Jump to content

Plukparadijs

Members
 • Posts

  22
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Plukparadijs

 1. Hier ook veel doorgeschoten wortelen van mijn eerste zaaironde. Alleen heb ik er wel wortels aan zitten. Mijn later gezaaide wortels doen het (tot nu toe) beter.
 2. Pak een mannetjesbloem (zonder vruchtje dus) haal de blaadjes eraf en dan kwast je even door de vrouwtjesbloem. Als je bloemen bevrucht zijn dan sterft het bloemetje af maar zie je na een paar dagen de vrucht groeien. Hier gaat de kas echt nog wel dicht snachts. Maar overdag open voor bestuiving.
 3. Ik wacht ook nog even de buien van de eerste dagen af. Daarna gaan de pompoenen en courgettes de grond in, die staan al even buiten in de bak. Wel ga ik direct het weekend bonen zaaien.
 4. Ik zou nu niet meer snoeien, de boom is nu hartstikke actief. Volgende winter pas weer doen tussen november en maart. Welke takken je weg haalt of wilt behouden hangt af can de boomvorm die je wilt. Wil je een kruin of een spil of lei?
 5. Bedankt voor de reacties. Het was geen heel goedkope grond maar zeker ook niet duur. Het is een bekend bedrijf, zeker geen louche handel. Ze geven aan dat het wel gezeefd is en de takken met laden zijn meegepakt en de wortels dus echt niet te voorkomen waren. Nu we flink aan het scheppen geweest zijn lijkt het gelukkig toch mee te vallen met de wortels. Ik denk dat met goed bijhouden we er wel vanaf komen. @Patrijs die quote lijkt me totaal niet van toepassing. Dat komt uit een ander topic en ging over de aankoop van een stuk land. Voor zover ik weet heeft een schone grond verklaring bovendien betrekking op verontreiniging van chemische bestanddelen en niet op kweekgras.
 6. Hierbij 2 foto's, er zitten vrij veel takken als deze in, dit zijn er een paar die voor de foto. En kweek, nou snap ik wel dat dat onder druk best door de zeef gedrukt wordt maar het is vrij veel, ook lange stukken.
 7. Voor de kas bestelde ik gezeefde grond. Ik verwachtte daarmee grond te krijgen die (zo goed als) vrij zou zijn van kweekgras wortels. Dat blijkt een tegenvaller, de grond ziet er niet best uit. Net de leverancier gebeld en die geeft aan dat het gezeefd is op 25mm. Dat is vrij gangbaar en veel aanbieders die ik online kan vinden geven aan dat het dan vrij van wortels is. We moeten even foto's sturen en dan volgt overleg. Maar ik ben in de tussentijd even benieuwd naar ervaringen of meningen van mensen hier. Was onze verwachting te hoog?
 8. Als de gemeente monstert zou ik vragen of die gegevens in te zien zijn. Dan weet je of je inderdaad tekorten hebt. En anders misschien eerst eens een seizoen proberen, wellicht valt het allemaal mee.
 9. Wij hebben donderdag perenbomen opgehaald maar kunnen ze nog niet op de vaste plek zetten. We willen ze nu inkuilen op een rijtje maar iemand een idee wat dan de plantafstand moet zijn?
 10. Ik zou echt voor aankoop willen weten of de grond schoon is. Die verantwoordelijkheid leg je dan bij de koper. Als die het niet wil dan zou je misschien kunnen kopen met ontbindende voorwaarde dat je zelf onderzoek laat doen en afhankelijk van de uitkomst de koop laat doorgaan of niet. Meer info over onderzoek en kosten kun je vinden bij koch eurolab.
 11. Leuke variatie heb je al! Houd er rekening mee dat zaadjes uit vruchten niet perse dezelfde vrucht produceren. In de winkel koop je namelijk vaak kruisingen.
 12. Hier staan ze sinds een week in potten in een koude bak. Hopelijk houden ze zich daar koest tot ze de grond in gaan en is het niet te koud. Vooralsnog hebben ze de kou overleefd maar dat was nog net geen vorst. Ik zou ze in elk geval nog niet in de grond zetten, dan kun je ze nog binnen halen bij nood.
 13. Hoelang wacht je al op de mail? In principe is een maand wachten niet gek als je begin maart besteld. Veel word al in december en januari besteld, zodra ze beginnen met leveren gaan die bestellingen eerst. Als je later besteld kan de wachttijd aardig oplopen. Ik bestelde in februari en kon 5 weken later ophalen.
 14. Dat is ongeveer hoe ik het nu doe inderdaad. Alleen vallen de pollen behoorlijk uit ekaar als ik ze schud met als gevolg dat ik veel met de hand doe wat mijn rug dan weer niet zo tof vind... Wel fijn nog een keer de bevestiging dat haarwortels geen probleem lijken. Daarmee verlies ik zoveel grond.
 15. Gelukkig hoeft het niet helemaal moestuin te worden 😅 we hebben ook bijen dus een heel stuk wordt een bloemen plukparadijs.
 16. Texel was ook wel leuk geweest, maar we zitten in Overijssel inderdaad 😁
 17. Dat gaas is een goed idee, ga ik meteen opzoeken! Dankjewel!
 18. Kweekgras vraag; kunnen de haarwortels ook uitlopen of doen alleen de witte wortels dat? Met het verwijderen van de haarwortels gaat zo veel grond verloren dat ik hoop dat het misschien niet nodig is. Iemand ervaring?
 19. Plukparadijs

  Wiebenik

  Hallo, Omdat ik hier af en toe wat ervaringen op zoek heb ik me aangemeld. Mijn naam is plukparadijs, dit verwijst naar de naam van onze tuin. We hebben 1hectare weiland wat we langzaam willen omtoveren tot een plukparadijs voor onszelf en mogelijk ook voor anderen. We proberen te werken volgens principes van permacultuur. Groetjes vanaf ons plukparadijs
×
×
 • Create New...