acpronk Posted September 27, 2022 Share Posted September 27, 2022 Of oogsten wat je nodig hebt, tot dat het echt te koud wordt? 1 Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted September 27, 2022 Author Share Posted September 27, 2022 Ik heb een deel nog laten zitten. Ik weet niet of ze nog rijpen, maar er komen nog twee zonnige dagen deze week en alles is meegenomen. De planten groeien vrolijk door dus ik ga er vanuit dat ze deze temperaturen prima vinden. De bodem is nog 16 graden, dat schijnt een pompoen een fijne temperatuur te vinden. Sommige waren gebarsten door de regen en die heb ik wel geoogst. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kevins Moestuin Posted September 27, 2022 Share Posted September 27, 2022 Dankjullie, ik zal ze de komende dagen goed in de gaten houden en rustig oogsten wanneer wij ze gaan eten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruderalis Posted September 28, 2022 Share Posted September 28, 2022 (edited) Eindelijk mn project “ Smoking Pumpkin Hot Sauce “ kunnen volbrengen! Een mooie rijpe pinda pompoen uitgezocht, zaad en draden eruit en op de bbq voor de smoked flavour en om te garen; Verder wat pepers en paprika’s in de blender fijn gemaakt, later nog 2 rode reapers bij gepakt, toen wat olie in de pan met wat verse knoflook en zout en peper, wanneer dat lichtbruin wordt de geblende pompoen en pepers erbij en dan warm laten worden en verdunnen met water en appel azijn (50/50) eventueel wat bastard suiker toevoegen en dan nog stevig blenden, daarna af laten koelen en in de fles gieten en als het goed afgekoeld is in de koelkast, het resultaat een frisse zoete behoorlijk pittige hot sauce, zelfgemaakt uit zelf geteelde pompoen, pepers en paprika’s!👌 Ps; op bovenstaande hoeveelheid gaan 5 Carolina Reapers. Edited September 28, 2022 by Ruderalis 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted September 29, 2022 Share Posted September 29, 2022 De pompoenen zijn geoogst met het oog op de wedstrijd komende zaterdag. Vandaag heb ik nog de auto ter beschikking, morgen niet. De oranje is 4,60kg en de kleurende 5,25kg. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted September 29, 2022 Author Share Posted September 29, 2022 (edited) Ik heb mijn grootste pompoen ook gewogen, en hij bleek 20 kilo te zijn. Ik hoef me dus niet te schamen dat ik zo liep te puffen bij het oogsten. Inmiddels zak ik thuis bijna door de vloer met alle pompoenen, en er komt nog meer aan. Edit: ik merk dat het fris is buiten, 4 graden wordt het vannacht, dat is slecht voor de vruchten dus ik baal wel een beetje. Alvast een pompoen aansnijden doe ik niet, want alle soorten lijken nog te moeten narijpen. Ik deel de link van de tabel die ik daarover vond: https://www.johnnyseeds.com/growers-library/vegetables/winter-squash/winter-squash-eating-guide.html?q=curing Voor een Butternut staat twee maanden narijpen, en Lunga die Napoli is daar sterk mee verwant, naar het uiterlijk te beoordelen. Dus ik blijf er nog even vanaf. 20 kilo laffe pompoen zou zonde zijn. Het enige dat ik kan aanbreken zijn de vroegste Sweet Mama's die nu 1,5 maand oud zijn. Dat ga ik binnenkort maar eens doen want ik heb wel enorm veel zin in geroosterde pompoen. Edited September 29, 2022 by fre3ke 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kevins Moestuin Posted September 30, 2022 Share Posted September 30, 2022 @fre3ke super handige tabel, die ga ook gebruiken, ook in de toekomst. Wellicht dat ik van het weekend de meest gekleurde butternuts ga oogsten zodat ze de 2 maanden curing kan beginnen 😛 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 Vandaag de wedstrijddag van de pompoen wedstrijd van het pompoenfestival, er zijn ook veel andere leuke dingen met pompoenen (voor kinderen) te doen, zoals pompoen ver gooien, pompoenen van omgekeerde bloempotten gooien, pompoenen met een oude fietsband (links en rechts zit het vast aan metalen buizen) door hangende hoepels proberen te slingeren, en nog wat meer.Bij de pompoen wedstrijd ging het niet om de zwaarste pompoen, maar om de omtrek van boven naar beneden. Er zaten ook heel langgerekt gevormde pompoenen tussen, maar de mijne was zeker niet de grootste of zwaarste.Ik was vanochtend bij een vriend, en die heeft een kabocha pompoen in de keuken liggen, schijnt dat die heel lekker zoet is en raadt het aan die te planten.Misschien ga ik dat wel doen, maar eerst wat info opzoeken. 4 Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marinke Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 Klinkt heel leuk @acpronk ! mocht dat volgende jaar ook zijn post dan de datum als je die weet want zeker een leuk uitje om met kinderen naartoe te gaan! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 @Marinke ik weet niet of het volgend jaar weer georganiseerd wordt, dit was in het kader van Boskoop 800 jaar. Wellicht bij voldoende animo. Ik zal het in de gaten houden. 1 Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted October 1, 2022 Author Share Posted October 1, 2022 Is het wel een smakelijke pompoen @acpronk ? Dan heb je tenminste nog een soort troostprijs. Twee zelfs Kabocha heb ik nu voor het tweede jaar, Sweet Mama en Yukishegou. Volgend jaar ga ik Buttercup proberen. Ze zijn heerlijk om in plakken te roosteren met wat knoflook. Lijkt wat op zoete aardappel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martijn Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 (edited) Muskaatpompoen heeft een prima zomer gehad. Nu nog laten afrijpen onder het afdak Edited October 2, 2022 by Martijn 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 @fre3ke oh ik dacht dat Kabocha een rasnaam was, maar het is dus een soortnaam en er zijn dus meerdere rassen zo te zien. Mijn pompoen heb ik nog niet gegeten, vrouw maakt altijd gerechten met pompoen klaar als ze zin heeft. Dus nog even afwachten. Zal in ieder geval melden dat ze die pompoen mag gebruiken. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted November 6, 2022 Share Posted November 6, 2022 Ik heb vandaag de eerste pompoensoep gemaakt. De gekochte pompoen was meer zaad dan vruchtvlees. Hij was in de aanbieding en ik heb er maar een paar, dus nam hem mee. Maar hield dus amper wat over. Heel apart, nooit eerder gezien. Toen moest een eigen pompoen eraan geloven. Dat was een naaktzadige. Geinig! Was de eerste x voor me dat ik ze heb gekweekt en ook de eerste x geproefd. Dit was de kleine. Heb nog 1 grote. De pitten liggen te drogen op de verwarming en de soep… nou. Het was de flauwste pompoensoep die ik ooit op heb (mijn kleine mini me was het met me eens en dat werd uit zichzelf gezegd, dus zal wel kloppen ) Heel weinig smaak dus die pompoen. Leek erg op een suikermeloen qua kleur en structuur. Ben ik niet echt gewend van een pompoen dat die zo weinig smaak heeft. Wat extra kruiden toegevoegd en zo werd het toch een lekker soepje. Best jammer eigenlijk van die pompoen. Had er zo veel verwachtingen van. Maar die pitten eten we veel op brood, salade of als snack in de Lunchtrommeltjes. Wel dus fijn te hebben. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 6, 2022 Share Posted November 6, 2022 (edited) De naaktzadigen kweek je eigenlijk niet voor het vruchtvlees Mellie maar alleen voor de pitten. Natuurlijk is hij wel eetbaar maar zoals je ervaring ook al is met heel weinig smaak. Misschien zou bereiden met goede kerriepoeder en wat peper en kokos nog wat sneu ( sjeu) 😉 aan de soep kunnen geven. Bij mij gaan de naaktzadigen na het leeghalen direct door naar de composthoop. Edited November 7, 2022 by appelvrouw Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Ja weet ik, maar toch was het een desillusie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted November 24, 2022 Share Posted November 24, 2022 Deze vandaag geslacht en viel erg tegen. Was 2 x groter dan de andere naaktzadige pompoen en bijna net zo veel zaden. De kippen lusten de pompoen zelf niet, dus gaat het naar bij de composthoop. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lia56 Posted November 24, 2022 Share Posted November 24, 2022 @Mellie wat jammer... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruidenvrouwtje Posted November 24, 2022 Share Posted November 24, 2022 10 hours ago, Mellie said: Deze vandaag geslacht en viel erg tegen. Welke soort naaktzadige was deze? Quote You can bury a lot of troubles by digging in the dirt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted November 25, 2022 Share Posted November 25, 2022 Godiva 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted November 25, 2022 Share Posted November 25, 2022 Ik vind het leuk, die zaden, maar ook elke keer wat onbevredigend. En ook ik mik de pompoenen zelf in de kliko….en dat voelt niet okee. Heb helaas geen beestjes die ze eten. Dus ik ga het niet meer doen, zeker niet nu ik geen extra grond ter beschikking heb voor pompoenen. Ga de zaden dus gewoon kopen voor in mijn granola! 😊 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted November 25, 2022 Share Posted November 25, 2022 Ik heb twee andere soorten gehad; Gleisdorfer Ölkürbis en Kakai. Ze gaven ongeveer hetzelfde aan zaden. Ik denk dat het vooral de moeite waard is als je er een veldje van hebt, want de meeste planten geven ook maar een paar goede pompoenen. En nemen best veel ruimte in. En ik vond het vruchtvlees ook niet te eten, hoewel erbij stond dat dat wel zou kunnen. Misschien als je helemaal niks anders te eten hebt of varkens of geiten hebt. Ik kweek ze ook niet meer. Volgend jaar ga ik voor de lekker compacte Golden Nugget van @Martijn! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted November 25, 2022 Author Share Posted November 25, 2022 Ik eet vanavond onrijpe pompoen die ik had geoogst vlak voor de vorst, en ik moet zeggen dat ik het heel lekker vind. De pompoen is al een beetje zoet, en lekker zacht en sappig want hij is ontstaan in de periode dat het lekker regende. Het grootste deel sta ik rauw op te knagen als een soort komkommer. Ik heb er nog twee geoogst van een paar kilo/stuk. Allemaal van Lunga di napoli. Ik bedenk me nu dat ik daar misschien ook een recordpompoen van heb geoogst (langste pompoen? zou dat mogen?). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Groen Posted December 14, 2022 Share Posted December 14, 2022 Beste @Mellie, Deze naaktzadige pompoen is een olie pompoen. Dit kan ook 'Penelopa' 'Kakai' zijn. je hebt meerdere olie pompoen soorten. Quote Veredelaar en kweker van groentezaden, advies ziektes en plagen in groentegewassen. https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.