Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Moestuinboeken (mooiste-beste-favoriete)


LucV

Recommended Posts

Er lopen inmiddels drie draadjes/topics met boeken over de moestuin. In dit topic heb ik de berichten over moestuinboeken samengevoegd en opgeschoond om een mooi overzicht van jullie favoriete, mooiste en beste moestuin boeken te creëren.

 

Wat zijn jullie mooiste, beste en meest favoriete moestuinboeken en waarom?

 

Ben je van plan een van de boeken te bestellen via een webshop? Bestel ze dan bij bol.com via deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen.

Link to comment
Share on other sites

Mijn schoonmoeder woont in Den Bosch en laten ze daar nou net een kringloopwinkel in de buurt hebben met massa's boeken. De rubriek tuin en vooral moestuin trekt mij aan! Voor een paar euri koop je leuke, soms wel een beetje verouderde werken. Maar so wat!

Een paar voorbeelden die ik regelmatig raadpleeg.

 • Mijn standaardwerk "Zelf groente kweken" van Lekturama, uit de reeks Tuinieren en de verzorging van kamerplanten, groene boeken met gouden opdruk, al redelijk oud, geen isbn nummer.
 • "Het complete groente-boek" van Peter Seabrook, drukkerij/uitgeverij Helmond bv-isbn 90.252.6632.0
 • Van een autoriteit op tuingebied, Wim Oudshoorn, "Het nieuwe moestuinboek" Zomer en Keunig-Ede, isbn 90.210.0430.5
 • En als laatste,"groente zonder gif uit eigen tuin" van Cary Scher, uitgever JH Gottmer-Haarlem, isbn 90.257.0240.6

Mvg Jos

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben thuis aardig wat tuinboeken in de kast staan. Persoonlijk ben ik meer voor de boeken met duidelijke teeltbeschrijvingen, daar heb je uiteindelijk het meest aan. De geromantiseerde boeken zijn leuk om te lezen maar gebruik ik bijna nooit meer als naslagwerk. Daarvoor bevatten ze te weinig informatie, ze dienen vooral als inspiratie. En voor die inspiratie lees ik liever een moestuin magazine of kijk ik hier op het forum hoe jullie e.a. aanpakken .Hier zijn het dus vooral naslagwerken die ik in mijn bezit heb. Voor een beginner zou ik vooral een moestuin boek aanraden wat duidelijk en overzichtelijk vermeld wanneer te zaaien, verplanten, verzorgen en bemesten. Ik heb de volgende moestuin boeken in mijn collectie:

 

Handboek ecologisch tuinieren, Velt (tip)

Misschien wat minder begrijpelijk voor de beginnende moestuinder maar wel zeer compleet dus ook een aanrader. Niet altijd volledig, maar doordat het een wat ouder boek is geeft het wat ouderwetse inzichten die in deze tijd best weer als vernieuwend te betitelen zijn

 

Grow vegetables, Alan Buckingham (tip)[/b]

Grow Fruit, Alan Buckingham (tip)

Een aanrader, kort, bondig maar toch volledig en duidelijk. Wel Engelstalig. Voor het andere boek geldt hetzelfde: Grow Fruit.

 

Het grote moestuinboek, Hans van den Bosch

Een oudje maar zeer kort en bondig wat benodigde teeltinformatie. Niet altijd volledig, maar doordat het een wat ouder boek is geeft het wat ouderwetse inzichten die in deze tijd best weer als vernieuwend te betitelen zijn.

 

Atrium encyclopedie van het tuinieren (tip)

Algemeen over tuinieren maar bevat grote groente en fruit hoofdstukken met duidelijke informatie en foto's, vooral de snoei beschrijvingen bij het fruit worden regelmatig geraadpleegd. Een erg prettig boek. Dit is echt een compleet boek over de siertuin, moestuin en fruittuin en aanverwante zaken (ziekten en plagen, composthoop, aanleg, etc). Geen geromantiseerde verhalen maar gewoon per plant/groente een korte zakelijke inleiding met daarna, voor de beginnende moestuinier heel begrijpelijk, uitgelegd hoe je de groente moet telen. De nieuwe druk heeft een andere naam: Tuintechnieken encyclopedie.

 

Alles over kruiden van Jekka MacVicar

Mooi volledig boek (namen, gebruik (ook medicinaal), waarschuwingen en kweekbeschrijvingen). Op zich kunnen de kweek beschrijvingen nog wel iets duidelijker.

 

De groente en fruit encyclopedie van luc dedeene en guy de kinder (tip)

Ook een nuttig en praktisch boek, hoort net als het velt handboek in je kast te staan.

 

Zelf Groente kweken (lekturama)

Zelf Fruit kweken (lekturama)

Met een beetje geluk bij de kringloop winkel te vinden. Gewoon duidelijk, soms summier, uitgelegd hoe en wat en dus erg praktisch.

 

Het grote tuinboek Franz Böhmig (tip)

Geweldig boek, met vele honderden/duizende tips over de moestuin, fruittuin en siertuin en kamerplanten. Erg leuk boek met tips die ik nog niet eerder tegen gekomen ben. Met een beetje geluk bij de kringloop winkel te vinden. Ik heb naast een oude nederlandstalige druk (van de kringloop winkel) ook de duitstalige nieuwe druk in ebook (is er ook in hardcopy) gedownload. Als die vertaald wordt in het Nederlands koop ik hem meteen.

 

Vegetable course - Charles Dowding (tip! tip! tip! )

Zei ik net nog dat ik niet zo van die verhalen boeken hield, dit boek vind ik geweldig, vooral ook omdat het een kruising is tussen de teeltechnieken en een persoonlijke visie. En daar zit hem het in, een boek geschreven vanuit de eigen praktijk en ervaringen. Hierin komt duidelijk de visie van de auteur op moestuinieren aan bod alles is netjes onderbouwd, uitgelegd en goed begrijpbaar. In feite pleit de auteur voor no-dig gardening, iets waar ik voor een groot deel wel in mee kan gaan. Hij heeft het experiment met opbrengsten tussen een gespitte en niet gespite tuin gedocumenteerd over enkele jaren, daar komen nou geen spraakmakend grote verschillen uit maar de auteur noemt toch enkele goede argumenten waarom je toch voor no dig gardening zou kiezen. Zo noemt hij bijvoorbeeld het verschil in onkruid, de tijd dat de bodem nodig heeft om weer terug in goede staat te komen na spitten, etc. Hij komt niet met al die vage verhaaltjes als het bespaart je rug etc maar bekijkt echt de bodem als hoofdsubject. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en ga de komende jaren zeker het e.a. overnemen, erg overtuigend!

 

Vegetable Growing Month-by-Month: John Harrison

The Vegetable & Herb Expert: Dr D G Hessayon

Grow Your Own Vegetables: Joy Larkcom

Alle drie Engelstalig, verder duidelijke basisinformatie, in de een wat beter dan de andere: vooral het boek van Joy Larkcom is goed

 

Dan heb ik nog een aantal boeken gelezen die wat minder de nadruk leggen op hoe je het moet doen maar meer een verhaal vertellen over de seizoenen. Voordelen daarvan zijn vooral de duidelijke weergave van wat je per seizoen kunt doen en de recepten die daar bij horen. Leuk om te lezen maar ik vind bij dit soort boeken de teeltbeschrijvingen nooit echt duidelijk genoeg voor een beginner.De nieuwe Moestuin, Peter Bauwens is op zich nog wel leuk en een mooi basis boek maar Eten uit eigen tuin, Andi Clevely is naar mijn mening alleen leuk om een keer te lezen maar ook niet meer dan dat.

 

Verder heb ik nog een abonnement op grow your own magazine. Dat is op zich wel een aanrader, maandelijks drie gratis zakjes zaad en af en toe een tip die ik nog niet kende. Ik vind het mooi om te lezen dat in engeland moestuinieren zo populair is. Wie weet ooit ook in Nederland nog eens zo'n popularieit voor moestuineiren dat er weer eens een Nederlands moestuin magazine komt...

 

Ik ben ook benieuwd naar jullie tips, kom maar door, kunnen best nog wel wat boeken bij

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Ik ben zelf ook nog al van de boeken, dus vond het aardig om hier nog wat titels te plaatsen voor de geinteresseerde (beginnende) moestuinierder. Ik was als beginner ook gelijk enthousiast en wilde graag weten hoe de bodem nu werkelijk werkte en hoe planten nu eigenlijk groeide enz., dus heb toen geleidelijk stapels boeken besteld die me daar over konden vertellen. Misschien zijn er meerdere "beginnende" moestuinierders met eenzelfde interesse, of ervaren rotten, die 1 of meerdere van deze titels interessant vinden.

 

Het handboek ecologisch tuinieren - Velt, zou ik inderdaad aanraden, als hierboven al eerder is gedaan, als algemeen naslag werk wat betreft alles omtrent je moestuintje: een goede basis.

 

Maar als je werkelijk gezonde planten wilt groeien, dan is kennis van de "anatomie" van de bodem van zeer groot belang.

 

Als basis zou je kunnen kiezen voor een boek als: De geheimen van een vruchtbare bodem - Erhard Hennig

 

Maar als je een werkelijk begrip wil van wat er allemaal in de bodem afspeelt zul je toch wat dieper op de zaken in moeten gaan. En daar heb ik tot nu nog niet 1 enkel boek voor gevonden dat alles omvat, wel boeken die specifieke onderdelen van een gezonde bodem apart uitgeleggen. Voor een goed idee van de bodem, haar mineralen, micro-organisch leven, schimmels en bacterien, energien enz, zijn de volgende boeken misschien een interessante keuze:

 

1. Teaming with microbes - Jeff Lowenfels - een boek over het bruisende Leven die in de bodem hoort te zitten: de bacterien, schimmels, wormen enz. Een uitleg over het hoe en wat en praktische uitleg om het Leven in je bodem te verbeteren/vergroten.

 

2. Secrets of the soil New Solutions for Restoring our Planet - Peter Tompkins and Christopher Bird - een boek over verschillende technieken die soms wonderelijke resultaten opleveren voor je bodem. Voor het verbreden van je visie en opdoen van nieuwe ideeen.

 

3. en 4. Fertile Earth en Nature as Teacher - Viktor Schauberger (edited by Callum Coats) - Viktor Schauberger is mijn favoriet, maar ik moet eerlijk bekennen, ik vind zijn boeken af en toe behoorlijk pittig om te begrijpen, vooral omdat de informatie niet echt ver is uitgewerkt, je moet het zelf een beetje uit gaan zoeken. Maar de informatie is geweldig, ideeen die je eigenlijk nergens anders leest, gewoonweg het resultaat van het bestuderen van de Natuur. Viktor Schauberger was namelijk een Oostenrijkse boswachter, die een geweldig aantal wonderlijke observaties deed in de Natuur en ook aardig wat praktische ideeen en methoden heeft gevonden om bijv. je grond werkelijk te verbeteren: zowel qua mineralen en micro-organismen, als energetisch.

Nieuwe inzichten in photosynthese, de wateropname door planten (zuigt een plant wel echt water door zijn wortels naar binnen, of werkt het toch iets anders? ), sapstromen in bomen, ultieme koud gefermenteerde compost (zonder onkruiden), koper vs. ijzer, koper en zink in de bodem, de electrische lading van de bodem enz enz, dit alles wordt behandeld in de boeken van Viktor Schauberger.

 

5. The anatomy of Life and Energy in Agriculture - Dr. Arden B. Andersen - hij is dan wel een dokter, maar schrijft als een normaal persoon die geinteresseerd is in de werkelijke gezondheid van de bodem en planten. Het is dus geen moeilijk boek zoals de titel misschien doet vermoeden, of het feit dat hij een Dr. is. Het is juist het tegenovergestelde: een zeer toegankelijk goed boek, over bodembemesting, de oorzaak van ziekten en plagen, en werkelijk gezonde planten. Zeer interessant.

 

6. Secret life of plants - Peter Tompkins and Christopher Bird - een boek met veel verschillende onderwerpen en onderzoeken die allen aangeven dat een plant meer is dan het lijkt: een zeer sensitief schepsel van de Natuur, met zeer grote mogelijkheden.

 

Voor verdere intersse:

 

- EM in de praktijk - Franz Peter Mau

- Paramagnetism - Phillip S. Callahan

- Tuning into Nature - Phillips S. Callahan

- Sea Energy Agriculture - Maynard Murray

- An Earth Saving Revolution - Teruo Higa

- Sepp Holzer's Permaculture - Sepp Holzer

- The Natural way of Farming - Masanobu Fukuoka

- Earthing the most important health discovery ever? - Clinton Ober, Stephen T. Sinatra and Martin Zucker

 

Dit waren voor mij geweldige boeken die vaak met totaal nieuwe ideeen kwamen, dat ik dacht van "Wauw ". Mooie is ook nog dat al deze boeken als het ware in elkaar overlopen, ze beschrijven allemaal de werking van de Natuur en zorgen zo dus voor een algeheel beeld van wat er nu werkelijk gebeurt in de bodem en planten. Natuurlijk blijven nog veel dingen onduidelijk (dan praat je wel zeer specifiek), maar je wordt geweldige inzichten rijker.

Edited by Guest

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

De mijne.

Het complete groente boek, peter seabrook (niet meer te koop, 70's)

Kweken voor de keuken adam & james caplin

Square foot gardening, Mel Bartholomew

The Selfsufficient-ish bible, andy & dave Hamilton

Wilde venkel en rabarber, Caroline Zeevat

 

Ik zou graag wat meer boeken specifiek over groenten en fruit toevoegen....kijken wat jullie in de kast hebben staan!

Link to comment
Share on other sites

Ik zweer bij de boeken van Velt.

- Handboek ecologisch (moes)tuinieren

Bovenstaand boek is echt een aanrader, naast allerlei achtergrond informatie bevat dit 780 pagina's tellende boek een beschrijving van 90 groentegewassen, met alle informatie die je maar wilt weten erover! En voor fruit heeft velt het boekje over kleinfruit. Net zo uitgebreid en informatief.

- Stappen naar een ecologische tuin: aanleg en beheer

- Ecologische teelt van kleinfruit

 

En voor mijn toekomstige kippen heb ik een mooi boek maar ik zag laatst dat Velt ook een kippenboek uit heeft gegeven, misschien moet ik dat toch ook nog even scoren!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het Veld handboek ecologisch tuinieren ook en ben dr heel erg blij mee. Voor de beginner soms wat taai, maar niet minder belangrijk. Kijk dr nog steeds dagelijks in en leer zo iedere x weer nieuwe dingen. Tevens spit ik geregeld Leven Van Het Land van John Seymour door. Gaat over zelfvoorzienend leven. Niet dat ik nou zo ontzettend zelf voorzienend leef nu, maar tis wel een mooi inspiratiebron.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben ook gek op boeken. Boek wat ik het meeste gebruik bij het tuinieren is 'Het moestuin boek' van Richard Bird.

Het bestaat eigenlijk uit twee delen. Eerste deel gaat over alle voorbereidingen, ontwerp, gereedschap, grond etc. In het tweede deel worden veel verschillende soorten groenten, fruit en kruiden behandeld. Het is behoorlijk groot boek en met veel foto's.

Link to comment
Share on other sites

Leuk een topic over moestuin boeken.

Zelf nog de droom ooit een boek over moestuinieren te schrijven. zelf heb ik de volgende boeken;

- De nieuwe moestuin

- ABC van de groentetuin

- groente en kruiden in potten en bakken

- Praktische raadgever over inmaken.

- Alles over kruiden

- kruidengeneeskunde.

 

Moet eerlijk bekennen dat ik de laatste 2 nauwrlijks in kijk..

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Ik heb hier een klein stapeltje moestuinboeken liggen, maar ik gebruik er eigenlijk maar twee:


 • Handboek ecologisch tuinieren.
  Zeer gedetailleerd. De inleiding m.i. te gedetailleerd. Maar een uitstekende beschrijving van het het telen van 90 soorten groenten. Het ligt in deze tijd van het jaar op mijn nachtkastje of op de picknicktafel in de tuin. (ca 45 euro, voor ca 780 blz.)
   

 • Ecologische teelt van kleinfruit.
  Veel beknopter, en nu ik eenmaal rassen heb gekozen en de planten heb geplant is vooral de snoei-informatie zinvol

Beide boeken zijn van velt (http://www.velt.be" onclick="window.open(this.href);return false;). Dat lijkt misschien zweverig ofzo, maar de boeken zijn juist erg praktisch.

Ik vond deze boeken nog niet bij de boekhandel. Mij bekende verkoopadressen: velt.be, bol, vreeken.

Als je in hetzelfde Drenthe woon als ik , kom gerust even langs om ze in te kijken.

Nee, ik heb geen aandelen en Velt is een vzw (vereniging zonder winstoogmerk).

 

Groet, RvO

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Jonh harrison :

Vegetable growing month by month,

low cost living,

the essential allotment guide,

Easy James, chutneys en preserves,

Vegetable, fruit and herb growing in small spaces,

How to store your home grown produce

 

Piers Warren:

How to store your garden produce the key to self- sufficiency

 

Charles Dowding:

Organic gardening the natural no-dig-way

 

Ennuh kookboeken zal ik maar niet noteren daar heb ik zowat een bibliotheek van.

 

Alan Buckingham:

Allotment month by month

 

John Seymour:

The new complete book of self-sufficienty

 

Sarah Raven:

grow your own diary

 

Richard Bird:

Het moestuinboek

 

Carol Klein:

Groente uit eigen tuin

 

Luc Dedeene / Guy De Kinder:

Groente & Fruit encycolpedie

 

de complete gids voor kruiden en planten

praktisch handboek kruiden

 

Readest digest complete hand tuinboek

 

En de moestuin agenda

 

Verder liggen er nog een stapel moestuin boeken op de tuin over composteren en groenten.

Link to comment
Share on other sites

Grow yuur own drugs van James Wong is een vreselijk leuk boek voor mensen die zelf natuurlijke geneesmiddelen willen maken!(Drugs betekent medicijn in het Engels!)

Staat vol met leuke recepten foto's(van oordruppels tot zalf voor droge handen)

Link to comment
Share on other sites

haha Dennis, die heb ik ook en ook a year round with James Wong. Trouwens die boeken van James Wong zijn ook heel leuk. Alleen staan een aantal kruiden die hij gebruikt uit de vrije natuur hier in nederland op de rode lijst. Mogen we hier dus niet plukken.

Link to comment
Share on other sites

Ecologisch tuinieren van velt is mijn moestuinbijbel.

Verder heb ik nog minstens een stuk of vijftien andere boeken, ik ben nogal een verzamelaar en kan het niet laten als ik op een rommelmarkt kom, en ik zie een boek over groente dan koop ik het mijn laatste aankoop:Wat Grootvader nog wist..

nwev0195081371415239.jpg

Op naar de kapper!

acc3ty.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik ben de moestuinboeken eens bij elkaar gaan leggen. De meeste boeken kijk ik nog wel eens in, als we een rit naar Nederland of terug maken ligt er tegenwoordig wel een nog niet gelezen moestuinboek naast me. Toch heb ik er minstens 2 x zoveel als ik dacht. En daar kan nog meer bij!

Vaak koop ik op rommelmarktjes, of op marktplaats/bol enz.

 

Is er nog iemand die moestuinboeken verzameld?

Graag jullie moestuinboekentips!

 

Hier komt ( het eerste deel ) van mijn lijstje: de bio/eco boeken

 

1/ Handboek Ecologisch Tuinieren/ Velt/ 2002

2/ Natuurlijk Tuinieren/ Atrium Encyclopedie/2002

3/ Le Jardin Biologique/ Loïc Michel/ 1981

4/ De Gezonde Groentetuin/ Hans van de Bosch/ ongedateerd

5/ Zelf biologisch zaden kweken/P. van Oosterwijck/ 1982

6/ Biologisch Gaat Het Beter/ Hans van den Bosch/ 1985

7/ 300 vragen over Biologisch Tuinieren/Hollandia tuin en milieuserie/ Charles Gerras/ 1980

8/ Tuinieren zonder spitten/ Ruth Stout/1974

9/ Tuinieren zonder gif/Alwin Seiffert/1973

10/ Biologisch tuinieren onder glas/ George & Katy Abraham/ 1977

11/ Milieuvriendelijke adviezen/ Greet Buchner en Fieke Hoogvelt/ ongedateerd

12/ Biologisch tuinieren in de praktijk/Willy Schilthuis /1984

13/ De milieuvriendelijke tuin/ Greet Buchner/ ongedateerd

 

Moestuinboeken deel twee: de "gewone" boeken.

 

1/ Vergeten groenten/ Jean Baptiste & Nicole Prades/ 2006

2/ Tomaten op kleur, tomaten op smaak? Peter Bauwens/ 1999

3/ Margriet Moestuinboek/ Hans van de Bosch/ 1981

4/ Groente kweken in tuin en Volkstuin/ Marshall Cavendish Ltd/1973

5/ De Groentetuin van A to Z/ H.G.Wotham Fogg/ 1979

6/ Groente en Fruit/ Peter Blackburne-Maze/ 1995

7/ Groentetuin voor iedereen/ Tjerk Buishand/ 1977

8/ Handboek voor het kweken van groente in de volle grond/ Turkenburg tuinserie/ 1977

9/ Groente-stap-voor-stap/ Groenboekerij/ Tony Biggs/ 1981

10/ Plantaardigheden in de Moestuin/ Louise Riotte/ 1978

11/ Bijzondere Groente in de Moestuin/Dirk Griel/ 1989

12/ Planten voor de Moestuin/ P.Daveke/ 1960

13/ Wat Grootvader nog wist/ Suzanne Bruns&Joachim Stammer/1997

 

Last but not least..de overige boeken

 

1/ Composteren en bemesten/ Robert Salzberger/ 2006

2/ 101 compostvragen/ Ivo Pauwels/ 2002

3/ Kompost/De Kleine Aarde/1982

4/ Kleinfruit uit eigen tuin/ Magda Bauckman/ 1979

5/ Ecologische teelt van kleinfruit/Velt/ 1992

6/ Het boek over kruiden en gebruiksplanten/ Tony Loynes/ 1984

7/ Grote Kruiden Encyclopedie/ Loewenfeld& Bach/ 1974

8/ De Kruidenbijbel/ Peter McHoy & Pamela Westland/ 1998

9/ Alle Kruiden en hun Toepassingen/ Mabey & McIntyre & Duff & Michael & Stevens/ 1990

10/ Het Ultieme Kruidenboek/ Readers Digest/ 2010

11/ Plant en Plaag/ Nijman & Goedkoop/2000

 

En dat ziet er alles bij elkaar zo uit!

vwuxd483761371415277.jpg

( En nu gauw de tuin weer in )

Edited by Guest

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Terug van weekendje Ardennen. In Redu was het jaarlijkse boekenfestival. Heel dat dorpje verkoopt boeken, oude en nieuwe, in hun winkeltjes en/of kraampjes. "Premier Village du Livre sur le continent depuis 1984. 24 librairies et artisans, 8 restaurants, grand choix de livres et de BD d'occasion et de collection. Stages. Expositions.

Evénements récurrents :

- Fête du Livre : week-end de Pâques.

- Week-End des Métiers du Livre : dimanche et lundi de Pentecôte.

- Nuit du Livre : premier samedi d'août."

In het eerste stalletje dat ik tegenkwam, was het eerste boek dat ik bekeek, direct raak : "Les meilleurs confitures & conserves" van Oded Schwartz. Uiteraard in het frans, maar het leek me een prachtig boek, voor maar 10 euro.

Thuisgekomen, direct gegoogeld en zag dat het boek ook in het engels èn nederlands bestond. Maar de nederlandse uitgave blijkt zeer raar te vinden zijn (titel : In pot en fles).

Alles wat met inmaken te maken heeft staat erin, groenten, fruit, vlees enz. Duidelijk omschreven en prachtige foto's.

een aanrader voor wie het zou tegenkomen !

 

Helena, ik denk niet dat je de juiste gevonden hebt. Ik vind daar ook "Oogst in potten zichtbaar lekker - De kunst van het conserveren in pot en fles" van Elisabeth Lambert Ortiz. Maar zo te zien lijkt het me wel de moeite waard !

Deze was het die ik bedoelde :

913_29ae2acdb39d3f8c804071e062d2f2dd.jpg913_43d3484e5ac8e1d7372818e911b1da5c.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...