appelvrouw Geplaatst: 29 maart 2012 Geplaatst: 29 maart 2012 Als je de kruiden ook voor werkzame stoffen wilt oogsten is het goed uit te zoeken in welke periode er de meeste werkzame stoffen in het kruid/de bloem zitten.Over het madeliefje vond ik dit bij Anne Tanne.be Het gehele bovengrondse kruid wordt geoogst om te drogen. In principe kan men het hele jaar door oogsten, maar geoogst in juni zou het gehalte aan werkzame stoffen het hoogst zijn. Dit is overigens niet verwonderlijk, want het plantje is dan echt op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling.Ook het verse kruid kan men in principe het hele jaar door oogsten, maar ook hiervoor is het late voorjaar de meest geschikte periode. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jooze Geplaatst: 29 maart 2012 Auteur Geplaatst: 29 maart 2012 Dat fruit klinkt top (ik hou echt van fruit thee), ik denk dat ik kersen, aardbei en appel ga proberen. Mega leuk allemaal!! Verder madeliefjes, zeker proberen. Ik ga keihard aan de slag! Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
dennislp Geplaatst: 29 maart 2012 Geplaatst: 29 maart 2012 Ik snap hier nu wat je kan plukken en hoe je dat in de magnetron kan drogen. Dan hou je een droog iets over.. en dan? dat doe je in heet water en dan giet je dat heet water in je beker zonder nog al die gedroogde dingen er in, net zoals normale thee werkt? of moet je dat gedroogde er in laten? (Jep, op dit gebied ben ik echt 0,0 ) Quote > Planten kopen? Doe het bewust!
appelvrouw Geplaatst: 29 maart 2012 Geplaatst: 29 maart 2012 Dat fruit klinkt top (ik hou echt van fruit thee), ik denk dat ik kersen, aardbei en appel ga proberen. Mega leuk allemaal!! Verder madeliefjes, zeker proberen. Ik ga keihard aan de slag!Jooze, ik weet niet of je met aardbeiblad thee krijgt met een aardbeismaak hoor..ik weet dat in kruidenthee aardbei, framboos, en braamblad wordt gebruikt..omdat het een frisse smaak geeft en gezond is.Dat bedoelde ik. En ik weet van die perzikblad en wijn. Maar ik zou niet durven zeggen dat je aardbeithee krijgt van aardbeiblad... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
appelvrouw Geplaatst: 29 maart 2012 Geplaatst: 29 maart 2012 Dan hou je een droog iets over.. en dan? het meest praktiese is als je zo@ n dubbele theelepelzeef hebt waar je de kruiden in doet, dat doe je dan in je beker en giet er heet water op. meestal moeten theekruiden 5 minuutjes trekken voor de smaak of om de werkzame stoffen eruit te halen. http://static.photaki.com/roestvrij-staal-theezeefje-op-witte-achtergrond_322905.jpg Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
snekermoestuin Geplaatst: 29 maart 2012 Geplaatst: 29 maart 2012 ik heb een marokkaanse munt overgenomen en ook al eens gekeken of en hoe hier thee mee te maken is http://hoemoetdatdan.nl/node/370 het linkje hierboven laat ik een filmpje makkelijk zien hoe marokkaanse muntthee te makenbinnen een paar weken wil ik deze thee proberenalleen zoveel suiker zie ik nog niet zitten, maar misschien dat dat voor de smaak echt nodig is... Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/
thea Geplaatst: 29 maart 2012 Geplaatst: 29 maart 2012 bosaardbeienblaadjes kan je vers en droog grbruiken.de blaadjes plukken voor de bloei dan bevatten ze weinig looistof.De vruchten worden niet in de thee gebruikt. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
thee uit eigen tuin Geplaatst: 30 maart 2012 Geplaatst: 30 maart 2012 Hoi Jooze, Ik ben zelf ook dol op eigen gemaakte thee. Thee gemaakt van kruiden wordt ook wel tisane of infusie genoemd. Enkele lekkere theekruiden:- Anijs- Citroenkruid- Kamille- Kruizemunt- Lavendel- Pepermunt- Rozemarijn- Zomertijm Veel theeplezier!Susan Quote http://www.theeuiteigentuin.nl (ijs)thee recepten, informatie en spullen om je eigen theetuin te kweken.
Menph Geplaatst: 30 maart 2012 Geplaatst: 30 maart 2012 Camelia sisensis in een ruime pot voor verse groene thee. Lippia citriodora (Citroenverbena) voor een heerlijke infusie. Quote
appelvrouw Geplaatst: 31 maart 2012 Geplaatst: 31 maart 2012 Citroenverbena is inderdaad heerlijk. Vandaag ben ik begonnen met het oogsten van de blaadjes van de zwarte bes..ribes nigrum. Het blad moet je oogsten voordat de bloemen open zijn en de bessen gaan groeien..want dan neemt de werking en smaak van het blad af. Voor de geneeskrachtige werking..zie hier: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/zwarte_bes_thee.htm Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 31 maart 2012 Geplaatst: 31 maart 2012 Citroenverbena is inderdaad heerlijk. Vandaag ben ik begonnen met het oogsten van de blaadjes van de zwarte bes..ribes nigrum. Het blad moet je oogsten voordat de bloemen open zijn en de bessen gaan groeien..want dan neemt de werking en smaak van het blad af. Voor de geneeskrachtige werking..zie hier: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/zwarte_bes_thee.htm Hee... goede tip... ik heb vijf zwarte bessenstruiken staan ... nog even wachten tot de bladeren voluit staan (nu nog niet) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
snekermoestuin Geplaatst: 1 april 2012 Geplaatst: 1 april 2012 Citroenverbena is inderdaad heerlijk. Vandaag ben ik begonnen met het oogsten van de blaadjes van de zwarte bes..ribes nigrum. Het blad moet je oogsten voordat de bloemen open zijn en de bessen gaan groeien..want dan neemt de werking en smaak van het blad af. Voor de geneeskrachtige werking..zie hier: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/zwarte_bes_thee.htm En dan gebruik je de bladeren van de zwarte bes voor het maken van de thee?? Lijkt me heel gezond, maar geen idee hoe er thee van te maken.Zal nog een enkel weekje duren voor mijn zwarte bes volop bladeren heeft Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/
hansm Geplaatst: 1 april 2012 Geplaatst: 1 april 2012 Jet ik heb mijn magnetron opgeblazen tijden kruiden drogen, schrok me rot volgens mij het vele vocht uit de kruiden, nu komt je droog uitleg op zolder toch nog van pas. Zwarte bes en bosaardbei blaadjes ga ik ook doen Quote Players only love you when they're playing.
geedee Geplaatst: 1 april 2012 Geplaatst: 1 april 2012 Jet ik heb mijn magnetron opgeblazen tijden kruiden drogen Hoe kan dat???? Quote
appelvrouw Geplaatst: 1 april 2012 Geplaatst: 1 april 2012 En dan gebruik je de bladeren van de zwarte bes voor het maken van de thee?Lijkt me heel gezond, maar geen idee hoe er thee van te maken.Zal nog een enkel weekje duren voor mijn zwarte bes volop bladeren heeft Ik maak eigenlijk alleen mix-kruidenthee..zie:gemengde-kruidenthee-t2250.html?hilit=zelf%20kruidentheeIk denk dat de zwarte bes alleen ook lekker is, misschien samen met framboos en aardbeiblad? Gewoon een beetje experimenteren. Dit zwarte besblad zal ik mixen met andere kruiden waaronder zeker munt en brandnetel. Maar eerst verzamel en droog ik de kruiden.. Hans je bent levensgevaarlijk bezig! Als je nu de zolder maar niet opblaast! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
hansm Geplaatst: 1 april 2012 Geplaatst: 1 april 2012 Hoe het kon weet ik niet, maar ik zag twee x een soort steekvlam in de magnetron en rook een brandlucht waarna ik stekker er gelijk heb uitgehaald, ik vermoed teveel condens anders kan ik niet bedenken. Quote Players only love you when they're playing.
Erny Geplaatst: 1 april 2012 Geplaatst: 1 april 2012 Misschien zware metalen in je kruidenmengsel?? Quote
geedee Geplaatst: 2 april 2012 Geplaatst: 2 april 2012 Zo'n steekvlam heb ik ook n keer gezien.....bleek nog iets van ontplofte erwtensoep onder de draaischijf te plakken . Als je het deurtje nu een tijdje openlaat staan zodat het zaakje goed kan opdrogen.....mogelijk doet ie het weer gewoon. @erny Quote
eva1986 Geplaatst: 2 april 2012 Geplaatst: 2 april 2012 ik heb een marokkaanse munt overgenomen en ook al eens gekeken of en hoe hier thee mee te maken is http://hoemoetdatdan.nl/node/370 het linkje hierboven laat ik een filmpje makkelijk zien hoe marokkaanse muntthee te makenbinnen een paar weken wil ik deze thee proberenalleen zoveel suiker zie ik nog niet zitten, maar misschien dat dat voor de smaak echt nodig is... Ik heb ook marokkaanse munt in de tuin staan voor dit doel... En bergen suiker is niet echt nederlands, maar als je ooit in Marokko, Tunesie, Egypte of enig ander Arabisch land munt thee hebt gedronken, dan weet je dat die MIER en MIER zoet wordt geserveerd. Heerlijk! Maar echt gezond is ie dan niet meer. Minder suiker kan wel hoor, maar ik vind hem dan toch niet meer marokkaans smaken En andere munt soorten kun je ook gebruiken, maar voor het authentieke smaakje vind ik dit plantje het beste! (Dropmunt geeft ook heerlijke thee trouwens ) Quote Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Enjoy! Geplaatst: 2 april 2012 Geplaatst: 2 april 2012 Dan ga ik toch ook maar voor de bosjes ipv de magnetron denk ik. Wordt zo'n stinkboel anders. Suc6 Hans hopelijk doet je magnetron het straks nog... Quote
hansm Geplaatst: 2 april 2012 Geplaatst: 2 april 2012 Ik baal er wel van want ging wel lekker vlug, en geur was juist wel lekker van de kruidenmischien ook dat ding teveel gebruikt ikn ramde de ene na de andere bak met kruiden erin De magneytron krijgt even een week vrij en dan zal ik hem nog een x proberen of weggooien want eigenlijk gebruiken we hem verder nooit, meer als opbergkasje als je even iets moet opbergen waar geen plek voor is dan magnetron Quote Players only love you when they're playing.
Jooze Geplaatst: 2 april 2012 Auteur Geplaatst: 2 april 2012 @hansmm, oei ff opletten dan maar. Ik denk ook dat het te veel vocht zou kunnen zijn (dat is de reden dat je de ovendeur op een kier moet zetten.@appelvrouw, of het echt aardbeien thee zal worden vast niet, maar ik hoop wel dat het lekker is! Ik zie fantastische ideeën. Ik hou het zelf wat rustig aan. Ik probeer eerst van alles. Pas als ik iets lekker vindt ga ik er heel veel van oogsten. Begonnen met zwarte bes (mwaa hoewel ik het vers heb gebruikt). wil ik in ieder geval meer oogsten, maar ik heb nu niet zo veel bladeren nog. Nu probeer ik de madelief en daarna de aardbeien blaadjes. Genoeg ideeën in ieder geval. Blij dat ik andere ook nog aan het werk heb gezet Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
hansm Geplaatst: 2 april 2012 Geplaatst: 2 april 2012 Jooze ik denk dat je met een mengsel lekkerdere thee maakt, dan 1 smaak als ik goed begrijp kun je ook bv zwarte thee kopen en kruiden daarbij voegen tot wat je lekker vindt smaken. Zelf lijkt rozenbottel me wel wat maar dat duurt nog even. Quote Players only love you when they're playing.
thea Geplaatst: 2 april 2012 Geplaatst: 2 april 2012 Om toch snel te drogen ,doe ik het op de kachel.Een metalen vergiet/inzetpan/ met gaatjes op de kachel met 2 uur droog. en we kunnen de kachel nu nog wel aan hebben. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
hansm Geplaatst: 2 april 2012 Geplaatst: 2 april 2012 Je hebt vast geen centraleverwarming toch ? Quote Players only love you when they're playing.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.