Jump to content

Zelf Olie Persen


Jorg
 Share

Recommended Posts

Ja deze had ik al gezien, alleen er zijn vast wel meer soorten. Op de site staan min of meer de algemeenste soorten. Ik ben nog op zoek naar een website waar wat meer informatie is te vinden over plantaardige oliën.

Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/

Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wij hebben vorig jaar wel wat geprobeerd, noten en pompoenpitten, geloof ik. We vonden het nog niet zo makkelijk gaan. Duurde een hele tijd voordat de olie er uit de goede kant uitkwam en de perspulp is echt keihard en lastig schoon te maken. Volgens mij was de vochtigheidsgraad erg belangrijk. Te droog werkte ook zeker niet goed.

Link to comment
Share on other sites

klopt, staat ook op de Piteba site, , vocht zou 10 % moeten zijn, maar weet iemand hoe je dan het vochtgehalte van noten of zaden zou kunnen meten?

 

Op de site staat alleen:

"De perscake wordt steenhard en de slinger is uiteindelijk niet of nauwelijks meer rond te draaien. De druk is extreem hoog, maar de cellen waarin de olie zit barsten niet. De celwand is te hard. Oplossing: Voeg 40 tot 60 ml water / kilo zaden of noten toe, bewaar dit 2 dagen in een plastic zak en probeer opnieuw. De celwanden zijn zacht geworden en barsten nu wel open bij een veel lagere druk. "

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Je kan ook beukennootjes olie maken.

 

Ik heb eens gelezen dat ze in ameriak beuken met extra grote nootjes kweken. Weet iemand of die hier al te koop zijn?

 

 

...maar hazelnoten bijvoorbeeld moeten wel eerst gekraakt worden. Hoe doen jullie dat?

 

Op film van de Wilde Keuken, staat de vader van de Piteba producent met een handig notenkraakdingetje. Een plank met twee balkjes daartussen de noot leggen en met de hamer erop slaan. Ik sla noten altijd met hamer stuk maar dan vliegen ze nogal eens weg.

 

Doen jullie vriamine C bij de olie om ze langer houdbaar te houden. Met name noten olie en zonnebloemolie wordt snel rans.

 

Hebben jullie al eens pindakaas met Piteba gemaakt? Hoe ging dat?

Kan dat ook met gepelde pinda's, zonder vlies? Kan ze hier niet ongepeld krijgen.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ja dat staat in de omschrijving inderdaad..... je pers stinkt natuurlijk ook nog wekenlang naar knoflook....

 

Ik zag op de wiki pagina leuke aanvullingen en ook nog een andere handpers...beneden nog filmpjes : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oliepers

 

en op utube pindakaas maken:

 

 

En mocht spierkracht een probleem blijken....ik zag een aanpassing aan de piteba pers op een Spaanstalige utube film :

 

Zouden ze dat weten bij Piteba??

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...