Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Kaasmaakdag 19 nov. 2016

Featured Replies

Geplaatst:
  • Auteur

Dan lijkt het me handig om niet te laat af te spreken. Uur of 10? Ik neem wel wat lekkers voor de koffie mee.

 

Heb mail van Brouwmarkt,verwachting is morgen tussen 16.00 uur en 18.00 uur bezorgen

Geplaatst:
Op gebied van wax kan ik je niet meer helpen, tenzij er meer liefhebbers zijn dan bestel ik weer een doos (via Duitsland, en forumlid Old Rose?)

.

 

 

Ja hoor, dat kan en mag altijd

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Geplaatst:

Hallo allemaal,

 

Fijn Nasuada, van de stremsels en culturen, dan schrap ik die even van mijn lijstje.

Mbt de mal: heel graag!!!

Laat maar weten wat t kost allemaal.

Wilde ook wat lekkers meenemen ofzo?

Van de wax: houd me aanbevolen, maar zal sowieso alvast de coating bestellen.

10.00 is wmbt prima.

 

Zal ik ff proberen samen te vatten?

Dan kan je daar makkelijk op rectificeren als ik iets verkeerd begrepen heb. (Hoe concreter, hoe beter )

 

Lijstje zelf mee te nemen:

- Evt een paar grote pannen (voor wie pannen heeft die op inductie kunnen, die van mij helaas niet)

- Je eigen thermometer

- Maatbeker

- Grote roerlepel

- Zeef

- Stremsel (Nasuada heeft iig ook)

- Zuursel (Mits goed getest, anders maakt Jorieke liever zelf)

- Culturen (Nasuada heeft iig ook)

- Wrongelsnijder

- Kaasvormen / kaasdoek (Nasuada kan voor mensen die willen ook een mal laten maken door handig lief)

NB We maken allemaal 2 gouda kazen (waarvan 1 met blauwschimmel cultuur), en 1 camembert.

De vormen voor de gouda kazen: maakt de grootte uit? Ergens tussen de 400 en 650 gr?

- Gewichten / kaaspers

- Kaasmatjes

 

Melk haalt Jorieke liever zelf

We doorlopen de kaas-stappen tot aan het pekelen.

 

Izziedit?

 

Mvrgr!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

 

Lijstje zelf mee te nemen:

- Evt een paar grote pannen (voor wie pannen heeft die op inductie kunnen, die van mij helaas niet)

- Je eigen thermometer Is op zich wel handig ja, zeker omdat we met verschillende schimmelculturen werken. Dan hoeven we tussendoor niet steeds mijn thermometer schoon te maken. Wel een digitale graag, die rond de 30 tot 36 graden kan meten. Er zijn veel verschillen namelijk, in de thermometers in de verschillende kaasmaakwebshops.

- Maatbeker Niet nodig, ik heb genoeg.

- Grote roerlepel Niet nodig, ik heb genoeg.

- Zeef Niet nodig, ik heb genoeg.

- Stremsel (Nasuada heeft iig ook)

- Zuursel (Mits goed getest, anders maakt Jorieke liever zelf)

- Culturen (Nasuada heeft iig ook) Van de schimmels is maar heel weinig nodig, dus meer dan genoeg in de zakjes die Nasuada meeneemt.

- Wrongelsnijder Is op zich wel handig ja, zeker omdat we met verschillende schimmelculturen werken.

- Kaasvormen / kaasdoek (Nasuada kan voor mensen die willen ook een mal laten maken door handig lief)

NB We maken allemaal 2 gouda kazen (waarvan 1 met blauwschimmel cultuur), en 1 camembert.

De vormen voor de gouda kazen: maakt de grootte uit? Ergens tussen de 400 en 650 gr? Ik zou die van 650 bestellen, is net even wat mooier van formaat dan die van 400 gr. Het is redelijk veel propwerk om die van 400 gr. ook echt perfect vol te krijgen. Na persen blijft dan een flink klein kaasje over.

- Gewichten / kaaspers Mocht je wat losse gewichten hebben dan is dat wel handig voor de 1e (en 2e) pers. Maar de hele pers of zwaardere gewichten kan je thuislaten. De 3e (echt zwaardere) persing doe je dan thuis.

- Kaasmatjes Nog niet nodig voor de Goudse kaasjes. Wel voor de camembert. Mocht je daar ook een plastic bak voor mee kunnen nemen? Of een paar kleinere? Ook om je kaasjes mee naar huis te nemen zonder dat ze beschadigen of elkaar besmetten met schimmel Had je in het camemberttopic mijn uitlekbak/rijpingsbak gezien? Van Ikea, met zo'n 'kaasrekje' er in die ook al als rooster dient..

 

Melk haalt Jorieke liever zelf

We doorlopen de kaas-stappen tot aan het pekelen.

 

Izziedit?

 

Mvrgr!

 

Je hebt ook nog wat (kleine) kaasdoeken nodig. Zo fijn mogelijk van stof. Gewoon bij Brouwmarkt/levenvanhetland/etc. te koop. Voor elk formaat kaas koop je een passende doek. Ik zal die van mij even opmeten... die ik gebruik voor de 650 vorm.

Tenzij je duurdere kaasvormen koopt natuurlijk, die 'met net'. Of micro gaatjes over de hele vorm. Maar dat zou ik pas gaan doen als je het kaasmaken echt volhoudt. Of je moet ze ergens goedkoop kunnen scoren natuurlijk.

 

Oh en neem een boekje of schriftje mee, om wat zaken te noteren. Dat ga je vanaf nu bij elk kaasje doen

 

Ik zou nog even wachten met bestellen, zeker van de coating. Zonder 'kaasgrot' (omgebouwde koelkast met goede temp. en vochtigheid) is het lastig om vooral die kleinere kaasjes goed te houden met die coating. Het is het meest gebruikte laagje voor je kaas, in Nederlandse webshops is namelijk helemaal geen wax te krijgen. En op o.a. het kaasforum zijn de meningen ook nogal verdeeld. Dus zoek vooral wat je zelf fijn en handig vindt Maar ik werk nu een paar jaar met de wax, heb geen 'kaasgrot', en elke dag heerlijke kaas op brood

 

Mocht ik de nieuwe wax niet voor volgend weekend in huis hebben, dan heb ik nog wel wat eigen voorraad waar je tijdelijk mee kunt werken om te zien wat goed bevalt. Je kunt het daarna weer omsmelten en hergebruiken dus dan zie ik het wel weer terug als je toch overgaat op coating.

Geplaatst:

powerbi225661478684164.png

Even ter dubbelcheck.

Dat is dan de edam vorm op het plaatje.

Het bolletje.

Ik zie geen "gouda"-vorm van 650, ook niet bij brouwmarkt. (Tenzij kadova)

 

Aanvulling: was in de war met de beschijvingen al eerder in dit topic. Edam kan ook goudse kaas zijn.

Dus deze is rond voor mij. (zowel de vorm als de het issue )

 

Verder heb ik de ikea bakjes gevonden

En bestel ik vooralsnog even geen wax.

 

Groetjes weer!

aangepast door Gast

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ik verplaats straks al deze berichten even naar een eigen topic over zaterdag de 19e.

 

Charly; voor de camembert heb je ook een bamboe sushimatje nodig, goedkoop te scoren bij bijv. Xenos. Als je trouwens de Blauda EN de camembert wilt maken, dan heb je 2 van die bakken van bijv. Ikea nodig. Want witschimmel op je Blauda is niet zo erg en zal vast ook vanzelf wel gebeuren. Maar je wilt geen blauwe schimmel op je camembert.

 

Het is een bak van Ikea. Maar er zijn vast meer winkels die iets soortgelijks verkopen (al kon ik die hier niet vinden..) Je moet zelf even bedenken hoeveel schimmelkaas je zou willen maken per keer. En let er op dat er zo'n los rooster in zit, ze hebben er ook wat die dat niet hebben. Dat rooster zorgt dat er ook lucht onder het kaasje door kan, en hij zeker niet in vocht ligt.

Geplaatst:

Toen liep ik opeens 2 pagina's met berichten achter

 

Ik kan meenemen:

- Pannen voor inductie van 8L (goede geleiding) en 12L (minder goede pan)

- Eigen thermometer

- Stremsel

- Wrongelsnijder

- Kaasvormen 1x camembert, 2x goudse 650g + kaasdoeken

- Kaasmatje

- Bakken om kaas te vervoeren

 

Zuursel: Ik heb nog in de vriezer, maar ik durf niet te zeggen of het goed is. Hoe weet/test ik dat Jorieke?

Ik heb nog wel een nieuw zakje zuursel in de koelkast liggen. Daar zou ik iets mee kunnen gaan doen..

 

Verder neem ik wel een brood mee voor de lunch. Wordt wel wit, mijn meel is op.. Lust iemand iets niet? (zuurdesem, noten, pitten, rozijnen etc.)

 

 

Charly, denk je voor thuis ook aan een bak pekel waar je je kaas een aantal uur in moet laten zwemmen?

Geplaatst:

Mijn vorm heeft een diameter van 12 cm (binnenmaat). Dat geeft een mooi formaatje kaas. Maar het kan ook kleiner, of groter.

 

Anna: Als het zuursel na het maken goed rook en mooi dik werd, en je er al eetbare kaas mee hebt gemaakt, dan is het OK Ik zal eens kijken hoeveel blokjes ik nog heb, maar ik moet wel weer een keer nieuwe maken daarna.

 

Brood is top, heerlijk Ik zorg wel voor beleg. Vleeswaren en kaas. Mocht iemand nog wat kaas hebben om te proeven? Ik wel.

Geplaatst:

- Stremselbak (en -weger): check!

- Sushi-matje: check!

Ik heb een heel lijstje uit het kaas & camembert topic samengesteld.

En ontbrekende zaken inmiddels ook besteld.

Moet helemaal goedkomen zo! Dank voor het lieve meedenken hoor.

 

Brood en beleg en "iets voor bij de koffie" klinken allemaal super.

Zal ik dan soep meenemen?

We hebben hele lekkere courgette / kokos / kerrie soep in de vriezer.

Maar als iemand daar minder van houdt, dan kan ik ook een lekker vers tomaten / groentensoepje meenemen hoor.

 

Ik tel de dagen!

 

NB Jorieke, als je nog genoeg vlees in de vriezer hebt, kan ik misschien een 5 kg pakket meenemen op de terugweg?

Afijn, we zien t de 19e allemaal wel!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb er zin in.

Vandaag de bestelling binnen. Stremsel is idd voor container kaas, ik had vorige keer het kleine flesje en daar was maar 1/3uit. Is over de datum dus weg gemikt.

Als jullie druppel flesjes hebben en mee nemen kan ik delen met jullie want dat krijg ik noo ooit op.

Die schimmels....van elk 2 zakjes. Is dat wel genoeg? Zit zowat niks in.

Moet dus echt in de vriezer...-20...

2016111020163284101478807000.jpg

 

Ik heb 4 van die buizen met gaatjes aan manlief gevraagd (buis dus zonder bodem).

En hij gaat proberen dit te fixen. Van foodsave restanten van het werk. Zitten geen kosten aan.

Hopelijk lukt het.laat het weten. Mocht het niet lukken dan koop ik de rioolbuizen en kost het de aanschaf kosten.

 

Daarnaast heb ik nog wat mandjes voor ricottakaasje kan ik die ook nog gebruiken voor de kaasjes? Nee hé?2016111020170022911478807416.jpg

Dan moet ik alleen nog die rietenmatjes halen of zijn de kaasmatjes ook goed?daar heb ik er 3 van.

En ik rij nog even langs ikea voor die bakjes.

 

Aan lekkers gaat het in elk geval niet aan ontbreken...gezellig heb er zin in!!

Geplaatst:

Oh 2 van elk is ook weer genoeg voor die container kaas, je bent goed op dreef Er zit inderdaad bijna niets in, maar je hebt aan enkele spikkels genoeg. Het groeit, net als je gist in bier, zodra het voedsel en vocht krijgt Lekker hè?

 

Die mandjes lopen taps toe toch? Of zie ik nou dat 1 van de 2 wel rechte wanden heeft? (dus een cilinder van vorm)

 

Die sushimatjes zijn vast niet heel erg noodzakelijk, al merk ik dat de kaasjes mooier en sneller schimmelen als ze er op liggen. Ik heb ze wel eens op die plastic matjes willen laten rijpen en dat schoot echt niet op. Daarna op het sushimatje gelegd en met 2 dagen had ik mooie schimmel. Gewoon omdat het vocht beter weg kan (trekt in dat sushimatje) en het kaasje dan droogt en schimmelt.

Geplaatst:

Sushimatjes zijn bij de Xenos helaas uit de handel genomen, wist men mij te melden bij Xenos in Sassenheim

(Sushi is uit, Mexicaans is in. Tsja. )

Bij de appie hebben ze ze wel. Zijn ze wel een euro duurder daar.

 

Oh, en Nasuada, ik ga ook langs de IKEA (komende dinsdag). Zal ik voor jou anders die bakjes meenemen?

Scheelt weer een halve dag pijlen volgen en thuiskomen met zaken waarvan je niet wist dat je ze nodig had...

Als gewenst: geef maar gil hoeveel je d'r wil!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:
  • Auteur

Ja graag doe maar 2 bakjes zelfde maat als jorieke.

Apple winkel ken ik niet maar heb nog even tijd om te zoeken.

Maak niet uit Jorieke als het maar lekker wordt en het leidt tot heel veel lekkere kaasjes

Geplaatst:

Ik ga er van uit dat iedereen alle 3 de kaasjes wil maken? Dus 1 normale Goudse kaas, 1 Blauda, en 1 camembert?

 

En iedereen heeft 2 van die 650 grams vormen (voor de Goudse kaasjes)? Of niet? Dan kan ik even gaan rekenen hoeveel melk we nodig hebben

Geplaatst:

Hi allemaal,

 

Nasuada, de bakjes zal ik dinsdag kopen en zaterdag voor je meenemen. Ik weet welke maat Jorieke heeft (de grootste)

Komt goed

 

Mbt hoeveelheid melk: Ik heb sowieso 1 650 vorm, de andere wordt nagestuurd door Antonie van Leven van t land. Ik weet niet zeker of die nog op tijd is. Maar 1 kaasje is ook cool hoor.

Via Nasuada heb ik iig ook een camembert vormpje dan.

 

Verder hier druk met de voorbereidingen.

We willen zo'n pers maken als Jorieke op t goudse kaas topic heeft staan.

Is nog in wording, maar we zijn vol van vertrouwen dat t goed gaat komen

tobe64541479048537.jpg

 

Oh en bij Big Bazar vond ik een kaas-droog rekje. Althans. Daarvoor ga ik het inzetten.

plank87621479048534.jpg

 

Heb ook een pekelbak gekocht. Maar bij nader inzien vind ik die te groot. (Is zo'n rolbak voor onder het bed, met deksel.)

Als ik op het forum kijk zie ik dat mensen ook gewoon pekelen in een sla kom. Dus wellicht heb ik iets te veel in 't groot gedacht.

Maandag ff ruilen.

 

Tot zover maar weer

 

Vrgr en fijne zondag nog

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Voor de pekel heb ik 2 bakken, die goed luchtdicht met een stevig deksel (liefst met van die flappen die om de rand heen klikken? Edit: 'clip & close' noemt AH dat) zijn afgesloten. De inhoudsmaat is 2 liter gok ik? De grotere zal zelfs 3 liter (blijkt 4,5 liter) zijn. Ik maak wel eens 3 of 4 kaasjes, dan heb je wel zo'n hoeveelheid nodig. En als ik een blauw kaasje pekel dan gebruik ik zo min mogelijk pekel in een andere bak (smalle hoge slakom bijv.) omdat die pekel daarna even gezeefd en schoon gekookt moet worden. Omdat er anders (onzichtbare)blauwe schimmels in blijven die daarna je normale kaasjes besmetten. Blauwschimmel kan heel wat zout verdragen namelijk.

 

Edit: we hebben het er in het kaastopic ook eens over gehad, zoek daar maar eens op 'pekel' en daarna nog een keer op 'bak'. Ik heb in ieder geval deze: Rosti Mepal: https://www.rostimepalshop.nl/bewaren/bewaardozen-modula/bewaardoos-modula-xl-4500-ml-wit.html (er zijn ook kleinere).

En die andere was misschien wel gewoon van AH ofzo. Vierkanter, en wat kleiner.

Die bakken moeten lang niet vol met pekel, want dan lopen ze over als je er kaasjes in doet. In die van Rosti passen 2 kaasjes uit de 650 vorm.

Geplaatst:
  • Auteur

Hi ik moet mijn vormen nog opzoeken in mijn georganiseerde bende

Ik heb 2 kleine vormen en een iets grotere.weet de afmetingen zo even niet.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.