Jump to content

EdelSpint

Members
 • Posts

  76
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by EdelSpint

 1. Kippen vind ik erg leuk, ze zijn gezellig, leveren een eitje, pikken de teken uit je tuin weg, zijn honkvast en vrij tam. Kippen lusten ook veel restjes, dus ideaal als opruimer. Zelf een pompoen hoef je niet fijn te snijden voor een kip. Het nadeel is het lawaai (met name van de hanen) voor de buren en ook geuroverlast. Een mooi alternatief is bijvoorbeeld de Japanse Kwartel. Een soort mini krielkipje, met dagelijks een mini-eitje, redelijk tam, lust ook een beestje. Het gekraai van de hanen valt reuze mee. Echter, niet echt geschikt voor vrije uitloop zoals kippen (minder honkvast, en erg kwetsbaar bijv katten). Ook zijn het niet echt opruimers (en moet alles fijngesneden). Recent las ik over parelhoenders, een soort tussenvorm van kip en kalkoen. Ook een smakelijk eitje, meester in teken eten, honkvast. Groter nadeel dan kippen: mega territorium en anders zwerven, verder enorme geluidsoverlast. Patrijzen of fazanten vind ik mooier, maar die leggen buiten nestperiode geen eitjes. Nandoes zijn ook grappige vogels, mini struisvogeltjes. Niet erg agressief. Echter zeer weinig over bekend. Leggen pas eieren als ze 2 of 3 jaar zijn. En dan om de dag een ei voor een week of 10 dagen, maar dan wel eieren die 2x zo groot zijn als kippeneieren (en 10x zo zwaar). Kent iemand nog andere (regelmatig leggende) vogels die buiten gezelligheid ook veel nut leveren? Wat zijn de voor- en nadelen? Ben benieuwd
 2. Ik heb vorige week de eerste peultjes Norli al van de plant gesnoept
 3. Ik heb wat jonge p. Edulis zaailingen. Alleen verwacht ik er nog lang geen bloemen van. Een paar jaar vorstvrij overwinteren en dan zal ze mooie bloemen (en hopelijk lekkere vruchten) geven. Misschien tzt een stekje?
 4. Leuk dat je ze zelf maakt Bert! Heb jij of iemand anders kennis van de 20-30minuten bedrijfsmethode? Ik droom er al sinds kinds af van om hobby imker te worden, maar vrees dat ik er op bepaalde momenten door werk/prive weinig tijd aan kan besteden. Honingbijen zijn echt fascinerend, ik wil ze ook niet verwaarlozen. Ik las over het concept "weekendimkers" en nog beter de 30-minuten methode, waarmee je in totaal 30 minuten kwijt zou zijn per bijenvolk per jaar.. kan er verder eigenlijk niet veel over vinden. Nu vind ik 30 minuten ook wel weinig klinken voor een hobby. Het mag wat mij betreft 10 tot 20 keer meer zijn, maar het geeft wel een veilig gevoel dat het met 'minder' kan, en dat je dan zelf extra tijd en liefde erin kan stoppen als je kan. Ik weet niet of ik het goed verwoord. En ik weet ook niet of de methode geschikt is voor beginners en hoeveel jaren ervaring je met een 'gewone methode' zoals Aalsteren nodig hebt alvoren je efficienter kan imkeren.
 5. Volgens mij is de gedachte dat die in winterse omstandigheden ook redelijk tot goed groeit, zodat je steeds erwtenscheuten kunt oogsten. Overigens over peulvruchten gesproken. Wanneer doen jullie de sperziebonen buiten? Durft er iemand al of toch echt wachten tot na ijsheiligen? Met dit mooie weer steeds ben ik geneigd om alvast wat buiten te zetten en misschien wat reserve voor te zaaien.
 6. Ja, zijn wintererwt is als het goed is Feltham First
 7. @Vinky vallen de onderste bladeren er bij jou vanzelf af? (Alhoewel dat waarschijnlijk later en in mindere mate gebeurt). Ik heb geen ervaring met het toppen, maar kan me voorstellen dat dit bijv handig is aan het einde van het seizoen, om de bovenste spruiten nog ff een boost te geven. Echter zag ik dus meerdere filmpjes op YouTube waar ze al vrij vroeg toppen, dus niet met de door mij genoemde reden. Ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen.
 8. Spruitjes groeien als kool, totdat we de plant stimuleren de bladknoppen in de oksels te doen groeien: spruitjes! Nu laten de meeste mensen, denk ik, de plant groeien tot circa knie tot heuphoogte, waarna (METHODE 1) de onderste bladeren geplukt/geknipt worden. Anderen laten die juist nog even ongemoeid en (METHODE 2) knippen de top(=hart) van de plant af. Dit laatste zou zelfs grotere spruiten geven, wat ik me wel kan voorstellen, aangezien dit nog de enige intacte groeipunten van de plant blijven (en apicale dominantie verbroken wordt). Mogelijk kunnen ook beide methoden gecombineerd toegepast worden tot op zekere hoogte. Aan welke methode geven jullie de voorkeur? Iemand die beiden beproefd heeft? De zoekfunctie leverde niet veel relevants op.
 9. Ook hele bloemhoofden gaan in je thee, denk ik? @appelvrouw
 10. Ruim twee jaar later zijn het nog steeds hartjes (in ieder geval op mobiel). (Aardbeitjes zou ik persoonlijk leuker/herkenbaarder vinden dan appeltjes.)
 11. Helemaal mee eens dat je het eerst moet drogen. Anders gaat het mogelijk wortelen en heb je een mooi mostapijt welke weer zal concurreren met je moestuinplanten. Let ook op of de mos gebloeid heeft: cave zaden.
 12. Dank voor de aanvulling. Ik geef zelf ook grote voorkeur aan mulchen ermee. Ook minder werk en minder verstoring van de bodem. Sommigen doen het wel door de grond teneinde betere luchtigheid en/of vochtbeheersing te krijgen.
 13. Compost is key! Zelfs al zou je het erop mulchen ipv doorspitten, het trekt bodemleven aan, na verloop v tijd verwacht je dat de onderlagen ook verbeteren. Verder kun je ook nog denken aan groenbemesters, die verbeteren de grond, en het plantmateriaal kun je dan uiteindelijk weer gebruiken om nog meer te mulchen/composteren. Overbemesting kan inderdaad ook. Alsmede misschien ook aaltjes en andere plagen die toenemen. Doe je aan vruchtwisseling?
 14. Dit is dus waarschijnlijk heel adequaat. Appelvrouw, is dit pure intuitie geweest? En neem je dan de hele bloemhoofden?
 15. Blijkbaar is dit een vraag die de medische wetenschap ook heeft gebezigd. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30222488/ Het volledige artikel kost iets meer dan 50 dollar. Ik zal je je geld en tijd besparen, want ik heb alle 7 pagina's doorgenomen. (Geen dank hoor, als je erop staat kun je wat bijzondere echinacea zaden met me delen haha) Kort samengevat: De immuunbevorderende bestanddelen zitten in alle plantdelen (zaden, blad, bloem, stengel, wortel). Alleen 3 vd 9 soorten worden medicinaal gebruikt (E. purpurea; Echinacea pallida; en Echinacea angustifolia). In het onderzoek hebben ze gefocust op e.purpurea. De beste oogsttijd is wanneer de plant vol in bloei staat (dan meeste bestanddelen). Bij voorkeur drogen tussen 30 en 50 graden C. Het is niet 1 dezelfde stof, maar meerdere stofjes, die in verschillende plantdelen in verschillende verhoudingen voorkomen (in blad meer caftaric acid, in bloemen meeste chicoric acid). Het blad bevat veruit het meeste vermeend goede stofjes, de bloemen iets minder (wel meer divers), de wortels twee keer zo weinig. Mogelijk dat in de winter er meer stofjes in de wortels zitten, maar dat is nu niet onderzocht. Overigens lossen de (meeste) stofjes (gelukkig) beter op in water alleen dan in alcohol alleen. Na het lezen van bovenstaand artikel zou ik zeggen: blad én bloem in de zomer oogsten en drogen. Wel is goed om te noemen dat van deze verschillende stofjes wordt aangenomen dat ze allemaal heilzaam zijn, de precieze werking of aandeel in de werking is niet bekend. In medicinale middelen wordt vaak de hoeveelheid chicoric acid gebruikt als marker voor mate van middelactiviteit/sterkte. (De vraag is of dat terecht is.) Hoedanook zou ik daarom thee zetten van blad EN bloem, en niet alleen van blad. Sommige van bovenstaande vragen zou ik misschien beter kunnen beantwoorden als ik meer studies induik, maar gezien het tijdgebrek neem ik hier voorlopig genoegen mee.
 16. Ik denk dat het aantal trossen op zichzelf niets zegt, maar samen met de andere kwantitatieve meetwaarden (zoals tomaten per tros) wel meer informatie oplevert. En natuurlijk is het aantal trossen van veel afhankelijk, maar het interessante is of hier ook een verschil in zit tussen verschillende rassen die wel onder dezelfde omstandigheden groeien. Een tomaat kan weinig vruchten per tros hebben, maar misschien meer trossen maken. Overigens zie ik dat @Roland het aantal trossen WEL had benoemd. Dus onnodige suggestie van mij. Storm in een glas water
 17. @Waaslander ken je RED Gardens op Youtube? Vgm afgelopen jaar een mooi filmpje ook waar hij systematisch meerdere tomatenrassen vergelijkt op o.a. productie, smaak, resistentie en timing vd oogst
 18. @Roland ik mis OOK het aantal trossen in je voorstel om een goede indicatie van de productie te kunnen geven.
 19. @weknow mooie vergelijking Er zou dus een manier moeten zijn waardoor je de waterwortels in ere blijft houden, terwijl het hout ook de kans krijgt grondwortels in (lichtvochtige) aarde te maken. Er zou een experiment gedaan moeten worden met hout net waterwortels in bijv 1) lichtvochtige aarde; 2) modder (met kans op rot); 3) het hout in lichtvochtige aarde terwijl een deel van de waterwortels nog schoon water bereiken
 20. Misschien dat een droge maart helpt om een plaag later in het seizoen onder controle te houden.
 21. Klopt als een bus. Paar weken geleden kersenbloesemtakken gekocht, maar voordat ik ze in een vaas zette, flink kort geknipt. Nou bloeien deed het amper. Denk dat er te weinig energie over was. Ontopic: ik heb vorig jaar de hybride kiwibes issai geprobeerd te stekken op meerdere manieren. Bij mij leek de plain water methode het doeltreffends: (2 stekjes) kregen eerst wortelbobbeltjes, later echt lange wortels. Heeft het echter niet gehouden, na verloop van tijd verloor ie blad om voor mij onduidelijke redenen. Volgens mij na het oppotten. Winterslaap? Of toch niet goed aangeslagen? De hoop heb ik toen soort van opgegeven en in plaats van weggooien maar uitgeplant buiten. Ik merk t wel als ie alsnog uitloopt. @Sanderv leuk jouw experiment!
 22. Schoffelen doet schoffelen :'( maar je punt over de verontreiniging is wel een zorg inderdaad, dank voor het delen vh artikel.
 23. Yay, ook hier mag er weer compost geschept worden op 26 maart. Vorig jaar toch een beetje tegenvaller. In de bakken waar de compost in kwam volop groei van rode klaver en ander onkruid. Bovendien springende beestjes. Iemand enig idee hoe ik de compost bruikbaar kan maken zonder eerst te moeten koken/stomen? Kwestie van wachten? Volgens mij blijven onkruidzaden nog jaren slapen.. Misschien dit jaar dan toch maar geen compost halen..
 24. Ook vreeken heeft de plantjes blijkbaar https://www.vreeken.nl/830450-perzikaardbei-mount-omei
 25. Precies dit. Glas en plastic in de grond kan eeuwen blijven liggen en ook nog eens gevaarlijk. Maar wat een werk joh. Je vraagt je bijna af waarom het 4 jaar heeft moeten duren voor je zo'n verwaarloosde tuin mag opknappen. Petje af wel, ziet er goed uit!
×
×
 • Create New...