Geplaatst: 14 september 20241 j Ik heb nu een Wartmann van 500W. Voor mij is dat voldoende, ik heb geen haast dus het mag wel een paar uurtjes langer duren. Ik heb deze gekozen omdat hij goed uit de vergelijkende onderzoeken kwam. Ook wilde ik graag lades dit keer, omdat ik dan wat meer speelruimte heb. Ik kan er een lade tussenuit halen om meer ruimte te krijgen bij voorbeeld. Ook de motor achterin vind ik prettig, omdat inderdaad dan de warme lucht beter verdeeld wordt. En ik vond de prijs-kwaliteit verhouding ook wel goed. Succes met het maken van je keuze!
Geplaatst: 14 september 20241 j @Gitta ik heb vorig jaar een Stockli gekocht (met ingebouwde timer en met rvs trays). Niet goedkoop, maar erg blij mee! Ik heb geen enorme moestuin, dus de standaard meegeleverde 3 trays zijn voldoende. Je kunt meer trays los kopen. Wel heb ik er twee siliconen droogmatjes bij gekocht. Ik droog vooral tomaten, maar bijvoorbeeld ook vijgen. Dit jaar ook pepers. Die matjes zijn handig omdat fruit of groenten met veel vocht anders te erg aan de trays blijven plakken en krijg je e.e.a. niet goed los. Voor de derde tray maak ik van bakpapier zelf een droogmatje, je weet wel zoals vroeger kanten kleedjes knippen. Er moeten wel gaatjes in en zorgen dat er rondom nog 0,5 cm ruimte is voor circulatie. De diepte van de trays is 4 cm, maar omdat de volgende aan de onderkant ook ruimte van 1 cm heeft, heb je effectief 5 cm ruimte per tray. Meer dan voldoende voor bijvoorbeeld partjes vijg of appel. ik begrijp niet zo goed waarom sommigen perse de warmte van achter of boven willen hebben. Bij de stockli komt deze van onderen en dat werkt echt prima! Er is zeker geen sprake van lekkend vocht naar onderen. Zie circulatie-plaatje hieronder. Nog een tweede plaatje voor de specs. Ik vind trouwens dat hij helemaal niet zoveel herrie maakt, bovendien staat hij op een plank op het fornuis in de keuken. Daar ben ik niet de hele tijd 😉. En als je zo’n uitgave doet, zou ik er zeker eentje met een timer nemen. Al met al, ik ben erg blij met m’n stockli 😃.
Geplaatst: 14 september 20241 j @Rookieen @Dahlibedankt voor jullie reacties en informatie. Ik ga dat meenemen bij mijn overwegingen.
Geplaatst: 14 september 20241 j 3 uren geleden, Dahli zei: dat werkt echt prima Dat kan ik beamen. Ik heb dezelfde maar met 6 trays. Ik dank je voor de tip van het”kanten kleedje” ik heb wel twee siliconenmatjes maar soms heb ik meer nodig. Ik gebruikte dan een rondje niet ingeknipt bakpapier maar zie nu in dat wat gaatjes erin wel slimmer is. Ik droog heel veel kruiden maar soms ook tomaatjes, appels, bananen We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 15 september 20241 j Ik gebruik Steba ED6... Horizontaal dehydrator 6trays , 800W. Tot nu toe ben tevreden 🙂
Geplaatst: 15 september 20241 j mooi toestelletje @Yuras, hier iets gelijkaardigs Vita5 pro6, horizontaal 6 tray rvs , 650W. Tot nu toe ook tevreden.
Geplaatst: 18 november 20241 j Wij hebben sinds kort een voedseldroger in huis en afgelopen week kreeg ik van mijn vriend het 'Handboek Voedsel Drogen'. Ik heb 'm inmiddels helemaal doorgespit dus speciaal voor @appelvrouw en @Dahli een soort van mini review Ik vond het boek verrassend dik voor een boek over voedsel drogen, Dat komt deels door de vele foto's maar er staat genoeg in over het drogen van fruit, fruit/groente/yoghurtleer, groente, kruiden, vis en vlees. Ook staan er receptjes in voor drogen en maken van bouillonpoeder (en cup á soup!), crackers, bloemen, snoepjes en snacks voor je huisdier. Bij elke 'receptje' staan netjes de ingrediënten, droogtemperatuur,en droogtijd vermeld. Ook staan de temperaturen en droogtijden erbij voor wanneer je via het Raw food principe eet. Dat doe ik niet, maar is wel een interessante toevoeging. Als laatste staat er bij hoe je het gedroogde kan gebruiken. Ik vond zelf dat er veel meer in het boek stond dan waar ik aan zou denken om te drogen, in die zin werd mijn inspiratie behoorlijk aangewakkerd. Er staan ook een aantal dingen tussen waarvan ik zelf het nut niet zo zie om ze te drogen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Het fijnste aan dit boek vind ik dat het een hele uitgebreide basis biedt waar je zelf op kan voortborduren en je qua droogtemperatuur en -tijden niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Wel heb ik het idee dat veel van die recepten ook gewoon terug te vinden zijn op de weckenonline site. Dat is niet zo gek want de schrijfster was ook de oprichtster van die website. Zelf ga ik denk ik beginnen met het bouillonpoeder en het cup á soup poeder, dat lijkt mij wel wat😄
Geplaatst: 18 november 20241 j Dank je @Amarinde! Fijne uitgebreide review. Ik laat het boek op mijn Sint-lijstje staan!
Geplaatst: 18 november 20241 j Ja leuk dank je wel ! Misschien zou je het cup a soup recept eens kunnen plaatsen dat trekt me wel aan om te maken We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 13 december 202413 Dec Op basis van de goede en uitgebreide review van @Amarinde heb ik het handboek voedseldrogen op mijn verlanglijstje laten staan en van Sint gekregen. Ik ben het helemaal eens met Amarinde! Het is een verrassend compleet en inspirerend boek. Je denkt, drogen is drogen, maar de schrijfster geeft echt heel veel mogelijkheden en recepten waar je (ik in ieder geval) zelf niet meteen opkomt. Komende kerstvakantie ga ik met de crackers aan de slag en ook verschillende groentenpoeders maken. Hierbij een foto van de inhoudsopgave. Echt een aanrader als je zo’n apparaat hebt, zeker in combinatie met een moestuin 😉.
Geplaatst: 4 augustus4 Aug Even een foto om dit topic weer omhoog te schoppen. Vandaag vijf of zes courgettes gedroogd. De pruimen op de volkstuin, waar ik zelden iets mee doe, zijn ook rijp. Ik wil er nu toch maar eens wat van drogen. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 4 augustus4 Aug Oh ja! De mijne heb ik pas ook weer van zolder gehaald. Na terugkeer van vakantie hoop ik weer wat vijgen en tomaten te kunnen drogen, ook zo lekker!
Geplaatst: 4 augustus4 Aug @woldistel Wat doe je met gedroogde courgette? Ik kan me daar niet zo veel bij voorstellen geloof ik. A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson
Geplaatst: 4 augustus4 Aug @woldistel mjam wat zien die courgettes er lekker uit. @hazeltje ik weet niet wat @woldistel er allemaal mee doet, maar ik gebruik het vooral als meel in o.a. wafels, pannenkoeken en brownies, en verder in de soep of in pastagerechten als groente toevoeging. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 4 augustus4 Aug Op 14-9-2024 om 17:45, Dahli zei:ik begrijp niet zo goed waarom sommigen perse de warmte van achter of boven willen hebben. Bij de stockli komt deze van onderen en dat werkt echt prima!Wij hebben jarenlang een Stockli gebruikt. Aanvankelijk was ik er ook erg blij mee, maar ik vond het wel onhandig dat de onderste laag zoveel sneller droogt dan de bovenste. Maar dat is nou eenmaal bij een verticaal droogsysteem, en je kunt tussendoor de trays wisselen. Maar langzaam maar zeker begon hij ook steeds slechter te drogen, tot nu het middelste stuk in elke tray helemaal niet meer droog wordt. Bovendien kreeg ik met de grotere moestuin nu last van de beperkte ruimte van de Stockli. Daarom hebben wij dit jaar een Wartman met zes roosters gekocht (horizontaal droogsysteem). Wat een verademing. Veel regelmatiger droog en er kan twee keer zoveel tegelijk in. Een ander voordeel - wat ik eerlijk is eerlijk nog niet heb uitgeprobeerd - is dat je er verschillende dingen tegelijk in kunt drogen, zonder dat de geuren en smaken mengen. De Stockli hebben we verplaatst naar de camping, waar deze nu vooral kruiden droogt die we daar altijd in potten hebben staan. Ik zou nu zelf nooit meer een verticale voedseldroger kopen. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 4 augustus4 Aug Jammer dat die apparaten zo duur zijn. En weer een apparaat die ik niet kwijt kan, maar hij ziet er goed uit. @Tanja65 Misschien..... je weet nooit.
Geplaatst: 4 augustus4 Aug 3 uren geleden, woldistel zei:Vandaag vijf of zes courgettes gedroogd.Doe je dat op 70 graden? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 4 augustus4 Aug Ja klopt @Petrasmoestuin, is ook veel geld, maar wij hebben daar dit jaar een deel van ons vakantiegeld voor gebruikt; zowel een slowjuicer als een grotere voedseldroger. Je hebt ook gelijk qua ruimte innemen. Maar beide staan bij ons op het aanrecht en worden in elk geval in het seizoen intensief gebruikt. Veel vaker dan bijvoorbeeld een keukenmachine die veel andere mensen standaard hebben staan. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 4 augustus4 Aug Mijn keukenmachines staan in kastjes onder mijn kookeiland. Je hoort het al, ik heb echt heel veel kastjes, maar ook veel spullen dus. Ook nog een kast naast de koelkast om de hoek en een kastje tegen de muur waar mijn airfryer staat. En is dit het enige wat ik nog wil kopen, dan geen probleem. Maar ik heb nog een lijstje voor begin volgend jaar en al zoveel uitgegeven aan de moestuin.
Geplaatst: 5 augustus5 Aug @appelvrouw Ik droog ze meestal op ± 60 graden. Ik had er nu geen andere drogerijen bij, maar als ik verschillende soorten groente of kruiden heb, dan pas ik de temperatuur en de plaatsing van de trays ook aan. Ik heb 7 trays, dus ik kan wel wat kwijt. Regelmatig schud en schuif ik de boel even door elkaar.Dit is het resultaat:(leuke dubbelgroeier ernaast 😀)@hazeltje Ik gebruik het vooral in soepen en sauzen en het laatste jaar ook in een eigen samengesteld instant soepie-poeder. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 15 augustus15 Aug En alle 7 trays zitten weer vol met courgette, komkommer, tomaten en paprika 😀 Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 15 augustus15 Aug Hier draait hij ook weer. 2 trays met tomaatjes. Ik maak ze ‘half gedroogd’. Heerlijk, zo’n geconcentreerde smaak. 15 augustus15 Aug aangepast door Dahli
Geplaatst: 15 augustus15 Aug Hier (op de camping) staat de Stockli aan met bietenplakjes. Om te vermalen tot poeder morgen. Wat een weelde om thuis een nieuwe voedseldroger te hebben met grotere inhoud, maar nu ‘in het seizoen’ op de camping de oogst die we tussendoor steeds ophalen toch weg te kunnen werken met oa drogen in de oude Stockli. Ik wilde hem eerst verkopen. Maar ik herzie mijn mening. Morgen wil ik vandaag geplukt Yakonblad drogen, heb gelezen dat je daar thee van kunt zetten die goed is bij diabetes en insulineresistentie. Ben benieuwd. Wel enorme bladeren vraag met af of ik ze zal fijnsnijden en op de voedseldroger, of gewoon op een tafeltje in de zon morgen. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 21 augustus21 Aug Vandaag weer 2 trays Black Opal en Trixi half gedroogd. Ze liggen inmiddels in de vriezer. Voor zoveel verschillende dingen te gebruiken. Komend weekend nog een ladinkje.
Geplaatst: 22 augustus22 Aug @Dahli Misschien is het me ontgaan en heb je het al ergens anders in een topic vermeld, maar waarom droog je half en stop je het vervolgens in de vriezer?Ik droog helemaal en dan gaat het in een pot of in een vacuumzak òf het gaat gewoon in de vriezer (eventueel ook vacuum). Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.