henkg Geplaatst: 27 oktober 2016 Geplaatst: 27 oktober 2016 Appelmoes. In drie versies, van erg zure (gekregen) appels.Versie 1 (weinig, alleen test): Alleen wat suiker erbij. Dat was te eten, wel behoorlijk (te) zuur. Op naar versie 2.Versie 2: Suiker en wat neerslagkalk (CaCO3 = E170: dat spul wat ze vroeger bij rabarber deden). Prima appelmoes, friszuur, niet te zuur.Versie 3: Suiker, wat neerslagkalk, en daarbij Cayenne pepperflakes. Helemaal perfect! Misschien komt er nog (ik heb nog een paar kilo liggen) een versie 4: met geraspte verse gember. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Anna3 Geplaatst: 29 oktober 2016 Geplaatst: 29 oktober 2016 2,6 kg appeltjes verwerkt tot 10 potten appeltaartjam (mooiemoestuin.nl). Quote
jootje Geplaatst: 30 oktober 2016 Geplaatst: 30 oktober 2016 Dat klinkt lekker....appeltaart jam! Vandaag kweepeer gelei en kweepeer jam gemaakt! Met dank aan Jet voor het keveren van de peertjes! Edit: zijn hangpotjes! Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 30 oktober 2016 Geplaatst: 30 oktober 2016 Die gelei heeft altijd zo'n mooie kleur.Zullen we een smaak vergelijk doen op de MTFD Jootje?Breng ik de mijne mee.Ik moet trouwens nog meer maken want ik heb ook nog andere kweeperen liggen. Quote
Claudia69 Geplaatst: 30 oktober 2016 Geplaatst: 30 oktober 2016 Maak je de jam en de gelei van dezelfde lading peertjes? Ik kook ze op met schil en pitten en haal het zachte fruit door een slow juicer om er zoveel mogelijk sap uit te halen. Maar dan kan ik de pulp niet gebruiken voor jam (daar zitten ook de pitten in, en droge korrels uit het vruchtvlees). Quote
jootje Geplaatst: 30 oktober 2016 Geplaatst: 30 oktober 2016 Angela, is goed. Hoop alleen dat de gelei nog dikker word, is nu nog best dun. Ik vind de jam ook erg lekker, bijna nog voller van smaak, recept op het blig van Jet ( Appelvrouw) Claudia,Heb de jam apart gemaakt. Dus niet van dezelfde lading peertjes. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 2 november 2016 Auteur Geplaatst: 2 november 2016 Ik schreef 13 augustus:Plakjes komkommer op zoetzuur. Als ze over een aantal weken nog steeds lekker smaken (als de smaken goed zijn ingewerkt en de plakjes nog wat zachter worden?) dan post ik het recept Ik ben nogal kritisch namelijk... als het op 'augurk' aankomt. En ze bevallen erg goed! Nog steeds redelijk knapperig, lekker zoetzuur, volgend jaar maak ik er meer Ik heb het recept hier vandaan: http://www.earthboundfarm.com/recipes/sweet-and-sour-pickles Ik kijk even of er een geschikter topic (over augurken...) is om het hele recept te posten. Anders komt ie alsnog hier. (edit: augurken-inmaken-in-zoetzuur-t6435.html) Ik had trouwens geen appelazijn, dus ik heb kruidenazijn en natuurazijn (half half) gebruikt. Ik heb geen kurkuma (turmeric) toegevoegd, en geen selderijzaad. In plaats van dat laatste heb ik venkelzaad gebruikt. Oh en ik heb sjalotjes gebruikt in plaats van de gele ui. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Heylane Geplaatst: 4 november 2016 Geplaatst: 4 november 2016 Zou je dat ook met zoetstof ipv suiker kunnen maken? Of is de suiker nodig om het te conserveren (lijkt me niet, want je hebt ook al azijn).En smaakt het dan echt naar augurken? Of nog steeds naar komkommer? Quote
Erny Geplaatst: 4 november 2016 Geplaatst: 4 november 2016 Rauwe augurken smáken naar rauwe komkommer... dus als zij dezelfde behandeling krijgen smaken ze ook naar het mengsel waar ze in ingelegd zijn. Quote
speets Geplaatst: 4 november 2016 Geplaatst: 4 november 2016 Munt gedroogd (ja veeeel te laat) en ook kastanjeboleten Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Erny Geplaatst: 4 november 2016 Geplaatst: 4 november 2016 Volgende fles Salie-tinctuur in de maak. Dit keer de Salie in een fles Jenever gestoken.De vorige keer had ik nog een fles Wodka staan, die is ondertussen bijna op.Gebruik de Salie-tinctuur tegen overgangsverschijnselen... maar heb eigenlijk nog geen idee of het helpt of niet, het blijft een vreselijk gebeuren. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 9 november 2016 Geplaatst: 9 november 2016 Nog maar wat meer kweeperen gelei.Ik had ook nog van die grote kweeperen liggen. Kleur en smaak is niet het zelfde als kweeperen gelei van de Japanse kwee.Appelvrouw kwam net iets te laat met dat stoofkweeperen recept. Quote
henkg Geplaatst: 26 november 2016 Geplaatst: 26 november 2016 Aardappels ingemaakt.Nou ja, ingemaakt? Geschild, plakjes gesneden, voorgebakken, en in porties ingevroren.En uit eigen tuin? Nee, eigenlijk ook niet echt, tijdje terug geraapt. Dus meer een tip voor anderen met een restant aardappels die minder bewaarbaar worden (en die af en toe frites / gebakken aardappeltjes eten)Dat ik daar niet eerder aan gedacht heb. Volgend jaar raap ik méér dan die 30 kilo van dit jaar. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Erny Geplaatst: 26 november 2016 Geplaatst: 26 november 2016 Hee, goeie timing Henk, had ook al gezocht hoe je het best aardappels invriest maar vond nogal tegenstrijdige berichten op 't web.Voorgebakken en dan invriezen leek daar wel één van de beste methodes te zijn. Ik heb namelijk opeens allemaal aardappels met hapjes eruit... Knaagdieren in mn huisje hadden de aardappels ontdekt en proeven het liefst van elke aardappel een hapje blijkbaar. Dus deze moet ik wat sneller opmaken dan mijn aardappeleetbehoefte toelaat. Quote
RobO Geplaatst: 30 november 2016 Geplaatst: 30 november 2016 kweepeerjam 3 kg, met nashi, appel, peertjes, anijs, kaneel, piment, snufje zout, geleisuikeraardappelpuree want ze beginnen uit te lopen hier Quote
Jizkaha Geplaatst: 1 december 2016 Geplaatst: 1 december 2016 Pepers, korianderzaad, venkelzaad, laurierblad en nog zo wat in een fles olie gestopt zodat het straks hete pizza-olie wordt. Mjam Hoe komen jullie toch allemaal aan al die kweeperen? Eigen oogst?Ik ben jaloers... Quote Zelluf doen
RobO Geplaatst: 2 december 2016 Geplaatst: 2 december 2016 eigen oogst, leuk boompje met mooie bloesem maar dit jaar niet zo goed: knoppen in januari uitgelopen en daarna bevroren, schurft door nat voorjaar, late groei vruchten, iets onrijp geoogst ivm vakantiehopelijk volgend jaar weer beter hier spruitenstamp ingevroren, boerenkoolblad ingevroren (kun je lekker kapotfrummelen en dan pas in de pan) Quote
geedee Geplaatst: 12 december 2016 Geplaatst: 12 december 2016 Appeltjes voor de dorst....tht 2020 Quote
RobO Geplaatst: 14 december 2016 Geplaatst: 14 december 2016 mooi! hier pompoprut voor de saus en de soep geweckt Quote
Charly Geplaatst: 14 december 2016 Geplaatst: 14 december 2016 Pompoprut is pomoenpuree ofzo? Heb ook nog een berg liggen (geen prut, wel pompoenen) Dus lekkere recepten zijn welkom Quote wees bevriend met kleine dingen
angela († maart 2025) Geplaatst: 14 december 2016 Geplaatst: 14 december 2016 Ik zag dit recept op FB iemand wel een geprobeerd? zoet zuur van pompoen.5kg pompoen in blokjes, zonder schil. 1 liter witte azijn, 750 gram suiker, paar kruidnageltjes, azijn met suiker en kruidnagels aan de kook brengen, zachtjes laten doorkoken, pompoenblokjes erbij en 15-20 minuten zachtjes laten doorkoken tot de pompoenblokjes wat glazig worden, dan de uitgekookte potten vullen met de pompoen, vocht weer even aan de kook brengen en de potten vullen, deksel erop en op de kop wegzetten. Quote
RobO Geplaatst: 15 december 2016 Geplaatst: 15 december 2016 ja, zo een zoetzuur wel eens geprobeerd te maken maar hier werd onze uchiki of padano te zacht, beetje sponsje en we houden meer van een bite; misschien dat een flespompoen het beter doet? pompoprut=pompoenpuree idd alleen pompoen en wat zout koken, minuutje of 20 en de staafmixer erin, dan meteen 10 minuutjes wecken op 90 gradenwij doen het in de soep met kokos en thaise kruiden, in de pasta-tomatensaus voor wat meer dikte of in een mix met polenta voor meer kleur en smaak ( die polenta bakken we in plakken van 2 cm dik na in de oven voor een zachte binnenkant met licht knapperige korst) verder vinden we een schotel met pompo. knof, broodkruimels, parmezaan, salie erg lekker: Geroosterde pompoen in de ovenIngrediënten 100 gr vers broodkruim of Panko6 el olijfolie1 pompoen, geschild in dunne parten gesneden1 rode peper of 1 tl chilipeper of cayennepeper, pepertje zonder zaadlijsten in reepjes gesneden2 teentjes knoflook in plakjes1 el gedroogde salieevt wat geraspte citroenschil of piepklein beetje ingelegde citroen100 gr parmezaan, in snippers, of pecorinoBraadslee of ovenschaal Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 200 gradenDoe de helft van de broodkruim in een schaal en sprenkel de helft van de olie erover ( 3 el)Leg de stukken pompoen in een braadslee of ovenschaal op de broodkruimSprenkel de overgebleven olie erover en bestrooi met de chilipeper, knoflook en salieStrooi de rest van het broodkruim over de pompoenfrummel de kaas er tussenRooster de pompoen in het midden van de oven in 40-45 min. gaar en goudbruin Quote
appelvrouw Geplaatst: 15 december 2016 Geplaatst: 15 december 2016 Gratin van pompoen dus, lekker! Laagje aardappels eronder is ook fijn. Die zoetzuur heb ik wel eens gemaakt, alleen het werd vrijwel niet gegeten, de andere pickels vinden we toch lekkerder. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
angela († maart 2025) Geplaatst: 15 december 2016 Geplaatst: 15 december 2016 Dan weet ik genoeg ga het niet proberen. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.