Jump to content
Itoero

Bitterzout

Recommended Posts

Ik heb een pak van 5 kg bitterzout (MgSO4) gekocht.

Pepers en tomaten zouden er dol op zijn.

 

Magnesium is het centraal atoom/ion van chlorofyl.

Extra magnesium zou dus de vorming van chlorofyl/bladgroen kunnen stimuleren.

 

Ik vind echter nergens hoe vaak je opgelost bitterzout mag geven.

Kan iemand me hierbij helpen?

Ik heb een oplossing van 375ml bitterzout (ik doe bitterzout in een maatbeker tot het streepje van 375ml) in 2,5 liter water.


Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij tomaten en paprika's gebruikt men het meestal bij het in de tuin planten (in het plantgat) daarna als de plant begint te bloeien (sprayed op de plant) en 1 herhaling na 10 dagen.

 

Bij rozen in de groei vlak voor de eerste bloemen komen en een herhaling na 6 weken...

 

Ik heb gelezen, nog niet uitgeprobeerd dat een cirkeltje met een doorsnede van 30 cm met een dun lijntje bitterzout rond tomatenplanten, pepers en paprika's voldoende is om ze het hele groeisezioen in de magnesium te houden...

 

 

MVG

 

 

Danuta


MVG

 

Danuta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat ik voor je heb is het recept van Noekepoekensap (genaamd naar de hobbykweker die deze samenstelling heeft verzonnen).

Naast het bitterzout zitten er dus nog andere stoffen in.

Anders kan je de bitterzout-oplossingsaanwijzingen misschien volgen en met dezelfde frequentie als het noekepoekensap geven.

 

------------------------------------------------------

NOEKEPOEKENSAP

 

Bitterzout: 375 gram

Gekookt lauw water: 375 ml

Bier: 0,5 L

Koude koffie: 1 L

Ammonia: 187,5 ml

 

Bitterzoutoplossing maken:

375 ml gekookt lauw water in pan. 375 gr Bitterzout erdoor en goed mengen en langzaam verwarmen. Roeren totdat het Bitterzout is opgelost. Dan af laten koelen.

 

Dan: in grote plastic container (schoongemaakt met soda):

375 ml Bitterzoutoplossing mengen met het bier. Dan de koude koffie erbij. Vervolgens de 187,5 ml Ammonia erbij doen en schudden!!

 

Dit wordt 2 liter Noekepoekensap voor 250 liter watergeefoplossing.

 

Mengen voor bemesting:

2 liter (regen)water + 20 ml Noekepoekensap: 1x per 14 dagen geven.

Water en voeding op schotel onder de plant gieten en door de plant naar believen laten opnemen.

 

(voor pepers: voor volledige voeding, NPsap zit niet alles in wat ze nodig hebben, bijvoorbeeld ook nog 1x p.m. Chilifocus geven.)

 

-------------------------------------------

 

Op het PeppersRus forum loopt al een wat langere discussie over Bitterzout:

http://www.peppersrus-forum.nl/viewtopic.php?f=35&t=117

 

http://www.peppersrus-forum.nl/viewtopic.php?f=35&t=496&hilit=noekepoekensap

 

Noekepoekensap op het chillipeperforum:

http://www.chillipeper.nl/forum/viewtopic.php?f=32&t=211&hilit=bitterzout

 

Als je die topics "even" doorspit wordt je een stuk wijzer!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik gebruik 15 a 20 gr. bitterzout op 1 L water,. als bladbespuiting, kan natuurlijk ook via de grond, maar té veel MgSO4 blokkeert dan weer de Kali opname via de wortels.

een paar dagen na een bladverneveling zie je al resultaat.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Persica schreef:

een paar dagen na een bladverneveling zie je al resultaat.

 

Wat kun je dan zien aan die planten, Persica? Worden de bladeren dieper groen?

Ik heb nu voor het eerst patentkali gekocht. Gebruikte eerder vinassekali. Ook vanwege dat er in patentkali wat magnesium zit. Volstaat dit en mag ik hetzelfde effect verwachten?

Wat is het effect van de zwavel in bitterzout? (Ook in patentkali zit zwavel zag ik overigens)


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planten worden dieper groen, waardoor meer fotosynthese wat uiteindelijk resulteert in een betere vrucht, zwavel is een hulpstof het verzuurd enigszins de oplosbaarheid wat weer ten goede komt om de meststof beter te laten opnemen door de wortels.

 

Magnesium (bitterzout) is toepasbaar in vrijwel alle gewassen, niet uitsluitend in de groenteteelt, maar ook op vruchtboompjes en aardbei, bessen etc,..

1x per week vernevelen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grijns, hier een nespresso, geen koffiedrap of ik moet bergen van die capsules open gaan maken )

 

 

MVG

 

 

Danuta


MVG

 

Danuta

Share this post


Link to post
Share on other sites

De senseo-padjes (ehm... een goedkopere imitatie ervan) liggen overal door mijn tuin. Maar dat is nieuw, Vroeger ging de koffie van de koffiefilter bij de planten. Nadeel: als het als deklaag ligt, kan het 'dichtslaan' , dus dat het geen water meer doorlaat. Of binnen kan het soms (niet altijd) gaan schimmelen. Wel altijd vrij snel blije planten. Zelfs een keer voor een euro de goedkoopste koffie gekocht, en speciaal voor de plantjes koffie gezet... toen gaf ik direct de (koudgeworden) koffie aan de planten.

 

Laatst buiten ook maar gedaan bij de erwten en duivenbonen, die stil leken te staan in groei, en zelfs gelig van blad begonnen te worden....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koffiedrap e.d producten maakt de bodem pH wat zuurder, wanneer je toevallig een hoge pH waarde grond hebt die dus veel kalk bevat ( want ja, er zijn nog steeds mensen die elk jaar een flinke gift Kalkkorrels strooit ,omdat de tuinboekjes dit 50 jaar geleden voorschreven,...

 

Té veel kalk in je grond blokkeert (ook) magnesium en andere voedingstoffen, hierdoor blijven de planten gelig en ongezond van kleur, door de verzuring van je grond d.m.v koffie(drap) heft je dit probleem enigszins op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koffie bevat ook vrij veel stikstof.

Er zijn veel organische afvalproducten en onkruidgewassen die zeer geschikt zijn als bemesting.


Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bitterzout heb ik niet, en veel commercie is hier niet. Maar gasten laten altijd van alles achter, dat ik niet een twee drie weggooi.

Zo vind ik hier in de la een tube met magnesium bruistabletten..suikervrij..met citroensmaak

per tablet 200 mg magnesium, zou ik dat ook kunnen gebruiken?


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb vandaag bitterzout van Pokon gekocht. Bij de samenstelling staat echter 16% MagnesiumOxide (MgO), dus geen MagnesiumSulfaat. En ik vraag me af wat de overige 84% is. Een of andere vulstof waarschijnlijk.

Ik heb 5 gram opgelost in een liter water en dat op de bladeren gespoten, die er bij sommige planten erg aan toe waren. Heel geel met groene nerven.

Zou dat zo voldoende zijn? Was de dosering goed? Hoe vaak en snel zou ik het moeten herhalen?

 

Ik kan me van voorgaande jaren dit vergelen niet herinneren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb laatst bitterzout van Pokon gekocht. Iets van 100 gram voor 8 euro of iets dergelijks. Nu zag ik in een Duitse winkel "bittersalz" in zakken van 5 kilo liggen voor minder geld. Is dit het zelfde spul? Lijkt mij wel.... Misschien dat bitterzout in grote zakken en stuk groffer is?


Vriendelijke groeten,

 

Holland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prijsverschil bij bitterzout kan 'm ook zitten in de kwaliteit: je hebt er die voor inname geschikt is, en die alleen voor uitwendig gebruik (en de tuin) geschikt is. Die laatste zal wel minder zuiver zijn, neem ik aan. En dus goedkoper.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bitterzout besteld via aveve, 13.5 euro voor 25 kilo, zal wel zien wat het geeft als het geleverd is.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25 kilo

Jij gaat een heel groene tuin hebben


Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kleiner verpakkingen vind ik hier niet.

En Baking soda ook al niet, mijn Bazin heeft in heel wat winkels gekeken daarvoor.

bitterzout van bij de apotheker wel ja maar aan welke prijs?


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Willy,

 

Baking soda vind je in elke supermarkt.

Staat bij de bloem en andere producten voor het bakken van brood en gebak.

Bij ons in België heet het "Natriumbicarbonaat voor voeding" en het dient eigenlijk om zelf thuis "zelfrijzende bloem mee te maken.

Vind je in een ronde strooibus met inhoud van 400 g en kost heel weinig.

 

Maar waar wil je dit voor gebruiken in de moestuin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

De tomaten in de kas hebben nu een duidelijk gebrek en ik denk het op de bladeren te vernevelen.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magnesiumsulfaat spuiten doe ik ook,

 

maar waarvoor gebruik je de natriumbicarbonaat?

 

Ook als een vorm van bladvoeding of preventief/curatief tegen bepaalde ziektes?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hey Willy,

 

Baking soda vind je in elke supermarkt.

Staat bij de bloem en andere producten voor het bakken van brood en gebak.

Bij ons in België heet het "Natriumbicarbonaat voor voeding" en het dient eigenlijk om zelf thuis "zelfrijzende bloem mee te maken.

Vind je in een ronde strooibus met inhoud van 400 g en kost heel weinig.

 

Maar waar wil je dit voor gebruiken in de moestuin?

 

heb je daar misschien een foto van ? misschien wel handig voor alle belgen, zoekt een stuk makkelijker.

in nederland ken ik geen variant die in een strooibus zit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
maar waarvoor gebruik je de natriumbicarbonaat?

Dat helpt tegen schimmel op allerlei gewassen (niet op tomaten gebruiken).

 

KLIK HIER

 

heb je daar misschien een foto van ?

 

serveimage30781438201498.jpg


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu heb ik toch een vraagje voor de chemisten onder ons, dat bitterzout, dat staat op de verpakking, heeft wel een heel andere formule dan waar hier over gesproken word.

Is dit wel bitterzout. Zou het hetzelfde effect kunnen hebben op de planten?

 

IMG815589911438689072.JPGIMG815638711438689081.JPGIMG815777021438689089.JPG


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...