Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Omdenken: Broodbak tip: uit sneetjes witbrood sterrenvormen steken en bakken in boter of olie voor lekkere crunchjes met kerst ergens bij.

 

 

Ik heb een paar leuke blikjes gekocht bij de Big Bazar voor gezellige broodjes te bakken....cake kan er ook in natuurlijk:

 

PICT951775341418902590.JPGPICT951655261418902588.JPG

 

Ik heb ze 1x uitgeprobeerd(met gewoon een recept van n normaal brood) en vergeten een foto ervan te maken maar ik ga er nog meer bakken dus foto's en receptje volgen nog.

  • 2 years later...
Geplaatst:

Tja, Thea ......

 

BBM-verhaal: ik heb een Panasonic. Daarin kan je brood bijna niet mislukken

Maar begin vorig jaar had ik geregeld een brood dat na het rijzen ingezakt was. Omdat het ook vaak goed ging, dacht ik dat het aan mij lag. Maar zelfs na nauwkeurig afwegen (wat ik normaal nooit doe), had ik geregeld een zeer compact brood.

Het ging vanzelf weer over, maar nu is het weer mis en ik zie nu het patroon: het zijn de broden die 's nachts gemaakt worden én het is kennelijk een winterprobleem: de voorverwarming doet het niet goed meer, ook niet als ik hem op het lange programma laat draaien

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Dat snap ik niet... Inzakken na het rijzen doet mij denken aan overrijs, dat heb je meer als het te warm is. Als het koud is, dan zal de rijs juist vertragen en het brood dus niet zo snel inzakken?

Geplaatst:

Ik zou zeggen maak van 1 kilo brood 2x 500 gram

Dan weet je zeker dat hij ook gaar word. En kan je de zelfde tijd aan houden.

 

Deze tip kreeg ik ook van een ander brood bakster.

Geplaatst:
Dat snap ik niet... Inzakken na het rijzen doet mij denken aan overrijs

Mmmmm ja, mij ook eigenlijk

 

Ik heb de laatste tijd ook wel eens een ingezakt brood, dus waarschijnlijk haal ik een en ander door elkaar

Het 'nachtbrood' zal wel niet ingezakt zijn, alleen te laag blijven. Door de kou dus.

 

Deze week gebruik ik een andere machine, want die Pana is stokoud en er gaat dus wel meer mis.

Terwijl je brood met een Pana eigenlijk niet kán mislukken.

 

Vraagje: bak je een brood van 1 kilo langer dan een die bv 600 gram is?

Baktijden heb ik geen verstand van, maar hier staat bij een brood van 500 gram:

"Voor een brood van een kilo, nog 10 tot 15 minuten aan de baktijd plakken".

Dus inderdaad...

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Je kunt ook een kernthermometer op 95 grad. C. instellen, dan hoor je een piepje wanneer het brood gaar is

Grote broden bak ik liever na 10 minuten op een lagere temperatuur, minder kans op een te zwarte korst, en van binnen niet gaar.

Geplaatst:

Door het brood zodra je denkt uit de oven te nemen en op de onderkant te kloppen, hoor je of het voldoende gebakken is.

Neem wel een dikke handdoek, het is wel erg warm, indien onvoldoende gebakken, laat ik het brood/broden nog 10 min in de oven die ik afgezet heb.

Begin t° 220 na 10 min 180°

Geplaatst:

Ik verlaag de temperatuur gaandeweg. Een brood van een kilo bloem bak ik ongeveer 45 minuten (op het laagste niveau met boven- en onderwarmte), waarvan 10 minuten op 250 °C, 10 minuten op 230 °C en de resterende termijn op 210 °C. Inovenen met stoom geeft een krokantere korst.

Geplaatst:
Vraagje: bak je een brood van 1 kilo langer dan een die bv 600 gram is?

 

Als de kerntemperatuur 95 graden is is het brood gaar. Een groter brood zou iets langer gebakken kunnen worden ja, maar een platter brood is weer eerder gaar... Bedoel je trouwens met 1 kilo en 600gram het deeggewicht of het afgebakken brood?

Geplaatst:

Wat leuk die broodbakblikjes, brood bakken in de oven kan ik niet ik heb een oude micro /oven.

En bak mijn brood met een Panasonic en ben heel tevreden, het meel haal ik bij de watermolen volkoren tarwe, tarwe,campus, donker spelt, volkoren spelt ze hebben ook pitten, zaden, noten van eigen bodem

Het experiment brood lukt niet altijd maar na genoeg geduld komt het goed, verwerk er bv. dadels, abrikozen,krenten,walnoten, pitten kiemgroenten enz in

Het laatste brood was niet goed gerezen heel erg compact dadels, walnoten, zonnebloempitten, ipv roomboter had ik sesam olie het meel was grotendeels campus, zo lekker ik laat het zo, het is zwaar je eet er weinig van likje boter is voldoende en beleg is niet nodig.

Nu heb ik volle tarwe korrels gekocht

Geplaatst:

Ga je de graankorrels koken of wellen alvorens deze in het deeg te verwerken ?

Je kunt ze ook malen met een handmolentje, geeft een lekkere bite aan het brood.

Geplaatst:
Door het brood zodra je denkt uit de oven te nemen en op de onderkant te kloppen, hoor je of het voldoende gebakken is.

Neem wel een dikke handdoek, het is wel erg warm, indien onvoldoende gebakken, laat ik het brood/broden nog 10 min in de oven die ik afgezet heb.

Begin t° 220 na 10 min 180°

 

Ik heb nogal hittebestendige vingers en pak dat (als het niet in een metalen vorm zit) zo de oven uit...

Geplaatst:

Hoi,

De korrels heb ik eerst laten weken daarna 2 dagen laten kiemen ze zijn zacht en hebben een notensmaak.

Ik ben nu aan het bakken haha dwz de broodbakmaschine .

Heb jij ervaring met een handmolen en wat doe je er zoal mee.

Geplaatst:
Hoi,

De korrels heb ik eerst laten weken daarna 2 dagen laten kiemen ze zijn zacht en hebben een notensmaak.

Ik ben nu aan het bakken haha dwz de broodbakmaschine .

Heb jij ervaring met een handmolen en wat doe je er zoal mee.

 

Zo'n zelfde tarwekorrels als jij op de foto hebt, krijg ik elk jaar 25 kg van een bevriende boer, en zo af en toe breng ik hem een brood / vlaai of zo.

Alleen moet het wel de goede tarwe zijn, met een goed eiwitgehalte, want veel tarwe wordt geteeld voor pasta of veevoer

Mijn tarwe heet "Reform" en is ideaal om brood te bakken, (staan nu toevallig 2 in de oven)

 

IMG354744961483999542.JPG

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...