binnen is, zal ik nog eens posten. 17 september 2022 aangepast door fre3ke Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
fre3ke Geplaatst: 16 september 2022 Share Geplaatst: 16 september 2022 Vraagje: waarom oxideren mijn droogbonen? Ik heb bruine vlekken op de kievitsbonen, maar ook op de witte pronkbonen. Komt dit door een te hoge luchtvochtigheid? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
fre3ke Geplaatst: 17 september 2022 Share Geplaatst: 17 september 2022 Blijkbaar weet niemand het antwoord. Sommige kievitsbonen waren vrij zacht, en sommige daarvan begonnen grijs te kleuren. Ik heb ze nu gesorteerd en de rest gekookt en ingevroren. Deze bonen drogen lijkt niet goed te werken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
acpronk Geplaatst: 17 september 2022 Share Geplaatst: 17 september 2022 Ik heb het ook wel meegemaakt, doch denk ik niet dat het door de hoge luchtvochtigheid komt want dat heb ik niet in huis.Denk echter niet dat de verkleuring nadelige gevolgen heeft voor de kiemkracht.Als ze zacht worden dan zijn ze aan het rotten, die moeten er inderdaad uit, anders rot de rest ook weg. 1 Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Arja Geplaatst: 17 september 2022 Share Geplaatst: 17 september 2022 Bij mij verkleuren ze ook, de eerste pluk meer dan die van een paar weken later. Ze drogen nu goed, ik denk dat ze allemaal gewoon eetbaar zijn. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mdubbelm Geplaatst: 17 september 2022 Share Geplaatst: 17 september 2022 Onze sperziebonen gaan als een dolle. Voor de vakantie al veel geplukt, na de vantie ook zeker 1,5 pond. Ze zijn wel iets dikker dan dat ik ze lekker vind, maar nog steelds heerlijk. Morgen maar eea blancheren en invriezen. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
woldistel Geplaatst: 18 september 2022 Auteur Share Geplaatst: 18 september 2022 @mdubbelm dat is echt fijn! Mijn spekbonen hebben het door de droogte al veel vroeger opgegeven dan normaal. Meestal kun je doorplukken tot de eerste vorst. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mdubbelm Geplaatst: 18 september 2022 Share Geplaatst: 18 september 2022 @woldistel wij hebben (stam)naaldboontjes die ik met tussenpozen zaai, dus ik hoop nog even door te kunnen plukken, maar met dit weer wordt het lastig… 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
acpronk Geplaatst: 29 september 2022 Share Geplaatst: 29 september 2022 De ingevroren bonen (voor planten volgend jaar tegen de bonenkever) na 1,5-2 weken uit de vriezer gehaald, was ze vergeten. Maar ze kiemen vast nog wel? Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Patrijs Geplaatst: 29 september 2022 Share Geplaatst: 29 september 2022 Als ze er goed droog ingegaan zijn moet dat geen probleem zijn. Quote De moestuin van Patrijs Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Erny Geplaatst: 29 september 2022 Share Geplaatst: 29 september 2022 Op 22 juli dus de Purple Queen stamboontjes direct in de aarde gelegd en 54 dagen later, 15 september, heb ik mijn eerste oogst kunnen beleven. Heerlijk die paarse boontjes. En moet zeggen dat bonen in september eten mij goed bevalt, beter dan in de zomer. Dus het laat bonen leggen ga ik voortaan vaker doen. 4 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
fre3ke Geplaatst: 16 oktober 2022 Share Geplaatst: 16 oktober 2022 Eind juli had ik nog Borlotti struikbonen gezaaid, en deze zijn nog plukrijp geworden ook. De temperatuur is hoog voor half oktober, ik heb wel geluk gehad. 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
woldistel Geplaatst: 16 oktober 2022 Auteur Share Geplaatst: 16 oktober 2022 Dat is dan ook de gok die je neemt met een latere zaaiperiode.Fijn dat het gelukt is! 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.