Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Thee


Jooze

Aanbevolen berichten

Als je de kruiden ook voor werkzame stoffen wilt oogsten is het goed uit te zoeken in welke periode er de meeste werkzame stoffen in het kruid/de bloem zitten.

Over het madeliefje vond ik dit bij Anne Tanne.be

 

Het gehele bovengrondse kruid wordt geoogst om te drogen. In principe kan men het hele jaar door oogsten, maar geoogst in juni zou het gehalte aan werkzame stoffen het hoogst zijn. Dit is overigens niet verwonderlijk, want het plantje is dan echt op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling.

Ook het verse kruid kan men in principe het hele jaar door oogsten, maar ook hiervoor is het late voorjaar de meest geschikte periode.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap hier nu wat je kan plukken en hoe je dat in de magnetron kan drogen. Dan hou je een droog iets over.. en dan? dat doe je in heet water en dan giet je dat heet water in je beker zonder nog al die gedroogde dingen er in, net zoals normale thee werkt? of moet je dat gedroogde er in laten?

 

(Jep, op dit gebied ben ik echt 0,0 )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat fruit klinkt top (ik hou echt van fruit thee), ik denk dat ik kersen, aardbei en appel ga proberen. Mega leuk allemaal!! Verder madeliefjes, zeker proberen. Ik ga keihard aan de slag!

Jooze, ik weet niet of je met aardbeiblad thee krijgt met een aardbeismaak hoor..ik weet dat in kruidenthee aardbei, framboos, en braamblad wordt gebruikt..omdat het een frisse smaak geeft en gezond is.Dat bedoelde ik. En ik weet van die perzikblad en wijn. Maar ik zou niet durven zeggen dat je aardbeithee krijgt van aardbeiblad...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan hou je een droog iets over.. en dan?

het meest praktiese is als je zo@ n dubbele theelepelzeef hebt waar je de kruiden in doet, dat doe je dan in je beker en giet er heet water op. meestal moeten theekruiden 5 minuutjes trekken voor de smaak of om de werkzame stoffen eruit te halen.

 

http://static.photaki.com/roestvrij-staal-theezeefje-op-witte-achtergrond_322905.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een marokkaanse munt overgenomen en ook al eens gekeken of en hoe hier thee mee te maken is

 

http://hoemoetdatdan.nl/node/370

 

het linkje hierboven laat ik een filmpje makkelijk zien hoe marokkaanse muntthee te maken

binnen een paar weken wil ik deze thee proberen

alleen zoveel suiker zie ik nog niet zitten, maar misschien dat dat voor de smaak echt nodig is...

Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Jooze,

 

Ik ben zelf ook dol op eigen gemaakte thee. Thee gemaakt van kruiden wordt ook wel tisane of infusie genoemd.

 

Enkele lekkere theekruiden:

- Anijs

- Citroenkruid

- Kamille

- Kruizemunt

- Lavendel

- Pepermunt

- Rozemarijn

- Zomertijm

 

Veel theeplezier!

Susan

http://www.theeuiteigentuin.nl

(ijs)thee recepten, informatie en spullen om je eigen theetuin te kweken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citroenverbena is inderdaad heerlijk.

 

Vandaag ben ik begonnen met het oogsten van de blaadjes van de zwarte bes..ribes nigrum. Het blad moet je oogsten voordat de bloemen open zijn en de bessen gaan groeien..want dan neemt de werking en smaak van het blad af.

 

Voor de geneeskrachtige werking..zie hier: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/zwarte_bes_thee.htm

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citroenverbena is inderdaad heerlijk.

 

Vandaag ben ik begonnen met het oogsten van de blaadjes van de zwarte bes..ribes nigrum. Het blad moet je oogsten voordat de bloemen open zijn en de bessen gaan groeien..want dan neemt de werking en smaak van het blad af.

 

Voor de geneeskrachtige werking..zie hier: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/zwarte_bes_thee.htm

 

Hee... goede tip... ik heb vijf zwarte bessenstruiken staan ... nog even wachten tot de bladeren voluit staan (nu nog niet)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citroenverbena is inderdaad heerlijk.

 

Vandaag ben ik begonnen met het oogsten van de blaadjes van de zwarte bes..ribes nigrum. Het blad moet je oogsten voordat de bloemen open zijn en de bessen gaan groeien..want dan neemt de werking en smaak van het blad af.

 

Voor de geneeskrachtige werking..zie hier: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/zwarte_bes_thee.htm

 

 

En dan gebruik je de bladeren van de zwarte bes voor het maken van de thee??

 

Lijkt me heel gezond, maar geen idee hoe er thee van te maken.

Zal nog een enkel weekje duren voor mijn zwarte bes volop bladeren heeft

Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jet ik heb mijn magnetron opgeblazen tijden kruiden drogen, schrok me rot

volgens mij het vele vocht uit de kruiden, nu komt je droog uitleg op zolder toch nog van pas.

 

Zwarte bes en bosaardbei blaadjes ga ik ook doen

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En dan gebruik je de bladeren van de zwarte bes voor het maken van de thee?Lijkt me heel gezond, maar geen idee hoe er thee van te maken.Zal nog een enkel weekje duren voor mijn zwarte bes volop bladeren heeft

 

Ik maak eigenlijk alleen mix-kruidenthee..zie:gemengde-kruidenthee-t2250.html?hilit=zelf%20kruidenthee

Ik denk dat de zwarte bes alleen ook lekker is, misschien samen met framboos en aardbeiblad? Gewoon een beetje experimenteren.

 

Dit zwarte besblad zal ik mixen met andere kruiden waaronder zeker munt en brandnetel. Maar eerst verzamel en droog ik de kruiden..

 

Hans je bent levensgevaarlijk bezig! Als je nu de zolder maar niet opblaast!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe het kon weet ik niet, maar ik zag twee x een soort steekvlam in de magnetron en rook een brandlucht waarna ik stekker er gelijk heb uitgehaald, ik vermoed teveel condens anders kan ik niet bedenken.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo'n steekvlam heb ik ook n keer gezien.....bleek nog iets van ontplofte erwtensoep onder de draaischijf te plakken .

 

Als je het deurtje nu een tijdje openlaat staan zodat het zaakje goed kan opdrogen.....mogelijk doet ie het weer gewoon.

 

@erny

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een marokkaanse munt overgenomen en ook al eens gekeken of en hoe hier thee mee te maken is

 

http://hoemoetdatdan.nl/node/370

 

het linkje hierboven laat ik een filmpje makkelijk zien hoe marokkaanse muntthee te maken

binnen een paar weken wil ik deze thee proberen

alleen zoveel suiker zie ik nog niet zitten, maar misschien dat dat voor de smaak echt nodig is...

 

Ik heb ook marokkaanse munt in de tuin staan voor dit doel... En bergen suiker is niet echt nederlands, maar als je ooit in Marokko, Tunesie, Egypte of enig ander Arabisch land munt thee hebt gedronken, dan weet je dat die MIER en MIER zoet wordt geserveerd. Heerlijk! Maar echt gezond is ie dan niet meer. Minder suiker kan wel hoor, maar ik vind hem dan toch niet meer marokkaans smaken

 

En andere munt soorten kun je ook gebruiken, maar voor het authentieke smaakje vind ik dit plantje het beste! (Dropmunt geeft ook heerlijke thee trouwens )

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik baal er wel van want ging wel lekker vlug, en geur was juist wel lekker van de kruiden

mischien ook dat ding teveel gebruikt ikn ramde de ene na de andere bak met kruiden erin

De magneytron krijgt even een week vrij en dan zal ik hem nog een x proberen of weggooien want eigenlijk gebruiken we hem verder nooit, meer als opbergkasje als je even iets moet opbergen waar geen plek voor is dan magnetron

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@hansmm, oei ff opletten dan maar. Ik denk ook dat het te veel vocht zou kunnen zijn (dat is de reden dat je de ovendeur op een kier moet zetten.

@appelvrouw, of het echt aardbeien thee zal worden vast niet, maar ik hoop wel dat het lekker is!

 

 

Ik zie fantastische ideeën. Ik hou het zelf wat rustig aan. Ik probeer eerst van alles. Pas als ik iets lekker vindt ga ik er heel veel van oogsten. Begonnen met zwarte bes (mwaa hoewel ik het vers heb gebruikt). wil ik in ieder geval meer oogsten, maar ik heb nu niet zo veel bladeren nog. Nu probeer ik de madelief en daarna de aardbeien blaadjes. Genoeg ideeën in ieder geval. Blij dat ik andere ook nog aan het werk heb gezet

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jooze ik denk dat je met een mengsel lekkerdere thee maakt, dan 1 smaak als ik goed begrijp kun je ook bv zwarte thee kopen en kruiden daarbij voegen tot wat je lekker vindt smaken.

 

Zelf lijkt rozenbottel me wel wat maar dat duurt nog even.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...