Jump to content

janterharmsel

Members
 • Posts

  30
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by janterharmsel

 1. @Swa - We doen het voor ons plezier! (En het moet mooi uit zien volgens mijn wederhelft) - Tractor met klepelmaaier rijdt bodem en struiken kapot. - Tapijt van tijm vrij houden van onkruid lijkt me op den duur ook veel werk. Afgezien of de standplaats er wel geschikt voor is. - Frambozen en bessen staan op hun eigen plekken. - Als je beplanting mixt dan kun je niet meer schoffelen en zul je met de hand ongewenste planten weg moeten halen. Op zon oppervlak is dat onbegonnen werk. (ik verwijs ook weer naar punt 1, het oog wil ook wat) - Landbouwdoek is spuuglelijk - Frezen bevalt ons prima, het leven in de grond herstelt zich snel genoeg. - We zijn begonnen op totaal verzuurd en verslempt maisland. De bodem en het bodemleven gaan nog jaarlijks vooruit.
 2. Wij hebben een landje van 3800m2 met fruit en en bloemen/moestuin. Fruitbomen staan op rij met open aarde daaronder. Die strook wordt uiteindelijk ca. 1.5 breed (smaller bij jonge aanplant) De grasbanen zijn dan 3 a 4 meter breed. We maaien wekelijks. We gebruiken daarvoor een aangedreven loop mulchmaaier. Daarvoor heb je zeker een halve dag per week nodig als het gras goed groeit. (inclusief kantjes bijhouden, en bermen langs de weg en greppel duurt het wat langer). Wanneer je het gras tot aan de fruitbomen laat groeien zou je veel meer maaiwerk hebben, maar minder te schoffelen ­čÖé. Wij hebben laagstam fruit, dan moet je met snoeien rekening houden dat je er onder door moet met de beugel van de maaier, doe je dat niet dan heb je veel ergernis bij het maaien. Voor de grondbewerking van de tuin heb ik een viking (nu stihl mh445). Die gebruik ik 1 maal per jaar. Denk dat het voordeliger is om er 1 te huren. Daarnaast soms om de bedden los te maken een minifreesje (mantis, bevalt zeer goed , maar achteraf was ik denk ik gegaan voor een gangbaar merk ivm het onderhoud) .
 3. Jawel paardenmest (gecomposteerd) is daar ook zeer geschikt voor. Wel vind ik dat de niet-spitters zwaar overdrijven in de nadelen van het wel-spitten. Het voordeel van hun methode wordt m.i. voornamelijk bepaald door het opbrengen van massieve hoeveelheden organische stof. En niet door het wel of niet spitten, maar daar mogen ze zelf anders over denken. Realiseer je wel dat 1 cm opbrengen op 100m2 tuin komt al overeen met 1 kuub compost. En dat je daarvoor ook alweer meerdere kuubs organisch materiaal voor moet verzamelen omdat het slinkt tijden het composteren. Overigens de grond losmaken met een grelinette vind ik niet veel anders dan oppervlakkig omspitten. En met frezen vermoord je inderdaad de structuur maar krijg je wel een mooi los zaaibed, als je na enkele jaren veel organische stof toevoegen de structuur hebt verbeterd, en ja dat kan, dan wordt de noodzaak tot bodemwerking ook steeds minder, mits je niet te veel op de teeltbedden stapt.
 4. Marek kan een groot probleem zijn. 'Vroeger toen ik nog kippen fokte (voor de vogelpest perikelen)' kon ik mijn Barnevelders alleen met inenting groot krijgen. Deed ik dat niet dan ging het overgrote deel de pijp uit. De meeste op het eind van de opfokperiode tegen de leg. Erg typerend was dat het begon met verlamming aan de poten en de vleugels. Daarnaast had ik ook Minorca's die ik er naast kon houden zonder enten en zonder veel sterfte door Marek. Maar goed ik vind het ziektebeeld van het Serama kipje wat vreemd voor Marek. Wel doet de manier van pikken op het filmpje een zenuwaandoening vermoeden, maar laat niet het specifieke Marek beeld zien.
 5. Is het een spitsmuis? Dat was mijn eerste indruk namelijk, maar ik ben geen specialist,
 6. Wij hebben de laatste paar jaar ook dit probleem. Rondom ons landje staan veel eiken. En we zien ook nesten van de eikenprocessierups. Smeerseltjes hebben we nog niet geprobeerd. Wat wel enigszins helpt is grondig spoelen van de huid met heet water. En bij thuiskomst direct kleding wisselen en de gedragen kleding gaat meteen de wasmachine in. En vooral NIET krabben.
 7. Dit jaar vroege soorten: Anaïs, Annabelle en Timao. Voor de wintersopslag: Alouette en Texla. Timao en Texla zijn nieuw voor mij, kww.
 8. Je kan ook spuiten tegen rupsen, als je er op tijd bij bent. Op mijn 'oude'tuin heb ik eigenlijk mooit rupsenplagen. Ik denk dat de omgeving en de tuin zelf gevarieerd genoeg zijn, Zodat de rupsen blijkbaar voldoende worden bestreden door hun natuurlijke vijanden. In individuele gevallen bestrijd ik eventueel met de hand, of haal sterk aangetaste planten weg. Op mijn 'nieuwe' tuin had ik dit jaar de kolen onder een vogelnet geplaatst omdat de houtduiven er zicht aan te goed deden. Later konden de koolwitjes door de mazen heen en in een korte tijd ontwikkelde zich een zodanige plaag dat ik mij genoodzaakt voelde tegen de rupsen te spuiten. Ik heb dit nog 1 keer herhaald en dit bleek afdoende te zijn. Echt noodzakelijk was dit misschien niet, omdat mijn broer in mijn tuin ook een stukje in gebruik heeft, hij had ook enkele koolplanten staan (4 rode kool, 8 spruitkool en 8 boerenkool). Zijn kolen werden ook behoorlijk belaagd. Hij heeft ervoor gekozen om regelmatig de rupsen weg te vangen, en zijn kool heeft zich uiteindelijk nog aardig ontwikkeld.
 9. De herfstrassen zaai je in mei en de boerenkool voor de winterteelt zaait je in een maandje later, als je volgens het boekje werkt. Dan heb je in de herfst en winter boerenkool. Als je eerder zaait heb je al eerder grote planten die al vroeg van onderaf gaan vergelen.
 10. Ja maar dat zou ik dus een jaar eerder hebben geadviseerd. Als je nu de dikke verlenging er uit snoeit krijg je een groei-reactie waar niet iedereen zich raad mee weet. En je stelt de vruchtdracht ook uit. Volgens mij kun je de uitgaande van de dikke tak best wel een spil opbouwen. Ook als dat niet helemaal volgens het boekje is, dat lijkt mij geen issue. Die compostbak is natuurlijk ook geen probleem, die kan gewoon verplaatst worden als dat nodig is. Ik zou me er eerder zorgen over maken dat ie te dicht tegen het aangrenzende perceel staat.
 11. Hoi, duidelijk. Heb je er over gedacht een bakstenen bak te metselen (betonbandjes als fundering) (restantjes via marktplaats), stukken duurzamer. Gaat pas kapot als jij dat wilt. Google zegt over douglas: "Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Grondcontact dient daarbij wel ten allen tijden vermeden te worden"
 12. Hoi, Ik ben zelf liefhebber van vlakveldsteelt met semipermanente (aangetrapte) paden en bedden waarop je zo min mogelijk loopt. Ik heb zelf met dit soort vragen altijd zoiets van: waarom wil je dit? Het kost een hoop geld en moeite, wat je naar mijn menig nooit kunt terugverdienen.
 13. Die gaan normaal gesproken in mei schieten. Maar je zou ze kunnen gebruiken als lente-uitjes.
 14. Eerst en vooral had ik hem gesnoeid direct na het planten in 2018. Maar goed dat is niet gebeurd. Dan blijven er natuurlijk nog heel veel open vragen over bijvoorbeeld welke onderstam je hebt, hoeveel ruimte er is voor de kroon, hoe hoog de boom uiteindelijk mag worden en of je zo snel mogelijk vruchten wilt hebben of dat je liever een evenwichtig opgebouwde kroon wilt zien, om maar eens een paar dingen te noemen. Mijn voorstel is om het boompje zo snel mogelijk vrucht te laten dragen, en in die fase pas met snoeien te beginnen. De groei is dan vaak beheerster en is het makkelijk om van daaruit de boom te gaan (her)vormen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je nu juist niet snoeien, maar wel zorgen dat de zijtakken horizontaler komen te staan. Met dat aanbinden ben je al begonnen, maar dat moet nog een stuk rigoureuzer gebeuren. (een hoek van 20 a 30 graden met de horizontaal).
 15. Bijvoorbeeld hier een foto van een hoornaar die een wesp op eet. https://nl.terramaris.nl/nieuws-blog-tuin/a/view/wesp-eet-wesp/
 16. Hi. Ik heb 2 kersen op Gisela5, Regina (ca 15 j) en Karina. (ca 8j ) Regina is bijna 3 meter hoog en ongeveer 7 meter lang en 1,5 diep. Karina is wat kleiner, maar deze snoei ik heel hard terug, want de groei is nog enorm. Daarom is de dracht waarschijnlijk ook stukken minder. Ik probeer ze in het najaar (begin september) terug te snoeien tot op ongeveer 2,5m hoogte. Haal overtollig hout weg, en kort de eenjarige scheuten in. En probeer daarbij een soort van leivorm te laten ontstaan. Zonder steun of aanbinden van takken. In najaar 2017 heb ik dat bij de Regina minder gedaan omdat ik het idee krijg dat de groei er een beetje uit gaat. Na de bloei haal ik nog wat eenjarig hout uit de kop omdat ik er anders geen netten meer overheen krijg. Er komt denk ik een moment dat ik een verjongingssnoei moet toepassen, maar ik ben er huiverig voor omdat de meeste stompen bij overjarig hout niet meer uitlopen, in mijn situatie althans.
 17. Dit jaar: Anaïs, Mona Lisa en Michelle.
 18. Voor zowel de methode Bit als die van Arjanmek valt wat te zeggen, denk ik. Ik heb beide wel toegepast. Ik neem aan dat je een spilvorm wilt vormen. Ik vind dan dat een mooie en makkelijk te snoeien spil het snelst te vormen is door de twee concurrenten helemaal weg te nemen. Daarna snoei je van de overblijvende harttak ongeveer een derde weg. De rest laat je ongemoeid. Wanneer je de concurrenten inkort tot ongeveer een derde zul je in de toekomst waarschijnlijk veel moeten corrigeren omdat daar de groeikracht te groot zal blijken, onder meer door de steile stand van deze takken. Meestal is een Alkmene een rustige groeier (maar dit wordt door de onderstam natuurlijk sterk beïnvloed) en door het verplanten heb je ook al flinke wortelsnoei. Dus voor een overdreven reactie op het snoeien zou ik niet bang zijn.
 19. Inderdaad, zo koel mogelijk bewaren, liefst bij een relatief hoge luchtvochtigheid ivm rimpelen van de peren. Besmetting van de goede peren door de aangetaste exemplaren, denk het niet. Is mij nooit opgevallen. En nu kun je er toch niets meer aan doen. Wel is het handig om ze in een fruitkistje of - doosje te bewaren. Dan is het makkelijker om ze zo nu en dan te controleren op rot. En hoef je niet te 'rommelen' om de rijpste exemplaren uit te zoeken voor gebruik.
 20. Hoi, Ik vermoed dat de oorzaak van de scheuren perenschurft is. Zie ook: http://www.hoogstamboomgaard.be/perenschurft.html De vraat bovenin is hoogstwaarschijnlijk wespenvraat.
 21. Nou, Het kan best heftig toeslaan. Dit jaar geen aantasting gezien, maar dat kwam omdat ik geen net over de morellen had gemaakt, die waren dus voor de vogels. En bij de kers (Regina ) die ik wel met een net had ingepakt waren veel vruchten gebarsten door de regen en was daarna alle fruit zo'n beetje verschimmeld. Vorig jaar was in de kersen en de morellen de helft van het fruit aangetast door de suzuki-fruitvlieg (voor het eerst) . En met die kleine gaatjes die ze in de schil maken is het een heel karwei om het goede fruit uit te zoeken. In de aardbeien, bessen, bramen, tayberries en herfstframbozen heb ik nog geen aantasting gezien, hoewel je dat wel zou verwachten...
 22. 1. Maak je niet druk over een bestuiver, er staat er hoogstwaarschijnlijk wel ergens een in de omgeving. Kijk eens rond in een straal van ca 100m. (Vake biej ok te bange) 2. James Grieve moet je van houden. Is eerst Hard en zuur (zeer geschikt voor de appeltaart trouwens) en dan snel overrijp. Daartussen zit een hele korte tijd dat ik ze lekker vind, maar m'n vrouw bijvoorbeeld moet ze niet, die vindt het vruchtvlees veel te zacht. Ze zijn moeilijk te bewaren. Heeft wel weer als voordeel dat ze over een langere periode afrijpen aan de boom. 3. Als je toch een bestuiver wilt nemen kijk dan eens naar de Alkmene. Die heeft een lange bloeiperiode. Groeit rustiger dan de James Grieve. Heeft ook weinig last van ziektes en is een prima handappeltje, dat je ook een poosje kan bewaren op een koele plaats.
 23. Annelies, ik zou me niet druk maken over een bestuiver. Normaal gesproken staan er in tuinen in de omgeving voldoende (sier)appels die voor de bestuiving kunnen zorgen. Je zou trouwens ook kunnen gaan voor de originele Schone van Boskoop, de appels daarvan zouden wat beter bewaarbaar zijn dan de rode mutanten. En persoonlijk vind ik dat meer de echte goudrenet.
 24. Nadat ik al geruime tijd mee lees op dit forum lijkt het mij een goed moment om me te introduceren. Ik ben een 59 jarige getrouwde tukker, en eigenlijk altijd al een liefhebber van tuinieren. Vroeger bij mijn ouders, later in mijn eigen tuin. Naast de groentes ben ik vooral geïnteresseerd in het telen van fruit en bloemen. Daarnaast hebben we nog 2 goldens, een hok sierduiven met vrije uitvlucht en enkele kippen. Achtertuin Speelveldje voor de honden met een border rechts en links het duivenhok (niet in beeld). Tuin 2 Sinds ongeveer 1995 in gebruik bij ons 'tweede huis' bij ons in de straat. Ongeveer 600m2 gelijk verdeeld over bloemen/groentetuin, fruitboompjes en een stukje gras en struiken Tuin 3 Dit najaar een stuk maisland omgezet in een laagstam-boomgaardje (800m2). En een moestuin (250m2). Die loopt het eerste jaar al een stuk beter dan verwacht. Ligt er nu even kaal bij, maar daar wordt nog wat gedaan.
 25. Hoi, De meeste reacties tonen een gebrek aan het zich verdiepen in de vraag, men graaft zich vast in zijn eigen dogma's lijkt het wel. Een eenmalige mulchlaag is na een jaar totaal overwoekerd met onkruid als je er verder niets aan doet. Als ik zou moeten kiezen dan ging ik voor optie 1 van Weknow. In de praktijk zal moeten blijken wat beter voldoet plastic of gronddoek. Ik zou kiezen voor plastic omdat dit voordeliger is. (bijvoorbeeld iets regelen bij een boer met kuilvoer) .
×
×
 • Create New...