Jorieke123 Posted November 18, 2016 Posted November 18, 2016 Oh ja, de kaaswax is binnen! Alleen wegen de gele plakken een stuk minder dan de rode. En ook minder dan beloofd, dus ik ben nu in het Duits aan het klagen/mailen met ze Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Posted November 18, 2016 Author Posted November 18, 2016 ik heb de matjes gevonden yessssTaartje is klaar en de mand staat klaar.Uiteindelijk alleen 1 vorm gevonden, dus daar moet ik het mee doen.Denk dat ik kaasdoek te kort heb dus voor de zekerheid hydrofiele luiers gehaald.Zal ik nog even uitkoken.Morgen 10.00 uur toch??heb er In...soepje lijkt me ook heerlijk.Tot morgen. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Posted November 18, 2016 Posted November 18, 2016 Oeh, lekkere taarten zo te zien Wat zijn hydrofiele luiers nou weer? (Google ik even). Morgen 10 uur ja, maar mag ook iets later hoor. Als ik maar op tijd begin met het opwarmen van al die liters melk, dan komt alles vanzelf goed Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Posted November 19, 2016 Posted November 19, 2016 Nou kaasvrouwtjes, ik heb jullie voorbereidingen geboeid gevolgd. Veel kaasmaakplezier morgen. En de wei kun je ook invriezen, heb ik ook gedaan, gewoon in halve liter plastic flesjes, en afgelopen zomer gebruikt om te spuiten tegen meeldauw. Quote
Charly Posted November 19, 2016 Posted November 19, 2016 Wauw Nasuada: wat een mooie taarten! Water loopt me in de mond. (Zoek iets van een smiley die dat uit kan drukken, maar helaas. Dan maar deze: ) En wat een lief berichtje Erny! Zie er ook enorm naar uit. We zullen onze vorderingen (danwel gebrek daaraan ) braaf blijven posten. Op dit moment zelf aan het worstelen met pekel-perikelen.4,5 liter water warm maken, 1kg zout in oplossen.Het leek zo simpel... Gisterenavond na veel (heel veel) roeren tot een soortement van oplossing gekomen.Vanochtend wilde ik nog even roeren: enorme zoutplak op de bodem. Toen herinnerde ik me tip van appelvrouw: even laten koken.Dat heb ik nu ook gedaan. Echter: het zout is van een zeer taaie slag en heeft besloten zich niet te laten oplossen. Hoewel ik respect heb voor eigenwijze karakters, leek me dit niet echt het moment daarvoor... Puzzel, puzzel, waar kan dit nu fout gegaan zijn. Het enige wat ik me kan bedenken is dat ik geen Jozo had moeten doen, maar zout zonder de "Jo" zeg maar. Enfin, zal het straks nog wel ff navragen. Ik vertrek over een half uurtje, want ja: bollenstreek he.Tot zo allemaal! Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Posted November 19, 2016 Posted November 19, 2016 Komt goed. Ik weet zo ook even snel niet wat het kan zijn. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Posted November 19, 2016 Posted November 19, 2016 Zo... ze zijn weer weg hoor. Joep heeft er wijs aan gedaan om de hele dag in iemand anders bos een boom in stukken te zagen Dat gekwebbel (en dat bedoel ik heel erg positief ) had ie niet aangekund Ik wel hoor, maar het is nu ook wel weer heel erg lekker rustig. We wonen niet voor niets in ons hutje op de hei. Anyway, dames: de camembert mag je nog een keer (of 2 ) omdraaien en ompakken met die kaasdoek. Dan vanavond op het sushimatje leggen, even wat zout er op strooien, 10 minuten wachten, omdraaien, en ook op de andere kant wat zout (en de zijkanten). Dan de vorm er weer omheen (zonder doek). En deksel er op (desnoods alleen op de vorm, dus niet sluitend op de bak zelf.) en koel weg zetten. Niet in de koelkast. Gewoon koel. Blauda en Gouda pak je nog weer om, pas op dat je geen schimmel verspreid, en weer doek er om en dan nog even mooi zwaar persen. Kilo of 6 tot 8 per vorm. Of iets lichter op de kleinere vormen. Kijk maar even. Noteer het wel.Dan na die paar uur persen uitpakken, doek wegleggen (uitspoelen), en de kaasjes 'bloot' in hun vorm op het aanrecht (eventueel op bord of in ovenschaal voor nog wat vocht wat er nog uit kan druppen) met het dekseltje er los op laten staan. De hele nacht. Eventueel losjes afdekken met een handdoek als het tocht of koud is in je keuken. En dan zien we morgen wel verder en ga ik nu eerst een hapje eten (soepje, broodje, taartje ) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Posted November 19, 2016 Author Posted November 19, 2016 Jorieke,bedankt voor deze leuke dag,Was erg gezellig. Ook leuk om met mede forum gebruikers verder kennis te maken.lekker gegeten van alle eigen gemaakte freubels.Hier alvast de vast gelegde handelingen. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Charly Posted November 19, 2016 Posted November 19, 2016 Wat doe jij dat leuk Nasuada, met die collage.Mooi overzicht. Alle highlights! Had zelf ook grg m'n foto's geupload, maar die posten... het schijnt er niet meer in te zitten. (Als gevolg van een van de 'lowlights' )Jorieke, enorm bedankt voor het tijdelijk herbergen van dit stel. Weer eens een ander soort gekakel. En voor je lessen en de gastvrijheid. Ook Nasuada en Anna supah bedankt voor het onwijs lekkere eten en de gezelligheid in het algemeen natuurlijk. Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Posted November 19, 2016 Posted November 19, 2016 Heeft iedereen zijn kaasjes goed geperst? Die van mij zijn erg mooi stevig en strak geworden. Maar goed, ik heb er niet nog een tijd mee rondgereden natuurlijk De camembert lijkt nog steeds te dik met dit aantal liters melk. We zullen over een dag of 2 eens zien of ze nog wat zijn ingezakt. Dan kunnen ze eventueel nog doormidden. Al worden ze dan misschien wel weer wat TE dun. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Posted November 19, 2016 Author Posted November 19, 2016 22.45 mag het gewicht eraf.Tis 10 kg per kaasje geworden. (Het was 5 of 10 kg). Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Charly Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Zo trots als een klein baasje hoor! Nu het pekelbad nog, maar dat heb ik nu ook onder controle.Hoe vergaat t jullie? Quote wees bevriend met kleine dingen
Nasuada Posted November 20, 2016 Author Posted November 20, 2016 (edited) Jaa hier gaat het ook goed. Mijn blauwda weegt nu 432 gr dus 4.5 uur in de pekel.Mijn goudse zit op 671 gr.dus kleine 7 uur in de pekel. Hoe gaat het met jullie kaasjes? Edited November 20, 2016 by Guest Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Lukt het nu wel met het pekelbad Charly? Pekelweger er in gehad? Ik zou het blauda kaasje even in een aparte kom doen, met wat pekel. Dat ie net genoeg dobbert. Meer hoeft er niet in. Die pekel wil je daarna even uitkoken voordat je het weer bij de rest van je pekel gooit Het naturel Goudse kaasje kan gewoon normaal in de pekel, je hoeft daarna niets met die pekel te doen (er vallen geen stukjes kaas af, geen kruiden, etc.)En dus een uur per 100 gram kaas. Noteer het aantal grammen in je boekje, en noteer hoelaat je ze er in hebt gedaan Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Posted November 20, 2016 Author Posted November 20, 2016 En mijn camembert. Moooi hé Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Wacht maar tot ie gaat schimmelen; nog mooier! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Wauw Nausada. Die is mooi van vorm!Bij mij dobberen de kaasjes ook inmiddels (in gescheiden bakken).Pekelweger bood inderdaad uitkomst. Zit prachtig op de 20 nu.Weet niet of ik het Blauda kaasje uiteindelijk genoeg in elkaar heb weten te persen trouwens. Die kwam op 600 gram uit nu en is wat minder mooi van vorm dan de Gouda. Maar al met al enorm tevreden. Quote wees bevriend met kleine dingen
Nasuada Posted November 20, 2016 Author Posted November 20, 2016 Ik zit nog helemaal in de flow.Heb vanmorgen weer 5 liter melk bij de boer gehaald en ga nog 2 camembert maken om het goed in de smiezen te krijgen@jorieke volgens mij heb ik mijn zwarte thermometer bij je laten liggen..Gelukkig had ik nog een handmatige maar die gaat maar tot 60 graden. Pasteuriseren is na de 60 graden op gevoel gegaan. Gelukkig gisteren goed opgelet hoe het dampte dus denk dat dat wel goed gaat.Heb de helft van ons recept van gisteren gebruikt.4,5 ltr melk90 ml karnemelk25 druppels stremsel.Op 32 graden zuursel en stremsel bijgestaan en wat wit schimmel. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Jorieke123 Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Hee goed bezig Nasuada! Ik heb je thermometer nog niet gezien? Zal eens zoeken... Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Na het pekelen van de normale Goudse kaas spoel ik em even lichtjes af met koud water. Gewoon even onder de kraan, niet echt poetsen maar even de straal er overheen. Zo droogt de korst net wat minder snel/hard door het zout wat er anders op blijft zitten. De Blauda spoel ik dan weer niet af, die wil je vrij zout ivm de blauwschimmel. Ik doe de Blauda direct in zo'n bak van Ikea, op het plastic rooster dat er in zit. Geen sushi matje. De Goudse kaas moet op een lichte (niet IN de zon), luchtige plek komen te staan, op een rooster, en liefst op zo'n plastic kaasmatje ook. En dan elke dag (2x)draaien. Met een papiertje. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 De Blauda in de ikea bak, maar zonder deksel: check?En dan in een koele onverwarmde ruimte, waar bv ook de camembert ligt. Over een uurtje kan de Gouda er ook uit. Die komt op de slaapkamer voor t raam op n kiertje. Lekker bezig met je camemberts trouwens Nasuada. Gaat het net zo goed als gisteren? Mijn kaasmaakdag heb ik uitgesteld, wil het toch grg met eigen zuursel doen.Maar komende vrijdag ga ik weer knallen! (4 Gouda kaasjes op de planning, en misschien een mei-kaasje, want mijn vriend begon te watertanden van de geur van deze piep-jonge kazen, dus volgens mij is mei-kaas echt iets voor hem!)Mocht iemand anders ook willen, Jorieke schreef er op het kaasforum al over:http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/meikaas-t888.html Edit: Oh ja en ik zou het super eenvoudige recept voor Courgettesoep nog doorgeven.Ik heb het recept ergens uit het courgette-recepten topic trouwens. Maar heb alleen deze link bewaard http://weckenonline.eu/recepten/courgettesoep-beste-recept/ Oh en we moeten natuurlijk nog even afrekenenIk -> Jorieke:60 euro voor het vleespakket1600 gram aan wax = ? (even de kiloprijs kwijt)10 (?) liter melk = Nasuada -> mij11,00 voor de bakken - 2,50 voor de fijne camembert vormpjes = 8,50 Dat waren de dingen waarin ik betrokken was, dacht ik. (Maar mocht ik iets vergeten zijn: gil gerust) Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Het deksel kan er op, net als bij de camembert. En dan inderdaad in dezelfde ruimte als die camembert. Ik heb van de resterende melk nog banketbakkersroom (eindelijk weer wat meer eieren van onze kippen, die gingen er ook in), griesmeelpudding, wat yoghurt, en meikaas met kruiden gemaakt. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Joh, dat ziet er lekker uit!Maak je de banketbakkersroom zo:http://www.laurasbakery.nl/banketbakkersroom/Of heb je er een eigen Jorieke-draai aan gegeven? (In welk geval we dat natuurlijk grg ff lezen ) Oh en dank voor het antwoord nog! (Direct op zoek naar de deksels!) Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Posted November 20, 2016 Posted November 20, 2016 Ik maak em zo: http://www.24kitchen.nl/recepten/banketbakkersroom Maar dan met de helft aan suiker. Omdat het volgens de reacties wel heel zoet is met die 150 gram. En met 75 gram bevalt goed, ik heb er al heel wat van gemaakt en gegeten. Op taartbodems die ik in Frankrijk bij de Lidl haal als we eens bij Appelvrouw op bezoek gaan En dan met fruit uit het seizoen, of uit de vriezer. Ik heb nog een zakje kersen liggen in de vriezer, dus die ga ik deze keer gebruiken. We hebben via PB nog wel even contact over alle bedragen over en weer. Oh en je sjaal ligt hier nog. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Nasuada Posted November 20, 2016 Author Posted November 20, 2016 Goed bezig allemaal,weer een mooi productief weekend gehad.Mijn camembert verliep soepeltjes om 21.00 uit de doeken halen en insmeren met zout.De kaasjes van gisteren staan alle 3 apart in de bijkeuken te shinen. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.