Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Seizoen 2011 Freggel


freggel

Recommended Posts

De moestuin is 8 x 14 meter groot. Vorig jaar al begonnen met een plan van welke groente waar gaan komen. Kan niet wachten voor het zover is!

 

Deze groenten komen er in:

Knoflook (in november al geplant)

Aardbei (staan nog plantjes van vorig jaar)

Bosaardbei

Bosui

Sjalot

Peper (was vorig jaar goed gelukt)

Paprika

Aubergine

Courgette

Tomaat (vorig jaar verrot, nieuwe poging)

Diverse soorten bonen

Meloen

Rabarber (staat al een flinke rabarberplant)

Pompoen

Bloemkool

Broccoli

Wortel (was vorig jaar goed gelukt)

Sla (was vorig jaar goed gelukt)

Radijs (gaten in blaadjes vorig jaar, oplossing dit jaar: net er overheen spannen)

Rode biet

Spruitjes

 

 

Voorgezaaid:

Nog wat vroeg, maar toch al een paar peper- en paprikaplantjes gezaaid in potten binnen.

Link to comment
Share on other sites

Tja, hoe meer verschillende soorten ik probeer (deze moestuin wordt voor mij de 1e echte keer) hoe meer kans dat er wat lukt. Had het afgelopen jaar al gemerkt dat sommige groenten makkelijk mislukken door rupsjes en rot.

 

Ik zou graag prei willen zetten, maar de winterprei heb ik kunnen weggooien. Zat vol met de preivlieg. Misschien dat ik zomerprei nog ga proberen, maar eerst eens kijken of ik daar nog een plekje voor vindt.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Inmiddels ook al wat tomaten voorgezaaid. Heb toch ook nog een klein zakje pootaardappelen gekocht. Wil ik toch eens gaan proberen.

 

Ik zie dat de boeren overal al flink aan het omploegen zijn. Hopelijk wordt het dit weekend een beetje goed weer, dan kan ik eindelijk ook eens gaan beginnen. De grond zit nu hartstikke op elkaar gepakt vanwege de vele sneeuw, regen en vorst. Tijd voor wat lucht!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wat was het de afgelopen tijd lekker weer zeg! Op de laatste paar dagen na dan, maar vanaf donderdag wordt het weer beter gelukkig! Vroeg voorjaar?

 

In de tussentijd ben ik druk bezig met het omspitten van de tuin. De tomatenplanten zijn al flink opgekomen en zijn inmiddels verpot. Er is geen enkel plekje meer in huis waar geen pot staat. Gisteren de sjalotten in de tuin gezet en vandaag de bosaardbei voorgezaaid. Ben zeer benieuwd. Vandaag zijn we ook vlijtig in de weer geweest om bonenstaken van bamboe in elkaar te zetten. Moet zeggen, het resultaat ziet er mooi uit!

Link to comment
Share on other sites

Vroeg voorjaar, daar lijkt het redelijk op. Ondanks het weer is het toch echt wel veel te vroeg voor tomatenplanten lijkt me Freggel! Voor bonenstaken niet natuurlijk, maar wel als je op korte termijn gaat zaaien, dat kan pas half mei.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Die staan ook niet buiten hoor! Ik had ze binnen in een kweekkasje gezaaid en vervolgens in grotere potten gezet.

Met de bonenstaken ben ik inderdaad wat vroeg, maar de grond is nu lekker zacht en het is gemakkelijk de stokken in de grond te duwen. Als de grond weer droger (en dus harder) wordt, dan is dat een stuk lastiger.

Link to comment
Share on other sites

Ik snap dat ze nu niet buitenstaan, maar ik neem aan dat ze daar ooit wel heen moeten of de koude kas in, als ze zo groot zijn dat ze echt de tuin in moeten(of grotere potten) is het zeer waarschijnlijk nog te koud of te veel kans op nachtvorst. Vanaf maart zaaien is toch echt beter!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Inmiddels nog een hoop gedaan voor de tuin. Het verwijderen van al het onkruid en het omspitten blijven de meest tijdrovende klusjes. We zijn vorig jaar zomer hier pas komen wonen en ik ben er toen niet aan toegekomen om meteen al het onkruid te verwijderen uit de moestuin, dus daar zijn we nog wel even zoet mee.

 

Vorig jaar had ik knoflook gezet. Van de week eens gekeken hoe ver ze zijn. Ze zien er nu uit als bosui, alleen de geur verschilt natuurlijk sterk. De stengel heb ik klein gemaakt en over de pizza gedaan. Die was sterk joh! We proefden het 3 dagen later nog! Dus dat beloofd wat!

 

De sjalotten die ik in februari had gezet laten nog helemaal niks zien. Evenals de uien en aardappel, maar dat gaat nog wel komen denk (hoop) ik.

Verder spruiten, sla, radijs, bosui en wortel gezaaid. Omdat ik gisteren nog steeds niks boven de grond zag komen heb ik eens een rondje met de gieter gedaan, en zowaar! Gebrek aan vocht was de boosdoener! Langzaam aan begint er wat groen zichtbaar te worden. Nou heeft het ook al heel lang niet meer geregend hier, maar dat de grond zo droog was had ik me niet gerealiseerd.

 

De tomatenplanten gaan inmiddels goed, net als met de pepertjes. Als al die planten vrucht gaan dragen, dan heeft het hele dorp de rest van het jaar genoeg te eten. Ach ja. Ik was nieuwsgierig en het is leuk om te proberen, vandaar dat ik er veel en veel te veel gezaaid had toen. Ik noem het maar een leermomentje.

 

Ik had ook nog wat meloenzaadjes gedroogd vorig jaar en deze, net als watermeloen, pompoen en komkommer binnen in bakjes gezaaid. Die gaan inmiddels ook als een trein. Ben erg benieuwd!

 

15z60pu.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bedankt!

 

Dat hout heb ik vorig jaar voor een prikkie kunnen kopen bij het tuincentrum. Ze hadden een hoop hout dat 'onverkoopbaar' was (lees: een seizoen buiten gelegen) dus heb ik mijn slag geslagen.

Maar er is nog een hoop te doen! Moet nog meer dan de helft van die bedden omspitten...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Eindelijk weer eens in de gelegenheid geweest wat foto's te maken.

Bij ons naast staat een grote haag vol met dorre bladeren (moet nog uitkomen) die eergisteren flink door de tuin gewaaid zijn...

 

Hier de aardappels die langzaam uit beginnen te komen.

214ee5f.jpg

 

Uien

210zr6s.jpg

 

De rabarber stond hier al toen we hier vorig jaar kwamen wonen. Ik heb hem toen helemaal gekort, nu begint hij weer uit te komen.

2i8dqtl.jpg

 

De klimpalen waar de komkommer tegenaan komt te staan.

oqxcme.jpg

 

Rode en witte kool en broccoli.

258co4k.jpg

 

Aardbeien.

2cyjo8n.jpg

 

Veel knoflook en nog meer onkruid ertussen...

11l3dqe.jpg

 

De moestuin.

2e2gx1l.jpg

Link to comment
Share on other sites

Er is nog een stukje van de moestuin waar de onkruid overwoekerd en ik moet nog flink aan de slag zodat de boel half mei lekker naar buiten kan.

 

Mijn vader kwam met die klimrekken voor de komkommers. Zijn eigenlijk van die houten klimrekken die je tegen een schutting of muur aanzet om druiven of rozen tegenaan te laten groeien. Mijn vader wilde ze wegdoen, vroeg gelukkig eerst of ik er wat mee kon et voila! Mijn 'hoe-laat-ik-de-komkommers-omhoog-klimmen-probleem' was opgelost! We hebben ze diep in de grond geduwd en staan stevig.

Link to comment
Share on other sites

Dank je!

 

Vandaag toch maar weer wat preiplantjes op de markt gekocht. Had vorig jaar winterprei gezet, maar er is er niet eentje van bespaard gebleven. De preivlieg(?) had de boel overgenomen... Maar ik had gelezen dat de zomerprei daar minder last van heeft, ze hadden de prei op de markt en het staat zo leuk. Dus heb ik er toch nog maar wat gezet.

 

Overigens zag ik dat de koolplantjes die ik een week geleden had gezet zijn opgevreten. De bladeren zijn rondom helemaal weggevreten. (Ik heb hier ergens op het forum gelezen welk beestje dit was, maar kan het topic niet meer terugvinden.) Nou had ik ze al niet veel hoop gegeven vanwege de gevreesde koolvlieg, maar toch is het ontmoedigend om na 7 dagen de boel weer uit de grond te halen.

 

De aardbeiplantjes gaan erg goed! Vandaag weer een lading bloemetjes verwijderd. Als er straks net zo veel aardbeien gaan komen als dat ik nu bloemetjes heb weggehaald, dan krijgen we kilo's aardbeien!

 

Maar die droogte... De grond is zo droog dat de grond lichtgekleurd blijft als ik omspit en als je in een brok aarde knijpt, valt het gewoon uiteen. Geen druppeltje vocht meer te bekennen en de watertonnen zijn al weken leeg... Ik vind dit warme, zonnige weer heerlijk, maar nu ik voor het eerst een moestuintje heb zie ik ook het nut van een lekkere regenbui in. Ik kan me niet herinneren wanneer er voor het laatst in Zuid-Limburg enige regen gevallen is.

Link to comment
Share on other sites

Als je veel schade hebt van beestjes kun je overwegen tunneltjes te maken van vitrage dat is hier bij bv ikea goedkoop en beetje netjes gespannen

vindt ik het niet lelijk, regen/water kan er gewoon door en je plantjes zijn veilig

Het wordt hier ook te droog we krijgen deze week geen regen meer en het wordt hoogtijd om te gaan sproeien ik heb woensdag op de planning staan om alles een x flink nat te maken.

we krijgen ook steeds temperaturen rond of boven 20 graden dus veel langer wachten met sproeien zou ik niet doen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...