Jump to content

Bavadu

Members
 • Posts

  53
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bavadu

 1. Dit is volgens mij wel een pompoen, hoor.
 2. Af en toe een aardappel geoogst met een gaatje uitgevreten. Vandaag de dader op heterdaad betrapt: een emelt!
 3. Vroeger zowaar een staatszaak! http://www.beeldengeluid.nl/en/media/1497/aardappelvijand-nr-1-de-coloradokever Edit: misschien niet slecht om ook de titel van dit topic te veranderen.
 4. Uit eigen ervaring (maar al heel lang niet meer gezien): larven van de Colloradokever, geen twijfel mogelijk. Toen ik nog klein was, kwam die gelijk vaker voor. Ik herinner me nog dat ik ze samen met m'n vader ving. Elke dag al je planten inspecteren en kevers en larven vernietigen.
 5. Jarenlang last gehad van de wortelvlieg. Vorig jaar met goed resultaat Flyaway gezaaid (te koop in Aveve). Het zal inderdaad wel geen waterdichte garantie zijn maar ik heb ze dit jaar toch opnieuw gezaaid.
 6. Als je zo'n kleine oppervlakte hebt, is het heel begrijpelijk dat je er zo veel mogelijk uit wil halen. Je leert zelf nog wel dat het eigenlijk contraproductief is van alles zo dicht op elkaar te zetten. Ik weet niet hoeveel ruimte je hebt maar courgette zou ik bijvoorbeeld in een aparte pot zetten. Leuke foto.
 7. Met zo'n uitlatingen moet je niet verschieten dat je felle reacties krijgt. Dit is een moestuinforum en geen politiek forum. Bovendien denk ik dat heel wat mensen op dit forum (niet allemaal natuurlijk) groene jongens of meisjes zijn in die zin dat ze zo ecologisch mogelijk proberen tuinieren. Dit houdt ook in dat deze mensen respect hebben voor de natuur, ook voor dat stuk natuur dat onze moestuin potentieel bedreigt. Als de veenmol beschermd is, is dat niet omdat het een onschadelijk dier zou zijn of omdat er een geheim politiek complot is tegen moestuiniers. Wel omdat het een zeldzaam dier is. Zeldzaam dus, dat betekent dat het niet vaak voorkomt. Niet te vergelijken met koolrupsen, coloradokevers (als die nog bestaan), aardappelziekte, enzoverder. Ik wil dus gerust geloven dat de veenmol een plaag is in jouw tuin en in die van je buren maar de overgrote meerderheid van de tuiniers heeft geen last van dit beest. Had je gewoon gevraagd wat je ertegen kan doen zonder hier allerlei complottheorieën aan te koppelen, zou je misschien een sympathieker ontvangst gekregen hebben. Naar het schijnt helpt kalk tegen verzuring en een paar druppeltjes haldol doen wonderen tegen paranoia.
 8. Dit jaar bij de voorbereiding van het seizoen gelijktijdig bemest en bekalkt. Geen probleem mee gehad. Wat zou er moeten foutlopen?
 9. Daarnet heel goed de planten geïnspecteerd maar niets van bladluis te zien...
 10. Dat lijkt wel te kloppen. Ik heb twee soorten in mijn serre staan, Matina en Roma. Bij Matina krullen de bovenste bladeren heel erg, bij Roma niet. De onderste verdorrende bladeren zou ik toch opruimen door ze van de stam te snijden.
 11. Bladluis zoek ik altijd aan de onderkant van het blad. Op mijn planten heb ik nog geen openstaande bloemen. Ik ga morgen zeker kijken.
 12. Waarom denk je dat, Stan? De mijne staan er ook zo gekruld bij (zijn wel paprika's) maar ik zie geen bladluizen.
 13. Omkrullen van de bovenste bladeren is een teken van goede groei. Omkrullen en verdorren van de onderste bladeren is ook een normaal verschijnsel. Je kan ze afsnijden. Dat komt de luchtcirculatie in de serre ten goede en verkleint dus de kans op schimmelinfecties.
 14. Hier ook hetzelfde. Tenzij het hard waait of echt heel erg afkoelt 's nachts staat mijn tunnelserre tegenwoordig dag en nacht open. Ik heb een kleine tunnelserre (3 op 2) dus ik geef nu zelfs bijna geen water meer (1 liter per plant per week). Als het echt warm wordt, geef ik eventueel wel meer water.
 15. De mijne zien er ook zo uit. Zolang er aan de onderkant van het blad geen schimmelpluis zit, zou ik me geen zorgen maken.
 16. Stan, ik heb die wel zien staan hoor. Ik zag het gewoon als een gelegenheid om een aantal links te posten.
 17. Wat een mooie delfiniums! Dat moet daar wel een hommelparadijs zijn!
 18. Ok, maar als je ze beschermt tegen vorst met bladeren en dekzeil gaat dat toch al meer naar inkuilen dan "gewoon laten zitten". Ik vind het wel jammer dat een duidelijk beslagen en ervaren tuinier als jij hier zo'n dubbelzinnig advies geeft aan newbies. Je had ook wel eens bij je foto kunnen vermelden dat je ze beschermd had tegen vorst. Voor hetzelfde geld denken beginnende moestuiniers inderdaad dat ze hun aardappelen "gewoon kunnen laten zitten" in de winter. Hetzelfde met die minitomaten in dat kleine potje in een ander topic. Je hebt duidelijk heel wat kennis waar velen hier van kunnen leren maar als je maar de helft van het verhaal vertelt... Hallo, ik heb ze gewoon laten zitten en NIET afgedekt afgelopen winter en in het voorjaar liepen ze weer netjes uit en de aardappelen waren geheel gaaf. Misschien dat het in een zeer strenge winter niet lukt maar deze afgelopen winter wel. Heb nu geen aardappelen maar misschien kunnen wat leden het uittesten deze winter en degenen die aardappels in een mand hebben kunnen er ook 2 of 3 laten zitten om het resultaat te zien. Ik vind dat je wel makkelijk voorbijgaat aan mijn ervaring want waarom zou ik hier zitten te liegen??? Beste Ron, ik heb helemaal niet op jou gereageerd. Laat staan dat ik je beschuldig van liegen of wat dan ook. Om inhoudelijk op je post te reageren: het heeft (hier althans) deze winter niet gevroren noch was er overdreven veel neerslag. Ik denk inderdaad dat je aardappelen laten zitten gedurende de winter meestal gelijk staat met het vernietigen van je opbrengst. Het kan inderdaad een interessant experiment zijn om het eens te proberen. Ik zal er echter niet aan meedoen gezien ik dit jaar enkel vroege patatten heb. Maar ik sta open voor ervaringen van anderen. Beste Frans, Geen probleem. Maar ik kreeg de indruk dat je met je eerste post wou zeggen: "laat maar zitten die aardappelen, zonder afdekken en vorstbescherming." Blijkbaar heb ik je verkeerd begrepen en een béétje overgereageerd. Mijn excuses als ik te aanvallend was. Om duidelijkheid te scheppen: zou je aanraden om aardappelen te laten staan op het land zonder vorstbescherming en zonder afdekking? En zo ja, waarom? vriendelijke groet aan allebei.
 19. Aardappelen kan je meteen eten. Vandaag hier ook de eerste keer nieuwe patatjes gegeten (die net geoogst waren).
 20. Dat kan je vrij eenvoudig zelf meten met een kit.
 21. Ok, maar als je ze beschermt tegen vorst met bladeren en dekzeil gaat dat toch al meer naar inkuilen dan "gewoon laten zitten". Ik vind het wel jammer dat een duidelijk beslagen en ervaren tuinier als jij hier zo'n dubbelzinnig advies geeft aan newbies. Je had ook wel eens bij je foto kunnen vermelden dat je ze beschermd had tegen vorst. Voor hetzelfde geld denken beginnende moestuiniers inderdaad dat ze hun aardappelen "gewoon kunnen laten zitten" in de winter. Hetzelfde met die minitomaten in dat kleine potje in een ander topic. Je hebt duidelijk heel wat kennis waar velen hier van kunnen leren maar als je maar de helft van het verhaal vertelt...
 22. Beste Stan, GGO's zijn wel degelijk iets eng! Niet zozeer omwille van het genetisch manipuleren. Dat is iets wat de mens al eeuwenlang doet door middel middel van gewasveredeling. Zowat alle planten die wij in onze moestuin plaatsen, zijn het gevolg van van genetische manipulatie door middel van selectie. Wat die GGO's anders maakt is ten eerste dat er patenten op zijn. Stel je voor dat iemand het patent bezit op Roma tomaten, Ronde van Nice courgetten, Nantes wortelen, ... Ik heb daar ooit eens een zeer interessante documentaire over gezien maar ik weet niet meer hoe ze heet. Om kort te gaan, er zullen inderdaad wel voordelen aan GGO's zijn maar die voordelen zijn er vooral voor de bedrijven die ze produceren. 2) Vaak zijn ze gekoppeld aan het gebruik van insecticiden die er speciaal voor ontwikkeld zijn en die, wonder boven wonder, door dezelfde firma verkocht worden. Tekstje van de geneticus Lewontin: http://www.nybooks.com/articles/archives/2001/jun/21/genes-in-the-food/?pagination=false Men mag dan wel de mond vol hebben over het oplossen van de honger in de wereld. Centraal bij GGO's staat de instrumentalisering van de natuur, dwz de natuur wordt gewoon een middel om winst te generen. De volgende documentaire zal hier wel al eens gepost zijn en gaat niet over GGO's maar is wel illustratief voor de wijze waarop wij mensen al wat leeft als een middel beschouwen om winst te maken: http://www.youtube.com/watch?v=pVkieJ_Wj64 Ik zal eens zoeken of ik die hoger genoemde documentaire kan terugvinden maar ik beloof niks. Wel interessant in deze context is volgende documentaire over hoe "het bedrijf" de voorbije eeuwen is veranderd:
 23. Heb je die gewoon laten zitten of heb je die ingekuild?
×
×
 • Create New...