freggel Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Ik heb in de tuin 2 rode kolen staan (de rest is al eerder dit seizoen ten prooi gevallen aan slakken). Nou had ik niet verwacht dat deze kolen iets zouden worden, maar nu zitten er flinke kolen in die, volgens mij, vandaag of morgen wel geoogst kunnen/moeten worden. Nou zijn het flinke kolen en mijn vriend is er niet dol op. Zelf kom ik ook niet verder dan raspen en een salade hiervan maken. Idem met de witte kolen, alhoewel die nog wel even kunnen blijven staan. Mijn vraag is of iemand weet of ik de kool (gedeeltelijk) kan invriezen of dat deze meteen geconsumeerd moeten worden. Zo ja, weet iemand daar nog een ander recept voor? Zelf ken ik namelijk alleen de rode kool uit potjes die mijn moeder vroeger altijd door de aardappels prakte. Heerlijk, maar niet gemakkelijk na te maken met de verse kolen. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Klein snijden en dan in de vriezer. Kun je in porties invriezen of in wat grotere sluitzakken met een beetje lucht. Later opschudden dan blijft t 'strooibaar'. Wie weet kan je t ook wecken (als je glazen en een pan hebt) maar dat moet je dan aan iemand anders vragen. Mocht je een keukenmachine hebben dan is t werkje van t snijden zo gebeurd. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Kan dat gewoon rauw ingevroren worden en later ook weer gewoon rauw als salade verwerkt worden? Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Ik denk niet dat dat lekker is. Ik doe t altijd rauw gesneden in de vriezer, en als ik t nodig heb kook ik t met wat kruiden en een lekker appeltje op t eind. Maar je zou er vast meer mee kunnen doen dan dat. Google s zou ik zeggen. Recepten te over. Gekookt ook lekker met hachee of stoofvlees Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Ga ik doen! Thanks! Ben niet zo creatief wat koken betreft, maar wel fijn te weten dat het rauw ingevroren kan worden. Dat kon ik namelijk nergens terugvinden. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartp Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Ik blancheer de rode kool (gesnipperd) heel kort voor deze in te vriezen. Doordat deze ingevroren is, wordt deze later ook sneller gaar Ik stoof rode kool met een appeltje, kruidnagel, laurierblad en eventueel wat rode wijn. Eventueel een lepeltje confituur (abrikoos bv.) En een flinke hoeveelheid suiker om het zoet te maken. Op ongeveer een half uur stoven begint de kool gaar te worden. Indien niet ingevroren moet je op 45minuten tot een uur tellen. Witte kool is heel lekker in soep, vers vind ik er niet veel aan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Bart, probeer s een stamppotje witte kool met gemalen peper en spekjes. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartp Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Bart, probeer s een stamppotje witte kool met gemalen peper en spekjes. Spek lust ik echt niet, dus dat zal geen oplossing bieden Toch bedankt voor de suggestie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Doe er dan lekkere kleine gehaktballetjes bij in jus. Vind ik ook heerlijk bij stamppot. En als je t lekker vind kan je zelfs wat gehaktballetjes prakken en door de stamppot heen roeren Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted July 27, 2011 Author Share Posted July 27, 2011 Ik blancheer de rode kool (gesnipperd) heel kort voor deze in te vriezen. Doordat deze ingevroren is, wordt deze later ook sneller gaar Ik stoof rode kool met een appeltje, kruidnagel, laurierblad en eventueel wat rode wijn. Eventueel een lepeltje confituur (abrikoos bv.) En een flinke hoeveelheid suiker om het zoet te maken. Op ongeveer een half uur stoven begint de kool gaar te worden. Indien niet ingevroren moet je op 45minuten tot een uur tellen. Okee, blancheren dus! Je recept klinkt erg lekker, dat ga ik zeker eens proberen! Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted July 27, 2011 Share Posted July 27, 2011 Wel de rode kool heel goed uit laten lekken als je t gaat blancheren, want anders word t een 'blok' in de vriezer. Om die reden doe ik t vers gesneden in de vriezer.Je kunt ook gesneden rode kool inleggen in t zuur. Ik heb t net gelezen in een boek van de bieb: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/perfect-conserveren/1001004001951705/index.htmlNiet meer nieuw te krijgen maar misschien kan jij t zelf lenen bij jouw bieb in de buurt. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juffershof Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Als ik de rode kool nu gewoon helemaal afmaak, kan ik hem toch zeker gewoon invriezen als porties? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted October 17, 2011 Share Posted October 17, 2011 Als ik rode kool invries, maak ik hem klaar, alleen de appel voeg ik pas toe als ik de rode kool ga eten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Ik heb 2 van deze rode kolen...geen rups/slak in te bekennen . De foto is van vorige week en ze groeien als kool ....ga ze nu oogsten. Iemand nog een suggestie wat er allemaal mee te doen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/rodekool/ Zelf vindt ik Rode Koolsalade erg lekker. Eventueel met rozijnen erdoor... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Daar staan al heel wat gerechten....ik zie bij die salade staan dat ze de kool toch koken....mag rode kool niet rauw gegeten? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Viel mij ook al op... Doe ik nooit. Laat het gewoon heel lang met azijn trekken... daar wordt ie ook wat zachter van.Rode kool kan gewoon rauw gegeten worden... Klein beetje fijngesneden door de rest van je sla is ook erg lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Wie weet kan je t ook wecken .Dat gaat goed hoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Ik heb het vorig jaar geweckt, erg handig en dat doe ik dit jaar weer. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Ok ik ga ook weer eens wat doen met rode kool..ik heb er 5 klaar. Een deel toch maar in de vriezer. Ik heb een half uurtje zitten lezen zonet en zag alles voorbij komen..rauw, geblancheerd, volledig klaargemaakt met en zonder appeltjes..houdbaar 3 maanden, een half jaar, 8 maanden enz.Wat doen jullie? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Ik ga er dit jaar zuurkool van maken Als ze tenminste een beetje doorgroeien nog Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Ja dat is ook een idee. k`heb alleen geen zuurkoolpot misschien toch maar eens aanschaffen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Je mag er zo 1 van mij lenen om eens te zien of het wat voor je is? Volgens mij heb ik er ondertussen ook teveel staan. Wat gekregen en zoveel maken we nou ook weer niet. Maar ja ik kom em niet brengen nu. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charly Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Mocht je er een gaan aanschaffen na deugdelijke research enzo, deel vooral fjes de link. (Liever lui dan moe, hier! )Van rode kool zuurkool maken is nieuw voor me. Dat ga ik even googelen. Kan me wel goed voorstellen dat dat lekker is nl! Edit: er staat al een hele fijne link in dit topic. NOM! Enige nadeel is dat ik nu gruwelijk veel zin heb in rode kool, ipv de sperziebonen met karbonaadjes die eigenlijk op t menu staan... (hahah. Het kan je grootste probleem maar zijn. ) Quote wees bevriend met kleine dingen Link to comment Share on other sites More sharing options...
CherryCharlie Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 Kun je een rode kool ook invriezen zonder hem fijn te snijden? Ik heb er nu 1 uit de winkel, 3 dagen achter elkaar rode kool gegeten, en nu op de helft... Als ik zelf rode kool wil gaan groeien, zou ik het wel fijn vinden om hem gewoon in kwarten in te vriezen ofzo, zodat ik niet een hele week achter elkaar rode kool eet xD Quote Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.