Erny Geplaatst: 1 januari 2018 Geplaatst: 1 januari 2018 Vertel hier over je waarnemingen en noteer ze ook vooral in ons eigen Fenologisch Overzicht zodat dat een mooie indicatie kan geven van bijvoorbeeld de regionale verschillen.
Goldfish Geplaatst: 3 januari 2018 Geplaatst: 3 januari 2018 Camellia in bloei. Het eerste blad aan meerdere Japanse (dwerg/sier) kweeën.
Erny Geplaatst: 3 januari 2018 Auteur Geplaatst: 3 januari 2018 Wow, nu al een Camelia? Hier zitten ze nog vet in de knop.
Erny Geplaatst: 6 januari 2018 Auteur Geplaatst: 6 januari 2018 Eenzaam bloeiend bosje sneeuwklokjes in parkje in Groningen Stad. Aan de vroege kant dus volgens de fenologische referenties zou dat pas begin februari "moeten" zijn. En als ik naar mijn fenologische overzichten van de afgelopen jaren kijk (mijn gegevens heb ik er dus uitgefilterd en opgeslagen) is dat ook wel erg vroeg. Normaal pas vanaf midden februari blijkt.
henkg Geplaatst: 11 januari 2018 Geplaatst: 11 januari 2018 Mijn heide begint weer goed in bloei te komen. Nu:Prima spul. Voor de mooi, en geen onkruid komt er doorheen. Onderhoud: nul komma nul. Allerbelangrijkst: hoofdmaaltijd voor de vroege bijen en hommels. Dat ze daarnaast ook nog even wat gaan snacken bij mijn aardbeien is mooi meegenomen. De bloei duurt lang. Op 7 mei vorig jaar: 2025_teeltlijst (.xlsx)
Amrutten Geplaatst: 15 januari 2018 Geplaatst: 15 januari 2018 De roos bloeit onafgebroken sinds mei/juni. Mme Isaac Pereire. Geur is fantastisch in de zomer, nu te koud.Locatie: patio, zuid-west De sleutelbloem bloeit sinds een week.Locatie: voortuin, zuid-west
roeier Geplaatst: 25 januari 2018 Geplaatst: 25 januari 2018 Half November liet ik uitlopende krookjes zien (Fenologische waarnemingen 2017), dus hierbij laat ik het vervolg ook maar zien. Eéntje heeft een knop gevormd, het gaat niet zo hard.Het moet zo zijn dat ze op veel plaatsen in Nederland al bloeien; normaal huppel ik ver achter de rest aan.
speets Geplaatst: 26 januari 2018 Geplaatst: 26 januari 2018 Hier ook crocussen die alleen nog een paar zonnestralen nodig hebben om open gaan. Eergister een zwerm van meer dan 100 kieviten gezien. Die zijn deze winter niet ver weg geweest "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
appelvrouw Geplaatst: 26 januari 2018 Geplaatst: 26 januari 2018 Ook hier bloeien de sneeuwklokjes sinds een week. Narcissen hebben zichtbare knopjes. Madeliefjes zijn nog niet weg geweest deze winter..geen witte tapijten maar altijd wel enkele te vinden op een vierkante meter. De Cornus Mas bloeit nog niet trouwens. De eend legt al een week eieren... We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Bit Geplaatst: 5 februari 2018 Geplaatst: 5 februari 2018 Cornus mas bloeit hier ook nog niet, was vorig jaar wel echt anders, die stond nu al lang helemaal in bloei. Deze week ben ik bezig met het verwijderen van 2 van mijn grootste bramenstruiken. Ding heeft op diverse plekken trossen met knoppen. Slechte foto; kreeg het er lastig op.
Erny Geplaatst: 5 februari 2018 Auteur Geplaatst: 5 februari 2018 Gisteren zag ik toch echt de eerste Crocussen bloeien alhier in de speeltuin (ergens in een hoekje waar ze niet vertrapt worden door de rondrazende kindertjes). En mensen, vind de meldingen hier wel leuk om te lezen maar vullen jullie ook eens wat in op het overzicht? Anders valt er straks helemaal niets te vergelijken qua verschillen in den lande.
appelvrouw Geplaatst: 5 februari 2018 Geplaatst: 5 februari 2018 Hier ook een krokusje vandaag opengegaan... We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
roeier Geplaatst: 5 februari 2018 Geplaatst: 5 februari 2018 Die vergelijkingen ten lande vallen tegen zo. Op het blog van Piet Paulusma zeurde iemand over de zachte winter en dat bij hem de narcissen al in bloei stonden. Dat was 8 Januari in Roermond. Toen ik verbaasd reageerde zei iemand in Spijkenisse o.a. dat bij hem de tulpen al boven kwamen.Hier staat geloof ik nog niks in het fenologisch overzicht. Ik zag wel duidelijk 'eerste bloei' blij krokussen afgelopen vrijdag, maar die moeten al veel langer te zien zijn geweest in het zuiden, gezien het verhaal met die narcissen. We zijn hier vooral met de moestuin bezig, geloof ik, met af en toe eens een illustratie uit het bredere fenologische verhaal. Is ook niet zo erg, maar zo'n fenologisch overzicht, tsja, het hangt er wel bij.
simonvb Geplaatst: 5 februari 2018 Geplaatst: 5 februari 2018 Roeier, hier staan de krokussen nog niet open, ze staan al boven net zoals de narcissen maar nog niets van bloei gezien. Ik zit nochtans veel zuidelijker en heb 3 soorten staan en bij mijn ouders staan er ook twee soorten die nog niet bloeien.De iris Katharina Hodgkin staan sinds 27 januari in bloei.
Mellie Geplaatst: 6 februari 2018 Geplaatst: 6 februari 2018 Hier staan de narcissen in bloei. Elk jaar staan ze op een stukje naar een verkeerslicht die ik regelmatig neem, al bizar vroeg in bloei. Zal wel lekker warm zijn met alle uitlaatgassen van de wachtende auto’s, want er is op een paar 100 meter verderop in mijn tuin, nog geen narcis te bekennen! Wel al sneeuwklokjes, de krokussen en enkele hyacinten. De tulpen komen op sommige plekken al boven, maar enkel blad. Daar zit verder nog geen knop aan. Ik hoop dat met deze strenge vorst het allemaal goed gaat.
Bit Geplaatst: 6 februari 2018 Geplaatst: 6 februari 2018 Die vergelijkingen ten lande vallen tegen zo. Op het blog van Piet Paulusma zeurde iemand over de zachte winter en dat bij hem de narcissen al in bloei stonden. Dat was 8 Januari in Roermond. Ja. Maar dat zegt op zich ook heel weinig he ? Ook al die crocussen die je wel of nog niet uit je omgeving kunt melden, Niemand vermeldt er bij om wélk soortje het gaat. De crocus bestaat helemaal niet he ? De narcis ook niet trouwens. Zo gaat het op voor zoveel meer. Dat bij de ene er al crocussen bloeien en bij een andere nog niet kun je pas vergelijken als het dezelfde soorten zijn. Paar weken terug was ik op de tuin van Goldfish, daar waren de vroege crocussen al over hun hoogtepunt heen. Dat zijn gewoon ándere soortjes dan de meer gangbare die nu pas in bloei komen. Kijk, een al of niet bloeiende Cornus mas, zegt wel wat over de seizoenen; daar heb je nauwelijks cultivars in. Alle planten in nederland zijn dezelfde. Er zijn narcissen die gewoon al in december of januari kúnnen bloeien, is het geen koud jaar, doen ze dat ook. Die zijn minder algemeen, maar ze zijn er wel. Er zijn narcissen die normaal ook eind februari horen te bloeien. Er zijn er die eind maart verschijnen. Om het nóg ingewikkelder te maken zijn, buiten het soortje van iets, zijn natuurlijk standplaats en nog tal van factoren van belang, dat zal iedereen begrijpen. Op een luwe plek in de zon bloeit dezelfde soort narcis echt veel eerder dan dezelfde aan de noordkant van een huis op de koude wind op zware natte klei.
appelvrouw Geplaatst: 6 februari 2018 Geplaatst: 6 februari 2018 E\Ja dat klopt. ook hier verschil met de tulpen voor en achter het huis, dezelfde soort. En de Cornus Mas bloeit nog niet..gelukkig We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
roeier Geplaatst: 7 februari 2018 Geplaatst: 7 februari 2018 Dat is zeker zo, Bit. Geldt in zekere zin ook voor de vogels. Die zwerm kievits waarvan Speets zei dat ze niet ver weg waren geweest, dat kunnen best in Scandinavië broedende kievits op doorreis zijn geweest. Maar er zijn zeker hele zwermen hier blijven hangen, ik hoor ze dagelijks.De grutto's die 29 Januari bij mij op het Skrok zijn gesignaleerd (ik woon op dat natuurgebied), dat is bijna zeker de IJslandse ondersoort geweest.
Charly Geplaatst: 7 februari 2018 Geplaatst: 7 februari 2018 Nou, al wandelend over ons veldje, kwam ik dit prachtig schouwspel tegen. Ik ben benieuwd wie er uiteindelijk het hazenpad heeft moeten kiezen... (Nb: ik ben niet de beste filmer, maar ik tracht in te zoomen) wees bevriend met kleine dingen
Erny Geplaatst: 19 februari 2018 Auteur Geplaatst: 19 februari 2018 Voor de Vroege Lente (is ongeveer vanaf eind februari) kunnen jullie letten op de volgende fenologische referenties en deze registreren als jullie ze in de omgeving waarnemen: Sneeuwklokje - Eerste bloeiMadeliefje - Eerste bloeiEls - StuifmeeltKikker- Eerste roepKlein hoefblad - Eerste bloei Dat van dat Madeliefje verbaast mij, want heb deze de hele winter door zien bloeien, onder sneeuw en ijs etc. Was dat altijd al zo of is dit iets nieuws.Stuitte op deze telling: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=23198 En er zit iemand met de opmaak van het overzicht te knoeien. Gaarne verzoek ik u alléén invulacties te doen en geen bemoeienis met kolombreedte e.d. te ondernemen.
Mellie Geplaatst: 4 maart 2018 Geplaatst: 4 maart 2018 Er vloog vandaag een wesp de auto in. Die weggejaagd en en passent nog een mug doodgeslagen. Een knoeperd. Muggen heb ik het hele jaar door last van hier aan het water, maar de wesp was toch wel een verrassing. Is dat niet wat vroeg? @Erny Madeliefjes heb ik hier ook de winter gezien.
bio-fee Geplaatst: 5 maart 2018 Geplaatst: 5 maart 2018 Madeliefjes heb ik hier (in Duitsland, niet ver van de Nederlandse grens) ook gezien.En de eerste bloeiende paardenbloemen heb ik ook al gespot. De bloempjes waren klein en hadden nauwelijks een steeltje, zodat de bloempjes op de grond lagen.Sneeuwklokjes en krokussen hebben we hier al vanaf de tweede week van februari.
Bit Geplaatst: 5 maart 2018 Geplaatst: 5 maart 2018 De Cornus mas, welke net vóór de vorst hier voorzichtig wat bloemen liet zien ( minder dan 10% ) , tidens de vorst niks liet zien, komt nu na de vorst, goed op gang. +50% zeker. Stuk later dan vorig jaar dus.
Flup Geplaatst: 5 maart 2018 Geplaatst: 5 maart 2018 In Zuidwest Duitsland heb ik vandaag voor het eerst citroenvlinders gezien, wel een stuk of 6. De krokussen en madeliefjes heb ik al eerder gezien en ook de tulpen + keizerskroon staan al zeker 1 week (ondanks de koude van afgelopen week!) boven de grond. Zonder bloemen natuurlijk, maar die komen vanzelf wel.
Aanbevolen berichten