Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hier oogst ik al dagelijks flink wat tomaten. Black Cherry (blijft een favoriet), Black Krim, Sacher, Frühe Liebe en nu langzaam ook Rheinlands Ruhm. De echt bijzondere soorten beginnen nu pas te rijpen. Hopelijk bevallen die ook zo goed.

Geplaatst:

De eerste tomaten beginnen hier ook te rijpen, op het overgrote deel is het echter nog een paar weekjes wachten. 
Van linksboven naar rechtsonder. Pendolino F1, Bolzano F1, Karma Purple image.thumb.jpeg.a9f1987db6b8969e51321665668db111.jpeg(multiflora), rode CDB, Candy sweet icicle, Haley's purple Comet, Lufichoise (multiflora), Barry's crazy Cherry (multiflora), Zluta Kytice (multiflora) 

 

 

  • Like 7
Geplaatst:

Na meerdere snoei rondes om de extreme groei in de planten te beteugelen beginnen de planten nu eindelijk vruchten te geven! 🍅

 

Ze hangen allemaal stevig en de vruchten zien er fris en gezond uit, vanaf nu komt de bloei booster bij de bloei voeding en zullen we gaan proberen de tomaten zo groot mogelijk te krijgen.

 

Het is de enige tomaten soort die we hebben staan dus als alles goed blijft gaan zullen we afgeschermde Giant Martini tomaten zaden beschikbaar stellen voor de bio doos 📦 zodat meerdere tomaten liefhebbers kunnen proberen een reus te kweken!

 

Giant Tomato Martini,

IMG_1206.jpeg

 

19986bee-dbbe-4535-8338-a689ec4af133.jpeg

 

32d3c602-828e-400d-b5f9-94516bf8a7ec.jpeg

 

2dfcd561-8199-4807-b148-975ee233b7bd.jpeg

 

32607a88-1efe-488b-be74-aa8c129caf17.jpeg

 

49096e95-081a-4fbb-adb2-60c680d94861.jpeg

 

😎🍅

 

 

  • Like 9
Geplaatst: (aangepast)

Ik zou wel blijven opletten en regelmatig controleren ivm vochtigheid tussen de bladeren (blad met plekjes onmiddellijk verwijderen) als het weer zou omslaan, naar mijn gevoel zit alles nog heel dicht opeen. Als je echt voor het maximum gewicht per tomaat wil gaan (dit is niet maximale opbrengst per plant), is het zo een beetje hetzelfde als bij een pompoen, less is more, of anders gezegd kies de mooiste uit een tros en hou die als enige aan per tros.

aangepast door redzebra
  • Like 1
  • Thanks 1
Geplaatst: (aangepast)

Mijn tweede buitentomaat vandaag gegeten, Ola Polka, klein struiktomaatje. De smaak is prima, niet bijzonder maar gelukkig ook niet melig.

 

Alle andere soorten zijn een stuk trager.

IMG_20230715_112044.jpg

aangepast door fre3ke
  • Like 3
Geplaatst: (aangepast)

Hier een update van mijn tomaten. Dit jaar 22 verschillende soorten, gezaaid op 9 maart. Dit is een dag of 10 later, maar door het zeer warme weer in juni liggen ze volgens mij bijna niets meer achter op vorig jaar. Bij de dikke vleestomaat Gigantomo bloeit nu de 9e tros, bij de meeste snack- en cherry tomaatjes al de 13e tros. De Solena choco (bruine cherrytomaat, enorm lekker!) bloeit al de 16e tros, niet normaal zo snel als die gaat!  Vorig jaar was dat ook al zo.

Zes van de 22 soorten kweek ik dit jaar voor het eerst: Bolzano F1 (tros oranje), Lorenzo F1 (tros geel) Datterino (mini pruim rood), Limoncito F1 lichtgele mini pruim) en Umanini F1 (rose cherry).

De enige echte tegenvaller is de Umamini: deze kreeg al vroeg een aantasting van stambotrytis en dat had ik niet snel genoeg in de gaten. Opeens hing de plant slap en toen was het helaas te laat. Dit heb ik nog nooit zo vroeg gehad. Ik heb wel nog 2 trossen kunnen oogsten en deze waren erg lekker. Umami is de vijfde smaakbelevenis (naast zout, zoet, zuur, bitter. Het is een Japans woord en betekent zoiets als "hartig".

Bij de Datterino groeide een aantal keren de kop eruit (het eindigt dan met een trosje), gelukkig dat ik het op tijd zag dus heb ik dieven laten staan. De pruimtomaten zien er wel erg goed uit en smaken ook goed, ik vind het alleen niet echt een mini-pruimtomaat.  Ik weet dat sommigen hier ook Datterino kweken: hebben jullie ook deze ervaring?

Verder door het extreem hete juni weer wel wat last van neusrot gekregen (met name bij de San Marzano die erg gevoelig zijn) en ook izijn niet alle bloemen goed gezet, maar dat is bijna onvermijdelijk bij temperaturen boven de 30 graden.

Maar ik klaag zeker niet, al veel geoogst (bij veel planten zijn nu 2 trossen leeg)  en er hangt nog heel veel aan.

Ondanks dat ik de draad dit jaar 10 cm verhoogd heb en de goten in de grond heb ingegraven, waardoor ik ruim 20 cm meer hoogte heb gewonnen, liggen de rijpe trossen nog op de grond, terwijl de koppen van een aantal planten tegen de draad zitten.

 

Foto's:

 

1. Overzicht van alle 22 planten (dit jaar gebruik ik voor het eerst tomatenhaken om ze te laten zakken, bevalt erg goed)

 

Tomaten2023-07-1602.thumb.JPG.2cd46678de7862d7330afbc95eb05c2c.JPG

 

 

2. en 3. Volop rijpe tomaten

 

Tomaten2023-07-1603.thumb.JPG.8e15c0d06bf063fc249ca2129985da4e.JPG

 

 

Tomaten2023-07-1604.thumb.JPG.2445a675e1e901f26cdafd8e55f3c193.JPG

 

 

4. Oogst van 8 juli:

 

Tomaten2023-07-0801.thumb.JPG.2a6873c5c82da71831af92c6b6a61c69.JPG

 

 

5. Gigantomo F1 vleestomaat, kan boven de 1 kg worden

 

Tomaten2023-07-0805Gigantomo.thumb.JPG.161ff695d2c6a8452167bed5d1f48fca.JPG

 

 

6. Phantasia F1  erg sterke gezonde rode trostomaat

 

Tomaten2023-07-0819Phantasia.thumb.JPG.f4710e58b934ad5677a0cdf202516584.JPG

 

 

7. Costoluto Fiorention  zeer geribde vleestomaat

 

Tomaten2023-07-0810CostolutoFiorentino.thumb.JPG.f674d228df7f546d0abb3c8e1cf291ea.JPG

 

8. Sacher F1  bruine trostomaat

 

Tomaten2023-07-0808Sacher.thumb.JPG.1ad08ffcd1f7bd38d556e7c0c28ba6dc.JPG

 

9. Bolzano F1 (NIEUW) oranje trostomaat, bevalt zeer goed hele mooie trossen en lekker

 

Tomaten2023-07-15Bolzano.thumb.JPG.ae13f9b46c85f858baca1b62349cf175.JPG

 

10. Lorenzo F1 (NIEUW)  gele trostomaat, bevalt ook goed tot nu toe. Barst niet wat veel andere gele tomaten wel doen, smaak is wel vrij melig (waar de gele tomaten om bekend staan). Is trager dan Bolzano en de vruchten blijven wat kleiner.

 

Tomaten2023-07-0807Lorenzo.thumb.JPG.b2dc14e94321995b6c80239fecf182e7.JPG

 

11. Solena Rose (ofwel Rhianna F1) roze cherry tomaat (met Umami smaak)

 

Tomaten2023-07-0812SolenaRoseRhianna.thumb.JPG.de6a3d293fa69c7e146059594e7a702d.JPG

 

12. Nugget F1  oranje mini-pruim

 

Tomaten2023-07-0813aNugget.thumb.JPG.969e699a0bf778c8cdeb12e8427a51bb.JPG

 

 

13. Datterino  rode mini-pruim

 

Tomaten2023-07-0820Datterino.thumb.JPG.7cb814089cebbc8a1c5c7633f2a44497.JPG

 

14. Axiany F1  rode cherrytomaat, sterk en gezond en geeft echt veel lekkere tomaatjes

 

Tomaten2023-07-0817aAxiany.thumb.JPG.f66f89c4290d69e12b1e0f6c7fec402f.JPG

 

 

15. Solena Choco F1  bruine cherry tomaat, hele mooie trosjes, groeit enorm snel en de lekkerste bruine tomaat die ik ooit gekweekt heb

 

Tomaten2023-07-0816SolenaChoco.thumb.JPG.1f875707c2a474556509b9cdedb1103d.JPG

 

16. Tomberry Yellow gele bestomaat. honderden tomaatjes per tros van ongeveer 2 gram. Ik heb ook de rode. wel veel werk want geeft heel veel dieven op de trossen.

 

Tomaten2023-07-0825TomberryYellow.thumb.JPG.c0ffcc3d4c1a2890b1fff91811462281.JPG

 

 

17. Rode cocktailtomaat (naam weet ik niet)

 

Tomaten 2023-07-08 22 Cocktail RZ.JPG

 

18. Pozzano F1 (san marzano)

 

Tomaten2023-07-1605Pozzano.thumb.JPG.5449e57031bc87718fffba344c88e933.JPG

aangepast door Mai Pensato
  • Like 20

gefascineerd door alles wat groeit en bloeit

3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit

moderne kweektechnieken - hydroponics

https://www.instagram.com/maipensatogardening/

Geplaatst:
1 uur geleden, Mai Pensato zei:

Lorenzo F1 (NIEUW)  gele trostomaat, bevalt ook goed tot nu toe

 

Ik ben er niet zo tevreden over.  Vind ze nogal smakeloos en ze hebben een vrij grote harde kern. Niet alleen bij mij maar ook bij de planten die ik heb weggegeven. Kan zijn dat Lorenzo's uit andere zaden dit misschien minder of niet hebben maar ik kan dat niet vergelijken omdat alle Lorenzo's uiteindelijk voort kwamen uit één en hetzelfde zaadje en daarom genetisch identiek zijn. 

 

Bolzano daarentegen bevalt uitstekend. Wordt een blijver zolang de 4 resterende zaden dat nog toelaten. In principe kan ik in ieder geval nog 4 jaar vooruit.

 

 

.

  • Like 3

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Ook in Boskoop beginnen de eerste buitentomaten te kleuren, de primeur is voor chocolate cherry, beviel vorig jaar uitstekend. Helaas wel scheurgevoelig, al een barst gezien in een bijna rijpe tomaat.
Ook een ander ras begint te kleuren, ook een cherry of mini pruim en wordt geel. Rasnaam weet ik niet, dan zou ik eerst het labeltje moeten bekijken.

Geplaatst:
Op 16-7-2023 om 14:20, Frans zei:

Bolzano daarentegen bevalt uitstekend. Wordt een blijver zolang de 4 resterende zaden dat nog toelaten. In principe kan ik in ieder geval nog 4 jaar vooruit.

 

Stekken en het stekje binnen in pot verwinteren. In het voorjaar opnieuw stekken.

Geplaatst:
54 minuten geleden, Roland zei:

Stekken en het stekje binnen in pot verwinteren. In het voorjaar opnieuw stekken.

 

 Dat wordt ook het alternatief als de Bolzano zaden op zijn  @Roland . Had ik al onthouden uit een vorige post van jou . :smile:

 

 

  • Like 1

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Bolzano bevalt hier ook uitstekend (is ook 1 van de vroegste die hier rijp is) op Lorenzo is het nog even wachten om die te kunnen proeven. Mooie foto's @Mai Pensato, dat wordt weer een overvloedige oogst.

  • Like 1
Geplaatst:
Op 15-7-2023 om 16:16, redzebra zei:

Ik zou wel blijven opletten en regelmatig controleren ivm vochtigheid tussen de bladeren (blad met plekjes onmiddellijk verwijderen) als het weer zou omslaan, naar mijn gevoel zit alles nog heel dicht opeen. 


Zo ver als onderstaande foto zijn we gekomen, ik hou het verder in de gaten en dan moet het wel goed gaan komen lijkt mij!☺️

 

Verder wil ik voorlopig niet gaan,
 

IMG_1227.jpeg

 

Geplaatst:

Iemand een idee wat er gaande is met mijn tomaten? =(

Ze zijn bijna allemaal zo. Sommigen erger dan anderen. Maar ze hebben het allemaal. 

 

Ik dacht eerst aan "blossom end rot", maar het lijkt niet echt op de foto's daarvan die ik online vind. 

 

Misschien tomatenwormen? Ik heb volgens mij een keer de volwassen versie (nachtvlinderachtig beest) zien vliegen overdag. 

 

 

IMG_20230718_204446.jpg

IMG_20230718_204453.jpg

IMG_20230718_204501.jpg

IMG_20230718_204508.jpg

IMG_20230718_204511.jpg

IMG_20230718_204543.jpg

IMG_20230718_204601.jpg

IMG_20230718_204623.jpg

IMG_20230718_204657.jpg

Geplaatst:

De onderste foto's zijn normaal, bij die vleestomaten zijn de stampers ook veel breder en het bruine is gewoon dat uitgegroeide einde van die stamper.  Soms heb je een samengestelde/misvormde bloem en dit wordt een samengestelde/misvormde tomaat met soms wat openingen of vervormingen. Sommige heirlooms geven gewoon vaak van die openingen, niks erg daar,is eigen aan de soort. Omgevingsfactoren, koude tijdens bloei enz  kan dit evenwel ook meer in de hand werken. Het noemt "catfacing"

  • Thanks 1
Geplaatst:

Thanks. Dat stelt al wat gerust. Ik begon al bang te worden dat ik alles weg kon gaan gooien. 

Is dat op foto's 3, 4 en 5 ook normaal en straks eetbaar? Met die grote gaten aan de zijkant waarbij het aan de binnenkant ook bruin is? 

Geplaatst:

Vandaag vele tomaten kunnen proeven, merk al wel dat ik de tomaten die veel gel bevatten voor directe consumptie niet echt lekker vindt, die structuur bevalt mij niet. Dus vooral nu opzoek gaan naar degene die weinig gel bevatten. Vondt de ivory egg, garden peach en zenas gift wel lekkere tomaatjes vandaag.

  • Like 1
Geplaatst:

@Istria, sommige delen zijn niet zo lekker. Alles wat bruin is, of zwart, of uitgedroogd, snijd je later weg. Er zullen misschien mensen zijn die ook die zwarte delen in de saus gooien. Ik niet.

 

Als je veel tomaten hebt hangen, kun je de echt mismaakte exemplaren verwijderen, zodat er meer energie gaat naar het afrijpen van de exemplaren waar meer eetbare delen aan zitten.

Geplaatst:

Laat ik ook nog maar even een horrorfoto van vorig jaar toevoegen. 

 

IMG_20220826_183213.thumb.jpg.41d78f9a7b896f81738ce77316d2b797.jpg

 

Spontane zaailingen uit de tomatentunnel buiten uitgeplant. Geen idee wat het moest worden, het jaar ervoor stonden zowel marmande als black krim in die kas.

Hebben hele lelijke kinderen gekregen, maar de smaak was prima. De meeste zijn met behulp van de passe-vite tot soep en saus geworden.

  • Like 5

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...