Jump to content

Brandnetels; toepassingen (eten, gier, etc.)


BertSchuilenburg

Recommended Posts

Mijn tuintje bevindt zich vlak naast een bosrand en daar groeien elk jaar brandnetels.

De meeste mensen vinden dit een vervelend onkruid maar ik vind de plant wel wat hebben.

De brandnetel trekt vlinders aan en is eetbaar. De brandnetel zit vol met vitaminen en mineralen.

 

Mijn vrouw heeft al gemaakt: brandnetelsoep, als spinazie en verwerkt in eigen gebakken brood. Vooral de brandnetelsoep was erg lekker!

Wel alleen de jonge blaadjes (in de lente goed beschikbaar) oogsten. Het gif maak je onschadelijk door te verwarmen

 

En ik maak er ook brandnetelgier van ter bestrijding van schadelijke insecten en het versterkt de eigen weerstand van planten, die er mee begoten zijn.

Ik maak netelgier als volgt: Pluk een emmer vol brandnetels en overgiet die met water tot ze onderstaan. In de zon een paar dagen laten trekken. Daarna afzeven en de kruidenmassa napersen. Je kunt het gebruiken in een sproeier of een gieter.

 

Ik dacht misschien wel leuk om even ter sprake te brengen dat de brandnetel ook eetbaar is!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Zonde! Kuikens zijn er ook dol op! Moet je de plant wel even (een dag) laten liggen zodat hij wat verwelkt en dus niet meer prikt.

Wij hebben dan wel de grote brandnetel, die zich door wortelstokken 'uitzaait'. Volgens mij blijft de plant dan wel aardig op zijn plek, daar waar lekker veel stikstof in de grond zit. En in de halfschaduw, wat bij ons betekend dat hij onder de berkeboom blijft, en niet het hele weiland overneemt.

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Tja lastig aardbeijim, het is namelijk een wortel onkruid. Je moet de brandnetels dus met wortel en al verwijderen.

Gelukkig wortelen ze niet zo heel diep, dus de grond losmaken met een spitvork en ze er daarna uit trekken.

Je zal dit regelmatig moeten herhalen voordat ze echt verdwenen zijn. Wel handschoenen aan doen

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Fijn dat er ook positieve berichten te lezen zijn over brandnetels. Ik heb ze ook in mijn tuin staan en worden door mij hoog gewaardeerd. Om soep, saus, thee, stamppot en inderdaad brandnetelgier te maken, worden ze door mij regelmatig geoogst. Het is een voorjaars-reiniger bij uitstek. De eerste priegelblaadjes heb ik eergisteren gevonden en in de hutspot gedaan. Het plukken doe ik met behulp van een wasknijper en een schaar. Als je per ongeluk toch de brandnetel aanraakt, kan je er direct weegbree overheen wrijven. Ook die heb ik in ruime mate in de tuin staan.

Link to comment
Share on other sites

Hee Kamilla, zou je wat meer uitleg kunnen geven over hoe je ze gebruikt?

Hoe kun je ermee schoonmaken?

En de thee / stamppot / soep? Hoe smaakt brandnetel? Gebruik je er veel van? Trek je thee van alleen brandnetel of andere dingen erbij?

Gaat het niet prikken als je het probeert op te eten of gaat dat gelijk weg in heet water?

Link to comment
Share on other sites

Als je per ongeluk toch de brandnetel aanraakt, kan je er direct weegbree overheen wrijven. Ook die heb ik in ruime mate in de tuin staan.

Dovenetel helpt ook goed tegen de jeuk en pijn. De naam zegt het al....

Een mening is altijd vrijblijvend,

soms aantrekkelijk,

soms verwerpelijk,

verstandig of dwaas,

men aanvaardt haar, of aanvaardt haar niet.

Link to comment
Share on other sites

Hee Kamilla, zou je wat meer uitleg kunnen geven over hoe je ze gebruikt?

Hoe kun je ermee schoonmaken?

 

Met voorjaarsreiniging bedoelde ik niet de schoonmaak van je huis, maar als voorjaarskuur voor je gezondheid na de winter. De brandnetel is erg veelzijdig. Zoals in het eerste bericht al vermeld stond zitten er veel vitaminen en mineralen in. Het helpt afvalstoffen in het voorjaar af te voeren. Vandaar dat de eerste plantjes zich nu al weer beginnen te vertonen.

 

En de thee / stamppot / soep? Hoe smaakt brandnetel? Gebruik je er veel van? Trek je thee van alleen brandnetel of andere dingen erbij?

 

Voor thee gebruik je niet veel: ongeveer 1 of 2 grote bladeren (gesnipperd) voor een kop. Ik zet het vaak 's avonds in een thermosfles met water van ongeveer 40 tot 50 graden. De volgende ochtend zeef ik het en drink het voor het ontbijt op.

 

Voor stamppot heb je vrij veel nodig omdat het slinkt. Je kan het vergelijken met spinazie zowel wat smaak betreft als substantie. Toch smaakt brandnetel wat "wilder" en voelt ruwer op je tong. Voor stamppot neem ik een grote pan vol verse gewassen bladeren. Die kook ik zo'n 3 minuten en doe ze daarna door een mixer/snijmachine. Dan gaat het door de aardappels. Dat wordt hier gegeten met rundergehaktballetjes met rode ui, selderie en een pepertje er bij om het lekker te maken.

 

Brandnetelsnippers kan je in elke gewenste hoeveelheid door bijna elke soort soep verwerken.

 

Gaat het niet prikken als je het probeert op te eten of gaat dat gelijk weg in heet water?

 

Zodra een brandnetel in aanraking komt met heet water is de "brand" er direct uit verdwenen. Nou heb ik mensen wel eens brandnetels onder de hete kraan zien houden om ze daarna in een gerecht te verwerken. Dat is jammer, want je verliest daarmee veel bouwstoffen. Gewoon met koud water wassen en de "brand" in het gerecht zelf laten verdwijnen.

 

De stelen zijn te taai om te eten, maar die kunnen wel in de thee omdat die toch gezeefd wordt.

 

Onze konijnen waren dol op knisperende gedroogde brandnetels die minstens een dag of 5 geleden geplukt waren.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Hoe kan je brandnetels eigenlijk op een bepaalde plaats wegkrijgen zonden dat ze terug komen?

 

Dat hangt van het groeispectrum van een plant af. Nu heb ik nog niet veel ervaring, dus kan ik niet echt zeggen dat ik het in de praktijk heb gezien, maar planten/onkruiden groeien op bepaalde plekken met een reden.

 

Zo weet ik bijv. van paardebloemen dat ze groeien op plekken waar een gebrek aan calcium, fosfor, vitamine c en ijzer heerst. Wanneer deze gebrekken zouden worden opgeheven, verdwijnen de paardebloemen vanzelf. Want het mooie is, de paardebloem zelf is juist een geweldige bron van calcium, vitamine c, fosfor en ijzer. De natuur zorgt dus voor zichzelf, de paardebloemen groeien waar ze nodig zijn en verrijken de grond weer. En zo is dat met eigenlijk al het zogenaamde 'onkruid'.

 

Er is hier aardige informatie over te vinden mocht je het interessant vinden. Ik ken alleen engelse boeken, maar misschien zijn er ook nederlandse: Weeds and Why They Grow by Jay L. McCaman, Weeds and What They Tell by Ehrenfried E. Pfeiffer.

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Brandnetels zijn enig als ze zich een beetje bescheiden opstellen, maar als ze zich de hele tuin toe eigenen dan vind ik het asociale rakkers en gaan ze er resoluut uit!

 

Behalve je grond los maken en de (meestal!) oppervlakkige wortels eruit trekken kun je met veel geduld brandnetels (en natuurlijk ook ander onkruid) uitroeien door hun bovengrondse delen consequent te plukken/knippen. Het zijn taaie rakkers die brandnetels maar net als iedere plant hebben ze wel blaadjes nodig om te overleven, dus als je consequent en langdurig bovengronds afmaait dan raken de wortels op den duur wel uitgeput en geven het op. Ergo, afgelopen met de brandnetels.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Ik moet eigenlijk ook niks hebben van brandnetels in de tuin.

 

Maar nou heb ik laatst een kookcursus gevolgd; "koken met kruid en onkruid" en kwam erachter dat je brandnetel ook in de keuken kan gebruiken voor lekkere gerechten. Net zoals madeliefjes, paardenbloem en zevenblad. Niet echt voor de hand liggend maar we hebben er een heerlijke roerbaksoep van gemaakt.

 

Overigens raad ik iedereen aan om geen brandnetel e.d. uit bermen te halen maar gewoon zelf in eigen tuin te kweken of om bij de reformwinkel te halen.

 

Origineel en erg gezond!

Don't dream your life. Live your dreams..

Link to comment
Share on other sites

... dat je brandnetel ook in de keuken kan gebruiken voor lekkere gerechten. ...

Vroeger, heel lang geleden, bliefde ik geen spinazie ( En nog steeds kan ik er niet blij van worden, het staat dan ook niet in mijn moestuin.) Maar van ons moeder mocht ik dan brandneteltoppen gaan plukken wanneer we spinazie aten, die kookte ze dan als spinazie. Weer een blij kind

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...