Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Groeilampenkastje maken


Frans

Recommended Posts

Deze en volgende week zijn bij de Gamma voor een zacht prijsje boekenkastjes met in hoogte verplaatsbare legplanken in de aanbieding (de aanbieding kan plaatselijk zijn want ze staat niet in het krantje). Hoog tijd om nu eindelijk eens dat kweekkastje met groeiverlichting te gaan maken wat ik al zo lang van plan was.

 

img0566d57961390928667.jpg

 

Wel zonde om zo'n kastje en bijbehorende legplanken te gaan vertimmeren want een groeikastje heb je maar een beperkt aantal weken per jaar nodig. Ik heb daarom van een stuk oude multiplex drie nieuwe planken op maat gezaagd en wit geverfd. Op twee ervan heb ik 18 watt TL armatuurtjes gemonteerd met bijbehorende snoerschakelaar. Het enige wat aan het kastje zelf veranderd is, is dat ik een flink aantal gaatjes voor plankendragertjes heb bijgeboord zodat de planken nu over de gehele hoogte van het kastjes per 3 cm hoger of lager gezet kunnen worden .

 

img0570ww12291390928670.jpg

 

Er passen precies twee kweekbakjes van de Action op een plank. Omdat de armatuurtjes wat korter zijn dan de planken krijgen , als de plank vol staat , de plantjes aan de uiteinden wat minder licht. Of dat in de praktijk zoveel uitmaakt weet ik niet . Ik heb in ieder geval behalve een plank met twee armatuurtjes ook eentje gemaakt met daarop drie t.o.v. elkaar verschoven armatuurtjes zodat de lichtverdeling in zo'n geval wat effectiever is.

 

Als door het groeien van de plantjes de afstand tussen plantjes en verlichting te klein wordt is dat eenvoudig te corrigeren. De twee onderste planken met kweekbakjes even uit het kastje nemen , de plankhoudertjes in wat lager gelegen gaatjes steken , planken weer terug leggen op de plankhoudertjes en klaar is Frans.

 

In het kastje is plaats voor minstens nog een etage met groeiverlichting maar ik denk niet dat ik dat nodig heb. Mocht dat wel zo zijn dan is nog een plank met verlichting zo bijgemaakt.

 

img0546qp60281390928677.jpg

 

img0550g29951390928660.jpg

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

helemaal simpel en super. Maar werkt dat met gewoon TL- licht ? moeten dat niet speciale groeilampen zijn ? en zo ja , welke ?

 

vraag 2: moeten die lampen ZOO dicht op de bakken hangen ? mag er wat meer ruimte tussen zitten , en zo ja , hoeveel ?

 

mooi hoor !

Link to comment
Share on other sites

@Bit

Speciale groeilampen zijn natuurlijk het beste maar volgens info die ik via internet vond voldoen de standaard bij deze armaturen geleverde buisjes , de TL-D 18W/840 met kleurtemperatuur van 4000 Kelvin , ook .

De lampen hangen er inderdaad te dicht op. Ik heb de afstand inmiddels vergroot tot ongeveer 4 cm tussen lampen en plantjes.

 

@Sannie

De gebruikte TL-D 18W/840 geeft koudwit licht.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

ziet er gaaf uit die kast, zo iets was ik ook naar op zoek.

maar voor die tl lijk mijn best wel wat licht en duur, kon je niet beter led nemen en het schilt weer ruiten.

 

maar wat dennis al vroeg laat je die licht 24 aan, of aan leen als het avond is?

 

maar het zitter veder mooi uit.

ik ben woorden blind

Link to comment
Share on other sites

Prima gemaakt Frans !

 

Zelf heb ik dit nu al 10 jaar, elk jaar heel wat plezier van gehad, voor paprika's pepers. aubergine's, tomaat e.d. ideaal.

 

De middelste TL lamp zou je kunnen vervangen door Warm White, de andere twee zijn Cool White zo te zien, met dit gecombineerde lichtspectrum zit je goed voor je planten, je plantjes zullen hiermee veel steviger en gezonder opgroeien dan planten op de vensterbak voor een raam.

Met een schakelklok de planten 18 uur licht, 6 uur donker instellen.

Gr,

Link to comment
Share on other sites

Ziet er goed uit frans, mijn kastje is al weer veel te klein geworden...

Ik heb vorig jaar toen ik begon flink wat literatuur en website's doorgespit om mijn keuze te bepalen. Zie topic: https://www.moestuinforum.nl/kweekkastje-voor-zaailingen-t497.html daar staat ook het e.a. voor hoogte en tijdsperiode.

 

@Bit: Afstand is lastig maar in het studium zaailing zou ik 2x de hoogte van de zaailing aanhouden. Ik heb de lampen hier aan kettingen hangen die ik met behulp van een simpel haakje zo per cm kan instellen. TL volstaat mits je de goede lampen kiest maar dan vooral voor Groei. Bloei zal je andere lampen voor nodig hebben.

 

@Frans/Sannie: Wit-koel licht moet je inderdaad hebben maar kijk dan vooral naar de licht kleur. Onder de 840 zou ik van zeggen dat ze niet meer geschikt zijn. Ik heb het al vaker geschreven hier op het forum er zijn meerdere dingen waar je op moet letten. Frans kennende zal hij zich er ook aardig in verdiept hebben maar kelvin is een goede indicator voor het type lamp wat je moet hebben. De lichtkleur 840 is in ieder geval zeer geschikt om planten op te kweken (GROEI). Forumlid Eva heeft die volgensmij ook. Ik heb zelf de lichtkleur 865 met 6500 kelvin en dat schijn net een stapje beter te zijn, maar die lampen zijn niet overal even gemakkelijk verkrijgbaar.

 

@Persica warm licht zegt niet zoveel, over welke waarden spreken we dan? Ik heb zelf nu 2x 865 van 6500 kelvin. Wat betreft tijdsduur kwam ik zelf na mijn zoektoch uit op 14-16 uur per dag dus bijvoorbeeld 7uur tot 21 uur. Gebruik daar ook een tijdschakelaar voor omdat ik door de week niet thuis ben.

 

Ik ben er zelf in ieder geval erg tevreden. Zulke lampen en groeilampenkastjes zijn geschikt voor allerlei soorten groenten en opkweek van zaailingen en de kosten zijn zeer gering dus erg leuk om te proberen (maar waarschijnlijk zal het een blijvertje zijn in het voorjaar frans )

Link to comment
Share on other sites

Jorg weet beter wat ik in m'n kweekkas heb hangen dan ik!

ik heb vorig jaar al mijn onderzoek gedaan en inmiddels alweer vergeten

ik heb standaard TL lamp in mijn 2 lamps armatuur gebruikt en na een maand oid heb ik er per armatuur een betere TL bij in gedaan.

dus 1 gewone en 1 goeie per verdieping.

 

Mooie kast Frans! die is heel snel al veel te klein

als je de binnenkant ook nog eens bekleed met zwart-wit landbouwfolie of zilverkleurige radiatorfolie heb je door weerkaatsing meer lichtopbrengst.

Link to comment
Share on other sites

@wiewint

Alleen wat energieverbruik betreft is Led groeiverlichting een stuk voordeliger dan TL maar kijk je naar de aanschafkosten van led lampen dan is het duur. Heel erg duur zelfs als je het vergelijkt met de prijs van zo'n Gamma armatuurtje dat inclusief de lamp maar 5,95 euro kost. Ondanks hogere energiekosten ben je met zo'n tl armatuurtje uiteindelijk dus toch een heel stuk goedkoper uit.

 

@Eva

Er zal best een verbetering zijn in lichtrendement als je de binnenzijde bekleedt met reflecterend materiaal maar dat bekleden wil ik juist niet . Na afloop van 'het groeilampenseizoen' wil ik het kastje voor de rest van het jaar weer als gewoon kastje in gebruik kunnen nemen. Nu hoef ik daarvoor alleen maar simpelweg de planken met groeilampen weg te pakken en de originele planken terug te leggen.

 

@Jorg

Regel jij nog op de een of andere manier de vochtvoorziening voor de plantjes als je wat langer afwezig bent ? Ik merk nu al dat door de lampen de grond sneller uitdroogt dan normaal en dat het daardoor eigenlijk toch wel raadzaam is om iedere dag wat water geven.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

En met 18w vallen die stroomkosten ook nog wel mee gelukkig.

 

Frans: Nee niks bijzonders, deze week konden ze net aan 6 dagen zonder watergeven. Ik moet zeggen dat het uitdrogen wel meevalt, niet overdreven meer dan zaailingen die niet onder de lamp staan. Mijn ouders houden door de week een oogje in het zeil en geven water indien nodig. Zij zijn ook in de zomer verantwoordelijk voor het watergeven op de tuin, het oogsten en het opeten van diezelfde oogst

Link to comment
Share on other sites

En met 18w vallen die stroomkosten ook nog wel mee gelukkig.

Dat is zo. Het duurt bijna 56 uur voor zo'n 18 watt armatuurtje een kw/hr verbruikt heeft . Bij een kostprijs van 25ct per kw/hr (dat is dacht ik momenteel ongeveer de gangbare prijs) is dat minder dan een halve cent per armatuurtje per uur. Dat soort bedragen zijn nog wel op te brengen .

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

het is heel simpel om een 'automatisch' watergeef systeem in elkaar te knutselen. het enige wat je nodig hebt zijn twee bakken en een dweil.

 

neem twee bakken die je op elkaar kan zetten zodat er ruimte voor water is in de onderste bak.

boor in de bovenste bak een paar gaten (al naar gelang hoe groot de bakken zijn)

knip de dweil in repen, prop de repen dweil door de gaten en laat ze een stukje over de bodem van de bak lopen. zorg dat de repen ver genoeg in de (onderste)bak water hangen/liggen.

doe aarde in de bovenste bak en plant daar je plant(en) in.

de repen dweil trekken water uit de onderste naar de bovenste bak...

vul de onderste bak naar behoefte bij met water op kamertemperatuur.

Link to comment
Share on other sites

 

Bedankt voor de linkjes, Jorg. ik heb zo te zien weer wat te knutselen de komende dagen

 

Gebruik je de kast ook om in te zaaien? Of alleen om de zaailingen nadat ze zijn opgekomen verder op te kweken?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Hij is uitstekend bevallen Dennis. Hoewel het geen daglichtlampen zijn voldeden de standaard bij de armatuurtjes geleverde TL buisjes goed want de gekweekte plantjes groeiden gezond op zonder te fileren. Het schijnt wel te zijn dat de kleurtemperatuur van deze lampen minder geschikt is om planten in bloei te trekken maar daarvoor is dit kastje dan ook niet bedoeld.

 

Een groot voordeel is dat het gesukkel met kweekbakjes op vensterbanken afgelopen is. Bovendien was fileren van de plantjes toch nooit helemaal te voorkomen omdat je in het voorjaar voor een normale groei gewoon te weinig uren daglicht hebt. In zo'n kastje staat alles keurig bij elkaar en je zet het neer op een plek waar je er het minste 'last' van hebt . Met een schakelklok stel je eenvoudig in hoeveel uren licht je ze per etmaal wil geven.

 

Een aanrader dus zo'n ding. Volgend jaar doe ik er nog een 'etage' bij want wat extra plaats is altijd makkelijk. Ook heb ik bij Ikea een gordijnrailsje gekocht dat ik aan het kastje gemonteerd heb en waar een doorzichtig kunststof gordijntje aan komt te hangen . Ik wil eens zien of het nog voordelen heeft als de door de lampen geproduceerde warmte in het kastje blijft hangen.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

@Lorre: De berekening van Frans:

En met 18w vallen die stroomkosten ook nog wel mee gelukkig.

Dat is zo. Het duurt bijna 56 uur voor zo'n 18 watt armatuurtje een kw/hr verbruikt heeft . Bij een kostprijs van 25ct per kw/hr (dat is dacht ik momenteel ongeveer de gangbare prijs) is dat minder dan een halve cent per armatuurtje per uur. Dat soort bedragen zijn nog wel op te brengen .

 

Ik denk dat het feit of je goedkoper uit bent vooral afhangt van het feit hoeveel plantjes je kweekt. Verlichting voor 3 plantjes lijkt me totaal niet rendabel, of je moet het gewoon enorm leuk vinden. Maar als onder dezelfde hoeveelheid TL buizen 20 plantjes staan??

 

____

 

@Frans:

Mooi dat het zo goed bevalt Inderdaad dat gesleep met die kweekbakjes wat je niet meer hebt, klinkt echt ideaal.

Ik denk dat ik in de schuur een plank vrij maak van een stellingkast, en die 'etage' aan elke kant dicht maak met piepschuim (hout is weer meer werk), en daar dan eens ga experimenteren met de plantjes onder TL Blijft m'n bureau hopelijk eens leeg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wij hebben ook twee bakjes met tl growlights, die werkten prima. Alleen de temperatuur wordt een beetje te hoog voor snelle groeiers als tomaat en kool.

Voor de kosten doen we het niet, 40 plantjes kosten hier bij onze kweker tussen de 4 en 40 euro afhankelijk van de soort.

Maar voor de hobby wel, we kunnen allerlei plantjes opkweken die niet te koop zijn en wat is er nou leuker dan elke dag even kijken hoe ze het doen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...