Tanja65 Geplaatst: 9 februari 2024 Geplaatst: 9 februari 2024 (aangepast) Ben druk bezig zaad uit te zoeken en bij de bonen aangekomen. Zag nog geen topic - het is ook nog vroeg voor de bonen. Behalve dan voor de wintererwten die het overigens hier ondanks goede zorgen toch hebben begeven door de vorst. Nog maar een poging doen. Toch heb ik vast een vraag. Hoeveel afstand moeten (vooral stok)bonen van elkaar hebben om kruisbestuiving te voorkomen? Bij de tuinen van Weldadigheid zag ik alles direct naast elkaar staan, en daar wordt het zaad gewoon van verkocht. Ik dacht altijd dat dat niet kon? 9 februari 2024 aangepast door Tanja65 Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Tjeerd Geplaatst: 9 februari 2024 Geplaatst: 9 februari 2024 Ik heb de tuinbonen en doperwten al gezaaid en trays! doperwten wil ik gaan drogen voor de erwtensoep! Iemand ervaringen daarmee? Quote
woldistel Geplaatst: 9 februari 2024 Geplaatst: 9 februari 2024 (aangepast) Erwten, peulen en tuinbonen kunnen nu onder glas wel voorgezaaid worden (note to self: kan ik dit weekend ook wel eens doen 🙂) Bonen zijn zelfbestuivend, dus een paar meter afstand is in principe voldoende. Maar als je er zeker van wilt zijn kun je ook een paar bloemknoppen voor de bloei alvast voorzien van een gazen zakje, zodat er ook niet per ongeluk een ijverig insect wat stuifmeel kan overbrengen. Tuinbonen en pronkbonen zijn zowel zelfbestuivend als door insecten bestoven en om kruisbestuiving met andere variëteiten te voorkomen mag er wel een paar honderd meter tussen. Onderling kruisen ze trouwens niet, dus je kunt stokbonen en pronkbonen gezellig bij elkaar zetten, met de tuinbonen erbij en de erwten. Erwten zijn ook zelfbestuivend. Over de Tuinen van Weldadigheid. Het gedeelte wat je kunt bezoeken is denk ik niet het enige gedeelte waar ze kweken. Quote We kweken 130 aardappelrassen, ruim 90 soorten knoflook, meer dan 500 soorten peulvruchten en een groot assortiment aan aardperen, bloemen, kruiden, rabarbers, wilde planten en nog veel meer. We zijn gespecialiseerd in oude en andere bijzondere rassen en soorten. Er liggen nog een heleboel akkers in de buurt. Ze verkopen ook nog groenten in de winkel, dus dat komt echt niet alleen van het stuk wat je kunt bezoeken. @Tjeerd Voor de erwtensoep zou ik op zoek gaan naar zetmeelrijke variëteiten. En daarna gewoon de volgroeide erwten drogen. 9 februari 2024 aangepast door woldistel Quote
simonvb Geplaatst: 10 februari 2024 Geplaatst: 10 februari 2024 De tuinbonen "Ratio" zijn hier vorige week de grond in gegaan, hoop enkel dat ze niet verrotten want alles is hier zompig. Als reserve nog enkele in potjes gezaaid in de veranda. Quote
Arja Geplaatst: 10 februari 2024 Geplaatst: 10 februari 2024 Geen idee of het wat is, maar wij gaan morgen hier eens kijken: https://landbouwmuseumfriesland.nl/smaakproef-met-peulvruchten 3 Quote
woldistel Geplaatst: 10 februari 2024 Geplaatst: 10 februari 2024 Dat is leuk! Ik ga dit jaar de Reade Krobbe zaaien. Mocht je nog het Pûltsje op reis tegenkomen (je weet maar nooit) vergeet niet om dan extra zakjes te kopen voor Flup en ik wil ook wel. Ben er vorig jaar niet aan toegekomen om iets te bestellen. 1 Quote
MSDG Geplaatst: 10 februari 2024 Geplaatst: 10 februari 2024 Besloten om dit jaar maar 1 soort bonen te zaaien, vooral omdat ik er zelf allergisch voor ben. 😅 Hendriks/Heinrichs Reuzen die de Groningse schoonmoeder gaat gebruiken als droogbonen. Ik vind het een leuke teelt en maak er mensen blij mee dus kan er prima mee leven. 👍 De erwten vond ik teveel gedoe en de gele peultjes waren wel lekker. Echter vind ik dat ze veel ruimte innemen voor een beperkte oogst, dus zonde van de ruimte. Zal wel weer even duren voordat ik ze ga zetten. Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
Arja Geplaatst: 10 februari 2024 Geplaatst: 10 februari 2024 2 hours ago, woldistel said: Pûltsje op reis Ik zal het in gedachten houden, goed dat je het noemt. Geen idee of er iets te koop is daar, ik laat het weten. 1 Quote
tielse flipje Geplaatst: 10 februari 2024 Geplaatst: 10 februari 2024 Ja voor mij ook als dat kan! Pûltsje op reis. Eeuwige dankbaarheid! 1 Quote
Arja Geplaatst: 10 februari 2024 Geplaatst: 10 februari 2024 (aangepast) Oei, zo erg? 😆 Ik ben even kwijt waarom jullie liefde voor dit boontje zo groot is. 11 februari 2024 aangepast door Arja Quote
mdubbelm Geplaatst: 11 februari 2024 Geplaatst: 11 februari 2024 Ik had vorig jaar zo’n slecht jaar qua tuinbonen: alle plantjes opgegeten/uit de grond gewipt, terwijl ze onder fvliesdoek stonden, dus niet de duiven. Ook de kapucijners zaten vol met wurmpjes. Allebei niet eerder last van gehad, dus ik ben dit jaar wat minder enthousiast en twijfel nog of ik ze wel ga zetten. Quote
woldistel Geplaatst: 11 februari 2024 Geplaatst: 11 februari 2024 3 uren geleden, mdubbelm zei: Ook de kapucijners zaten vol met wurmpjes. Ik had vorig jaar ook veel last van erwtenpeulboorder, dus larfjes in de erwten. Maar dat zal me niet tegenhouden, ik ben net aan het lezen hoe het te voorkomen (zonder gif dus) @Arja Ik wil ze gewoon graag eens proberen. Volgens @Flup zijn het de aller-, allerlekkerste! Ik wil vanmiddag gaan voorzaaien. 1 Quote
tielse flipje Geplaatst: 11 februari 2024 Geplaatst: 11 februari 2024 @ArjaEn niet alleen volgens Flup, ook volgens anderen op dit forum. Het zou een heel lekker peultje zijn, wordt niet zo hoog en is ook wat later nog te zaaien. Bovendien is het een landras. En dan die naam; geweldig toch! Quote
woldistel Geplaatst: 11 februari 2024 Geplaatst: 11 februari 2024 (aangepast) Vandaag gezaaid in bakken met kappen in de koude kas: Usui bladerwten, Roveja, Irish prean peas, sugar snaps de Grace, Delikett en Luksaka en tuinbonen Karmozyn en Russian black. 11 februari 2024 aangepast door woldistel Quote
Arja Geplaatst: 11 februari 2024 Geplaatst: 11 februari 2024 Helaas was er vanmiddag geen zaadgoed beschikbaar. Het is binnenkort wel gewoon te koop, zie link. Verder was het een leuke bijeenkomst, dat kan natuurlijk bijna niet anders met enthousiaste tuinmensen bij elkaar. Er kwamen veel weetjes voorbij, oa dat het Pûltsje op Reis zo heet omdat degene die deze soort ontwikkelde in die periode een aantal keren verhuisde, en het boontje verhuisde steeds mee. 2 Quote
woldistel Geplaatst: 11 februari 2024 Geplaatst: 11 februari 2024 Leuk weetje, Arja en ik hoop dat de boontjes ook allemaal gesmaakt hebben. Misschien kom ik er dit jaar aan toe om via via te bestellen. In ieder geval bedankt dat je het even gevraagd hebt 😗 2 Quote
Frans Geplaatst: 11 februari 2024 Geplaatst: 11 februari 2024 Op 10-2-2024 om 00:09, woldistel zei: @Tjeerd Voor de erwtensoep zou ik op zoek gaan naar zetmeelrijke variëteiten. En daarna gewoon de volgroeide erwten drogen. Voor zetmeelrijke variëteiten hoef je niet lang te zoeken. Koop in de supermarkt een pak gedroogde groene erwten en gebruik die als pootgoed. Kost geen drol en je hebt gelijk de erwt met de gewenste eigenschappen. Laat de erwten volledig aan de planten afrijpen en oogst ze dan. Voor verse consumptie is dit soort erwten minder (niet) geschikt omdat ze ook in een jong stadium veel te melig zijn. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
HuubvG Geplaatst: 12 februari 2024 Geplaatst: 12 februari 2024 (aangepast) Ik heb al wat klaarliggen, te weten: erwten: meikoningin, klim tuinbonen: driemaal wit kapucijners: blauwschokkers klim. Die ga ik vandaag inweken, morgen gaan ze de grond in, in de kleine achtertuin. 14 februari 2024 aangepast door HuubvG Quote
Gallox Geplaatst: 14 februari 2024 Geplaatst: 14 februari 2024 (aangepast) Hallo! Een vraagje 🙃 Laatst onwijs heerlijke sugarsnaps gegeten van de supermarkt. Ik had nog een klein restje over die ik vandaag ga roerbakken. Ik heb er 1tje opengemaakt en de erwten eruit gehaald. Kan ik deze vers uit de sugarsnap laten ontkiemen? Heb ze nu op een vochtig doekje gelegd en als het goed is komen er na 4 dagen de eerste worteltjes aan.. Het type ras staat helaas niet op de verpakking, alleen dat ze uit Guatemala komen. 14 februari 2024 aangepast door Gallox Quote
Gallox Geplaatst: 14 februari 2024 Geplaatst: 14 februari 2024 Als iemand trouwens een tip heeft voor een goede Sugarsnap ras hoor ik dat ook graag. Quote
woldistel Geplaatst: 16 februari 2024 Geplaatst: 16 februari 2024 Gaat weer snel dit jaar. De meeste van de afgelopen zondag gezaaide erwten zie ik al ontkiemen. Ze staan in de onverwarmde kas. @Gallox begin gewoon met een paar gangbare varieteiten. Delikett is prima en een heleboel andere waar Sugar in de naam staat ook. Kwestie is meer of je hoge of lage varieteiten wilt kweken. Hoog duurt wat langer, maar je hebt er ook langer plezier van. Lage zijn sneller klaar, maar hebben ook maar een kort oogstmoment. Dus die zijn misschien handiger voor in de diepvries. De Grace bijvoorbeeld is maar 30 cm hoog. Sommige hebben een draad als je ze te lang laat hangen. Vind ik persoonlijk de grootse Bah m.b.t. erwten en peulen en bonen. En verder geldt dat het een kwestie van je eigen smaak is. De meeste sugarsnaps smaken voor mij hetzelfde; zoete erwten in de dikke, knapperige peul.Maar andere erwten die ik elk jaar kweek (irish preans en swedish red soup peas) eet ik ook in alle stadia, terwijl de meeste mensen ze te zetmeelrijk vinden en te weinig zoet om vers te eten. De scheuten van beide staan in het voorjaar ook altijd op het menu. Groot en veel! 1 Quote
Gallox Geplaatst: 17 februari 2024 Geplaatst: 17 februari 2024 Die draden vinden ik ook verschrikkelijk!! De Delikett heb ik volgens mij bij de zadencollectie van de Lidl gezien. Ik ga er eens wat meer info over opzoeken De verse zaden liggen inmiddels al bijna 3 dagen in een vochtig doekje. Eens kijken wat daarvan komt. Ik vond deze zo lekker (zoet, knapperig, geen draad) dat ik ze wel wil uitproberen. Quote
Kevins Moestuin Geplaatst: 17 februari 2024 Geplaatst: 17 februari 2024 @Gallox ik had vorig jaar ook delikett deze was ons zeer goed bevallen =] 1 Quote
Arja Geplaatst: 14 maart 2024 Geplaatst: 14 maart 2024 Mijn kapucijners zijn lekker bezig, maar zo te zien is er een vogel op bezoek geweest in een van de potjes ☹️ Quote
Kevins Moestuin Geplaatst: 14 maart 2024 Geplaatst: 14 maart 2024 Mijn doperwten heb ik van de week in de volle grond gezet bij het gaas, van zaaien tot uitplanten duurde maar 11 dagen op een warmte matje had toch ruimte over bij de paprikas😇 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.