Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Haag van hazelaar, of andere struiken. Groenblijvend.


JosvdB

Aanbevolen berichten

Ik wil een eetbare groen blijvende haag plaatsen van ongeveer tien meter lang en drie tot vier meter hoog.

 

Ik zat zelf te denken aan hazelaars omdat ik sowieso ergens in de tuin wil gaan plaatsen.

De haag moet alleen het liefst niet breder worden dan een meter of twee, dan zou hij teveel ruimte wegnemen van de moestuin. Kun je een hazelaar op twee meter breed houden en toch nog goed productie krijgen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vermoed dat een hazelaar snel te groot wordt.

Ik heb een zaailing gezet ik denk 6 jar terug.

Die heb ik deze winter voor het eerst licht gesnoeid.

Is nu 3/4 meter breed, De onderste takken gaan hangen, die heb ik nu gesnoeid.

Hij geeft (nog) niet overigens. Ik heb hem niet voor de vruchten maar voor het nutshout gezet. ( bonenstaken/ stokken)

Ik heb er eerder een gezet die overigens veel breder is uitgegroeid, maar die staat bij iemand die niet van snoeien houdt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil een eetbare groen blijvende haag plaatsen
Hazelaar is blad verliezend , ken niet onmiddellijk een groen blijvende vruchtdragende struik.

Oh, dan heb ik dat verkeerd begrepen, dat is jammer.

 

Misschien dan een groen blijvende bloeiende haag? Dan hebben de bijen er nog wat aan.

Ik wil graag dat planten in de tuin ook functioneel zijn als het kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is erg lastig om een eetbare groenblijvende haag te bedenken.. Van de 'Camellia Tea by Me' kan goede thee gemaakt worden maar geen vrucht.

Ook is er nog de Chileense Guave ( Ugni Molinea) die ook suikerspinbes genoemd word. dit was ook de lievelingsvrucht van queen Victoria Maar deze moet wel beschut op een zonnige plek staan.. En de eerste jaren tegen vorst beschermd worden.

Hazelaar zou ik niet doen.

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien een idee ?

Een haag die als klein landschapselement kan gezien worden . Meidoorn ?

Bloemen bessen en spijtig genoeg ook doornen voor het snoeien en bladbehoudend . Bij mijn moeder staat er zo een haag van achteren en vroeger stond er ook een mispelaar tussen dacht geënt op meidoorn als boompje die boven de haag uitstak .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt de Craetegus mexicana, deze is ten dele bladhoudend en vergelijkbaar met de meidoorn. Met de vorst van nu worden ze wel helemaal kaal maar een lang deel van de herfst en winter kan er blad aan blijven zitten. Maar natuurlijk niet te vergelijken met een laurier of liguster.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eucalyptus gaat dood in strenge winters. Er zijn ook doornloze meidoorns te koop met mooie rode bessen in de winter. Een krulhazelaar wordt niet zo snel groot als de gewone hazelaar en is goed te snoeien. Is ook mooi in de winter maar geeft nauwelijks hazelnoten.

 

Misschien een idee om wat afwisselende struiken en snoeibare bomen te plaatsen. Afhankelijk van zon en bodem. Laurier, amerikaanse bosbes, vinderstruik, krulhazelaar, beuk, liguster, appel, aalbes, taxus, winterjasmijn, cotoneaster.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees ook maximaal 2 meter breed, want mag moestuin niet te veel beperken.

 

Hazelaar en sommige andere genoemde zijn daarmee ongeschikt. Hazelaar groeit hard als ze na 2 a 3 jaar is aangeslagen en kan op zich uitstekend snoei verdragen (zal dan jaarlijks flink nodig zijn), maar zal dan niet dragen.

 

3 geheel andere suggesties (en toch wat realistischer ook wb slaagkans dan allerlei genoemde exoten...sorry hoor...daar is nauwelijks ervaring mee in onze contreien)

 

1. Appel in haagvorm.

Je hebt 2 opties:

a. een aantal verschillende rassen op zwak groeiende onderstammen. Plantafstand 0,80 a 1,20...kan met of zonder structuur-rek om te geleiden en geeft goede opbrengst bij kundige snoei. Hoogte tot 2,50 a 3,00 m en is prima in de hand te houden, fraaie bloei en volop fruit. Is niet wintergroen.

b. Zuilappels. Plantafstand 50 a 75 cm. Vragen nagenoeg geen snoei. Hoogte aanvankelijk 80 a 100 cm. en groeien zeer langzaam...na 10 jaar of zo misschien 2,50 a 3,00 meter. Nadeel: Duur in aanschaf. Geen hekwerk oid nodig.

 

2. Cornus mas. Sterke struik/boom...inlands...prima te snoeien...niet wintergroen, maar wel winterbloei. Er zijn ook grootvruchtige soorten. Eetbare vruchten voor verwerking.

 

3. Geschikt voor allerlei grondsoorten en als haagplant is Olijfwilg of Eleagnus. Zeer sterk en verdraagt ook zeewind. De meeste soorten behouden blad en ogen meestal fraai in winter.

De smalbladige soort (E. umbellata) met grijsgroen blad heeft eetbare vruchten...die in bergachtige gebieden van Turkije ook commercieel geteeld worden daarvoor.

Maar er zijn ook erg mooie bladsoorten zonder die vruchten. Waaronder ook prachtige geelgroene bladcombinaties. Kijk bij Elaeagnus ebbingei als soort. Uitstekende keuze voor een haag, die niet volledig kijkdicht is en makkelijk te onderhouden en naar je hand te zetten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Groenblijvend staat heel vaak bovenaan het verlanglijstje maar voor Nederland is de keuze dan zeer beperkt. Bovendien zijn veel mensen niet gecharmeerd van een hulst- of kerslaurierhaag.

 

Cornus mas vind ik een prima suggestie. Is goed te snoeien en de winterhardheid is uitstekend. Zaailingen zijn bovendien niet al te duur (i.t.t. benaamde soorten).

 

Elaeagnus soorten voor een haag vind ik een twijfelgeval. Olijfwilg (met name de wintergroene soorten) zijn tamelijk vatbaar voor verwelkingsziekte en de laatste jaren vormt de Elaeagnusbladvlo een toenemend probleem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reacties.

 

Ik vind Cornus Mas, bamboe, en een fruithaag wel leuke suggesties. De reden dat ik het wintergroen wil hebben is dat het terrein van de buurman echt een grote rotzooi is en ik dat graag uit het zicht heb. Maar misschien moet ik dat gewoon loslaten, die hoek van de tuin kom ik in de winter toch niet veel.

 

Is er bij bamboe niet een groot risico voor woekeren? Ik heb weinig zin dat de wortelbegrenzer het na een tijdje begeeft.

 

Ik ga eens rondkijken naar voorbeelden van deze drie opties

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees hier graag mee en heb hetzelfde als jij Jos..een buur met veel zooi in de tuin. Bamboe heb ik in de stad al wel eens gehad als haag, maar ik vond het een ramp en na veel klachten van de buren hebben w met veel moeite de boel eruit gekregen. de cornus mas is een mooie tip. Er zijn ook grootvruchtige koernoeljes maar daar weet ik weinig van. Ik zie wel eens in de winter een combi van haagbeuk met zon klimachtig plantje met een geel bloemetje, winterjasmijn of iets dergelijks. Er is ook de winterkamperfoelie, maar die is al genoemd geloof ik.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...