Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Mijn Tania F1 zit al onder de luis, dus nu bedenken hoe ik dat aan ga pakken. Ze hebben nu 4 blaadjes, 2 echte en 2 kiemblaadjes. Het lijkt vooral op de kiemblaadjes te zitten.

Β 

Toevoeging: ik heb een lieveheersbeestje gevonden in huis, die heeft nu een feestmaal.Β 

aangepast door geert h
  • Like 3
Geplaatst: (aangepast)

Dit jaar ga ik ook weer wat aubergines zetten. Hopen dat de zomer meewerkt en de Coloradokevers wegblijven (die bleken namelijk heel erg van de aubergineplant te houden).

Β 

Gezaaid op 6-3:

- Gretel (van Fruitlent)

- Aubergine Mix (Lidl)

- Snowy (vd Wal, ouder zaad)

- Striped Toga (eigen zaad)

- Pumpkin On a Stick (voor de leuk, kijken of het zaad kiemt)

Β 

aangepast door Erny
  • Like 3
Geplaatst:

Ik heb ook aubergines dit jaar, twee soorten. Black beauty, vijf zaadjes gezaaid en ze kiemen allemaal. En Thaise mini-aubergine, daarvan zijn er twee opgekomen maar ik denk dat eentje het niet overleeft.

Β 

Ze komen straks buiten bij de muur te staan en misschien een paar in potten. Vorig jaar had ik een gekochte plant en dat ging redelijk. De oogst was klein dus ik probeer het nog een jaar en als dan de oogst ook klein is, zet ik geen aubergine meer.Β 

Geplaatst:

Ik blijf ze lastige kiemers vinden die Paarl van de groenten. Had 3 soorten gezaaid en van alledrie is er 1 opgekomen. Meer heb ik er op zich ook niet nodig. Maar toch.

  • 4 weeks later...
Geplaatst:

Vandaag de aubergineplantjes (F1 Bonica) verpot want nog langer in de p9 potjesging echt niet meer. Lekkere verse moestuin aarde, wat extra compost, handje calciumkorreltjes, handje mest korrels en hopelijk kunnen ze er dan nog even tegenaan aangezien ze voorlopig nog niet naar buiten gaan.Β 

IMG_20230412_162048.jpg

IMG_20230412_161800.jpg

  • Like 4
  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Hier groeien ze wel aardig, ook al bloemen. Vruchtzetting alleen nog niet top, ik denk dat het misschien te heet geweest is in de kas.Β 

Β 

20230620_121804.thumb.jpg.94e163a68df86149ad8c0f3124b94723.jpg

Β 

20230620_121807.thumb.jpg.290154d331f56ebae0889ceb0e18640e.jpg

  • Like 1
Geplaatst:

Ik heb een paar bloemen en 1 vrucht. Als het droog is, zal ik weer eens foto’s maken. De kleinste van het stel is ronde witte. Die bleef binnen al achter terwijl de andere 2 planten dubbel zo groot waren.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Inmiddels hangen er zeven vruchten aan de planten en nog heel veel bloemen!Β 

Β 

Mogen nog wel even doorgroeien, al worden deze (Vera) niet zo heel groot. Ik vind het bij Aubergine trouwens als een van de weinige groentes wel altijd heel lastig om te bepalen wanneer ze geoogst kunnen worden. Nog tips?Β 

Β 

20230703_135406.thumb.jpg.881ef54f59f9686aa1cf2672ca9630c3.jpg

  • Like 1
Geplaatst:

Ja, een tip! Aubergines moeten glanzend zwart en stevig aanvoelen. Niet dat hele zachte, of in te knijpen wat sommige mensen beweren. Het moet geen baksteen zijn, maar dus niet pas plukken als ze zacht worden. Aubergines horen gewoon stevig aan te voelen en mooi glanzen.

Ow en nog een tip. Geen idee of jullie het weten, maar als je aubergines bitter zijn, dan krijgen ze gewoon te weinig water. Ze willen elke 7/8 dagen een flinke slok. Dan behouden ze hun groei. Als je te weinig water geeft, krijgen ze een groeistop en de aubergines die je hebt, worden heel bitter.

  • Like 1
  • Thanks 1
Geplaatst:

Nou, het begon veelbelovend, maar ik heb nog slechts twee ielige plantjes over. Wat ik ook probeer, ze willen gewoon niet groeien bij mij. Misschien volgend jaar maar een F1 proberen en veel vroeger zaaien zodat er al flinke planten de kas in gaan. Op deze manier oogst ik helemaal niets. 🫣

  • 1 maand later ...
Geplaatst:
@Mellievolgens mij ben jij van Turkse afkomst? Ik ben nog op zoek naar de lekkerste recepten voor de aubergine, haar smaak valt zo vaak weg als je haar in een gerecht mee kookt/bakt/stooft. Jij nog tips die je hier in dit topic wilt delen?

1a91df7c2bf8d99845246209578e0a1c.jpg

Zo simpel, maar zo lekker. Aubergines op de bbq roosteren tot ze zwart geblakerd zijn. Dan leeglepelen.

De dressing is chilivlokken (pul biber uit de Turkse winkel of liever neig zelf gemaakte, veel meer smaak!) met een scheut goede olijfolie. Niet te bangig zijn met je chilivlokken. Beetje zout erbij. Dit is zΓ³ lekker. Echt proberen.
  • Like 2
Geplaatst:

@Melliega ik zeker proberen, maar dan wel met gekochte aubergines. Wordt echt he-le-maal niets met die aubergines. Volgend jaar maar geΓ«nte plantjes kopen. πŸ₯² Weet ook niet zo goed of ze nou veel of weinig water en voeding nodig hebben. Nagenoeg alles doet β€˜t prima in de kas behalve de verdraaide auberginesβ€¦πŸ€·β€β™‚οΈ

  • Like 2
Geplaatst:

Zowaar waren er wat aubergientjes te oogsten van mijn planten die het helaas niet tot in de volle grond hebben gered maar in potten staan.

Alleen de witte varianten leverden een vrucht op tot nog toe. Een aantal kleine langwerpige en 1 dik rond exemplaartje.

Β 

De lange heb ik in de lengte doorgesneden, die andere in dikke plakken en deze gebakken in niet te weinig olijfolie. En vervolgens alleen met zeezout opgepeuzeld. Vanwege de heerlijke smaak door het zelf kweken was er verder niets nodig. :mrgreen:

Β 

  • Like 4
Geplaatst:

@MSDGΒ bij mij gaan de aubergineplanten in de kas gewoon mee met het water- en voedingregime van de tomaten. Dat gaat eigenlijk altijd heel goed. Heel soms geef ik ze nog iets meer water maar dat is vooral in het begin.

Β 

Ook dit jaar weer een prima oogst daarmee.Β 

  • Like 2
Geplaatst:

Ik heb de aubergine ook in pot op een zeer beschutte plaats. Ik geef daarbij dagelijks water en wekelijks mest vanaf 2 maanden in de grote pot. Zaaien doe ik al eind januari... Uitplanten eind mei. De eerste aubergines rijpen dan begin juli. Waatschijnlijk hebben we er al 12 op, er hang er nog zes, en er zijn nog 3 bloemen in de maak. Mijn favoriete recept is uiterst simpel: snijd de aubergine in plakjes vanΒ  ongeveer 1/2 centimeter dik. wegzetten met zout . Knoflook naar smaak in hele kleine stukjes hakken. In de koekepan de plakjes in hete olie aan weerszijden mooi bruin bakken (beetje donker is niet erg). Daarna knoflook in de hete olie van de aubergines bruin bakken (te donker is wel vervelend). Plakjes op een schaal met keukenpapier uitlekken, daarna op een groot boord oid verdelen. Knoflook over de aubergines verdelen, crema di balsamico erover sprenkelen. Mengen mag maar meteen over de eigen borden verdelen kan ook. Lauw het lekkerst.

  • Like 3
Geplaatst:

Aubergines willen -zo zeggen ze in Turkije- niet vaak water. Zo rond dag 8/9 water geven en dan een flinke plens. Daarna dik een week niet en zo verder. Indien te weinig water, dan ontwikkelen ze te veel pitten en de daarmee gepaarde bitterheid. Te veel water heb je dat niet, maar dan is het wel weer meer spons. Dus overdekt zodat je je watergift kunt controleren is wel zo handig. Verder ook geen tips vrees ik.

  • Like 2
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik ben niet ontevreden met mijn aubergine oogst. Nog steeds schril contrast met eerste jaar wat ik oogstte… toen kregen we het niet op zo veel. Nu een prima hoeveelheid.

Edit: te snel verzonden.
Ik heb voor het eerst white egg. Hoe smaken witte aubergines? Iemand ervaring mee? Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Had ze vooral voor de een keer wat anders ervaring.

  • Like 1
Geplaatst:

@MellieΒ ik heb alleen ervaring met "white fingers" vorig jaar en het jaar ervoor. Opbrengst was prima, maar qua smaak ben ik niet heel enthousiast. Ik had het idee dat er minder smaak aan zat en sowieso bijvoorbeeld olie minder goed opgenomen werd (wat ik juist zo heerlijk vind in aubergine gerechten).

Β 

  • Like 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...