Jump to content

Vinky

Members
 • Posts

  200
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Vinky

 1. Dat zou ik ook hebben @Mellie. Tenen met zulke plekjes gaan bij mij de grond niet in. Die snijd ik er uit en dan gaan de goede stukken door het eten. Ik ben benieuwd wie de autoriteit is die zegt dat dit door late oogst normaal is, want je gaat toch niet te laat oogsten als je professioneel knoffen teelt om de tenen te verkopen? En dat de kieming wel gewoon goed moet gaan? Kiemen is iets dat zaden doen. Knoflooktenen lopen uit. Ook ik: keep my fingers crossed, eveneens voor @fre3ke Maar: toegegeven, ik heb nog nooit knoflooktenen in de grond gestoken met bruine en/of schimmelige plekjes. Dus wie weet lukt het toch Ben benieuwd of anderen ervaring hebben met het poten van minder perfecte knoflooktenen ????
 2. De derde prijs lag hier zaterdag op de deurmat en die heb ik met gepaste bescheidenheid maar toch trots opgeborgen in de zadendoos. Leuk gebaar en dankjewel @HuubvG
 3. Wat ik er niet op gooi zijn de koolstronken omdat ik elk jaar wel wat last heb van knolvoet. Dat schijnt jaren in de grond te overleven en vermoedelijk dus ook in compost. Hier op zandgrond scheelt het echt in de ernst van knolvoet als de stronken niet naar de compost gaan, of als je de stronken na de oogst niet op de grond laat slingeren. Hierboven spreekt @weknow van een broodje aap, en dat maakt me nieuwsgierig naar de grondsoort waarop de kolen van weknow staan. Blad van koolplanten gaat wel naar de compost. Wit geworden blad van courget en pompoen mik ik er ook bij. De schimmels slaan pas toe aan het einde van het seizoen. De planten zet ik in mei in de volle grond in een kuil vol compost - ook met vercomposteerde courget en pompoen - en de jonge planten groeien er goed op. Tot het einde van het seizoen.
 4. Vandaag in de tuin gedaan? Met deze continue zeikregen? Nee, niks in de tuin gedaan. Ja, wel gezien dat de regenmeter steeds voller loopt. En toen toch maar de schuur in, want het stond al lang op de agenda. De te vroeg geoogste aardappels controleren op phytophtora. Bijna 70 kilo piepers door de handen laten gaan. En oh oh oh er was geen phyto no no no. Zo blij mee.
 5. Heb je misschien een foto van je ton? @AshaiRey?? Ik kan me geen beeld vormen bij wat je bedoelt met een liggende compostton op blokken. Toen ik hier de eerste staande composttonnen had, zaten daar losse geperforeerde kunststof bodems bij. Als compost daar maandenlang op ligt, koud op de grond, dan ontstaat op de bodem een natte taaie zooi die stinkt naar slootbagger, en waarin niets meer verteert omdat er geen lucht is voor composterende wezentjes. Als de vaten op blokken hadden gestaan was er vast vocht uitgedruppeld, maar dat is prima meststof, zoals @RobO zegt. Toen de bodems naar de plastic-recycling waren gebracht, en de vaten direct op de tuingrond stonden, werd de compost al mooier. Nu zet ik idealiter alles 1 x in de maand om. Lukt niet altijd. Maar er zijn drie vaten. Eentje met groen materiaal dat dagelijks wordt bijgevuld. Eentje met redelijk gecomposteerd materiaal dat al zwart wordt. En eentje leeg, waarin ik dus 1 x per maand de inhoud van vat zwart in kieper, en dan gaat vat groen ook weer om. En dan is er weer een vat leeg. Dat levert prachtige compost op die niet nat is, niet stinkt en makkelijk te zeven is. Het is net wat @weknow zegt: ventileren en dus goed veel lucht geven aan alle wezentjes die de compost verteren. Plus een mix maken van stikstofrijk groen spul met koolstofrijk houtig spul. Het advies is dus: omzetten, luchten, mixen & omzetten luchten en mixen. Dat proces lijkt me moeilijk te realiseren als je slechts een enkele ton hebt. Ik hoop dat je de ruimte hebt voor meerdere compost-dingen, kwa ruimte, kwa uitgaven. Verder heb ik altijd vanaf de nazomer, als er veel afval komt, een extra tijdelijke compostbak, van panlatten, kippengaas en ijzerdraad. De compostwormen vinden het heerlijk.
 6. Volgend jaar ga ik zeker weer venkel zaaien, dus ja, dit is een mooie verrassing @HuubvG
 7. Gefeliciteerd @RoosDeTuinier! En @HuubvG weer bedankt voor de organisatie van de wedstrijd - ik heb er van genoten.
 8. Tapatalk staat niet op m'n telefoon @loes. En het is inderdaad zo simpel als @Jorieke123 zegt: op 'continue' tikken en de popup blijft weg.
 9. Na de laatste update is er gelukkig niets veranderd aan de manier waarop MTF functioneert op m’n laptop, maar op de telefoon helaas wel. Ik volg en gebruik MTF op zowel laptop als telefoon via de browser DuckDuckGo, die je niet volgt. Op de telefoon is er niets veranderd als ik de thuispagina open, of een hoofdonderwerp. Maar als ik naar de reacties ga, dan verschijnt de dwingende mededeling: ‘Open this topic on’ met de keuze tussen Tapatalk of Google Chrome. Dit keuzemenuutje is helder verlicht. De achterliggende reacties zijn verduisterd, maar wel vaag leesbaar. Zie schermafbeelding van m’n telefoon hieronder. Ik vind het niet fijn dat ik nu gedwongen word om een browser te kiezen die ik liever niet gebruik of een app waarmee ik niet bekend ben. En ik ben toch niet de enige die via DuckDuckGo naar MTF gaat? Is hier nog iets aan te passen @Jorg ? Sowieso bedankt voor alles dat je toch al doet.
 10. Er komen hier toch nog aardig wat zware jongens voorbij, waarvoor hulde, maar ik denk dat we @RoosDeTuinier al bijna kunnen feliciteren. Tenzij een snoodaard nog een aap uit de mouw laat kukelen. Voor de niet-competitieve teelt staan er in de tuin nog een paar handzame venkies die wèl lekker lijken te worden. In het wedstrijdperk is het niet gelukt om iets zwaarders te kweken dan m’n inzending van juli. Sterker nog: alles schiet ins blaue hinein.
 11. Tomaten doen het dan slecht @redzebra, maar zoveel andere groenten doen het dan weer heel goed. Ik struikel over de Nieuw-Zeelandse Spinazie en kolossale hoeveelheden komkommers. Het is hier nooit zo erg dat er helemaal niets is. Eigenlijk is er altijd wel iets te veel. Ik vind het heerlijk dat ik jaar-rond uit de tuin kan eten. Elk jaar is verrassend. En je vrienden die niets hebben: het zal toch niet liggen aan jouw adviezen? 😉
 12. Het is zo'n schimmelig jaar. Kilo's en kilo's tomaten worden afgevoerd. Zo triest. Maar niet alles is verloren
 13. Een paar dagen terug heb ik de geoogste Oosterdellen en Wonha’s hun knipbeurt gegeven. Samen met de eerder geknipte gasten kan ik nu eens goed zien hoe het zakie er bij ligt. Op 17 oktober 2020 had ik 5 soorten gepoot, 24 van elk, 120 totaal en er is al het één en ander uit de oogst weggesnoept. Op alfabetische volgorde zijn dat Germidour, Oosterdel, Transsylvanian, Valelado en Wonha. Germidour is voor het vierde jaar geoogst. Nu minder dik dan in andere jaren, voorts zijn de vliezen niet mooi gesloten. Wel een blijvertje vanwege de smaak in gestoofde maaltijden & omdat ze eerder wel mooi uit de grond kwamen. Te bewaren tot februari/maart Oosterdel, derde oogstjaar. Mooie gesloten bollen met dikke tenen, minder fors dan vorig jaar. Een blijver, een allrounder qua smaak, al denk ik in de keuken bij het pellen van de tenen altijd dat de gaskraan open staat. Bleef tot nu toe goed tot maart. Transsylvanian, tweede oogstjaar. Voor de tweede keer matig mooie bollen met veel open vliezen. Smaak wel lekker robuust. Kwaliteit van de tenen ging vorig jaar snel achteruit, geen soort om te bewaren tot na de Kerst. Mag het nog een jaar proberen. Valelado, vierde oogstjaar. Redelijk mooie oogst. Vorig jaar heel veel openstaande vliezen, dit jaar is dat minder, vorige jaren helemaal niet – toen mooi gesloten bollen. Redelijk lang te bewaren tot april. Bevalt vooral rauw goed in knoflooksaus, tzatziki enzo. Blijverd. Wonha. Eerste keer geoogst. Tevreden mee. Of ze het in andere jaren beter of minder doen kan ik nog niet zeggen. De soort had ik gekocht omdat die volgens Roeier lang bewaard kan worden. Al met al toch zeer tevreden met de oogst (’t kön minder zegt de noorderling dan). Tijdens de groei is het loof van de planten hier eind mei record-hoog geworden, tot 85 cm. En daarna kwam de hele mikmak natuurlijk dik onder de roest te zitten. Inmiddels trek ik mijn schouders er voor op: niets aan te doen & komt wel goed. Van de vijf soorten heb ik ondertussen de vijf bollen met de dikste tenen apart in netjes gedaan als pootgoed voor 2021/2022, zodat ik per soort genoeg dikke tenen heb om volgend jaar precies hetzelfde te poten. Ik ga niet langer wieberen met weer nieuwe soortjes. Ik ben heel tevreden met wat ik tot nu toe geoogst en gegeten heb, en vooral ook met alle adviezen hier op dit forum 👍🥰
 14. Knetter, wat een kolos! Gefeliciteerd @RoosDeTuinier
 15. sorry voor de late reactie @acpronk, De uien liggen nu een tijdje te drogen. Buiten als het zonnig is, in de schuur als het regent. Alle wortels van de uien drogen nu mooi grijswit in. Ik was verbaasd toen ik op een plek van ongeveer 70 x 70 cm uien optrok met rode wortels. Echt zo rood als de wortels van bieten. Ik had dat nog nooit gezien. Ik vreesde het ergste. Maar misschien was het loos alarm. Nee ik denk niet dat de roodwortelige uien aan het rotten zijn.
 16. Hier bint de siepels d’r oet. En man man man wat ’n dikke oogst. Zukse dikke siepels! En nu weet ik niet waar dat aan ligt. De ruim 200 pootuitjes had ik geplant op 30 maart en direct afgedekt met mineervliegengaas. Het kan zijn dat de uien niet belaagd werden door vliegend gespuis en onder het gaas zich mooi konden ontwikkelen. Anderzijds maken we ook een zeer gemiddeld groeiseizoen mee, met voldoende hemelwater en voldoende warmte waardoor de uien vanzelf al mooi werden. Tsja. Mooi allemaal. Maar hier een vraag. Dicht bij elkaar oogstte ik gele uien met rode wortels. Nooit eerder gehad. Iemand een idee over die roodverkleuring?
 17. Rorror, fijn dat je gevonden hebt wat je wilde hebben 👍 Ik moest diep in de papieren archieven duiken om te zien hoe lang ik al doe met die 25 kilo kali. Gekocht in 2010, dus in gebruik voor het twaalfde jaar. Ik schat dat ik er nog twee jaar mee verder kan. Op 160 vierkante meter. Die tien jaar moet dus een makkie zijn voor rorror 😂
 18. Beetje uit de buurt van @rorror - onderstaande zak van 25 kg is gekocht bij Welkoop in Marwijksoord, Drenthe
 19. Eh eh, jemig wat heb je daar al hangen @fre3ke. Ja, het gaat deze dagen snel 👍
 20. Okee @RobO en @Goudsbloempje2 en @fre3ke, voorlopig laat ik de plant z'n gang gaan. Er is voldoende mest en compost gegeven. Watergift is geen probleem want dicht bij huis. De link die RobO aandraagt ga ik nog eens beter bestuderen - ik hou van zulke links ❤️ En zoals fre3ke zegt, ik kan nog extra latten op het bouwsel leggen. Voorlopig laat ik de pompoen groeien zoals die wil. Het weer doet ook wonderen. Ineens zijn er meer vrouwelijke bloemen en flespompoentjes in aanzet. Dank voor jullie antwoorden 🥰 Oeps toevoeging: wat een hemelse foto @fre3ke
 21. Die schubben @Liekie zijn doodnormaal. Sterker nog: ze maken met elkaar de ‘knol’. Elke schub is de brede basis van een dunnere groeistengel hogerop, waarop uiteindelijk dat fijne blad groeit. Die bladbases groeien vanuit het midden: de oudste schubben vind je aan de buitenkant, de jongste binnenin. Die bladbases omarmen elkaar. Je kunt een knolvenkel afpellen, schub voor schub of van bladbasis naar bladbasis, en van oud naar jong. Knolvenkel is dus geen vaste compacte knol, maar een dichte groei van bladbases die elkaar omarmen. Zoals je zegt, zie je op de beginfoto die schubben niet. Die foto toont echter perfect gekweekte modelvenkels als voorbeeld. Ze hebben die schubben of bladschedes wel degelijk. Wel is het zo dat knolvenkel makkelijk doorschiet als het te warm wordt of als het droog is. Dan krijg je die langgerekte vormen en niet de brede bolle compacte venkels. Mijn ervaring is dat de mooiste venkels geoogst worden in de periode oktober-december. Dat is dus nadat deze wedstrijd afloopt. Maar deze wedstrijd gaat er nu juist om, om het zwaarste gewicht te krijgen voor die tijd. Dat is echt een serieuze uitdaging. Succes @Liekie, Succes @henkg. Succes @Iedereen. En triest @[email protected]
 22. Sterk antwoord lieve @RobO, maar hier vragen mensen om advies die niet elk jaar morethanwecaneat scoren. Kun je preciezer zijn in je adviezen?
 23. Hier hetzelfde probleem @Roland. In de vollegronds tomaten. Ik laat het er op aan komen. Als de tomaten nog gaan rijpen, dan ruim ik de planten niet. Als de phytophtora wint, ja dan jammer van de oogst. En dan kijken we vooruit en genieten we van de oogsten die dit jaar wel goed gaan.
 24. Heel lang geen pompoenen gekweekt totdat ik de flespompoen/butternut ontdekte die ik wel lekker vind. Net als @fre3ke zat ik vorig jaar ook met het probleem van pompoenranken die te lang werden. Toen elke rank op ongeveer 120 cm getopt. Oogst bestond uit 5 mooie pompoenen, maar ik vond het weinig. Of dat door het snoeien kwam, weet ik niet. Dat er één mooie pompoen per scheut kwam, zoals Fre3ke opppert, zou goed kunnen als ik afga op mijn geheugen, maar zo nauwkeurig heb ik mijn ervaringen toen niet in het tuinschrift en op foto’s vastgelegd. Aandachtspuntje voor nu. Dit jaar niet de breedte in maar de hoogte. Een klimconstructie gemaakt van palen en oud schapengaas. Bovengronds is de hoogte 155 cm en per gaaspaneel 120 cm breed (foto's hieronder). De eerste en sterkste rank zit op paneel zuid. Op oost en west slingeren twee ranken per paneel. Late nakomertjes heb ik afgelopen week dicht bij de stam van de plant weggesnoeid. Nu reiken de ranken tot de bovenkant van het klimrek. Die ranken heb ik, rekening houdend met hun eigen willetje, slingerend door het gaas geleid; de ranken zijn veel langer dan de hoogte van het klimrek. Tsja: en nu? Tsjak tsjak tsjak toppen boven de bovenlat? Ik durf niet zo goed omdat vrijwel alle bloemknoppen die er nu zijn op lange stelen staan. Er zijn slechts twee aanzetjes tot flespompoentjes. Die wanverhouding kan aan het weer liggen & we kunnen hopen op beter. Maar wat nu te doen? Toppen en wachten op vrouwelijke bloemen? Niet nu toppen en wachten op hetzelfde? Ben benieuwd hoe jullie er over denken.
 25. De venkel voor de kerst heb ik eergisteren pas gezaaid @Mellie 😅 Het monster dat hier gisteren werd geplaatst was eigenlijk bedoeld voor Sint Jan (24 juni) – maar ja: die wedstrijd. Voor Sint Hiëronymus (30 september) heb ik onderstaand gevalletje nog in de grond staan en dat gaat nu al de verkeerde kant op: de hoogte in en niet de breedte.
×
×
 • Create New...