Jump to content

Mellie

Members
 • Posts

  6,643
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mellie

 1. Heel veel tomaat en 3 pepers met 5 net gelegde eieren. Kinderen zijn elders, dus ik kon eindelijk eens een goed pittige ‘menemen’ eten. Goed gelukt.
 2. Bloemkool: 6 uitgeplant nog 2 over. Lang leve de slakken. Rapen… allemaal opgegeten door slakken en die paar die over waren, door droogte uitgeschoten. Aubergine is helemaal niks geworden. Volgens mij hangt er 1tje aan en heb 4 planten. Normaal heb ik er wel een stuk of 14 van 1 plant. Cucurbitea: zowel pompoen als courgette. Eerst stress door slakkenvraat dat ik te weinig zou hebben. Nou… je kunt kennelijk ook andere stress krijgen. Ik heb 2 courgette kunnen oogsten en ik heb nu 2 vrouwelijke pompoenbloemen. Verder honderden mannelijke bloemen. Echt grrrrrrr [emoji37] [emoji35] dit vind ik zó klote. Hoe moeilijk kan het zijn? Het makkelijkste om te kweken volgens de boeken. Nooit ergens gelezen dat ze ook gewoon tegen kunnen werken en alleen maar mannetjes bloeien. Wat nog meer? Dille wil dit jaar absoluut niet. Veld vol gezaaid. Komen alleen paar sprieten op en op andere plekken dan waar ik gezaaid heb zaad van voorgaande jaren. Kan wel iets plukken maar veel is het niet. Bieten. Willen ook niet. Zaai flink en meerdere keren. Heb er misschien stuk of 10. Bonen weigerden en weigerden en weigerden. Kwamen buiten niet op. Dan te nat. Dan te droog. Dan wat wel opkwam naar de slakken. Uiteindelijk binnen voorgezaaid. Ik denk wel 80 bonen die ik heb gelegd in totaal en daar heb ik dan nu een minimale oogst van. Sneu. Komkommers. Brrrrrr die Sonja is zo gevoelig voor meeldauw. Maar mijn andere gezaaide komkommers zijn niet eens opgekomen! Dus wat dat betreft doen ze het een stuk beter. Maar ook volledig in de categorie mislukt. Meloen had ik dit jaar binnen. Vorig jaar was veel te koud buiten en ze weigerden. Ook daadwerkelijk bevrucht en zaten meloentjes aan. Jeej! Ze werden heel goed in de smiezen gehouden en in de watten gelegd. In de meivakantie waren we weg. Bij terugkomst planten verdord… ook leuk. Een eigen schuld mislukt waar ik volle verantwoordelijkheid voor neem. Maar al die andere tuinmislukkingen… zucht. Ik eet wel voor het eerst zo veel vijgen dat ik zowaar deel. Uniek. Mama eet die dingen normaal altijd stiekem zodat er vooral niets gedeeld hoeft te worden. De artisjokken doen het geweldig. Normaal stuk of 5. Nu zo veel dat ik het niet eens meer bijhoud. Ook is er genoeg kleinfuit zoals aardbei, bes, framboos, maar ook belachelijk veel slasoorten, kruiden, pepers, paprika’s en tomaten, knoflook en (lente) ui. Ook dit jaar weer heel veel appels. We hadden ook superveel kersen, maar die zijn naar de vogels gegaan en misschien een schaaltje naar ons. Maar toch voelt mijn hele moestuinseizoen dit jaar als mislukt. Kan ook niet anders met al die mislukkingen hierboven. Dat pompoenveldje zonder pompoen of courgette was de nekslag. Kan daar echt depri van worden. Sterker nog. Na deze opsomming ben ik dat ook.
 3. Heel ander verhaal dan reapers en x-jes hier. Ik heb gisteren een peper numex conquistador in de salade gedaan. Had er eergisteren een uit het vuistje gegeten. Smakelijk. Smaakt inderdaad niet pittig en meer een punt paprika dan een peper. Gisteren een nq in de salade. Bij een hap vloog mijn mond in brand en bij een paar andere happen ook… de peper had slechts aan 1 kant (aan de steelkant voor de duidelijkheid) een goed heet stuk. Nu ben ik pro pittigheid, maar absoluut niet in mijn salade. Was echt een onaangename verrassing. Nu hoort die hele peper niet pittig te zijn. Hij was echter een klein stukje echt goed pittig. 2 vragen daarover. Als ik dit zaad gebruik voor zaaigoed, hoe groot is de kans dat die pepers pittig zijn? Het gaat maar om het achterste stukje van de peper die pittig was. Heeft het zin om alleen de voorste pitten te gebruiken? Ik heb er meer pepers aan hangen, maar weet nog niet of deze grap zich ook met die pepers gaat herhalen. Dus advies gevraagd! Weet het even niet zo met die zaden. En dan vraag 2: Ik heb vaker pepers die mild of maar een beetje pittig moeten zijn, die toch flink pittig zijn. Hoe kan dat nou? Vind dat zo verbazingwekkend. Ik heb altijd minimale afstand tussen de planten. 20/25 cm. Zitten ze te dicht op elkaar en vindt er kruisbestuiving plaats waardoor ze heter worden dan ze zouden moeten zijn? Zou dat dan niet het jaar erop moeten plaats vinden en niet direct met de eerste lichting van ‘schoon’ zaaigoed? En hoe heerlijk ik hete pepers ook vind, als ik milde zaai, wil ik ook daadwerkelijk dat ze mild zijn en niet nog een heet grapje aan het staartje hebben. Die arme kinderen van mij hebben het maar zwaar met de ‘nee die is niet pittig, ow sorry, toch wel’ [emoji51] en heel eerlijk, ik soms ook wel.
 4. @ruderalis tzt moet je maar posten hoe die smaken. De purple variant is voor mij alleen nog voor de mooi. Mijn moeder had trouwens wat plantjes van me mee genomen naar Turkije. Ze liet ze tijdens het beeldbellen zien. 2 emmers vol met paprika’s geoogst van 1 plant [emoji33][emoji33][emoji33] en dat is wat een ander klimaat doet….
 5. Mellie

  Hallo!

  Welkom hier en welkom in je nieuwe huis. Je zult je wel de koning te rijk voelen kan ik me zo voorstellen! Lees, kijk rond en leef je uit. En niet vergeten: er leiden veel wegen naar Rome! Groene groetjes
 6. @redzebra dat is tomaat Gargamel. In de kas was dat mijn eerste rijpe tomaat. Deze staan in de tomatenkas die aan de voor en zijkant open is. Ik kan wel wat zaden opsturen tzt als je die leuk vindt.
 7. Ja weet ik, maar vind ze gewoon niet zo lekker. Ook niet voor de saus vind ik ze vrij vlak van smaak. Maar goed. Smaken verschillen niet voor niets. Ook dus met de gouden koningin [emoji12] Ik heb eindelijk dagelijks wat rijpe tomaten. Niet bakken vol zoals de meeste mazzelaars hier, maar toch genoeg voor mijn must have salade waar ik niet zonder kan en om af en toe zo op te smikkelen. De verwachtingen zijn echter hoog gespannen! Er komt wel veel aan. Dat doet me goed. Nog even doorzetten tomaatjes. Hup tomaatjes hup!
 8. Oooo heb jij lemon drop dit jaar?! Mazzelaar @mdubbelm! Die zijn bij mij opgeknaagd. Ik heb 1 die is opgekrabbeld, maar daar komen geen pepers meer aan. Die mag binnen overwinteren. Je peperkunst is ook kunstig. Ik heb vandaag ook weer eens wat foto’s genomen. De Marconi purple hangt nog vol. Die van mdubbelm staat in een tentkasje en die vindt het daar beduidend minder leuk. Veel kleiner en minder pepers. Qua smaak vind ik deze niet zo lekker. Ik gebruik ze niet meer rauw, maar verwerk ze in het eten. Maar blijf het een mooie plant vinden. Die kleur knalt echt. Deze Ethiopian brown ziet er prima uit. Deze plant ernaast niet. Neusrot alleen bij deze Ethiopian Brown bij de rest van de 15/20 planten niks. Heel typisch. Verder alsnog prima te eten, alleen jammer dat ik er steeds een kwart of vijfde van moet afsnijden. Zijn wel goed pittig. Ik wil ze gebruiken voor bij de chilivlokken samen met de shishito peper. Bij mij altijd pittig op 1 verloren peper vorig jaar na. En dit zijn de chilivlokken in wording. Ziet er niet veel uit, maar dit waren al heel wat pepers… Ik heb geen droger en droog pepers eigenlijk altijd op deze manier. Andere zaken doe ik meestal op een thee- of kaasdoek. De eerste rijpe numex conquistador. Echt een blijver deze puntpeperpaprika. Zoet, friskruidig en geen hitte. Is eigenlijk een peper, maar mag naar de paprika zaden verhuizen. Volgend jaar weer en dan meer van deze. Vind puntpaprikas makkelijker groeien dan bol. Die zijn bij mij nog steeds niet rijp.
 9. Ik heb de eerste rijpe numex conquistador geplukt! En er hangen er nog meer aan. Is inderdaad meer een puntpaprika dan een peper. Blijvertje. Het broertje was op voordat die op de foto kon… ze zijn gewoon te lekker. Collateral damage oogst
 10. Wat interessant! Ik moet heel eerlijk bekennen dat inslechte de helft heb gelezen en de conclusie. Duidelijk verhaal!
 11. Heel veel planten aan mijn zwager die een nieuw huis gaat betrekken met lege tuin. 4 x pepermuntsoorten 6 x rode bes Waterkers Appelboom Agastache Dahlia bishops children Pakchoi Akelei En nog zo veel meer dat het wel genoeg is met typen [emoji12] het was een kofferbak vol in elk geval.
 12. @Maipensato Mooi verslag van je en wat een BOEL tomaten sjonge jonge zeg. En al zo veel rijp. Wij zitten nu aan 4/5 tomaten per dag. Heel veel in de maak. Bij lange na niet wat jij hebt. Over je nummer 9 wil ik wel wat toevoegen, want met goldene königinne heb ik andere ervaringen. Ik vind het mooie gele tomaten die er goed uitzien. Vrij groot ook, mooi consistent in vorm. Nooit scheurtjes gehad, ook niet in andere jaren. Veel watergift maakt ze wel melig heb ik eerder gemerkt. Vind het een smakelijke gele tomaat die ik graag zaai. Dit jaar overigens niet, want ik had ineens meer dan 20 soorten gezaaid… dus ik heb me ingehouden. Maar volgend jaar is ze weer van de partij want heb haar wel gemist tussen de soorten [emoji16] Ze bleef vorig jaar ook maar doorgaan. Heel laat pas weggehaald omdat toch niks meer ging rijpen. Volgens mij in november pas. Heel resistent tegen pytho wat ook fijn is. Grinnik, wel leuk al die smaakverschillen! Zelf vind ik san marzano bv echt geen lekkere tomaat die ik nooit meer zaai, terwijl ik hier veel lyrische verhalen over lees. Gortdroog en heel weinig smaak. Meer een tomatenomhulsel ‘zamazegge’. Roma tomaten die ik ken uit Turkse zomers, daar vochten we om in de tuin van mijn oma. Zo rijk en vol van smaak, dat vond ik echt genieten. Dan is zo’n san marzano voor mij een heel sneu tomaatje. Dan heb ik liever die gouden koningen [emoji39][emoji12]
 13. Ik vind sonja zo groot ook maar meh. Die eerste van mij was maar een kleintje. 15 cm en die had al een taaie schil om u tegen te zeggen. Taaaaaiiii niet normaal. Die was nog wat appelig van smaak. Ik heb 1 komkommer van vorige week ontpit en geproefd. Was wel lekkerder dan die eerste, maar voor mij niet voor herhaling vatbaar. Ik vind van eigen komkommers juist zo lekker dat je ze met schil en al direct kunt eten. Dat mis ik bij dit ras. Bovendien mega gevoelig voor meeldauw. Begon al zo snel, niet normaal meer. Hoeveel melk kun je vernevelen zal ik maar zeggen -en moet direct denken aan cabaretier Ronald goedemondt zamazegge [emoji1787][emoji1787][emoji1787]-. Heb dit nog nooit gehad zoveel meeldauw als nu en heb elk jaar wel komkommers in de tuin. Geen blijvertje mevrouw Sonja. We gaan het volgend jaar eens proberen met een ander buitenras. Mijn kas is me iets te kostbaar voor capsicum merk ik. Daar komt geen komkommer in. Zou ook niet hoeven. De buurman oogst elke dag minstens 1 komkommer [emoji36] niet normaal meer [emoji2358]
 14. Vijgen, vijgen en nog meer vijgen [emoji39] En als avondeten een pasta salade. Het eerste gerecht wat ik tijdens mijn 1e x Italië als 1e at. Ik eet het graag op zomerse dagen. Nog een foto van het zelfbedachte recept van de dochter. Aardappelzakjes rechts…: smaakte wel lekker ondanks de naam. Links een ander ‘zakje’ met wat tuindingetjes. Smaakte ook goed.
 15. Water geven, dieven, snoeien, plukken en wat slazaadjes verspreiden van de rijpe zaden. Mmmm, en vooral ook genieten van die heerlijke vijgen! Er at zelfs een lieveheersbeestje mee. Snap ik, want de zijn overheerlijk.
 16. Jeej! Weer vijgen [emoji39][emoji39][emoji39] en de ingrediënten voor mijn pasta salade
 17. Vandaag op pad geweest naar Prettig Gestoord. Hartstikke leuk! Kan natuurlijk niet met lege handen op pad. Mijn cadeaus vielen helaas in duigen… grrrrrr. Papieren tassen mogen dan milieuvriendelijker zijn, gebruik dat toch maar niet voor je glaswerk. Mocht nog even voor vertrek heel veel mini splinters opruimen. Gelukkig had de rest het wel overleefd. En ik kreeg mee terug een mooie doornloze braam en heel veel potjes mee. Erg blij met die kleintjes! En natuurlijk belachelijk veel gezelligheid.
 18. De smaak vind ik niet zo lekker, maar het is een heel mooie paprika. Volgend jaar maar 1 plant. Hij smaakt heel knapperig, maar erg ‘groen’. Zowel de dochter als ik vinden hem niet geslaagd. Alleen die kleur hè… tis wel een plaatje voor de leuk. Ik heb 4 vijgenbomen waarvan ik van 2 de naam weet, maar die niet produceren. Deze 2 met wel vijgen geen idee. Die dikke knoeperds had ik al eerder van geoogst. Deze slanke nog even apart. Die heb ik dit jaar voor het eerst geoogst. Vind die dikke verrukkelijk, maar deze dunnetjes deel ik ook niet… dus ook lekker genoeg [emoji38] maar die andere zijn lekkerder. Nu nog even twijfelen of ik ze zo direct allemaal opschrok, of misschien morgen met een bolletje mozzarella als voorafje doe.
 19. Prachtige tip! Ook fijner dan die plakkerige dingen op keukenpapier, al kiemt dat verder ook prima
 20. Ik heb al een paar x een druif in mijn mond gestopt en steeds gedachte, neuh, das em nog nie. Vanochtend heb ik gewoon 3 trossen op! Superlekkere druiven. Die op de patio zijn zonder die cassissmaak en waren nu al heerlijk zoet. Had eigenlijk een trosje aan de kippen willen geven, maar te lekker. En toen volgde tros 2 en 3 [emoji16] Salade uit de tuin met jawel, eigen tomaten! Altijd leuk. Het rijpen is eindelijk begonnen.
 21. De Marconi purple in de kas hangt vol. Heb er maar een paar geplukt. Vanochtend ook 2 eitjes. De rest van de tokkelaars legden vanmiddag pas. Geen foto. Hetzelfde als die hierboven. [emoji12]
 22. Mellie

  Pompoen 2022

  Ik heb er allemaal bloemen uitgeragd. Eh, verwijderd. Niet 1 vrouwelijke bloem. Niet 1. Compleet mislukt dit pompoenavontuur ben er helemaal naar van.
 23. Ja die schil is inderdaad niet te hachelen. Was het even vergeten. Zo wel van de schrik zijn [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787]
 24. Kijk eens aan! Al 2 aangeknaagde nectarines. Die mogen naar de kippen. Maar zo leuk dat ze al rijp zijn! Ik heb er al stiekem een op en die was verrukkelijk! Veel sappiger dan ik me van vorig jaar herinner. Lekker [emoji39]
 25. Ooowwwww neeeeee! Alle moeite voor niks [emoji15][emoji15][emoji15] das echt zo naar! En nu een patatje? Of een boterham met een tomaatje?
×
×
 • Create New...