Jump to content

Goudsbloem (voor)zaaien lukt niet


maartje

Recommended Posts

Voor het tweede jaar probeer ik goudsbloemen voor te zaaien, met matig succes. Vorig jaar kwamen van de 6 zaadjes uiteindelijk twee op. Dit jaar is er nog niks op gekomen (en we zijn nu 4 weken verder). Hoewel niks, sommige zaden ontkiemen wel (dat zie ik namelijk als ik wat in de modder wroet). Maar als ik de zaadjes daarna weer bedek gebeurd er niks. En nu zijn ineens de groene puntjes die ik had ook verdwenen. Wat doe ik fout? Ik lees overal op internet dat goudsbloem makkelijk is om te zaaien. Ik heb zaadjes uit verschillende bronnen, dus het is ook niet zo dat het aan het zaad ligt. Maakt het ook uit hoe je het zaadje in de grond stopt (bepaalde kant naar boven)?

Link to comment
Share on other sites

Kunnen een paar dingen zijn

 

Overigens zijn ze ook best goed in de volle grond te zaaien dus je kan dat volgende maand ook eens proberen.

 

Of het zaaien lukt ligt altijd aan een aantal dingen, het soort, versheid van het zaad (kiemkracht), de grond waarin je zaait, de diepte waarop je het zaadje stopt (lichtkiemers moeten lichtkrijgen dus die druk je iets aan maar ze liggen op de grond en verder als regel het zaadje net zo diep in de grond stoppen als dat 'ie groot is. Klein zaad zaai je dus minder diep dan grote zaden)

Dan zijn de vochtigheid en de temperatuur ook nog eens belangrijk.

 

 

Dus hoe warm heb je ze staan, welke grond, hoe diep stop je de zaden en is de vochtigheid goed.

Je schrijft in de 'modder', zou het kunnen dat ze veel te nat staan?

Dan rot de boel weg, en als ik je omschrijving lees denk ik daar aan.

Of een keer te droog geweest zijn? Dan gaat het ook niet lukken.

 

Andere dingen gezaaid die het wel goed doen?

Link to comment
Share on other sites

goudsbloem is inderdaad niet de moeilijkste. Zoals Randje zegt : te nat ? heb je een foto ?

 

En eerlijk gezegd : 'in de grond wroeten ' om te kijken of ze nou wel wat doen of niet, en ze daarna weer bedekken als je ziet dat ze net aan het kiemen zijn ..... : Afblijven !!

"groen puntjes die verdwijnen' doen mij aan wegrotten denken.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de reacties.

 

Ik heb de zaadjes in potgrond gezaaid en ze staan op de vensterbank in de woonkamer. Ik geef mijn zaailingen trouw iedere dag (een beetje) water en de meeste zaadjes doen het daar prima op want behalve mijn bieslook is er al heel veel opgekomen. Maar misschien is het voor de goudsbloem dan wat te veel geweest

 

En ik snap dat het niet handig is om te kijken bij de ontkiemde zaadjes, maar als er na drie weken nog niets te zien is, ben ik ook wel nieuwsgierig wat er nu met het zaadje is gebeurd waardoor er niets gebeurd. En een foto heeft niet zoveel zin, want er valt niet zoveel te zien. Misschien zijn de zaadjes inderdaad verrot...

Link to comment
Share on other sites

Probeer de potjes is af te dekken met n stukje folie en dan dus niet steeds water geven.

Beetje vochtige aarde, zaadjes er in, stukkie folie er om heen (met elastiekje vast zetten ofzo) en dan laten staan tot het ontkiemd. Zou het niet in de volle zon zetten.

 

(Niet het folie op de aarde, gewoon bakje vullen tot 3cm of 4cm onder het randje. Kan de folie er simpel over en kan je later er nog wat aarde bij doen als de zaailingen te iel zouden worden.)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Goudsbloem houdt niet zo van nat en ook niet echt van rijke grond...ik heb ze gezaaid in een potje met 1/3/ deel zand en 2/3 deel potgrond....

 

een pot zo groot als een gewone jampot, 1/2 glas water erbij, en op de vensterbank in de zon met plastic doorzichtig dekseltje eroverheen....komen binnen 4 a 5 dagen uit....dan zet je ze zonder dekseltje uit de zon en geeft ze pas na 4 dagen weer wat water.

 

gaan hier als een trein:

 

img098296931331943810.JPGimg0982ab81451331943813.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ze kunnen goed tegen de kou. Bij mij staat op de plek waar vorig jaar goudsbloemen stonden alweer een flink aantal zichzelf uitgezaaide goudsbloemen boven de grond.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Je kunt het beste potgrond mengen met perlit of vermiculite. Wil je deze uitgaven niet doen dan 2/3 potgrond mengen met1/3 metselzand.

De grove stukken eruit zeven en in een bloempot doen ( beter geen glas ) dit draagt bij aan verrotting van de zaden. Niet te veel zaden in een potje geeft ook een betere kans, je kunt beter meerdere potjes gebruiken. Maak de plantgrond vochtig maar niet te nat en steek in elk potje drie sateprikkers zodat je een plastic zak eroverheen kunt leggen. Vastzetten met een elastiekje en als het goed is vormt zich vrij snel een condenslaagje in het plastic. Als dat niet gebeurt een beetje water bijgeven. Nu zet je ze in de vensterbank en dan moeten ze binnen een week opkomen. Succes.

Link to comment
Share on other sites

Was het je opgevallen dat je een vraag beantwoord uit 2012?

 

ik heb geen ervaring met goudsbloemen binnenshuis. Misschien kan je voor die vraag een nieuw topic openen? Het gaat immers niet over voorzaaien waardoor je vraag niet zo opvalt.

 

Zie dat je nieuw bent welkom!

de voordeur is hier te vinden.

Link to comment
Share on other sites

Oude vraag, maar ik zou ze gewoon buiten zaaien en wachten. In de border zijn ze hier al opgekomen, op de plek waar ze vorig jaar hebben gebloeid. Niet kapotgevroren ook. Binnen zou ik niet proberen: ze schieten gegarandeerd door en krijgen bladluis.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...