Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Is het misschien een idee om verschillende wedstrijden van start te laten gaan door verschillende organisatoren / wedstrijdleiders??? Het komt zomaar al lezende bij me op...

 

Om alvast daarop door te gaan: ieder kan dan eigen pootgoed / zaaigoed aanschaffen. Dat is toch ook een sport, wie het beste zaad weet te bemachtigen?

 

Of bekijken per wedstrijd of er standaard zaad uitgedeeld wordt. Dat zou dan de hoofdwedstrijd mét prijs kunnen zijn, en de andere wedstrijden om de eer. Die andere wedstrijden kosten dan ook niks.

 

Je kan dan zelf bepalen of je met een of meer wedstrijden meedoet.

Geplaatst:
Mijn voorstel is:

Celtuce de langste en tevens de dikste en je kan de hele tijd nog van eten.

 

Celtuce wat mag dat wezen dacht ik even gegoogeld "celtuce, stengelsla of aspergesla" . Lijkt me weinig gekweekt op de 3 namen even gezocht op forum 1-5-10 zoekresultaten . Dus weinig mensen hier ervaring mee en met sla de meeste wel ? Vermoed ik dus voor de meeste iets nieuws dus de meeste beginnen met geen ervaring met deze groente, voor tomaten en zo heb je meer 2 grote groepen zij met en zonder ervaring. Voor zij die weinig plek hebben ook geschikt ? Bladeren zijn geschikt voor als sla en als spinazie vervanger ,dus geen stuk tuin (pot)die moet opgeofferd worden voor de wedstrijd maar plant waar men geregeld van kan oogsten .

 

Als dit niet de wedstrijd groenten word zal ik hem ook wel eens willen testen .

Geplaatst:

Dan zijn we nog wel een keer door wedstrijd ideeën heen. Het leukste vindt ik één wedstrijd per jaar voor alle leden. Op deze manier worden het allemaal kleinere wedstrijdjes en dat zou ik jammer vinden.

Een dag niet gezaaid is een dag niet geleefd.

Trotse oprichter en voorzitter van Stichting OKids

Geplaatst:

Ken... buíten hebben tomaten juist last van Phyto maar niet in elk gebied zo erg als bij anderen... Dus verplicht buiten telen lost dat probleem niet op. Bij mij bijvoorbeeld zal het geheel onmogelijk zijn.

 

Huub... dacht ik ook al aan alleen ging ik niet zo ver als jij. Dacht meer aan heel gespecialiseerde soorten die niet iedereen kan telen. Daar kan je natuurlijk een eigen soort minicompetitie opzetten.

Het is wel leuk om Dé Moestuinforumteeltwedstrijd algemeen te houden en voor iedereen toegankelijk.

Te veel versnippering is niet leuk denk ik...

 

Aspergesla heb ik ooit proberen te telen en er is toen welgeteld 1 plantje opgekomen die al heel snel werd verorberd door de slakken... Wel interessante sla... maar wat ga je dan meten gezien je ook tussendoor van deze sla oogst...?

Geplaatst:

Om ter meest vruchten aan een plant ,lijkt me moeilijk vast te leggen op foto zodanig dat alle vruchten er op staan en geen dubbele . En droogbonen kon je apart houden tot einde wedstrijd en dan foto nemen . Met andere zaken lig dit moeilijk door houdbaarheid .https://www.moestuinforum.nl/imgupload/uploads/rdb70881407953000.jpg leek me ook een mooi project , maar is volgens mij veel moeilijker bij te houden . aperitief tomaat , aardbeien je bent in de tuin bezig even eentje als gezond snoepje tussen door of kennis in de tuin die dit doet . Ja hoeveel was juiste opbrengst alweer ???????

Geplaatst:
Mijn voorstel is:

Celtuce de langste en tevens de dikste en je kan de hele tijd nog van eten.

Lactuca sativa

 

En.

Basella rubra de langste plant en nog te eten tussen door.

Indiase spinazie.

 

 

Celtuce=Lactuca sativa.

De lengte en de dikte kan gemeten worden.nu 150 mtr dikte........

Ik gebruik de bladeren als spinazie.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:
nu 150 mtr dikte

 

Is dat geen tikfoutje Thea??? Dat lijkt me wel een hele dikke steel...

Maak eens een foto van je planten, dan krijgen mensen er een goed beeld bij... is wel een leuk idee namelijk...

Geplaatst:

Huub , jij allereerst nog bedankt voor het organiseren van de mooie wedstrijd van dit jaar en de vele energie die je er in gestoken hebt.

 

Wat de wedstrijd voor 2015 betreft lijkt me de koolrabi van het ras Superschmelz een zeer geschikte kandidaat te zijn. Mijn belangrijkste argumenten om voor deze plant te kiezen :

 

Hij is geschikt voor de teelt in de vollegrond maar kan net zo goed in de vierkantemetertuin of in grote potten geteeld worden.

 

Het is een ras waarvan wordt aangegeven dat het gewichten tussen 2 en 4 kg kan bereiken. Zelf denk ik dat een gewicht van meer dan 4 kg goed haalbaar is omdat naar verwachting de deelnemers hun kampioenskandidaten extra zullen 'vertroetelen'.

 

Deze koolsoort is nauwelijks ziektegevoelig en doet het op iedere grond. Mogelijke aantastingen zoals door koolvlieg of rupsen kunnen door iedereen makkelijk en zonder gebruik van gifstoffen voorkomen of bestreden worden. Ik denk dan aan het aanbrengen van koolkragen en het handmatig verwijderen van eitjes of rupsen. Een teelt onder gaas kan natuurlijk ook.

 

De voortgang van de wedstrijd is goed te volgen via foto's en het meten van de omtrek maar de uitslag is niet geheel voorspelbaar omdat het om het gewicht gaat . Het uiteindelijke resultaat blijkt pas na het oogsten als de koolraap ontdaan van wortels en bladeren gewogen wordt.

 

Groot bijkomend voordeel is nog dat er geen distributiesysteem van de zaden nodig is. De zaden zijn in het voorjaar bij de Lidl voor 19 ct/pakje verkrijgbaar. Iedere deelnemer kan dus zelf voor het benodigde zaad zorgen en er toch van verzekerd zijn dat hij hetzelfde zaaigoed als de andere deelnemers gebruikt. De weinige deelnemers die te ver van een Lidl af wonen , of een Lidl treffen waar dit zaad uitverkocht is , kunnen het nog altijd makkelijk verkrijgen via medeforumleden .In een pakje superschmelz zaad van de Lidl zit namelijk 2,2 gram en dat zijn honderden zaden !

 

Hier zo'n zakje zaad van de (in dit geval duitse) Lidl.

Superschmelz30431415138598.JPG

 

Er schiet me nog een voordeel te binnen. Je kunt ruim zaaien zodat je een behoorlijk aantal deelnemende planten hebt. De planten die in ontwikkeling achter blijven eet je gedurende het seizoen lekker op.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Koolraap vind ik zelf niet zo'n leuk gewas, maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik zal er wel aan meedoen, denk ik.

 

Ik ben zelf nog steeds voor:

- Ui (zwaarste)

- Wortel (langste)

- Tomaat (meeste / grootste)

- Knoflook (grootste)

- Aardbei (meeste)

Celtuce en Armeense komkommer vond ik ook best interessant

Een dag niet gezaaid is een dag niet geleefd.

Trotse oprichter en voorzitter van Stichting OKids

Geplaatst:

Een voordeel (of nadeel voor een wedstrijd?) van koolrabi is ook dat je in een seizoen meerdere keren kunt telen. In de praktijk kun je tussen april en juli zaaien en zo tussen juni tot november oogsten, nog afgezien van wat verlenging in een kasje of platte bak.

 

Hoewel de Superschmelz zeker niet de lekkerste soort is ( ) wordt ze wel vrij groot. Of de grote, die je dan lang laat staan, ook nog heel smakelijk zijn, is een heel ander verhaal. Zelf geef ik de voorkeur aan wat verfijnder smakende rassen, die ik oogst als ze maximaal een tennisbal zijn.

 

@ Kenbeimer: Een koolraap is een heel ander gewas dan koolrabi

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst: (aangepast)

dat is dan weer de uitdaging om de koolrabi tegen slakken te beschermen.

ik vind het wel een leuk idee. misschien een ander ras die nog lekkerder is zodat de extra gezaaide planten ook nog lekker zijn om te oogsten?

 

koolrabi kan ook in potten? ook handig voor degene met knolvoet in de tuin (of is koolrabi daar niet gevoelig voor?)

aangepast door Gast
Geplaatst:

Hier 1 maal koolrabi gekweekt en had erg veel last van knolvoet . En omdat ik toch voorkeur geef aan andere kolen deze niet meer gekweekt. Zodat kolen beperkt word en langere tijd tussen kolen op 1 zelfde plaats.

 

Hoe zit het over het algemeen met de gevoeligheid met knolvoet?

 

Even ras gegoogeld http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/koolrabi-superschmelz/groenten/koolrabi/ hier spreekt men tot 10 KG bij "bakker" spreekt men ook tot 10 kg

Geplaatst:

Zou natuurlijk makkelijk zijn wat voorgesteld is dat iedereen zijn zaden kan halen in een supermarkt . Maar hoe zit het met het aanbod NL/B

even gekeken nu in promotie in België kamerplanten vind ik niet in folders van Nederland en in Nederland hyacinten in glas deze vind ik dan niet in de folder van België .

Geplaatst:

@Waaslander

De belgische Lidl heeft in het voorjaar hetzelfde assortiment zaden als de duitse en nederlandse Lidl. Wel kosten vreemd genoeg de verpakkingen die in Duitsland en Nederland 19 cent kosten in Belgie 49 cent.

 

Over de gevoeligheid voor knolvoet kan ik niet oordelen. Ik heb er gelukkig geen last van in mijn tuin.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:
Hier 1 maal koolrabi gekweekt en had erg veel last van knolvoet . En omdat ik toch voorkeur geef aan andere kolen deze niet meer gekweekt. Zodat kolen beperkt word en langere tijd tussen kolen op 1 zelfde plaats.

 

Hoe zit het over het algemeen met de gevoeligheid met knolvoet?

 

Even ras gegoogeld http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/koolrabi-superschmelz/groenten/koolrabi/ hier spreekt men tot 10 KG bij "bakker" spreekt men ook tot 10 kg

 

daarom ook mijn vraag of koolrabi in een pot kan, dan heb je geen last van knolvoet.

Geplaatst:

Al 12 jaar staan er elk jaar koolraby in onze tuin.Wij vinden het een lekkere groente.

De rode koolraby vinden we het lekkerste,en klein uit de tuin halen kleine tennisbal/Wino.

Kan heel goed in een pot.

Wij hebben geen knolvoet in de tuin,gelukkig.

 

er staan elk jaar koolraby/russian kool/palmkool/blonde bladkool/spruiten/spitkool.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Wat is er op tegen eigenlijk, om gewoon af te wachten, wat of de nieuwe wedstrijd gaat worden ?

 

Ik doe waarschijnlijk sowieso wel mee. Is toch een teelt-wedstrijd. Ergens een hoekje voor een speciale wedstrijd-teelt is er vast wel te vinden.

Nadelen willen ontwijken bij wélke teelt dan ook, vind ik vreemd. Gaat niet om de smaak, gaat niet om de ziekte-on-gevoeligheid of slakken-bestendigheid, vind ik hoor: het is een teeltwedstrijd.

 

Ik hoor het wel tegen die tijd.

Geplaatst:

als er niet wordt gebrainstormd, hoe komt er dan een nieuwe wedstrijd?

dat komt niet zomaar uit de lucht vallen.

 

het enige nadeel wat wordt ontweken is het nadeel dat niet iedereen mee kan doen. zoals bijvoorbeeld met planten die te groot worden, tomaten, enz

Geplaatst:

Ik vind het wel leuk al die rondvliegende ideeën, maar 't is gelukkig niet verplicht. Dus Bit ; veel plezier met afwachten en voor ons veel plezier met brainsstormen

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...