Jump to content

Meloen 2022


Goldfish
 Share

Recommended Posts

Welke rassen zaaien jullie dit jaar. Ik ga voor het eerst aan de slag en kies dus voor de gangbare (?) Sugar Baby watermeloen en Vieille de France als gewone pompoen. Ben erg benieuwd of het wat wordt, de meloenen uit de winkel vind ik niet lekker en reageer ik ook licht allergisch op. Mijn ervaring is dat zelf gekweekte groentes en fruit bij mij veel minder sterke allergische reacties oproepen dus laten we hopen dat dat ook voor de meloen geldt. Zo niet, dan kan ik waarschijnlijk weer wat mensen blij maken met een meloen. :) Voorzaaimoment staat nu op 10 april gepland, exact 5 weken voor ijsheiligen, wellicht dat ik een weekje eerder ga. Wat zijn jullie plannen?

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Ik zaai alleen een honingmeloen. Heb ooit eens watermeloenen gezaaid, maar de smaak viel behoorlijk tegen! Nu moet ik wel zeggen dat meloen bij mij meestal mislukt. Vorig jaar vanwege de slechte zomer bijvoorbeeld, maar dat weerhoud mij er niet van om het toch weer te proberen. ALS het namelijk lukt, dan smaken de kleine meloenen zeer goed! Daar kan geen winkelmeloen tegenop.

 

Moet nog wel even flink puzzelen waar ik de meloen ga kweken, want ik heb nu al chronisch plaatsgebrek in de tuin. Ondanks tuinuitbreiding.

Link to comment
Share on other sites

Nooit eerder meloenen gekweekt maar kwam bij Fruitlent de Kazakh tegen en die klonk qua naam al niet al te tropisch. Dus even ingelezen en besteld.

 

70-80 days, small green skinned - ripen to  vibrant gold. Firm pale cream flesh. Honeydew crunchy consistency.

Up to 5 softballsize fruit per plant.

Early variety that is good for cool short seasons. :mrgreen:

Very sweet at peak of ripeness. Keeps well after harvest. Origanally from Kazachstan.

 

Ben benieuwd.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Als je geen kas hebt moet je eens Oranje Ananas proberen. Een oud en smaakvol ras dat het in de vollegrond  op een zonnig en beschut plekje goed doet.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

@fre3ke

Kun je hem buiten onder glas telen , zoals onder een oud raam bijvoorbeeld,  dan is dat nog beter maar zeker niet noodzakelijk.

 

Ik heb al een paar jaar geen meloenen meer geteeld en wilde dat dit jaar weer eens gaan doen.  In de kas maar ook in de vollegrond. Wel dit keer maar één ras en dat is vooral uit ervaring met een vroegere buitenteelt niet voor niets deze geworden :-) .   Het is wel een van de kleinere meloenen maar  met een prima smaak.

 

Oranje_ananas.thumb.JPG.53ce672324a4db27c914161b02a72edf.JPG

 

 

 

Edited by Frans
'soort' vervangen door 'ras'

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Een meloen is warmte nodig, minimaal 25 graden en weinig water (een meloen giet je anders dood). Toppen na de 4e of 5e blad, aan de zijscheuten groeien dan de meloenen. Watermeloenen moet je niet toppen, andere soorten wel.

Buitenteelt kan, maar dan is het wel aan te raden om geperforeerde folie te gebruiken. Deze kan er af gehaald worden als de buiten temperatuur 25 graden of meer is. Wel blijven luchten in verband met meeldauw.

Link to comment
Share on other sites

Ik ga dit jaar weer meloen proberen. Vorig jaar kreeg ik pas vrouwelijke bloemen toen de zomer op zijn einde was. Niet zo handig.

Er staan er al 3 en 1 soort weigert op te komen. De namen even kwijt. 1 is elk geval eentje van de nieuwe tuin. Een zeldzame Franse soort stond er. Een honingmeloen. Hopelijk lukt die want de rest van de zaden heb ik weggegeven aan mijn nicht in Turkije.

Ik heb van goldfish ooit zaden gehad en van nog iemand van hier. Heb daar wat van gezaaid. Ben benieuwd of het een beter jaar wordt. Wil ze wel in de kas denk ik. Ik weet niet hoeveel ruimte ik daar straks heb.

Link to comment
Share on other sites

Groeien ze langzamer dan pompoen? Ik dacht nog even te wachten met zaaien omdat ik niet een grote plant in huis wil hebben. Ik wil in april zaaien, gelijk met de pompoen, maar twijfel wel een beetje, als jij nu al zaait.

Ik ga dus voor de Oranje Ananas. En misschien zaden uit een nieuwe soort, ee gekochte Orange Candy (maar dat is misschien een F1, dus ik twijfel).

Link to comment
Share on other sites

Nee nee niet twijfelen hoor! Ik ben te vroeg. Was een kiemtest. En toen vond ik het zonde ze weg te doen. Staan nu in een koude kamer voor het raam. Groeien niet meer, maar blijven wel in leven. Voelt toch fijner dan in de kliko.
Totdat het tijd is voor het echte zaai werk over een maand of wat. Dan staat dat raam ook vol in de zon en kan het weer doorgroeien.
Die andere die niet opgekomen is, wijt ik maar aan oud zaad.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 2 weeks later...

Ondanks de matige zomer heb ik verleden jaar toch 4 charentais meloenen kunnen oogsten, echt fantastisch van smaak, zo zoet. Die ga ik dit jaar dus zeker weer zaaien. Piel de Sapo gaf vorig jaar pas vrouwelijke bloemen in september, dat werd niets meer. Blijft een moeilijke om te kweken in dit klimaat, maar ik probeer het nog een keer en hoop op het beste. Wellicht nog 1 of 2 soorten erbij als ik ruimte over houd in de kas.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik heb zaadjes van deze 4 soorten gekocht:

 

Golden Midget

Kajari

Honey Orange F1

Petit gris de Rennes

 

Als het goed is allen gepast voor ons klimaat. Ik heb geen kas, dus we gaan het gewoon proberen in de volle grond en hopen op een warme zomer.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ik twijfel ontzettend. Ik ben gek op meloen en heb geloof ik wel tien soorten zaadjes liggen. Maar het is in vier jaar nog nooit echt gelukt. Ik heb wel de kas voor de warmte, maar weet nooit hoe het nu precies zit met snoeien. En na een tijdje laat ik het maar gaan en draait het op niets uit. Terwijl ze wel veel ruimte innemen. 

 

What to do what to do. 

 

Link to comment
Share on other sites

Gisteren alvast wat meloenzaadjes ter kieming in de tray met potgrond gestoken. Afgedekt met zand.

De Kazakh (van Fruitlent) en de Sugarbaby watermeloen van de Lidl.

Geen ervaring met meloen dus op tijd zaaien leek me wel een goede start.

 

Link to comment
Share on other sites

10 uren geleden, LisaBella zei:

Zijn er ook mensen die hun meloenen laten klimmen op een trellis? Hoever zet je de plantjes dan uit elkaar bij het uitplanten?

Ik laat meloenen tegen touwen klimmen die ik boven in de kas vastknoop. Ik kweek ze wel op een enkele zijscheut dus dat gaat vrij gemakkelijk. Planten op ongeveer 40cm van elkaar, dat mag wat verder maar ruimte is altijd een probleem in mijn kas.

Link to comment
Share on other sites

@Pomodoristrak op elkaar! Klimmen meloenen zelf goed omhoog of moet je ze aanbinden net als tomaten?

 

De vieille de France heb ik maandag binnen gezaaid. De Sugar Baby is volgende week aan de beurt. Erg leuk om dit met z’n allen te proberen! 👍 @Ernyik ben benieuwd naar de ervaring met de Kazakh, als het een succes is kunnen we misschien wat zaden uitruilen? 

Edited by MSDG

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

@MSDG Tja, het is krap, maar vorig jaar toch goed resultaat behaald hiermee. Dit jaar ga ik een aantal in 15 en 20 liter bakken kweken. Ze grijpen zichzelf goed vast, af en toe draai ik het touw er een slag omheen, per 30-40 cm ongeveer. En als de vruchten zwaarder beginnen te worden wat extra steun.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Leuk al die meloen ervaringen. Ik heb veel succes gehad met de watermeloen sugarbaby dus dat is hier een blijvertje. De charentais doet het in principe ook heel goed alleen lukt het ons maar niet om daarvan de vruchten op het juiste moment te plukken. Of te vroeg of te laat maar zelden precies goed. Als ze precies goed zijn is het een heerlijke meloen. Dus als iemand tips heeft voor het beoordelen van de rijping van de charentais houd ik me aanbevolen.

Wij laten de meloenen ook langs touw groeien, de watermeloen heeft daar soms even hulp bij nodig maar over het algemeen werkt dat heel goed.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...