Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Tuinbonen - Nu (begin januari) al zaaien?


MartinH

Recommended Posts

Vorig jaar zaaide ik m'n tuinbonen begin maart. Het was toen ijzig koud en het duurde 42 dagen voor ze boven de grond kwamen.

Aangezien zien m'n vingers nu al beginnen te jeuken vroeg ik me af of ik niet nu al tuinbonen kan zaaien. Het is nog steeds warm dus zullen ze snel uitlopen. Echter..... stel ze staan een paar cm boven de grond en we krijgen een echte koudegolf???

Ik weet dat tuinbonen wel wat vorst kunnen verdragen, maar hoeveel??

Met andere woorden, is het verstandig om ze nu te zaaien of kan ik weer beter wachten tot begin maart??

 

Ik had trouwens wel een hele mooie opbrengst vorig jaar

Link to comment
Share on other sites

Persoonlijk zou ik net als bij (bijna) alle andere groente gewoon wachten. Ik was afgelopen jaren ook erg enthousiast, echter schiet je er uiteindelijk niets mee op. Je krijgt een groeistilstand en dan kan het zo maar zijn dan de in maart gezaaide tuinbonen jou bonen zullen inhalen. Ze kunnen best een beetje vorst vedragen( lees een aantal graden). Maar je weet niet wat de winter gaat doen. Als het een weekje -10 wordt geef ik je helaas weinig kans. Maar als je genoeg zaden en ruimte hebt kun je het natuurlijk altijd proberen. Voor hetzelfe krijgen we amper vorst dit jaar (wat ik bijna niet kan geloven, maar toch:D )

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ze toevallig ook vandaag gezaaid. Gewoon op de goeie gok, ik durfde het wel aan. Nou ja, als we dan toch nog wat vorst krijgen krijgen ze een stilstand in groei, so what? Daarna groeien ze weer gewoon lekker verder. Ik ga het dus gewoon proberen.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Voorzaaien in potjes of in wc-rolletjes o.i.d. en dan eind maart buiten uitplanten....... Die potjes in een koude bak of kasje of buiten, maar dan zo dat je kunt binnenpakken bij felle kou. Maar ook daarvoor wacht je m.i. beter tot een end in februari.

Heeft toch wel enkele voordelen om zo voor te zaaien. Geen risico van uitpikkende vogels en wat minder risico op zwarte luizen, omdat de planten zo wel wat vroeger zijn.

 

Nu buiten zaaien is echt te vroeg: Je wint niets en riskeert inderdaad groeistilstand en beschadiging door weer.

 

Maar los van data lijkt het me vooral slim om mee te denken met de weersomstandigheden. Wacht je met buiten zaaien tot maart (op zand misschien laatste dagen van februari), dan zijn de kansen op een gewas dat zich goed en gezond ontwikkelt gewoon veel beter.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat het best een goed idee is, maar neem dan een winterhard ras zoals Aquadulce. Die had je al in oktober kunnen leggen maar waarom niet nu? Ik zou ze idd in potjes op een beschutte en lichte plek (bijv. de koude kas of een tuinhuisje - maar zeker niet in huis) voorzaaien. Eerst de boontjes een etmaal weken geeft ze voorsprong. Waarschijnlijk komen de worteltjes na een week of twee, drie onder het potje uit en kun je ze op een mooie dag uitplanten. Met zo'n wintertje als deze gaat het vast lukken! Succes!

Link to comment
Share on other sites

En voor de goede orde: bonen zaai je niet... die leg je... (geleerd van moesbuurman Mans)

 

Ik zal me in de goede orde van buurman Mans voegen. Voel meteen toch wat meer verwantschap met onze kippetjes. Zij leggen eitjes en ik ga over een maandje tuinbonen en duivenbonen (uit de blijde-zaden-doos, met dank aan jasmijn) leggen. Zaaien ga ik ook nog, maar dat kunnen de kippetjes nog niet. Hoewel....onze 9 jaar oude haan is nog steeds actief.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Niet gaan forceren het beste is gewoon bonen leggen als de tijd er klaar voor is, je schiet er weinig mee op om dat nu al te doen. Vorig jaar had een buurman van mij zijn tuinbonen al 15 cm hoog staan (voorgetrokken binnen) toen ik ze nog maar pas de grond in ging leggen, uiteindelijk hebben we samen rond dezelfde tijd geoogst.

Het weer moet het toch doen dus gewoon geduld hebben.

Link to comment
Share on other sites

Mijn planning is om ergens in de eerste week van februari de tuinbonen te zaaien in potjes in mijn koude bak. Als ze groot genoeg zijn, wellicht rond midden maart, zet ik ze buiten in volle grond.

 

Waarom doe ik het zo? Moet je effe naar pagina 666 van het Velt Handboek Ecologisch Tuinieren checken. Onderaan zie je de zaaikalender. Vorig jaar meteen in volle grond gezaaid, maar kan dus nog wat vroeger als je wil als je onder koud glas begint. Oogsten kan dan wat vroeger als je geluk hebt, of gelijk als je pech hebt. Maar het voornaamste voordeel is natuurlijk dat je eerder aan de slag kunt in de tuin

 

tuinbonen.JPG

Link to comment
Share on other sites

Wie ben ik om de zaaikalender tegen te spreken? Maar zelf zou ik geen bonen leggen totdat de winter weer grotendeels voorbij is.

Maar ik zat mee te lezen en vroeg me af: krijg je naast een groeiachterstand ook zwakkere planten, die vatbaarder zijn voor ziekten en plagen?

Zelf zou ik denken van wel, want al de tijd dat zo'n plant vastgevroren zit, verzamelt hij vrije radicalen (het natuurlijk gevolg van een fotosynthetisch apparaat in het licht) die vervolgens niet weggemetaboliseerd kunnen worden. Vorstbestendigheid is 1 ding, maar om die vrije radicalen weg te kunnen werken heb je een wel heel robuuste plant nodig... Het kan zijn dat 1 a 2 weekjes vorst gewoonweg teveel is.

Link to comment
Share on other sites

Klopt Thea! Daarom heb ik de gok ook maar genomen. Ach, het mooie van de tuin is dat je elk jaar weer leert. Wie weet ukt het gewoon en dat is dan toch mooi? Misschien ook niet en zaaien we later opnieuw, we zullen het zien!

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

tsja, dat van die vrije radicalen vind ik wat vergezocht. wie heeft er geen boerenkool, winterprei en veldsla in zijn tuin staan? waarom zouden tuinbonen niet in dat rijtje passen? sterker, je eet niet eens de plant zelf, maar zijn producten, die pas in april of mei rijp zijn. niet voor niets zijn er allerlei winterharde soorten door veredeling ontstaan: nog niet zolang geleden bittere noodzaak om de hunger gap door te komen...

Link to comment
Share on other sites

... ... sterker, je eet niet eens de plant zelf, maar zijn producten, ... ...

De top van de plant kun je eten hoor! En die is heel lekker, de moeite waard om eens te proeven. Meestal worden de toppen weggegooid omdat er luis in zit, maar gezonde planten hebben niet gauw last van luis.

Link to comment
Share on other sites

@ Thea, inderdaad, ook de peulen, maar dan neem ik alleen de jonge peulen, de oude zijn wat stug en draderig.

 

@ Roosmarij, ik kook ze even. Rauw heb ik nog niet geproefd, dat durf ik dan weer niet aan. Het smaakt naar tuinboon, zachte smaak.

Link to comment
Share on other sites

Elk jaar begin ik een tuinlogboek, en ik maak het nooit af....

 

Maar... ik kan nog wel teruglezen over het begin:

 

Wonder van America: 5/2 voorgeweekt gezaaid, 28/2 afharden en 2/3 uitgeplant

Duivenbonen: 11/2 gezaaid, 28/2 afharden, 2/3 uitplanten

Peulen Heraut: 11/2 gezaaid, 28/2 afharden, 2/3 uitplanten.

 

Begin maart was prachtig weer, en helemaal lente. Vlak daarna kwam de sneeuw weer terug, en niet zo'n klein beetje ook. Alle planten kregen een groeistilstand. Maar niks ging dood of zo. Later gezaaide erwten gingen veel sneller. Echter: weer kan je niet afdoende voorspellen. Ik vind dat je best het risico kan nemen op groeistilstand, want voor het zelfde geld komt er geen kou, en gaat alles vlotter.

 

Ik heb vandaag zonder voorweken gelegd/gezaaid: Capucijners (van Jan Lokman), duivenbonen, tuinbonen en rijspeulen. Dan heb ik tenminste wat te doen (beetje sproeien en loeren).

Straks ga ik óók nog in de volle grond zaaien/leggen, voor gespreide oogst. Het grootste risico is dat beide oogsten gelijktijdig zullen vallen... nou... laat ik nou dat risico aandurven.... ha, ha...

Link to comment
Share on other sites

@ Thea, inderdaad, ook de peulen, maar dan neem ik alleen de jonge peulen, de oude zijn wat stug en draderig.

 

@ Roosmarij, ik kook ze even. Rauw heb ik nog niet geproefd, dat durf ik dan weer niet aan. Het smaakt naar tuinboon, zachte smaak.

 

Doe ik ook elk jaar. Dan snij ik ze wel grof in stukken van een centimeter, en dan met tomatensaus/stoofpot... lekker hoor.

Link to comment
Share on other sites

Vorige jaar kregen we nog in maart sneeuw (Tilburg, Brabant), dus ik ga niks zaaien voor midden februari of maart. Ik heb geen kas en vorige jaar was ik ruimte en potten kwijt (ik begon in maart binnen zaaien)en planten hadden geen ruimte meer om te groeien. Het was, namelijk, in eind maart en begin april nog steeds heel koud buiten en ik kon niks planten. Misschien zijn bonen strenger tegen koud, ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik zou zeker een weekje of 2 wachten.

549612_4960826542129_1178926524_n.jpg

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...