Jump to content

Wat te doen met rode kool?


freggel

Recommended Posts

Ik heb in de tuin 2 rode kolen staan (de rest is al eerder dit seizoen ten prooi gevallen aan slakken). Nou had ik niet verwacht dat deze kolen iets zouden worden, maar nu zitten er flinke kolen in die, volgens mij, vandaag of morgen wel geoogst kunnen/moeten worden.

 

Nou zijn het flinke kolen en mijn vriend is er niet dol op. Zelf kom ik ook niet verder dan raspen en een salade hiervan maken. Idem met de witte kolen, alhoewel die nog wel even kunnen blijven staan.

 

Mijn vraag is of iemand weet of ik de kool (gedeeltelijk) kan invriezen of dat deze meteen geconsumeerd moeten worden. Zo ja, weet iemand daar nog een ander recept voor? Zelf ken ik namelijk alleen de rode kool uit potjes die mijn moeder vroeger altijd door de aardappels prakte. Heerlijk, maar niet gemakkelijk na te maken met de verse kolen.

Link to comment
Share on other sites

Klein snijden en dan in de vriezer. Kun je in porties invriezen of in wat grotere sluitzakken met een beetje lucht. Later opschudden dan blijft t 'strooibaar'. Wie weet kan je t ook wecken (als je glazen en een pan hebt) maar dat moet je dan aan iemand anders vragen. Mocht je een keukenmachine hebben dan is t werkje van t snijden zo gebeurd.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ik denk niet dat dat lekker is. Ik doe t altijd rauw gesneden in de vriezer, en als ik t nodig heb kook ik t met wat kruiden en een lekker appeltje op t eind. Maar je zou er vast meer mee kunnen doen dan dat. Google s zou ik zeggen. Recepten te over. Gekookt ook lekker met hachee of stoofvlees

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ik blancheer de rode kool (gesnipperd) heel kort voor deze in te vriezen. Doordat deze ingevroren is, wordt deze later ook sneller gaar

 

Ik stoof rode kool met een appeltje, kruidnagel, laurierblad en eventueel wat rode wijn. Eventueel een lepeltje confituur (abrikoos bv.) En een flinke hoeveelheid suiker om het zoet te maken. Op ongeveer een half uur stoven begint de kool gaar te worden. Indien niet ingevroren moet je op 45minuten tot een uur tellen.

 

Witte kool is heel lekker in soep, vers vind ik er niet veel aan.

Link to comment
Share on other sites

Doe er dan lekkere kleine gehaktballetjes bij in jus. Vind ik ook heerlijk bij stamppot. En als je t lekker vind kan je zelfs wat gehaktballetjes prakken en door de stamppot heen roeren

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ik blancheer de rode kool (gesnipperd) heel kort voor deze in te vriezen. Doordat deze ingevroren is, wordt deze later ook sneller gaar

 

Ik stoof rode kool met een appeltje, kruidnagel, laurierblad en eventueel wat rode wijn. Eventueel een lepeltje confituur (abrikoos bv.) En een flinke hoeveelheid suiker om het zoet te maken. Op ongeveer een half uur stoven begint de kool gaar te worden. Indien niet ingevroren moet je op 45minuten tot een uur tellen.

 

Okee, blancheren dus!

Je recept klinkt erg lekker, dat ga ik zeker eens proberen!

Link to comment
Share on other sites

Wel de rode kool heel goed uit laten lekken als je t gaat blancheren, want anders word t een 'blok' in de vriezer. Om die reden doe ik t vers gesneden in de vriezer.

Je kunt ook gesneden rode kool inleggen in t zuur. Ik heb t net gelezen in een boek van de bieb: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/perfect-conserveren/1001004001951705/index.html

Niet meer nieuw te krijgen maar misschien kan jij t zelf lenen bij jouw bieb in de buurt.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 9 months later...

Viel mij ook al op... Doe ik nooit. Laat het gewoon heel lang met azijn trekken... daar wordt ie ook wat zachter van.

Rode kool kan gewoon rauw gegeten worden... Klein beetje fijngesneden door de rest van je sla is ook erg lekker.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ok ik ga ook weer eens wat doen met rode kool..ik heb er 5 klaar. Een deel toch maar in de vriezer. Ik heb een half uurtje zitten lezen zonet en zag alles voorbij komen..rauw, geblancheerd, volledig klaargemaakt met en zonder appeltjes..houdbaar 3 maanden, een half jaar, 8 maanden enz.

Wat doen jullie?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Mocht je er een gaan aanschaffen na deugdelijke research enzo, deel vooral fjes de link. (Liever lui dan moe, hier! )

Van rode kool zuurkool maken is nieuw voor me. Dat ga ik even googelen. Kan me wel goed voorstellen dat dat lekker is nl!

 

Edit: er staat al een hele fijne link in dit topic. NOM! Enige nadeel is dat ik nu gruwelijk veel zin heb in rode kool, ipv de sperziebonen met karbonaadjes die eigenlijk op t menu staan... (hahah. Het kan je grootste probleem maar zijn. )

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Kun je een rode kool ook invriezen zonder hem fijn te snijden?

 

Ik heb er nu 1 uit de winkel, 3 dagen achter elkaar rode kool gegeten, en nu op de helft...

 

Als ik zelf rode kool wil gaan groeien, zou ik het wel fijn vinden om hem gewoon in kwarten in te vriezen ofzo, zodat ik niet een hele week achter elkaar rode kool eet xD

Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...