pieter1 Geplaatst: 17 augustus 2011 Geplaatst: 17 augustus 2011 Waar pers je nog meer olie van, behalve de zonnebloempitten? Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/
geedee Geplaatst: 17 augustus 2011 Geplaatst: 17 augustus 2011 Waar pers je nog meer olie van, behalve de zonnebloempitten? zie http://www.piteba.nl/index.htmlstaat alles op Quote
pieter1 Geplaatst: 17 augustus 2011 Geplaatst: 17 augustus 2011 Ja deze had ik al gezien, alleen er zijn vast wel meer soorten. Op de site staan min of meer de algemeenste soorten. Ik ben nog op zoek naar een website waar wat meer informatie is te vinden over plantaardige oliën. Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/
RobO Geplaatst: 13 september 2012 Geplaatst: 13 september 2012 Heeft er dit jaar al iemand olie geperst met de Piteba? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 13 september 2012 Geplaatst: 13 september 2012 Zodra het koolzaad wat droger is, ga ik er aan beginnen. Maar goed, erg veel koolzaad hebben we niet, het staat allemaal nog op het land en we krijgen het er niet af (teveel voor met de hand, te weinig en niet geschikt voor de combine) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
RobO Geplaatst: 13 september 2012 Geplaatst: 13 september 2012 ik krijg m'n Piteba van de week en heb nog een emmertje walnoten staan, dat kon nog met de hand geoogst... ...ik ben benieuwd hoe het persen gaat. Quote
pet Geplaatst: 13 september 2012 Geplaatst: 13 september 2012 Wij hebben vorig jaar wel wat geprobeerd, noten en pompoenpitten, geloof ik. We vonden het nog niet zo makkelijk gaan. Duurde een hele tijd voordat de olie er uit de goede kant uitkwam en de perspulp is echt keihard en lastig schoon te maken. Volgens mij was de vochtigheidsgraad erg belangrijk. Te droog werkte ook zeker niet goed. Quote
RobO Geplaatst: 14 september 2012 Geplaatst: 14 september 2012 klopt, staat ook op de Piteba site, , vocht zou 10 % moeten zijn, maar weet iemand hoe je dan het vochtgehalte van noten of zaden zou kunnen meten? Op de site staat alleen:"De perscake wordt steenhard en de slinger is uiteindelijk niet of nauwelijks meer rond te draaien. De druk is extreem hoog, maar de cellen waarin de olie zit barsten niet. De celwand is te hard. Oplossing: Voeg 40 tot 60 ml water / kilo zaden of noten toe, bewaar dit 2 dagen in een plastic zak en probeer opnieuw. De celwanden zijn zacht geworden en barsten nu wel open bij een veel lagere druk. " Quote
thea Geplaatst: 15 september 2012 Geplaatst: 15 september 2012 Je kan ook beukennootjes olie maken. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Frank vwl Geplaatst: 26 september 2012 Geplaatst: 26 september 2012 En Geedee gelukt? Je hoeft de zonnebloempitten niet eerst te pellen toch? maar hazelnoten bijvoorbeeld moeten wel eerst gekraakt worden. Hoe doen jullie dat? Quote
Chana Geplaatst: 13 oktober 2012 Geplaatst: 13 oktober 2012 Je kan ook beukennootjes olie maken. Ik heb eens gelezen dat ze in ameriak beuken met extra grote nootjes kweken. Weet iemand of die hier al te koop zijn? ...maar hazelnoten bijvoorbeeld moeten wel eerst gekraakt worden. Hoe doen jullie dat? Op film van de Wilde Keuken, staat de vader van de Piteba producent met een handig notenkraakdingetje. Een plank met twee balkjes daartussen de noot leggen en met de hamer erop slaan. Ik sla noten altijd met hamer stuk maar dan vliegen ze nogal eens weg. Doen jullie vriamine C bij de olie om ze langer houdbaar te houden. Met name noten olie en zonnebloemolie wordt snel rans. Hebben jullie al eens pindakaas met Piteba gemaakt? Hoe ging dat?Kan dat ook met gepelde pinda's, zonder vlies? Kan ze hier niet ongepeld krijgen. Quote
RobO Geplaatst: 14 oktober 2012 Geplaatst: 14 oktober 2012 zat er geen blauwzuur in de beukenootjes?dat kun je wel kwijtraken door te roosteren maar volgens piteba kun je daarna niet meer persen Quote
FoodPlanting Geplaatst: 17 april 2013 Geplaatst: 17 april 2013 Misschien een stomme vraag, maar zou je er ook olie van kruiden mee kunnen maken? Dat zou me nou zo leuk lijken! En hoeveel spierkracht vergt het apparaat? De sportschool kent mij namelijk niet... Quote
RobO Geplaatst: 18 april 2013 Geplaatst: 18 april 2013 nee, kruiden lukken niet, alleen zadensoms gaat het best zwaar, je moet je lichaam gebruiken niet alleen je armen. Quote
geedee Geplaatst: 18 april 2013 Geplaatst: 18 april 2013 Vraag me ineens af of knoflook ook gaat met die pers.....wat denken jullie?? Quote
Frank vwl Geplaatst: 18 april 2013 Geplaatst: 18 april 2013 Ik heb hem zelf niet, maar volgens mij kunnen er alleen 'harde' zaden en noten in Quote
geedee Geplaatst: 18 april 2013 Geplaatst: 18 april 2013 Ja dat staat in de omschrijving inderdaad..... je pers stinkt natuurlijk ook nog wekenlang naar knoflook.... Ik zag op de wiki pagina leuke aanvullingen en ook nog een andere handpers...beneden nog filmpjes : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oliepers en op utube pindakaas maken: En mocht spierkracht een probleem blijken....ik zag een aanpassing aan de piteba pers op een Spaanstalige utube film : Zouden ze dat weten bij Piteba?? Quote
Tanja65 Geplaatst: 18 maart 2019 Geplaatst: 18 maart 2019 Thank k haal dit topic even omhoog. Ik kwam online de pers van Piteba tegen. Het lijkt me een geweldig ding. Hoe zijn jullie ervaringen? Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente *
henkg Geplaatst: 19 maart 2019 Geplaatst: 19 maart 2019 Ik stond zat erbij en ik keek ernaar (aug 2018):Handen van Jorg, Joep en Anna3. Laguiole mesje van (en het Pet-fles trechterideetje) van mij. Wacht even de ervaringen van Jorieke af, misschien gingen volgende keren beter ... Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
friemeltje Geplaatst: 21 maart 2019 Geplaatst: 21 maart 2019 Ik heb een vraag.... Als walnoten olie van walnoten komt...Zonnebloem olie komt van zonnebloemen.... Waar komt dan baby olie vandaan? Quote
RobO Geplaatst: 22 maart 2019 Geplaatst: 22 maart 2019 ding werkt goed met noten, wel even oefenen met temperatuur en persdruk, we maken m schoon met de hogedrukspuit en vetten m dan even inpindakaas maken we hier in de blender, knoflook in de knoflookpers Quote
Tanja65 Geplaatst: 22 maart 2019 Geplaatst: 22 maart 2019 Tnx voor de reacties. Ik dnk ee nog even over, maar het is goed te weten dat hij wel wérkt. Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.