Geplaatst: 11 september 201311 j Ik heb ook wel eens gelezen dat je ze op een wasrekje kan plaatsen en aan elkaar geknoopt, zodat ze kunnen drogen.
Geplaatst: 11 september 201311 j Zelf laat ik kleine hoeveelheden altijd drogen op een keukenpapiertje.
Geplaatst: 11 september 201311 j Voor het drogen van kruiden kun je natuurlijk in de magnetron terecht ( zelf niet meegaan ) of aan een touwtje in de wind uit de zon of whatever. Zelf zet ik wel eens thee van iets. De munt smaakt mij echt 100% hetzelfde. Is dát natuurlijk niet de norm, dat begrijp ik ook wel.
Geplaatst: 11 september 201311 j Zelf drink ik graag munt of Thijm thee (al dan niet vers) Vooral Thijm staat bekend om zijn krachtige werkingen, is het niet zo dat door de magnetron deze positieve bijkomstigheden van je eigen geteelde kruid teniet gedaan word?
Geplaatst: 11 september 201311 j Ik hang sinds een paar weken mijn kruiden aan zo'n camping-droogrekje (rond met knijpertjes) in een paar laagjes vitrage (tegen stof en vet) boven de koel/vriescombi te drogen. Hangt niet direkt in het zonlicht maar ook niet in het donker, wordt niet te warm en zeker niet te koud. Ik vind het de perfecte plaats. Op zolder werd het in het zonlicht te droog en doordat ik t niet zag werd het ook te stoffig. Moest ik t steeds weggooien. Nu zie ik t elke dag en kan ik t na een weekje zo in een potje stoppen. Deze week is de rozemarijn aan de beurt. Ik droog ze nu voor winters gebruik. Good things come in small packages
Geplaatst: 11 september 201311 j Het moet wel voldoende luchtig zijn, het verdampte vocht moet snel kunnen verdwijnen. En licht is niet zo goed voor de kleur volgens mij. In het donker zou de kleur beter behouden blijven, en misschien de smaak ook wel.
Geplaatst: 11 september 201311 j Helly, dat hangrekje heb ik ook en ik vind het een goede tip..je kunt er veel aanhangen en voor de was gebruik ik het niet. Heb je het gaas er omheen tegen vliegen of iets dergelijks? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 12 september 201311 j Jet, ja tegen vliegen en ander gespuis. Maar ook tegen stof en eventueel vet. Het hangt tenslotte wel in de keuken boven de koel/vriescombi. Dan neem ik wel het zekere voor het onzekere. Gewoon stukje vitrage van de Ikea, je weet wel, die goedkope multi-inzetbare Ik vind het na 3 weken gebruik een geweldige optie. Op zolder had ik minder succes Good things come in small packages
Geplaatst: 4 juli 201411 j Wij proberen nu voor de eerste keer onze nieuwe aankoop om bonenkruid, oregano en dragon te drogen.Heb hem op 45° en 7 uur staan.Wat denken de specialisten drogers hier van Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Geplaatst: 4 juli 201411 j Mijn bazin moet dat toch proberen En het ruikt nu zooo lekker in de keuken, net of ze aan het koken is. Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Geplaatst: 4 juli 201411 j schreef aalterse-willy: Wat denken de specialisten drogers hier van nou, specialist... droogtijden zullen wel een beetje verschillen, ik vind 7 uur erg lang maar ken je droger niet; gewoon even voelen na een uur of 2 om te beginnen
Geplaatst: 6 juli 201411 j Een van mijn droogrekken, gemaakt van vingergehaakt touw, omgebogen paperclips en platte manden van de rommelmarkt.
Geplaatst: 9 mei 201510 j Een brandende vraag: hoe kun je het beste de kruiden ná het drogen bewaren? Drogen lukt altijd wel, maar dan?
Geplaatst: 9 mei 201510 j Als je zeker weet dat ze helemaal droog zijn kun je ze in een jampot oid bewaren. Deksel erop en donker wegzetten en je kruidenstrooiers in de keuken er regelmatig mee bij vullen. Ikzelf heb ze in de kast staan in de potjes waar de oploskoffie in gezeten heeft:
Geplaatst: 9 mei 201510 j Dank! Mijn probleem is denk ik dat ik te grote potten heb gebruikt in het verleden, en ze niet vol genoeg gedaan heb. Als er teveel lucht in zit wordt het een muffe boel. En misschien waren de kruiden toch niet droog genoeg. Ik zal nu kleinere potjes gaan bewaren, want het lijkt me toch de moeite waard om het weer te gaan proberen. Meestal hang ik het te drogen en pluk ik ervan tot het niet meer smaakt, maar het opbergen, bewaren, daar draait het toch allemaal om.
Geplaatst: 9 mei 201510 j Je kunt misschien ook kleine zakjes vacuüm verpakken? Dan zit er echt geen lucht bij? (vraagtekens omdat ik het zelf niet weet en zelf ook nog niet heb geprobeerd ) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 9 mei 201510 j Ik zie een paar berichten eerder mooie potten met provencaalse kruiden staan.ik zie daar 4 kruiden op de pot,oa, tijm,oregano,basilicum,rozemarijn, maar wat is dat andere kruid?gr Mat
Geplaatst: 9 mei 201510 j schreef Demier: maar wat is dat andere kruid? Mijn mix van Provençaalse kruiden bestaat uit : rozemarijn 5% tijm 5 % oregano 30 % bonenkruid 30 % basilicum 20% en marjoraan 10 % als je die laatste niet hebt , doe je 40% oregano ipv 30%
Geplaatst: 9 mei 201510 j hier tot nu toe alleen nog kattenkruid en lavendel gedroogd. aangezien mijn kruiden nu allemaal goed zijn aangeslagen, sommigen groeien harder dan ik ertegen kan eten, ga ik komend jaar zeker meer kruiden drogen. GeeDee, de kruiden in er potjes zien er mooi gelijkmatig uit, hoe maak je dat fijn na het drogen?Kibas, ik ben jaloers op je droogrek, scheelt een hoop ruimte door alles zo boven elkaar te drogen. eens zien of ik ook een droogtoren in elkaar kan knutselen.
Geplaatst: 9 mei 201510 j Kun je ook rijstkorrels toevoegen in de bewaarpotjes om het droog te houden (zoals vroeger bij zout werd gedaan) of is dat niet nodig?
Geplaatst: 9 mei 201510 j Dat lijkt me lastig in het gebruik......als ik het over een salade strooi dan heb ik die harde rijstkorrels ertussen. Het beste droog je ze gewoon heel goed. @ loes: met een keukenmachientje van moulinex(hele oude soort chopper) of met de tupperware chopper; die gaat op menskracht...is wel duur....werkt wel goed) in elk geval zit er zo'n mesje in:
Geplaatst: 9 mei 201510 j zo'n soort mesje zit ook in het hakmolentje van de staafmixer. dat ga ik proberen ik was bang dat het daarmee ongelijkmatig zou worden, de ene helft tot poeder ene de andere helft nog te grof.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.