Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

  • 1 year later...
Geplaatst:

ik krijg m'n Piteba van de week en heb nog een emmertje walnoten staan, dat kon nog met de hand geoogst...

...ik ben benieuwd hoe het persen gaat.

Geplaatst:

Wij hebben vorig jaar wel wat geprobeerd, noten en pompoenpitten, geloof ik. We vonden het nog niet zo makkelijk gaan. Duurde een hele tijd voordat de olie er uit de goede kant uitkwam en de perspulp is echt keihard en lastig schoon te maken. Volgens mij was de vochtigheidsgraad erg belangrijk. Te droog werkte ook zeker niet goed.

Geplaatst:

klopt, staat ook op de Piteba site, , vocht zou 10 % moeten zijn, maar weet iemand hoe je dan het vochtgehalte van noten of zaden zou kunnen meten?

 

Op de site staat alleen:

"De perscake wordt steenhard en de slinger is uiteindelijk niet of nauwelijks meer rond te draaien. De druk is extreem hoog, maar de cellen waarin de olie zit barsten niet. De celwand is te hard. Oplossing: Voeg 40 tot 60 ml water / kilo zaden of noten toe, bewaar dit 2 dagen in een plastic zak en probeer opnieuw. De celwanden zijn zacht geworden en barsten nu wel open bij een veel lagere druk. "

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Geplaatst:
Je kan ook beukennootjes olie maken.

 

Ik heb eens gelezen dat ze in ameriak beuken met extra grote nootjes kweken. Weet iemand of die hier al te koop zijn?

 

 

...maar hazelnoten bijvoorbeeld moeten wel eerst gekraakt worden. Hoe doen jullie dat?

 

Op film van de Wilde Keuken, staat de vader van de Piteba producent met een handig notenkraakdingetje. Een plank met twee balkjes daartussen de noot leggen en met de hamer erop slaan. Ik sla noten altijd met hamer stuk maar dan vliegen ze nogal eens weg.

 

Doen jullie vriamine C bij de olie om ze langer houdbaar te houden. Met name noten olie en zonnebloemolie wordt snel rans.

 

Hebben jullie al eens pindakaas met Piteba gemaakt? Hoe ging dat?

Kan dat ook met gepelde pinda's, zonder vlies? Kan ze hier niet ongepeld krijgen.

  • 6 maanden later ...
Geplaatst:

Misschien een stomme vraag, maar zou je er ook olie van kruiden mee kunnen maken? Dat zou me nou zo leuk lijken! En hoeveel spierkracht vergt het apparaat? De sportschool kent mij namelijk niet...

Geplaatst:

Ja dat staat in de omschrijving inderdaad..... je pers stinkt natuurlijk ook nog wekenlang naar knoflook....

 

Ik zag op de wiki pagina leuke aanvullingen en ook nog een andere handpers...beneden nog filmpjes : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oliepers

 

en op utube pindakaas maken:

 

 

En mocht spierkracht een probleem blijken....ik zag een aanpassing aan de piteba pers op een Spaanstalige utube film :

 

Zouden ze dat weten bij Piteba??

  • 3 maanden later ...
  • 5 years later...
Geplaatst:

Thank k haal dit topic even omhoog. Ik kwam online de pers van Piteba tegen. Het lijkt me een geweldig ding. Hoe zijn jullie ervaringen?

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Ik stond zat erbij en ik keek ernaar (aug 2018):

pitebapersnof263821552971292.jpg

Handen van Jorg, Joep en Anna3. Laguiole mesje van (en het Pet-fles trechterideetje) van mij.

 

Wacht even de ervaringen van Jorieke af, misschien gingen volgende keren beter ...

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

ding werkt goed met noten, wel even oefenen met temperatuur en persdruk, we maken m schoon met de hogedrukspuit en vetten m dan even in

pindakaas maken we hier in de blender, knoflook in de knoflookpers

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...