Jump to content

janterharmsel

Members
 • Posts

  43
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by janterharmsel

 1. Grotendeels eens met Weknow. Indien je de samenstelling zou weten dan zou je misschien gericht kunnen inzetten. Bijvoorbeeld zou je met stikstof de grasgroei in het vroege voorjaar kunnen bevorderen, omdat bij lage temperaturen de mineralisatie van stikstof in de bodem erg laag is en dat de remmende factor voor de groei vormt.
 2. Euhm als ik vragen mag, Jane hoe is de financiering geregeld? Als ik het laag aanhoud: 150ha X 15000 Euro/ha = 2.250.000,00 Euro. De waarde van zoveel grond is meer dan 2 miljoen euro. (oostduitse prijzen)
 3. Ik vind 1. Zelf snoeien is veel interessanter, je moet elk jaar weer snoeien, en leert daarbij van je fouten. 2. Van de hovenier s hier zou ik niemand in mijn fruit willen hebben. 3. Probeer in contact met een hoogstam werkgroep te komen voor advies of hulp.
 4. Net de bestelling afgerond. Als vaste waarden gekozen voor Anais, Annabelle, Alouette en Texla. Daarnaast probeer ik Celine rood en Cammeo uit.
 5. Ja nu gaat het ineens over het verspreiden van vijgenstekken. Daar gaat het toch niet om als je een leuke variatie aan kruisbessen of zwarte bessen voor jezelf wil samenstellen? N.B. Ik ben er ook nog steeds niet van overtuigd dat de aantijgingen tegen Lubera echt hout snijden (afgezien van de commerciële insteek). Van vele variëteiten bestaan sowieso al een hele reeks aan synoniemen. Ook geven ze zelf op hun site aan dat het een selectie is uit een grote reeks van variëteiten die er op zijn getest of ze geschikt zijn voor een iets kouder klimaat. Voor zover ik kan zien wordt er niet beweerd dat het eigen kweek producten zijn.
 6. @Stan WIk wil er niet te veel woorden aan wijden. Maar alleen dit meegeven. Geef het een kans. Ik denk zelf wel dat het unieke soorten betreft. Want waarom zouden ze dan bij veel andere producten wel de originele namen gebruiken zoals frambozen walnoten of peren en appels.
 7. De eerste zelf geteelde witlof ever. Vorig jaar voor het eerst geprobeerd, maar toen waren alle wortels enorm gesplitst. Dit jaar waren de wortels beter. Wortels in een bloempot in een emmer in de kelder.
 8. Ik denk niet dat die paar bolletjes van jou het verschil gaan maken. (er zit vrijwel zeker gif in, dat wel). Je zal deze wel gekregen hebben, koop zelf biologisch in het vervolg, dat is voor je geweten beter. En daarmee maak je duidelijk naar de handel toe dat het voor jou anders moet.
 9. I.t.t. Weknow ben ik van mening dat Swa op deze manier prima compost zal kunnen maken. 'het verdwijnt gewoon' lees ik als: er ontstaat een massa waarin de oorspronkelijke bronnen niet meer zijn te herkennen.
 10. Hangt er van af😁. Vanuit het gezichtspunt van behoud van mineralen kun je er van uit gaan dat je mest het beste op een hoop kunt zetten. En dan in het voorjaar inwerken. Zo doe ik het in de moestuin.
 11. Hier gaat ook 'alles' uit de tuin op de composthoop, inclusief snoeihout (kortgeknipt, niet dikker dan een cm of 3) en heel veel eikenblad op het einde van het jaar. De hoop wordt een paar keer keer omgezet, als ik tijd heb. (wel belangrijk: vochtig houden ) En begin juni begin ik aan een nieuwe hoop voor volgend jaar. De bestaande hoop wordt ongeveer nu verdeeld over het bloemengedeelte, het vruchtgewasgedeelte en dahliagedeelte deel van volgend jaar (3/8 deel). Word in het voorjaar door de grond gefreesd en moet daar dan maar verder humificeren. In mijn optiek brengt jonge compost veel leven in de bodem itt oude compost. Maar ik geef al vast toe dat mijn compost zeker niet aan de definitie voldoet. Ik heb gelukkig geen last van knolvoet in de kruisbloemigen, zou ik dat wel hebben dan zou ik de wortelresten van deze planten niet op de hoop gooien.
 12. Je zou misschien eens op proeftuin(.)EU kunnen kijken. Heb er nooit wat besteld maar ze hebben een interessante site Van lubera heb ik rode bessen in 4 soorten. Waarvan 2 goed bevallen. Daarnaast doet hun braam Big And Early het erg goed, lekkere smaak. Ook framboos naschmich doet het goed.
 13. Ik heb een aantal appel en perenrassen staan die ik heb gekocht bij Lubera. Gezien hun prijzen is het voor de meeste liefhebbers veel interessanter om hun fruit bij bijvoorbeeld de batterijen of fruittuin.com te bestellen, maar als je daar al uitgekeken bent heb je hier nog wat meer. Over een aantal soorten ben ik best tevreden. Daarom later ook besloten zwarte bessen en kruisbessen bij hun te bestellen. De kruisbessen vallen mij erg tegen beetje weeïg zoet van smaak. Daarnaast heb ik als oud ras ook Achilles (denk ik) staan En die is in grootte en smaak en opbrengst veruit beter, maar heeft inderdaad wel een dikke schil. De Lubera kruisbessenstruiken vallen ook snel uit door een soort van kroonrot of hoe het ook heten mag. De zwarte bessen: Neva heeft de betere smaak, Noiroma is vroeg en geeft wel lekker sap. Beide heb ik nu twee jaar staan en de bessen barsten erg makkelijk, en dat gaf dit jaar veel schimmel, en geen oogst. Als je alleen zwarte bessen voor de sap/jam wilt dan heb je veel meer aan Obeyin. Ik heb deze bessen staan op een droogtegevoelige niet al te beste zure zandgrond, waar ik niet veel aan heb verbeterd.
 14. @Swa - We doen het voor ons plezier! (En het moet mooi uit zien volgens mijn wederhelft) - Tractor met klepelmaaier rijdt bodem en struiken kapot. - Tapijt van tijm vrij houden van onkruid lijkt me op den duur ook veel werk. Afgezien of de standplaats er wel geschikt voor is. - Frambozen en bessen staan op hun eigen plekken. - Als je beplanting mixt dan kun je niet meer schoffelen en zul je met de hand ongewenste planten weg moeten halen. Op zon oppervlak is dat onbegonnen werk. (ik verwijs ook weer naar punt 1, het oog wil ook wat) - Landbouwdoek is spuuglelijk - Frezen bevalt ons prima, het leven in de grond herstelt zich snel genoeg. - We zijn begonnen op totaal verzuurd en verslempt maisland. De bodem en het bodemleven gaan nog jaarlijks vooruit.
 15. Wij hebben een landje van 3800m2 met fruit en en bloemen/moestuin. Fruitbomen staan op rij met open aarde daaronder. Die strook wordt uiteindelijk ca. 1.5 breed (smaller bij jonge aanplant) De grasbanen zijn dan 3 a 4 meter breed. We maaien wekelijks. We gebruiken daarvoor een aangedreven loop mulchmaaier. Daarvoor heb je zeker een halve dag per week nodig als het gras goed groeit. (inclusief kantjes bijhouden, en bermen langs de weg en greppel duurt het wat langer). Wanneer je het gras tot aan de fruitbomen laat groeien zou je veel meer maaiwerk hebben, maar minder te schoffelen 🙂. Wij hebben laagstam fruit, dan moet je met snoeien rekening houden dat je er onder door moet met de beugel van de maaier, doe je dat niet dan heb je veel ergernis bij het maaien. Voor de grondbewerking van de tuin heb ik een viking (nu stihl mh445). Die gebruik ik 1 maal per jaar. Denk dat het voordeliger is om er 1 te huren. Daarnaast soms om de bedden los te maken een minifreesje (mantis, bevalt zeer goed , maar achteraf was ik denk ik gegaan voor een gangbaar merk ivm het onderhoud) .
 16. Jawel paardenmest (gecomposteerd) is daar ook zeer geschikt voor. Wel vind ik dat de niet-spitters zwaar overdrijven in de nadelen van het wel-spitten. Het voordeel van hun methode wordt m.i. voornamelijk bepaald door het opbrengen van massieve hoeveelheden organische stof. En niet door het wel of niet spitten, maar daar mogen ze zelf anders over denken. Realiseer je wel dat 1 cm opbrengen op 100m2 tuin komt al overeen met 1 kuub compost. En dat je daarvoor ook alweer meerdere kuubs organisch materiaal voor moet verzamelen omdat het slinkt tijden het composteren. Overigens de grond losmaken met een grelinette vind ik niet veel anders dan oppervlakkig omspitten. En met frezen vermoord je inderdaad de structuur maar krijg je wel een mooi los zaaibed, als je na enkele jaren veel organische stof toevoegen de structuur hebt verbeterd, en ja dat kan, dan wordt de noodzaak tot bodemwerking ook steeds minder, mits je niet te veel op de teeltbedden stapt.
 17. Marek kan een groot probleem zijn. 'Vroeger toen ik nog kippen fokte (voor de vogelpest perikelen)' kon ik mijn Barnevelders alleen met inenting groot krijgen. Deed ik dat niet dan ging het overgrote deel de pijp uit. De meeste op het eind van de opfokperiode tegen de leg. Erg typerend was dat het begon met verlamming aan de poten en de vleugels. Daarnaast had ik ook Minorca's die ik er naast kon houden zonder enten en zonder veel sterfte door Marek. Maar goed ik vind het ziektebeeld van het Serama kipje wat vreemd voor Marek. Wel doet de manier van pikken op het filmpje een zenuwaandoening vermoeden, maar laat niet het specifieke Marek beeld zien.
 18. Is het een spitsmuis? Dat was mijn eerste indruk namelijk, maar ik ben geen specialist,
 19. Wij hebben de laatste paar jaar ook dit probleem. Rondom ons landje staan veel eiken. En we zien ook nesten van de eikenprocessierups. Smeerseltjes hebben we nog niet geprobeerd. Wat wel enigszins helpt is grondig spoelen van de huid met heet water. En bij thuiskomst direct kleding wisselen en de gedragen kleding gaat meteen de wasmachine in. En vooral NIET krabben.
 20. Dit jaar vroege soorten: Anaïs, Annabelle en Timao. Voor de wintersopslag: Alouette en Texla. Timao en Texla zijn nieuw voor mij, kww.
 21. Je kan ook spuiten tegen rupsen, als je er op tijd bij bent. Op mijn 'oude'tuin heb ik eigenlijk mooit rupsenplagen. Ik denk dat de omgeving en de tuin zelf gevarieerd genoeg zijn, Zodat de rupsen blijkbaar voldoende worden bestreden door hun natuurlijke vijanden. In individuele gevallen bestrijd ik eventueel met de hand, of haal sterk aangetaste planten weg. Op mijn 'nieuwe' tuin had ik dit jaar de kolen onder een vogelnet geplaatst omdat de houtduiven er zicht aan te goed deden. Later konden de koolwitjes door de mazen heen en in een korte tijd ontwikkelde zich een zodanige plaag dat ik mij genoodzaakt voelde tegen de rupsen te spuiten. Ik heb dit nog 1 keer herhaald en dit bleek afdoende te zijn. Echt noodzakelijk was dit misschien niet, omdat mijn broer in mijn tuin ook een stukje in gebruik heeft, hij had ook enkele koolplanten staan (4 rode kool, 8 spruitkool en 8 boerenkool). Zijn kolen werden ook behoorlijk belaagd. Hij heeft ervoor gekozen om regelmatig de rupsen weg te vangen, en zijn kool heeft zich uiteindelijk nog aardig ontwikkeld.
 22. De herfstrassen zaai je in mei en de boerenkool voor de winterteelt zaait je in een maandje later, als je volgens het boekje werkt. Dan heb je in de herfst en winter boerenkool. Als je eerder zaait heb je al eerder grote planten die al vroeg van onderaf gaan vergelen.
 23. Ja maar dat zou ik dus een jaar eerder hebben geadviseerd. Als je nu de dikke verlenging er uit snoeit krijg je een groei-reactie waar niet iedereen zich raad mee weet. En je stelt de vruchtdracht ook uit. Volgens mij kun je de uitgaande van de dikke tak best wel een spil opbouwen. Ook als dat niet helemaal volgens het boekje is, dat lijkt mij geen issue. Die compostbak is natuurlijk ook geen probleem, die kan gewoon verplaatst worden als dat nodig is. Ik zou me er eerder zorgen over maken dat ie te dicht tegen het aangrenzende perceel staat.
 24. Hoi, duidelijk. Heb je er over gedacht een bakstenen bak te metselen (betonbandjes als fundering) (restantjes via marktplaats), stukken duurzamer. Gaat pas kapot als jij dat wilt. Google zegt over douglas: "Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Grondcontact dient daarbij wel ten allen tijden vermeden te worden"
 25. Hoi, Ik ben zelf liefhebber van vlakveldsteelt met semipermanente (aangetrapte) paden en bedden waarop je zo min mogelijk loopt. Ik heb zelf met dit soort vragen altijd zoiets van: waarom wil je dit? Het kost een hoop geld en moeite, wat je naar mijn menig nooit kunt terugverdienen.
×
×
 • Create New...