Jump to content

Minder CO2. Wat doe jij eraan / heb je onlangs gedaan / ga je doen?


henkg
 Share

Recommended Posts

Vorig topic / discussie: zie 

https://www.moestuinforum.nl/topic/24453-minder-co2-wat-doe-jij-eraan-heb-je-onlangs-gedaan-ga-je-binnen-nu-en-1-a-2-jaar-doen/#comments

 

Dit topic: Heb jij inmiddels al actie ondernomen om je CO2-voetafdruk te verkleinen; wat ga je binnenkort doen?

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Onlangs heb ik mijn jaarlijkse energienota ontvangen.

Tijd om eens te gaan rekenen.

Samengevat, elektriciteit + gas, incl. toenmalige huur el. boiler:

Vóór alle maatregelen: ca € 2.150,- per 12 maanden

Na alle maatregelen: ca € 500,- per 12 maanden

Nu slechts 400 m3 gas (was 1150 m3), wel nog veel stroomverbruik, nu door de hybride warmtepomp.

(Disclaimer: rekenen is door alle plussen en minnen deels gokken. Over een jaar komt de nieuwe energienota, dan weet ik meer.)

 

Mijn maatregelen:

-          Maart 2018: Zonnepanelen: 13x 275 Wp.

-          September 2019: Nieuwe, zuinige combi CV, mét hybride warmtepomp; en elektrische huurboiler eruit.

-          Daarnaast: onnodig verbruik beperken.

 

Zonnepanelen 04-2018: Die kreeg ik helemaal gratis, incl. installatie. Huh? Als eenmalige compensatie voor hinder door een groot windpark, op 2 km afstand. Dat levert mij jaarlijks € 800,- aan stroom op.

Nieuwe combi CV + hybride warmtepomp 09-2019: Oude CV (uit 2001) was stuk, en de oude elektrische (huur)boiler is nu weg. Die boiler stond 120 liter water warm te houden, de benodigde stroom werd voor minstens 50% misbruikt om -geheel onnodig- de zolder/vliering te verwarmen.

In mijn situatie: zeer voordelig. En zonder mijn “rare” voordelen: waarschijnlijk ook beduidend beter dan budget neutraal.

 

Nabije toekomst: vervangen van mijn twee oude tafelmodel vrieskasten door één grotere. Nieuwe modellen zijn veel zuiniger.

 

O ja: In bovenstaande noem ik bijna alleen het financieel voordeel. Waar het mij werkelijk om gaat is een kleinere CO2-voetafdruk. Door de veel zuiniger CV en de hybride warmtepomp een veel lager gasverbruik. Daarnaast gratis stroom van mijn zonnepanelen: ca 3600 kWh per jaar.

 

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Deze stadsbewoner moet het in de kleinere dingen zoeken, maar heeft een nieuwe uitdaging met, als iedereen het doet, grote gevolgen: ruim je email op die op de server bij je provider staat en beperk je dataverkeer.

Zelf behoor ik tot de pensioengerechtigden, maar vooral voor de nu verplicht thuiswerkenden moet dit een enorme uitdaging zijn

Edited by annaelizabeth
aanvulling en spelling
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Vorig jaar een paar honderd bomen geplant. Vanaf dit jaar gaan we minstens 4x zoveel bomen planten als dat we opstoken in de pellet-CV. En eigenlijk is dat niet eens zoveel.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn schoenmaat is nog steeds maat 42. Mijn CO2 voetafdruk is wel fors kleiner geworden:

 

CO2_voetafdruk_2018_2020.png

 

3300 kg CO2 kleiner, op jaarbasis.

Berekening m.b.v. de rekentool op: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/wat-is-je-co2-voetafdruk/

 

Wat ik daarvoor gedaan heb, dat lees je hier: 

https://www.moestuinforum.nl/topic/27530-minder-co2-wat-doe-jij-eraan-heb-je-onlangs-gedaan-ga-je-doen/?tab=comments#comment-410779

 

En het levert mij ook nog eens financieel voordeel op.

 

Met de CO2 afname (de "winst") zou ik jaarlijks de volgende vliegvakanties volledig kunnen compenseren, vanuit NL:

- 12x Barcelona v.v.

- Of 4x Turkije v.v.

- Of 1x Sydney v.v.

Doe ik niet, ik wil daar helemaal niet heen ...  

 

Of: op de vrije markt zou ik CO2-rechten kunnen gaan verkopen, net zoals Tesla. Prijs nu: € 53,95 / ton.

3,3 x 53,95 = € 178,04. Doe ik óók niet. En dat kan ook helemaal niet. Quota worden enkel vastgesteld voor grote bedrijven, echt niet voor huishoudens. 

 

Nog even verder rekenen. Stel dat ieder huishouden in NL dezelfde afname in CO2-uitstoot weet te behalen (kan niet: geen geschikt dak, geen geld, geen ...):

8 miljoen huishoudens x €178,04 = € 1,4 miljard, per jaar.

Terug van geld naar milieu: verkleinen van je CO2-voetafdruk zet wel degelijk zoden aan de dijk.

 • Like 2

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

hoeveel m2?
 

Aantal m2 is nog onbekend. Het is een groot terrein van een particulier met als bestemming natuur. In overleg mogen we een stuk in bruikleen gebruiken. Wat mij betreft mag het heeeeel groot zijn! Maar dat volgt allemaal nog. Zou leuk zijn dit seizoen er nog wat mee te kunnen.
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Uh olifantengras planten?

Staat er nu net of ik het naar aanleiding van Mellie schreef niet dus was mijn reactie op dit topic. Maar sluit me graag bij Arja aan, heb je al nieuws Mellie?

Edited by Jane Doe
Link to comment
Share on other sites

Ja we hebben al nieuws. Goed nieuws en slecht nieuws.

De eigenaar wil het wel laten beplanten, echter… we mogen zijn eigen bouwplannen niet dwarsbomen. Hij wil nl huizen erop laten zetten terwijl het een groene bestemming heeft. Maar als niemand klaagt, dan schijnt het te kunnen.

Dus ben extreem niet blij. Dat is dus wel mijn achtertuin en wil daar geen huizen. Ook geen Tiny huisjes en ook geen parkeerplaatsen. Pfffff. Dus heel are bijsmaak hiervan. Probeer buurtbewoners mee te krijgen, maar het lijkt wel niemand te interesseren.

Link to comment
Share on other sites

Balen joh. Ik las vanmorgen een stuk over een landhuis wat vervangen zou moeten worden door Tiny Houses voor een paar ton per stuk, met meerdere bewoners in elk huis, en dan ook het bijbehorende verkeer en parkeren. Daar is weinig tiny aan, het wordt gewoon een mini woonwijkje, al dan niet omgeven door groen en voedselbos. Het is hip en er is woningnood, dus het minimalistische en kleinschalige wijkt al gauw voor de centen.

Link to comment
Share on other sites

Ik snap mensen ergens moeten wonen, maar misschien handiger om leegstaande kantoorpanden woonbestemming te geven…
Heb al bezwaar ingediend en onze complete burenapp en iedereen met wie ik enigszins een paar woorden uit wissel, op de hoogte gesteld.
Wie weet…

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Het is natuurlijk goedkoper om natuurgebied in woningen om te zetten dan oude fabriekspanden of kantoorpanden om te bouwen tot woningen. Terwijl dat laatste naar mijn mening weer veel beter zou zijn. Natuur heeft een mens (en natuurlijk de dieren ook!) hard nodig. Een compleet stadsmens misschien weer niet, maar de meeste mensen zijn dat niet.

 

Tiny houses zijn in mijn ogen een trend die ook weer over gaat waaien. Leuk voor studenten en jonge (en wat naieve) stelletjes, maar zodra er gezinsuitbreiding komt, wil men toch een eensgezinswoning. En daar is ook helemaal niks mis mee.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Graag deel ik even mijn frustratie met jullie omtrent reclamefolders:

Ik ben iemand uit de categorie “verbeter de wereld begin bij jezelf” en heb om die reden al jaren een nee/nee sticker op de brievenbus. Ik dacht serieus dat er dan uiteindelijk minder papier verspild zou gaan worden aan folders. Helaas blijkt dat dus niet het geval. Mijn neefje heeft sinds kort een folderwijk met 300 adressen. Hiervan zijn er 120 met een sticker, je zou dus denken dat er 180 folderpakketten bezorgd moeten worden en hij er dan dus ook 180 geleverd krijgt. Maar nee hoor, hij krijgt er 300. Daar blijven er dus 120 van over. Die brengt zijn moeder (hoe gek kun je zijn) iedere week naar de stort, waar ze inclusief plastic omhulsel, bij het restafval gedumpt worden.

Als ik hier mijn verbazing over uitspreek en zeg dat ze dan toch gewoon door moet geven dat ze er minder nodig hebben, geeft zij aan dat haar zoon dat niet wil, want dan wordt zijn salaris gekort. 

Uiteindelijk werd ze het zelf ook wel zat om steeds die restanten weg te brengen en heeft ze aan de distributeur doorgegeven dat ze er minder nodig hebben ( niet direct 120, maar wel een deel). Gevolg is dat zoon wel gekort werd op zijn salaris, maar er nog steeds 300 pakketten komen. Distributeur krijgt waarschijnlijk ook per stuk betaald.

Hier wordt ik dus echt boos van. Kan ik nog beter die sticker van mijn brievenbus afhalen, dan gaan de folders tenminste nog bij het oud papier!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dat is inderdaad ontzettend zonde, zoveel verspilling!

 

In Nederland had ik ook een Nee / Nee sticker op de bus en dat hielp. In Duitsland heb ik dat bewust niet. Niet omdat ik op de reclamefolders zit te wachten, maar hier zijn het vooral oudere mensen die ze rondbrengen om hun karige pensioen aan te vullen. Dan gaan de folders bij mij wel bij het oud papier.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Vorige week kwam de eindnota energie. Hoe duurzaam ben ik geworden?

Na eventjes (en nog eventjes …) rekenen, t.o.v. 2018. Voor mijzelf.

Gas: was 1150 m3, nu 232 m3

Elektriciteit: was 4500 kW, nu 17 kW

Op jaarbasis is de CO2-uitstoot energie afgenomen van 4365 kg naar 735 kg.

Dat is 5x minder CO2 dan in 2018 (toen nog geen enkele maatregel genomen)

 

Maatregelen na 2018:

-          Zonnepanelen 13x

-          Nieuwe combi CV + hybride warmtepomp; elektrische huurboiler weg

-          Nieuwe houtkachel, rendement 81%

-          Koken op inductie i.p.v. keramisch

-          Beperking van sluipverbruik elektriciteit, zonder in te leveren op gemak.

 

Financieel: Totaalkosten energie 2018: € 2178,02. Totaalkosten 2021: € 690,31.

Op jaarbasis is dat € 1487,71 minder.

 

Wel meegerekend: kosten haardhout; veegkosten schoorsteen; CO2-uitstoot van haardhout.

Niet meegerekend: eenmalige investeringen, en de afschrijving daarvan.

Niet meegerekend: CO2-uitstoot fabricage zonnepanelen etc.

Niet meegerekend: lager bedrag loonheffing op vermogen, door investering wordt het belastbaar vermogen lager.

 

Als je het niet om duurzaamheid doet, doe het dan om het geld.

 

Disclaimer: Iedere thuissituatie is anders. Houtkachel in de stad: niet doen. Huurhuis? Geen plek voor zonnepanelen? Geen geld om te investeren? Anders?

 

 • Like 2

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

@fre3ke: Mijn totale elektriciteitsverbruik per jaar zal dan niet hoger of lager zijn.

De totale jaarkosten nemen wel toe. 's Nachts en in de winter moet ik dan elektriciteit gaan afnemen (kopen), Terwijl ik voor het overgeproduceerde overdag -vooral in de zomer- een lager bedrag per kWh terugkrijg. 

 

Wat mij betreft mag de salderingsregel blijven. Simpel, voor iedereen goed te begrijpen, en nauwelijks administratieve (=dure) rompslomp.

Het is wel een beetje raar dat we nu de leverancier kunnen gebruiken als een soort accu. Voor ons consumenten is dat gratis. Voor de leverancier waarschijnlijk ook gratis: de kosten zullen waarschijnlijk gecompenseerd worden uit de staatskas. Dat is dan subsidie: niks mis mee.

 

Wat in alle gevallen blijft: mijn CO2-uitstoot (van huishoudelijk energieverbruik) is nu 5x minder!

 • Like 2

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Salderen is niet houdbaar wanneer teveel overstappen op zonnen energie.

In de zomer met zijn alle stroom in het net stoppen terwijl we het niet gebruiken en in de winter kolencentrales laten branden om voldoende stroom uit het net te halen. En dan verwachten dat je de zomeropwekking 1 op 1 kunt uitwisselen met de winter.

 

Door afschaffen salderen zullen vele overstappen op een opslagsysteem waardoor in de winter geen kolencentrales nodig zijn.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...