Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Tomatenafdak: Wie bedenkt/ontwerpt iets praktisch?


weknow

Recommended Posts

Een "Handige Harry" ben ik niet. Maar ik loop er al lang naar te zoeken. Een degelijk afdak om tomaten onder te kweken, dat zelfs ik voor pakweg 50 Euro zelf kan maken. (En dus in principe iedere moestuinier die met grote succeskans zelf tomaten wil kweken).

 

Voor het zelf kweken van tomaten worden er meestal 2 mogelijkheden genoemd: In een kasje en in de vollegrond. (Daarnaast is er nog de optie om enkele heel kleine soorten in potten te telen, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing).

 

Buiten in de volle grond kan soms lukken en vaak niet zo goed gaan. De grootste bedreiging is regen en vochtigheid. Tomaten willen graag veel licht (niet perse zon) en houden van temperaturen rond 22 graden. Maar heel veel rassen/soorten zijn ook prima geschikt om bij wat lagere temperaturen een goede oogst te geven, zeker als het bovendien "vroege" of "middelvroege" soorten zijn, d.w.z. dat ze normaal gesproken maximaal na ca. 80 dagen na uitplanten de eerste rijpe vruchten geven. Het zou prima lukken, meestal, als de beruchte infecties van diverse soorten fytoftora (een schijnschimmel, ook wel "blight" of "tomatenziekte" genoemd)niet zouden plaatsvinden. Hoewel er allerlei biologische tips en manieren bestaan om het risico wat te beperken of je zelfs naar een bijna wekelijkse rondgang met een chemische gifspuit kunt grijpen.... is de oplossing hiervoor eenvoudig: zorg dat tomatenplanten niet nat worden.

 

Een kasje is een mooi bezit. Maar lang niet iedere tuinier kan het zich permitteren of mag het plaatsen. Hoewel het in principe de mogelijkheid geeft om zelfs de meest late en meest warmte-minnende rassen te telen, vraagt een succesvolle teelt van tomaten in zo een kasje toch veel aandacht en moeite: Ventileren, verbranding voorkomen, de grootste zomerhitte proberen buiten te houden en de planten helpen om voldoende bevruchting te krijgen. Bovendien vraagt het veel maatregelen om ook gedurende meerdere jaren na elkaar gezonde tomaten te blijven kweken in de kas: diverse hardnekkige aantastingen en bodemmoeheid kunnen al na enkele jaren de succeskans aanzienlijk verlagen.

 

In mijn ogen is de beste manier om tomaten te telen: buiten en droog. De temperaturen zijn in Nederland tussen eind mei en begin oktober hoog genoeg en onze wind is meestal eerder gunstig dan slecht voor de ontwikkeling van de planten. Een transparante overkapping van 1,80 a 2,00 meter, waar de wind door kan spelen is ideaal. En die kun je bij mijn weten nergens kopen. Ik zag wel eens geïmproviseerde eigen bouwseltjes in tuintjes van afvalhout, lichtkoepels of ander sloopspul. Maar dat moet je dan maar net hebben of er semi-gratis aan kunnen komen....ik heb het nog niet gevonden. Op de website van Handige Harry "Sjef" (http://sjeftuintips.wordpress.com/2011/09/15/7-afdak-voor-paprika%E2%80%99s-of-tomaten/) staat een hele leuke.... Maar ik vraag me af of het golfplaatje na enkele stevige stormen nog heel is en het is vrij klein: Maximaal 4 planten....die bij een slagregen toch niet echt droog zullen blijven.

 

Misschien kunnen we (samen?) iets beters bedenken.....?

 

Dit zijn de wensen die ik in gedachten heb:

- Droog beplantbaar grondoppervlak is minimaal 3m2 (9 a 12 planten)

- Hoogte min. 1,50m...liefst 1,80 a 2,00 meter

- Bestand tegen Nederlandse stormen

- Levensduur van toch minstens 4 a 5 jaar

- Kosten van alle materialen aan winkelprijs max. ca. 50 Euro. (Mag natuurlijke van een goedkope winkel komen)

- Ook te maken door iemand die geen ervaren doe-het-zelver-met-complete-werkplaats is

 

Elkaar helpen en adviezen geven en kritsch meedenken/commentaar mag. Als prijs voor de beste/doorslaggevende bijdrage geef ik een zaden-cadeaubon t.w.v. 25 Euro. Daarnaast is er natuurlijk veel roem en applaus te verdienen op dit forum! Ik zal 2 actieve forumleden vragen om dit samen met mij te beoordelen. Juryleden kunnen geen prijs krijgen. De wedstrijd loopt tot eind 2014, zodat eventuele praktijktesten nog mogelijk zijn.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dank je Frans! Een topic van enkele jaren geleden. Dat gaat zeker in de richting. Maar netten volstaan zeker niet. Je kondigt daar aan dat je noklatten erover wilt doen, waarover je dan een zeil kunt leggen. Heb je dat nog toegepast? Hoe heb je het precies gedaan (misschien foto?) en hoe werkt het? Want in een plat zeil blijft water staan...heel veel water En hoe maak je het zeil stormvast? (Bij netten is dat geen probleem)

 

Als ik het goed zie, staat deze constructie direct in je tuin aan je woning. Ik vermoed dat als het flink gaat regenen, je er makkelijk en snel een zeil over kunt schuiven. Maar voor wie niet aan zijn moestuin woont of vaak niet thuis is, is dit niet zo praktisch. Het omgekeerde idee van een zeil dat (soms, bij prima weer) even of enkele dagen weggeschoven kan worden is natuurlijk wel interessant. (Dat staat niet bij de "vereisten" omdat ik het niet te moeilijk wil maken).

 

In een van de reacties vertelt Appelvrouw over een constructie van een buurvrouw van haar. Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

@ Lemmy

 

Dit is waar ik al naar verwees. Alleen zie ik dat Sjef zijn constructie alweer flink wat verbeterd heeft, ten opzichte van de versie die ik had opgeslagen. Dus goed dat je de nieuwe link aangeeft! Dit is al een veel betere versie van hem.

 

Maar om eerlijk te zijn....misschien is het ook drempelvrees?.... Ik zie me dit zelf nog niet zomaar bouwen.....Kan ik dat wel? Heb ik daar wel de materialen en gereedschappen voor? Zelfs met de precieze uitleg en foto's die Sjef er van de details bijdoet, heb ik zoiets van "hellep"

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Nu om dat te bouwen gaat wel.Niet zo moeilijk.

Maar de golfplaten die hij gebruikt zijn duur.

Ik zelf heb een kas maar ook in de volle grond zet ik tomaat.

Met grijze iets dikkere licht buis van Hornbach.

en een er over die ik vast knoopt aan de ronden/boog.

Het plastix leg ik vast met stenen,de voorkant en achterkant is open.

Als het regent dan krijg de planten water wat naast ze vallen.Ik geef bijna geen water.

We hebben klei grond.

Heb vorig jaar veel rijpe tomaten eraf gekregen-roma- voor soep/saus en drogen.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Goed initiatief Weknow! Ik ook al tijdje op zoek... Die van Sjef was mijns inziens ongeveer ook één van de best te verwezelijken variaties..., met of zonder plastic toevoeging/zijklepjes...

 

En Thea, volgens mij gaat het er juist om dat er géén plastic tunneltje meer gebouwd hoeft te worden elk seizoen, waar het plastic dan weer van kapot kan gaan e.d....

Link to comment
Share on other sites

Leuk topic.

 

Ik vraag me af of er niet een SPATRAND bij moet... een opstaande rand die spattend water tegenhoudt. Dat schijnt ook een bron van besmetting te zijn.

 

Verder heb ik nog nooit met een zeil gewerkt. Omdat ik het idee heb dat de planten toch wel vochtig worden in een stevige bui, ondanks een afdakje. Plus dat ik altijd alle constructies kapotgewaaid zie elk jaar bij de buren. Niet altijd fataal, kan weer gerepareerd, maar een echt goede constructie ken ik nog niet.

 

Ik knip mijn tomaten altijd behoorlijk kaal.

Link to comment
Share on other sites

http://www.gekaho.de/html/vario_quick_beispiele.html

 

VarioJPGTOMATENHAUS40441390721823.jpg

 

De `steckelemente` kosten 3.90 Euro per stuk. Je hebt er negen nodig = Euro 35,00

Vier hoekverbinders a Eur 1.80 = 7.20

 

Gewächshausfolie UV 5, Gartenfolie SPR 5 Folie für Gewächshaus - Rollenware: Zuschnitt 2,50 m breit

Bij 2.50 meter lengte kost het 5.50 per meter. neem je 4 meter dan is dat 22.50 Euro.

 

De benodigde panlattten zijn te regelen bij http://bestelbouw.nl/hout.html

 

Verder nog piketpaaltjes om de staanders te verankeren.

 

Voordeel is dat je na het seizoen alles weer kunt afbreken en opslaan.

De maten bepaal je zelf, de onderlinge afstanden tussen de staanders is max 80 cm.. je kunt zelf variaties bedenken en maken, zo eenvoudig is het.

 

Met een beetje improvisatievermogen moet je er uit kunnen komen.

Kijk ook naar onderstaande gerelateerde info:

 

folie-tunnels-kassen-bouwen-t7326.html

 

http://www.gekaho.de/html/varioquick_film.html

 

 

 

 

Greetings,

 

Ton

Link to comment
Share on other sites

En Thea, volgens mij gaat het er juist om dat er géén plastic tunneltje meer gebouwd hoeft te worden elk seizoen, waar het plastic dan weer van kapot kan gaan e.d....

 

Hier veel en harde wind is het plastic niet kapot en zo heel vlug in gepakt

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb zelf een tunnelkas gebouwd van 3 x 5 m. 1,2 m hoog, maar in de tunnel 30 cm uitgegraven, dus 1,50 ruimte op het hoogste punt. Ik heb gebruik gemaakt van grijze pvc afvoerpijp voor het frame en electriciteitsbuis voor de bogen. UV bestendig folie erover en dat staat nu al vier jaar. Het koste mij 125 euro en een paar uur werk. Allicht dat je voor 50 euro iets van een paar vierkante meter kunt maken. maar dit bevalt mij prima. Temeer omdat een tunnel niet zo windgevoelig is als een afdak en omdat je in de tunnel de warmte ontwikkeld die je onder een afdak nooit krijgt.

Link to comment
Share on other sites

Ha, ha....word ik wakker op zondagmorgen....rustig ontbijtje...plannetjes voor vandaag....zet de pc eens aan...staan er ineens een heleboel berichtjes. Dus even eerste snelle reacties. (Om er later nog wat beter op in te gaan).

 

@ Thea. Je hebt blijkbaar al een werkbare constructie bedacht en gemaakt. Maar met de beschrijving kan ik het me nog moeilijk voorstellen. Heb je er toevallig ergens een foto van? ...dan komt je idee duidelijker over. Dat mag ook als je ze in het voorjaar weer gaat opbouwen. Tijd genoeg! Ben wel heel benieuwd

 

@ Jasmin. In mijn eigen (in ieder geval voor veel verbetering vatbare ideetje, dat ik nog even moet uittekenen) had ik geen echte spatrand voorzien omdat het 1,80 meter breed is.... Wel wat schuin aflopend zeil. Het zal toch een compromis zijn tussen dat er geheel geen water bij kan of dat de meeste nattigheid wordt weggehouden (en snel kan opdrogen).

Door te mulchen of schoon te werken of - wat ik op Amerikaanse sites nogal eens tegenkom - bodem afdekken met zwart plastic (niet mooi!) zou het spatten ook minder kunnen zijn. Als er al besmet en rottend materiaal op de grond ligt, kan dat inderdaad infectie geven. Met goede hygiëne zou af en toe wat spatwater dat weer snel opdroogt in de wind niet direct een ramp zijn, lijkt me.

 

@ Bonton. Bedankt voor de link! Die ziet er op het eerste gezicht heel goed uit. Ik ga ze later vandaag eens wat preciezer bekijken.... Heb je dit zelf al gebruikt en er al iets mee gebouwd? Of heb je ook nog plannen om iets te willen bouwen?

 

@ Willy Ook deze krijgt meer aandacht later vandaag. Ik weet uit andere topic dat je zelf een heel mooie kas aan het bouwen bent (en dus een heel "Handige Willy" moet zijn). Dank alvast voor je link dus!

 

@ Dennis. Jij hebt blijkbaar al iets gebouwd dat goed voldoet. Heb je er toevallig foto's van? (Of zou je die nog eens kunnen maken?) Ik ben niet alleen erg nieuwsgierig, maar vermoed ook dat we door het goed kunnen bekijken van allerlei oplossingen en bouwsels veel kunnen opsteken. Interessant is dat je met plastic pijpen en buizen werkt. Ik snap dat je zelf graag een kasje wilt....maar die extra warmte is voor de meeste tomaten niet echt nodig. Ik ben vooral benieuwd naar je bouwtechniek en kan me voorstellen dat het ook de basis kan zijn voor een goede overkapping. (En dan ook wat goedkoper uitvallen, waardoor het ook min of meer in het budget van ca. 50 Euro valt in een wat kleinere uitvoering) Denk sowieso dat er veel mensen op dit forum erg geïnteresseerd zijn in hoe jij je kasje hebt gebouwd!

 

@ Erny. Misschien zou je wel mede-jury-lid kunnen worden....? Je kijkt en leest dit topic net zo "hongerig" als ik.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Tot nu toe vind ik het afdakje van Stef ( zonder gordijntjes) de mooiste. Eenvoudig en redelijk goedkoop te maken, en heel erg luchtig.

 

Als ik al zoiets zou maken, en daarbij geen dak in de buurt zou hebben om regenwater op te vangen, dan zou ik de golfplaten plat en horizontaal monteren. Onder een afschot van 20 cm, zodat het regenwater naar de lage korte kant loopt. Daar een vat van +100 liter onder zetten. Een golfplaat van 300 x 66 geeft 140 liter regenwater per maand gemiddeld.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad... héél hongerig Weknow...

Door overweldigende aanwezigheid van Phytophthora op het hele terrein én de aanwezigheid van onverschillige onoplettende aardappelverbouwers, is anders de door mij ozo gewenste tomatenverbouw geheel onmogelijk...

 

Dus count me in...

 

De half-ingraafconstructie is hier i.i.g. niet mogelijk gezien de hoge waterstand...

 

De Bon Ton optie ziet er ook lekker eenvoudig jedoch werkzaam uit... Eventueel lijkt het plastic ook goed op te bergen in de winter zodat het langer meegaat. Opgerold op plank...

 

Wateropvangtip van Henk ter vervolmaking van het Sjef-ontwerp ook goeie tip...

 

Tunnels ken ik al, doe ik al.... dus die tips zijn voor mij, wat betreft dit topic, niet van toepassing.

 

Vorig jaar bij rondzoeken op het net heel wat variaties tegengekomen... Zal nog eens op zoek...

Voor de Sjef constructie was ik al golfplaatjes aan het verzamelen alleen die zitten nu dus op de plaats van het afgewaaide dakje van mn koude kas...

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een paar foto's gevonden van mijn tunneltje van pijpen. Het ziet er wellicht niet heel professioneel uit, maar het functioneert prima. Als je goed kijkt, zie je hoe ik het heb opgebouwd. De electrapijpen steek ik in gaten die ik in de pvc pijpen heb geboord. De toppijp, bovenin in het midden van de tunnel, daar heb ik de gaten door en door geboord en de electrapijpen doorheen gestoken. Je ziet dat het wat onder spanning staat door de gebogen electrapijpen. Ik heb de toppijp in het midden naar beneden getrokken door er een stoeptegel met een touw aan vast te binden, tegen de spanning in. Vervolgens folie er om, folie aan de zijkanten ingraven en vervolgens de tegel weer loshalen, zodat de spanning er weer opkomt en de boel strak strekt.SDC1259064691384110533.JPGIMAG088655881390765316.jpgSDC1104521841390765411.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dank je voor de foto's Dennis! Het is veel duidelijker zo! Ik vind het vooral handig bedacht met die strakspantrucs. Volgens mij heb je daar wel even over lopen peinzen, hoe je de folie zo mooi glad zou kunnen krijgen. Bovendien werk je met heel eenvoudige en goedkope materialen en bereikt daar heel veel mee. Het nadeel van jouw constructie is echter, dat ze nogal plaatsgebonden is. In mijn tuin zou ze bijvoorbeeld niet kunnen, want de 30 cm. uitdieping zou makkelijk vol kunnen lopen en me sowieso te dicht bij het grondwaterniveau kunnen brengen. Maar er zitten enkele leuke ideeën in, die in een meer definitief ontwerp misschien nog van pas kunnen komen! Ben benieuwd wat Jasmin er van vindt voor haar max. 1,50 hoog huur-tuin?. (Misschien wil zij wel 3e jurylid zijn?) Krijg je geen last van je rug als je veel moet dieven?

 

Naar de suggesties van Bonton heb ik toch wel met enige fascinatie gekeken. Die flexibele kunststof verbindingstukken zijn een geweldige uitvinding. Jammer genoeg is de website van de verkoper niet zo erg duidelijk. Wel wat er zoal mee zou kunnen, maar niet wat je precies nodig hebt en waar/hoe je ze kunt kopen. Zijn ze in Duitsland op meerder plaatsen verkrijgbaar of alleen via deze website? Worden ze ook ergens in Nederland verkocht? (Dan kun je ze eens bekijken en ter plekke evt. om raad vragen). Ik begrijp dat je afgelopen jaar met een wat zwaardere uitvoering van dit systeem een vrij grote kas hebt gebouwd, waarbij je het formaat en de (links en rechts verschillende?) hoogte helemaal passend kon maken voor jouw situatie. Op de foto ziet die kas er heel goed en degelijk uit. Voldoet het tot hier aan je verwachtingen?

Het plaatje van het van onderen open tomatenkasje voldoet helemaal aan wat me voor ogen staat. Net als dat van Sjef is het afdak makkelijk verplaatsbaar en dat lijkt me een groot voordeel. Je kunt het elk jaar op een ander stukje zetten = kurkwortel, aaltjes en andere vervelende verschijnselen voorkomen. Van deze zeg ik op het eerste gezicht: "Ja, zoiets kan ik wel bouwen".

 

Die van Sjef past goed op een bedje van 1,20 breed. Is vrij eenvoudig te verplaatsen. Ook leuk om te zien hoe hij er zelf aan blijft verbeteren...een model in ontwikkeling. Maar het bouwen vind ik wel erg bewerkelijk en (ondanks de zeer duidelijke en gedetailleerde bouwhandleidingen) ik heb tot hier het gevoel dat ik het niet zo mooi en stevig voor elkaar zou krijgen als het daar op de foto's staat. Duidelijk is dat die Sjef heel inventief en heel handig is...en dat kan ik van mezelf niet zo zeggen.....

 

@ HenkG. Bedankt voor je meedenken. Je suggestie is een goeie omdat je het water opvangt, waardoor opspatten ook minder een probleem is. Sjef laat in zijn nieuwere model echter juist die golfplaatjes weg en is van plan om alleen nog met dik folie te werken. Mijn eigen ervaring met die golfplaatjes is ook niet zo geweldig: ze breken erg snel en zijn vermoedelijk niet meer UV-bestendig dan de betere folies. Voordeel is wel dat ze niet doorzakken zoals folie onder het gewicht van regenwater, als het niet minstens in een hoek van 30 a 40 graden wordt toegepast.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Tot zover was ik zelf gekomen: Mijn eigen beste ontwerp was dit:

 

Scan-tekening-afdak-tomaten41151390771484.jpg

 

geïmpregneerd hout (Gamma of Boerenbond) 2 palen 1,80 m en 2 palen 2,10 m.

Onderkant en bovenkant verbinden met geschroefde planken, zodat er een verlopende open kist ontstaat van 2,40 x 1,80 en 1,80 tot 2,10 hoog.

 

Daarover komt een wit afdekzeil van 3,00 x 4,00 meter. 150 grs dikte (ca. 12 Euro)

foto-afdekzeil96011390771679.jpg

Het zeil wordt vastgezet met een nylon touw in elk oog en een dubbelgevouwen betonstaaf van 40 cm in de grond. Hierdoor windvast.

 

Zwakste punt is dat er water in het zeil zal blijven staan bovenop.

Het witte zeil hangt aan elke zijkant ca. 50 cm naar beneden en middels de betonstaafpinnen kan het iets uitstaand worden gezet.

Bij goed weer kunnen aan een zijde grondijzers makkelijk worden uitgetrokken en het zeil tijdelijk weg geklapt. Bij afwezigheid en regen: zeil erover.

 

prijs zou ca. 42 Euro zijn.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dan zou ik bij jouw ontwerp wat palen bij zetten, 2,00 m en dan in het midden (afhankelijk van lengte van het bouwsel). Of een verbindingsbalk/plank in het midden die voor en achterkant met elkaar verbindt tegen het regenzakprobleem.

Of touwen/kabels spannen om dat probleem op te lossen...

 

50 euro voor dat groene plastic koopdingetje vind ik behoorlijk aan de prijs voor wat je krijgt trouwens... Kan je net zo goed wat pvc-buisjes (kost geen donder) met wat verbindingsstukjes aan elkaar steken en in de grond douwen met wat plastic erover. Stuk goedkoper. En dan heb je dus alwéér een plastic tunneltje...

En die had ík in ieder geval al staan op tuin... Ik zoek juist naar vervanging dáárvan... ietwat robuuster.

Link to comment
Share on other sites

@ Weknow : Lichtdoorlatendheid ? Weliswaar wit zeil. Maar denk dat het wat donker wordt daarbinnen.

 

Constructie van plaatje Bonton ziet er prachtig uit, maar ding zou bij mij op het complex echt een windvanger zijn denk ik. Zou ik in ieder geval niet aandurven.

Die van Katrien 888 al helemaal niet ( zelfde idee )

Link to comment
Share on other sites

Ehmm je wil niet te duur, tegen de Hollandse wind kunnende en 4 a 5 jaar mee gaan voor een 50 euro. Het zelf in elkaar moeten kunnen zetten zal niet het lastigste zijn. Eerder de prijs er van want ik denk n.l. als je iets beter materiaal neemt je afdak/kasje beter blijft. Het beste denk ik ook dat het dan zoals moderne kassen onder een hoek zou moeten staan maar, ik ga wel eens wat tekeningen maken en dan in 3d zetten. Ik denk aan een iets lastiger zelf te maken maar, goed te demonteren en delen te kunnen vervangen of verwisselen per seizoen.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Ja, het wordt lastig. Goed en goedkoop. Over je opmerking over rugklachten tijdens het dieven, ja heb je een punt. Hoewel ik een stoeltje openklap in de kas en daar lekker op ga zitten, ook tijdens regen. In het pad past dat net. De reden overigens voor deze beperkte hoogte is dat ik eigenlijk van de tuin niet hoger mag. Over de 20 cm gesmokkelde hoogte doen ze niet moeilijk (ik mag tot 1 m), maar eigenlijk wilde ik wel hoger. Maar zo werkt het ook prima.

Link to comment
Share on other sites

Het gaat vooruit!

 

Stan neemt de uitdaging alvast aan en gaat aan het ontwerpen! Daar verwacht ik zeker wat van. En, Stan, als je tot echt iets goeds/beters komt en het valt wat duurder uit dan die 50 Euro, dan nog kan het de moeite waard zijn!

 

Het voorbeeld van Katrien is inderdaad vrij duur, als je bedenkt dat het vrij klein is. Ik tel 4 tomatenplanten onder de overkapping op de foto. Maar ook zij wil zelf iets gaan proberen te maken....dus wie weet: komt er een goed zelf-maak idee uit voort! Of het afgebeelde model stevig genoeg is, kan ik zo niet beoordelen. Zou het ergens in een winkel eens wat preciezer moeten kunnen bekijken om daar wat meer over te kunnen zeggen. Zit hier vlak bij de grens en kom af en toe wel eens in Belgische winkels, dus ik hou mijn ogen open. Iemand anders die ze al eens in het echt heeft gezien of misschien zelfs gebruikt?

 

Wat betreft mijn ontwerpje. Dat dat niet ideaal is, weet ik heel goed! (Waarom zou ik anders zo gek zijn om deze uitdaging uit te schrijven en er uit eigen zak 25 Euro prijzengeld op in te zetten? Als er nog iemand is die de prijzenpot wil verhogen of een speciale prijs in wil stellen: Dat mag best )

Het zwakste punt van mijn ontwerp is het inzakkende dak, waarin water blijft staan. Dat kan enigermate te ondervangen zijn door extra noklatten o.i.d. of een boogvormige bovenkant, waarop het zeil rust. Maar omdat het aangespannen zeil + windkracht behoorlijk kan trekken, moet dat dan weer vrij sterk zijn hetgeen de prijs meteen enkele tientjes hoger maakt.

Dat het witte zeil te weinig licht doorlaat, waar Bit terecht op wijst, klopt. Toch zou dat voor hoe ik het dacht te gaan gebruiken minder een punt zijn, aangezien mijn moestuin maar 20 meter van onze eigen tuin ligt achter onze woning. Bij droog weer kan het zeil er snel af...vaak zullen de tomaten dus gewoon buiten staan. Bij buienweer of regen of als ik enkele dagen weg ben, gaat alleen de overkapping erover. Het is niet heel anders als met een kasje, waar je ook steeds attent moet zijn op het weer om tijdig te luchten, deur en ramen te openen/sluiten al naar gelang de omstandigheden.

Het gunstige van mijn ontwerp is dat de windvastheid geen probleem is. Het zeil zit met een 12-tal grondankers in de bodem, die makkelijk even losgemaakt en weer vastgezet kunnen worden. Op het houten geraamte heeft de wind niet echt vat.

 

Een paar verder-denk vragen over misschien geschikte materialen:

Ik zie soms in tuinen koepelvormige constructies voor netten over aardbeien e.d. Hetzelfde idee als die witte electriciteitsbuizen, maar dan veel dikker (ik schat doorsnee 5 a 6 cm). De buigzaamheid en daardoor koepelronde vorm, is natuurlijk nogal windvast. Maar ik heb geen flauw idee waar je dit zou kunnen kopen en of het betaalbaar is. Wie kan er wat meer info over geven?

Witte afdekzeilen met om de meter een oog, zijn weliswaar lichtdoorschijnend, maar houden toch veel licht tegen. De diverse folies die voor kassen en tunnels gebruikt worden laten veel meer licht door. Zouden er ook folies bestaan met stevige ogen, waardoor ze met grondankers aan te spannen zijn? Of zou je op een of andere manier daar stevige ogen in kunnen maken? Sowieso zou ik graag meer weten en willen kunnen vergelijken over allerlei folies die bestaan: prijzen en waarschijnlijk ook kwaliteiten verschillen nog al. Het zou fijn zijn om daarover meer duidelijke en vergelijkende "harde" informatie zouden kunnen vinden. Folies scheuren makkelijk als er veel kracht komt op bepaalde gedeelten. De truc om ze om een lat of plank te rollen, waardoor de kracht gelijkmatig verdeeld wordt over een groot oppervlak (o.a. toegepast door Sjef, Dennis en Bonton in zijn zelfgebouwde kas) is vaak een oplossing om scheuren te voorkomen.

 

Er wordt betwijfeld of die Duitse blauwe kunststof flexibele hoekverbindingen (zie stukje van Bonton) stevig genoeg zijn. Als ik het goed begrijp is er ook een wat grotere maat, die een constructie met dikkere latten mogelijk maakt. Je zou ze eens moeten kunnen zien, om de kwaliteit echt te beoordelen. De afbeeldingen van verschillende toepassingen maken toch geen slechte indruk op mij, maar dat kan ook gebakken lucht zijn. Ik vind het toch wel een vondst... Jammer dat de website niet heel duidelijk is. Ik zal ze eens een mailtje sturen voor wat meer duidelijkheid over verkrijgbaarheid, prijzen, modellen.

 

wordt weer vervolgd....?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...