Geplaatst: 29 oktober 20169 j Jorieke, heb je zin om binnenkort een keer samen kaas te maken?Ik heb 3 malletjes en kan evt melk van de boer meenemen. Heb ook nog verschillende kruiden die wij destijds samen gehaald hebben.Heb ook nog stremsel maar moet even checken of die nog goed is. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 30 oktober 20169 j Ja hoor, lijkt me gezellig Zat ik ook al over te denken Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 30 oktober 20169 j Auteur Leuk zal je van de week een pm sturen met mogelijke datas wanneer ik zou kunnen dan kunnen wij afspreken. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 30 oktober 20169 j Top, mochten er nog meer mensen mee willen doen...? Ik kan ook melk halen, maar misschien kan iemand aan geiten-, of schapenmelk (of kamelenmelk, etc. ) komen? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 2 november 20169 j Auteur Ik zou 19 of 20 november kunnen of 26 of 27 november.eens kijken wat de gastvrouw zegt. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 3 november 20169 j Dan kunnen we ook (blauw-, wit-)schimmelkaasjes willen maken als jullie dat willen? Ik moet alleen even kijken of ik nog genoeg schimmelpoeder heb Anders moet dat besteld worden. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 3 november 20169 j Leuk, een zaterdag heeft mijn voorkeur. Mijn chauffeur vraagt morgen even na of hij 19 of 26 een (voetbal)-aanstelling in de buurt van Zelhem kan krijgen, dan weet ik welke van 2 zaterdagen ik een lift kan krijgen
Geplaatst: 3 november 20169 j Geweldig..Ik lees hier vast een verslag.. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 3 november 20169 j Auteur Leuk, dan hou ik die zaterdagen alvast vrij.Is het mogelijk dat we 3 series maken?Een gouds kaasje een schimmelkaasje en een brie x 3?Ik heb net een bestelling voor het brouwen bij brouwmarkt gedaan. Kan er morgen nog wel achteraan bellen om spullen bij te bestellen scheelt weer verzendkosten.Laat even weten wat we nog nodig hebben als dat kan. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 3 november 20169 j Auteur De 19 zou dan toch het best uitkomen,26 heb ik een feest waarbij nu blijkt dat ik al omb15.00 uur verwacht wordt .hopelijk macht dat met de voetbalcarrière:-)Stremsel die ik heb is over datum september 2015 daar hebben we niks meer aan. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 4 november 20169 j Dan wordt het de 19e. 3 series van 3 verschillende kazen, leuk hoor! Van hoe laat tot hoe laat duurt dit feestje dan? Wat moet ik allemaal meenemen? Qua vormen heb ik voor goudse (edam) 2x 650g en 2x die kleine en voor camembert heb ik er een.
Geplaatst: 5 november 20169 j Het lijkt mij handig om brie/camembert te maken, en dan 2 Goudse kaasjes waarvan we er 1 enten met blauwschimmel? Dat wordt dan de Blauda. Dan hebben we qua maken maar 2 verschillende recepten/werkwijze, en toch 3 verschillende kaasjes. En hebben we genoeg aan 1 camembertvorm en 2 Goudse-kaas-vormen genoeg. Of 3 of 4, hoeveel Goudse kaasjes je maar wilt maken(/kunt persen straks) natuurlijk. Voor roquefort hoef je ook niet veel te doen qua snijden/wassen/etc. Maar het vergt veel concentratie om 3 van die verschillende pannen en hoeveelheden stremsels en schone lepels (NIET met de witschimmellepel in de Goudse-pan bijv.) en rusttijden enzo bij te houden. Vandaar. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 november 20169 j Auteur Lijkt mij prima plan. Ik wist niet zeker welke vormen ik voor de brie en roquefort moeten hebben.zag dat je ook pfv buis ergens gebruikt hebt.Kan je een foto plaatsen van wat jij gebruikt?Mijn hubbie kan van foodpvc nog nog wel wat voor mij maken.Heb ook mandjes besteld voor nu op voor een ander iets. https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 6 november 20169 j Foto's staan wel in het camembert topic meen ik. Ik zal even zoeken.Je hebt wel flink wat stremsel gekocht Met het kleinste flesje maak je al een flinke berg kaas. Maar dan weet je dat voor volgend jaar Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 november 20169 j Auteur Dan kunnen wij productie draaien voor de "ambachtelijke "markt https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 8 november 20169 j Nasuada: in het camemberttopic in het 1e bericht staat een foto van de PVC vorm voor camembert. De gaatjes hoeven niet over de hele vorm, alleen de onderste rand en dan een paar randen boven elkaar. De vorm moet wel (een stuk)hoger zijn dan de kaas die je wilt maken, want er moet veel wrongel in dat dan nog een heel eind inzakt door het uitlekken. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 8 november 20169 j Hallo allemaal,Vraagje: is de 19de een besloten aangelegenheid? (Dat kan ik me nl prima voorstellen, een mens heeft maar zoveel plek in zijn keuken immers.)Mocht er anders nog een plekje zijn, zou ik het leuk vinden om ook langs te komen... wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 8 november 20169 j Kom gerust langs hoor Gezellig. Heb je al eens kaas gemaakt? En/of spullen in huis voor dat doel? Of kijk je mee? (dit ivm plannen hoeveel melk er gehaald moet worden, of ik genoeg grote pannen heb, etc.) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 8 november 20169 j He wat leuk. Dank Jorieke! Ben nog niet ervaren. (lees: nooit gedaan, maar zin om het te leren!)Mbt producten: moet nog alles aanschaffen, maar zie bij brouwmarkt en leven van het land voldoende prettige producten.En door dit topic weet ik ook precies wat ik moet hebben. Wat er niet verkocht wordt - hadden jullie al geconstateerd zag ik - is de was. Fijn als ik die van je kan kopen, of anders bestel ik wel coating.Als het je helpt: ik kan evt ook melk meenemen? (Zit hier een boer in de buurt die verse melk van de tap verkoopt - altijd al eens binnen willen lopen)Mbt pannen: heb nog 2 hutspotpannen. Zal ik die voor de zekerheid ook in de auto laden? wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 8 november 20169 j Op gebied van wax kan ik je niet meer helpen, tenzij er meer liefhebbers zijn dan bestel ik weer een doos (via Duitsland, en forumlid Old Rose?) We hebben een inductiekookplaat, ik weet niet of die pannen daarvoor geschikt zijn? Nou ja, de pannen zijn ook alleen nodig voor het pasteuriseren, daarna kunnen we ook in een grote (zeer schone) emmer werken bijv. Voor de Goudse kaas zal dat wel moeten, gezien het aantal te verkazen liters melk Melk halen doe ik liever zelf, zeker voor deze hoeveelheid. Ik weet dat deze melk goed is, hoe het reageert enzo Dus wel zo fijn. Ik heb niet genoeg zuursel (ferment) voor iedereen, dus als iemand/iedereen dat ook mee kan nemen? Liefst al uitgeteste (en dus OK bevonden) zuursel. Anders maak ik van de week zelf nog even wat meer. Er is geen ruimte voor kleine foutjes met zoveel melk Ik heb net een bestelling voor het brouwen bij brouwmarkt gedaan. Kan er morgen nog wel achteraan bellen om spullen bij te bestellen scheelt weer verzendkosten. die schimmelpoeders moeten goed koud bewaard worden trouwens. Staan wel op de zakjes hoe koud. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 8 november 20169 j Auteur Gevonden jorieke.. mijn man gaat ze voor mij maken. Iemand van jullie nog zo'n mal nodig?Met beetje geluk kan hij aan foodsave materiaal komen.Fermenteren kan toch met karnemelk?Dat heb ik dus niet besteld mocht je nog wat kunnen maken dan graag.Ik zal straks eens zoeken naar mijn emmer coating en kijken of die nog de juiste houdbaarheid heeft.Stremsel en schimmel heb ik genoeg ook voor jullie. Dat hoeven jullie niet te halen.Vergeten we verder nog iets? https://www.deblijehoeve.nl/
Geplaatst: 8 november 20169 j Ik heb vormen genoeg. Dank je. Nog even over de duur van het kaasmaken: we zijn wel even bezig met de Goudse varianten (zowel de 'normale' als de Blauda), dus meestal begin ik na de lunch met het echte kazen. Daarvoor al alles afmeten en pasteuriseren enz.En dan hoop ik dat we voor het avondeten klaar zijn. Thuis kan je dan verder met de laatste persing en de volgende dag met pekelen enz. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.