Jump to content

_*_iris_*_

Members
 • Posts

  61
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by _*_iris_*_

 1. Ik heb dit jaar een Green Zebra staan die immuun lijkt voor phytophthora. Al m'n andere planten hebben er (in meer of mindere mate) last van, ik heb wel oogst maar ik loop wel elke dag alle planten langs en knip dan ieder blaadje dat maar een beetje een plekje heeft af, zo hou ik het onder controle. Die ene Green Zebra is de enige plant waarbij ik nog geen enkel plekje gezien heb. Hij heeft tijdens de hele regenperiode met z'n onderste bladeren tegen ander gewas aangedrukt gestaan (hij staat in een grote bak met allerlei andere planten, helemaal volgeplant), kon daar totaal niet opdrogen, hij was elke keer dat ik m'n ronde deed met de schaar echt kletsnat, en hij wordt zeker wel blootgesteld aan de schimmel want alle planten eromheen hebben er wel last van, maar geen plekje te zien op die Green Zebra. Ik heb vorig jaar ook Green Zebra geteeld (twee planten toen, dacht ik) en kan me niet herinneren dat die toen speciaal resistent waren ofzo. Ik ga van deze 'resistente' Green Zebra wel zaadjes nemen om volgend jaar mee verder te gaan, maar ik denk niet dat het zo simpel is dat alle nakomelingen van zo'n plant ook 'resistent' zijn. Vorig jaar had ik wat gele kerstomaatjes (weet niet welke soort precies) die bijna niet door de phyt aangetast werden, maar dit jaar hebben die wel (veel) phyt.
 2. Ik heb hier precies hetzelfde - gelige blaadjes met kleine zwarte stipjes. De aangetaste blaadjes zitten allemaal onderaan de planten, waar het gewas wat langer nat blijft omdat er allerlei lager blijvend spul aan de voet van de tomatenplanten staat waardoor ze daar niet goed droog kunnen waaien. (Ik heb het nogal vol gezet dit jaar). Ik herken het niet helemaal als phytophthora, het ziet er anders uit dan wat ik in eerdere jaren aan het eind van het seizoen als schimmelgedoe op de tomatenplanten had. Ik denk dat het ook nog te koud is voor phytophthora eigenlijk. Het doet me meer denken aan wat je ook vaak op rozen ziet, en dat heet dan roest of zoiets. Het lijkt me in ieder geval wel iets schimmelachtigs. Ik heb ook de aangetaste bladeren verwijderd, denk dat het probleem daarmee wel opgelost is.
 3. Jep, bevroren fruit gebruiken. Ik maak bananenmilkshake van alleen bevroren banaan met wat melk - is zo dik dat een lepel er rechtop in kan staan (totdat het verder gaat ontdooien natuurlijk). Ook een goeie manier om bananen die overrijp beginnen te raken toch te gebruiken - ingevroren blijven ze nog heel lang goed om milkshake van te maken.
 4. Ik wou toen ik 'wasabi' las al gaan zeggen 'oef, wasabi, jij durft!'. Zag laatst iets op discovery/NG over de teelt van wasabi, en wat een zeikplantje is dat zeg! Kiemen alleen bij zus graden (met een marge van twee graden ofzo), opgroeien dan weer alleen bij zo graden (totaal andere temperatuur), moet dan in stromend water staan... iets met dat het allemaal heel schoon moest zijn ook. Geen beginnen aan, was mijn conclusie, niet te geloven dat die dingen door de natuurlijke selectie zijn gekomen. (Helemaal offtopic, sorry. Werd even enthousiast).
 5. Mijn vijgeboompje (in cementkuip met gaten, niet in de tocht) vecht ook heroisch voor z'n leven... Er zit zeker leven in, aan de uiteinden van drie van de vier takken zitten knoppen, en aan een van die takken is-ie zelfs nieuwe knoppen aan het maken. Maar de knoppen willen niet echt blaadjes worden. Het buitenste deel van de knoppen wordt telkens bruin, valt af, onthult dan weer een groen deel dat weer bruin wordt, afvalt... enzovoort enzoverder, zeker al sinds april. Ik heb wel het idee dat-ie iets te vochtig staat, maar weet niet goed wat ik daar nu nog aan zou kunnen doen. Hup vijg!
 6. Ik heb ooit met verbazing op een strand op zuid-Kreta mijn echtgenoot gadegeslagen, die op een luchtbedje in de baai ging dobberen. Zoals dat gaat als een mens op een luchtbedje in een baai gaat dobberen, dreef hij telkens af van de plek waar hij had willen dobberen. Ik zou daar zelf niet meer aan doen dan zo nu en dan weer een stukje van de kant afroeien, danwel het opgeven, maar mijn echtgenoot nam de volgende dag een stuk touw mee, zocht in de brandende hitte een steen, en maakte met een plastic fles een boei. Het vasthouden van die boei beviel ook niet, dus werd er een lus in het touw gemaakt om daar de grote teen doorheen te steken. De steen was niet zwaar genoeg om alle windkrachten te weerstaan, dus zocht hij in de brandende hitte een enorme steen en sjouwde die op de gewenste plek het water in. De fles werd vervangen door een groter model... enfin, aan het eind van de vakantie was er een boei-om-op-een-vaste-plek-in-de-baai-te-dobberen waar je werkelijk u tegen zegt. En ik had me uitstekend vermaakt met hem te observeren in zijn pogingen de natuur te controleren Mensen zijn zo. De een meer dan de ander, maar we willen allemaal tot op zekere hoogte onze omgeving aan onze wensen onderwerpen. Als er iets niet bevalt, dan proberen we daar wat aan te doen. Dat is onze natuur en onze biologie. We zijn dieren die vergeleken met andere dieren een buitenproportionele drang hebben om ons comfort te maximaliseren, en ik denk zelfs dat een deel van ons comfort 'm zit in bezig zijn met het optimaliseren van het comfort. Bouwen willen we, dingen maken, problemen oplossen. Doe je niks aan. Is biologie.
 7. Epoxyhars is gifvrij, maar ik weet niet of dat hecht op geimpregneerd tuinhout. En het is ook een dure grap, epoxy. Maar wel het enige verf-achtige materiaal dat helemaal geen nare stofjes afgeeft, voorzover ik weet. Als het eenmaal uitgehard is tenminste.
 8. De ananaskers? Er zitten wat microscopisch kleine vruchtjes aan. Ik denk niet dat het nog veel wordt, ik heb gewoon te laat gezaaid. Misschien haal ik nog een plant naar binnen, dat ze dan nog wat langer door kunnen groeien die vruchtjes.
 9. Ik heb niet echt een balkon maar een terras op een binnentuin op dak van de parkeergarage. Maar het lijkt wel op een balkon in die zin dat er geen volle grond is. In ieder geval: ontzettend veel slakken hier. Een deel van het probleem is denk ik dat er bijna geen natuurlijke vijanden zijn. Vogels komen hier nauwelijks. Egels en padden kun je helemaal wel vergeten. Ik strooi elke avond een paar theelepels blauwe ecostyle-korrels, en die gaan elke nacht bijna schoon op. Verder stamp ik wat ik zie plat (speciaal hippe tuinklompjes gekocht voor dat doel). En ik probeer zoveel mogelijk eitjes te vinden en plat te stampen. Maar het is echt vechten tegen de bierkaai. Bier werkt wel goed maar is inderdaad duur. Scherpe dingen werkt volgens mij niet. Heb weleens een video op youtube gezien van een slak die over een scheermes kroop. Over de snijkant dus. Rechtstandig over de snijkant. Werkt niet. Koper werkt wel, - ik heb dit jaar m'n lupines in koperen potten van de vrijmarkt gezet, en daar is geen slak aangeweest, terwijl ze echt GEK zijn op lupines. Ik heb ook kopertape om veel potten heen zitten, en dat werkt ook wel, het probleem is alleen dat je het schoon moet houden (als er zand op zit kruipen ze er wel overheen), en je moet opletten dat er geen 'bruggetjes' zijn van overhangende plantendelen waar ze op kunnen kruipen om het koper te omzeilen. Ze laten zich gerust van een hoger gelegen plant vallen ook, je bekoperde pot in. Dus kopertape op potten is leuker in theorie dan in de praktijk. Maar koperen potten waar niks boven hangt en die nergens tegenaan staan, dat werkt goed.
 10. Ik ga niet zaaien, maar ik ben wel van plan om voor de vorst een tomatenplant naar binnen te halen om te kijken hoe die het op de vensterbank gaat doen in de winter. Of misschien neem ik een dief. Even kijken wat er tegen die tijd het meest veelbelovend uitziet. Ik heb vorig jaar een peperplant op de vensterbank laten overwinteren, dat ging prima, maar hij ging wel pas weer vruchten maken in het voorjaar (wel veel en veel vroeger dan dit jaar gezaaide peperplanten - zeker een maand of twee eerder, misschien wel drie). Nou zijn pepers natuurlijk geen tomaten. Maar ik verwacht eigenlijk wel dat tomaten ook meer licht moeten hebben dan ze in de winter op de vensterbank krijgen om te gaan bloeien enzo. We gaan het zien!
 11. Ik vind 'm prachtig! Is dat litteken nog van toen je met je schepje (of zoiets) er per ongeluk een krasje op had gemaakt?
 12. Vandaag ruime oogst gele kerstomaatjes. Niet echt bijzonder van smaak. Als ik dit jaar nog echt heel erg lekkere tomaten wil eten moet ik denk ik toch naar de groenteboer voor die red star romantic . Over red star romantic gesproken, de monsterplant begint nu de eerste plekjes op de bladeren te krijgen. Zag er niet echt uit als phytophtora, maar hij heeft toch blad teveel, dus weg ermee. De eerste tomaten beginnen voorzichtig te rijpen aan die plant. Ben heel benieuwd wat dat wordt, de plant ziet er ontzettend wild uit en de tomaatjes helemaal niet als red star romantic zoals ze in de winkel liggen (het is dan ook een F1) dus ik verwacht eigenlijk iets heel raars. Alle andere tomaten zijn braaf aan het rijpen. Bladeren zien er prima uit, zo hier en daar een klein plekje soms maar niks ernstigs. Ik heb er eentje getopt een paar weken geleden, die maakt nu een dief waar de top zat. De andere heb ik niet getopt en die zijn uit zichzelf blijven groeien. Zo zie je maar weer, hard werken is nergens goed voor. Van de week ook nog wat Yellow Taxi's geoogst, die waren goed te eten, niet papperig zoals de eerdere exemplaren. De slakken zijn nu met zeer velen. Ik stamp er elke dag wel wat stuk, kleintjes en grote (heb speciaal voor dit doel van die hippe zweedse-klompen-met-een-hak gekocht bij de schoenen-voor-een-tientje-winkel), en leg elke dag in zes bloempotjes een theelepeltje escar-go voor ze neer, - en dat gaat elke nacht bijna schoon op. En dan heb ik een aantal weken geleden ook nog honderden eieren gevonden en platgestampt. Waar komen ze vandaan. Naja, ze blijven van de lupine (in koperen potten) af, dat is het belangrijkste. Heb in voorgaande jaren nooit voor elkaar gekregen om lupine langer dan een dag of twee te hebben voor ze tot de grond toe afgegraasd waren, maar nu in de koperen potten kon ik ze helemaal van zaad tot bloei kweken, en er is geen slak bijgeweest nog. Ze cirkelen er wel vervaarlijk omheen (zie ik aan de sporen) maar blijkbaar zijn ze toch echt niet dol op koper. Verder bloeit de soja en heb ik ook al een sojapeultje gespot. En de oostindische kers zit onder de zwarte luis. En er hangen 4 courgettes en een paar komkommertjes en phoona kheera's in de wacht. En is het wachten of er nog wat wedstrijdradijzen willen opkomen. Pepers doen het slecht, tientallen bloemetjes en zo op het oog gezonde planten, maar maar 1 vrucht. Ananaskers bloeit nog steeds niet, groeit wel opeens wat harder. Het begint nu wel een beetje kaal te worden nu de tomaten niet zoveel blad meer hebben, dus wordt wel tijd om eens wat paksoi of veldsla ofzo te zaaien. Ook leuk.
 13. Al het blad is van m'n prijsradijzen afgevroten door rupsen. (Goeie schutkleur hebben die beesten - ik dacht eerst dat het slakken waren geweest, totdat ik opeens - IEP - een perfect radijsbladsteellkleurige rups over het aanrecht zag kruipen). De grootste heb ik dus maar geoogst, want erg hard doorgroeien zal er wel niet inzitten zonder blad: Hij was 23 hele grammen: Die digitale weegschaal van mij is niet zo betrouwbaar, dus ook nog een analoge weging, die klopt zeker: Doorsnee 3.5 cm: Ik bedenk me nu dat je op deze foto niet kunt zien of-ie voos was. Dat was-ie niet. Ik kon 'm gewoon niet goed genoeg stilhouden bovenop het meetlint met de binnenkant naar boven toe. Had ik drie handen gehad... Het zal geen winnaar zijn, maar hij was wel lekker!
 14. Ik dacht ook aan een kweepeer. Is de vrucht zo hard als een stuk steen?
 15. Note to self: de superlekkere rode kerstomaatjes heten 'red star romantic', blijkbaar ook wel 'red star cupido' of 'sunstream'. F1. Soortement van experimenteel nog als ik zo es google.
 16. Ik weet niet meer waar, maar ik heb ooit gelezen over een experimentje dat iemand deed: zelfde ras vroeg zaaien en een maand later, en kijken of de vroeg gezaaide plant eerder oogst gaf. Was nauwelijks de moeite waard, een maand eerder zaaien gaf maar een week eerder opbrengst. Bij mij is het probleem, waar laat ik al die planten voor half mei? Ik kan ze wel heel vroeg zaaien, maar heb geen ruimte om ze in echt grote potten binnen te houden (moet 20-30 planten voor een raam van 1 meter breed kwijt zien te kunnen - alle andere ramen zijn op het noorden -en daar staan dan ook nog andere zaaisels bij). Dus ze blijven in kleine potjes staan, en gaan dan toch pas echt groeien als ze half mei buiten uitgeplant worden en de wortels de ruimte krijgen. Als ik er eentje binnen in een grote pot zet wordt die wel heel groot en stevig (geen lange slungels, het raam is pal op het zuiden), maar ik heb gewoon de ruimte niet om dat met allemaal te doen. Ik merk wel heel groot verschil tussen de rassen hier wbt gevoeligheid voor phytophtora. Al m'n Oranje van Goeijenbier-planten, en m'n gele kerstomaatjes waarvan ik de naam niet meer weet, hebben er veel meer last van dan de andere planten. Ik heb ook planten die nog geen enkel aangetast blaadje hebben gehad. Ze staan allemaal door elkaar en dicht op elkaar, dus dat moet echt aan de planten zelf liggen dat sommige er veel last van hebben en andere niet. Helaas geven de gele kers en de Oranje van Goeijenbier ook de lekkerste tomaatjes dus ik wil ze toch wel erg graag zoveel mogelijk houden.
 17. Wat foto's van hoe de boel erbij stond na terugkomst van twee weken vakantie (2 augustus). Om te beginnen lichte schrik bij het zien van de Monstertomaat. Komt uit een zaadje van Heel Erg Lekkere kerstomaatjes van de groenteboer. Ging niet goed met dat plantje maar ik kon het niet over m'n hart verkrijgen om 'm weg te doen, dus had ik 'm in de woningbouwverenigingbak tussen de buxus gezet. Niet gediefd want het was al niet veel, en bovendien dacht ik, als-ie nog gaat groeien, dan zal-ie minder hoog worden als ik 'm niet dief. Dat minder hoog worden klopt misschien nog wel een beetje. Maar het is echt een monsterlijk grote plant geworden: Wat ik nog niet gezien had toen ik deze foto nam, was dat het grootste deel van de plant aan de andere kant van de bak op de grond lag. Deze plant gaat voor world domatination! Hij is ook heel erg gezond. Geen spikkeltje aardappelziekte te bekken terwijl er toch weinig ruimte tussen de bladeren is om door te luchten. Volgens m'n collega, die ik een plantje uit hetzelfde zaad heb gegeven die bij hem in de kas staat, zijn het inderdaad Heel Erg Lekkere tomaatjes. Zal bij mij nog wachten zijn voor ik dat kan proeven. Ik heb er inmiddels maar wat toppen uitgehaald. Zou natuurlijk voor wereldrecord Grootste Tomatenplant Ter Wereld kunnen gaan, maar wil liever wat tomaatjes proeven. Denk dat de buren ook geen behoefte hebben aan tomaat die landjepik speelt. Wedstrijdradijzen, kattekruid, stukje van O-I kers die ook een gooi doet naar world domation: De rijdende tuin. Een paar tomatenplanten daar hebben de groei er nu eindelijk een beetje in, maar echt veel is het niet: Peterselie (doet het stukken beter buiten inderdaad), nog een wedstrijdradijs, violieren: Snackkomkommer. Zaten vier komkommers aan toen we thuiskwamen, te ver uitgegroeid dus ik hoop dat-ie hierna nog wat wil geven: Dit was de totale oogst (oogst van twee weken konden we twee dagen van eten - die Mel Bartholomew kan niet rekenen): De yellow taxi-tomaat vind ik niet zo lekker, is wat melig/papperig van structuur, en er zit geen zuur in. M'n collega (die hetzelfde oordeel heeft) gaat ze opsparen voor soep, dat is wel een goed idee denk ik. De matina, mja, op zich wel OK maar niet beter dan een supermarkttomaat. De gele kerstomaatjes zijn wel erg lekker, net zoals vorig jaar. Helaas zijn die planten ook weer het meest gevoelig voor aardappelziekte. Maar ze komen toch volgend jaar weer terug, want echt ontzettend lekker. De Oranje van Goeijenbier is ook wel lekker. Moet er nog wat meer proeven voor ik het zeker weet. De tomatenvijver, doet het prima, wat aardappelziekte zo hier en daar maar minimaal - veel minder dan ik verwacht had na (het schijnt) twee weken onafgebroken regen. En de poona kheera. Heeft inmiddels 1 klein vruchtje.
 18. Ik heb nog drie prijsradijzen over: had er zes gezaaid, zijn er vijf opgekomen, toen twee weken op vakantie geweest en toen zijn er twee verdroogd. (Ik snap niet goed hoe, iedereen zegt dat het die twee weken aan 1 stuk door geregend heeft; bovendien hield de buurman een oogje in het zeil). Dit zijn ze dan: Ga er zo nog een paar bijzaaien.
 19. Vandaag trosje Oranje van Goeijenbier geoogst. Sommige waren gescheurd door de regen, maar toch lekker. Vreemd al die regen opeens terwijl het zo lang zo droog is geweest. Ook wel lekker om eens een tijdje geen water te hoeven geven. Sommige tomatenplanten hebben nu opeens een enorme groeispurt. Eerder toch te weinig water gehad misschien. De klimconstructies hebben de storm van een paar dagen geleden goed overleefd. Er zijn wel een paar takken van wat tomatenplanten afgewaaid. Maar zaten geen tomaten aan nog dus niet erg.
 20. Ik vind 'm prachtig, ik hou juist van die lanceerinstallatie-look. Die thermometer is ook tof.
 21. Zo weinig joh? In NL kost een kwh eerder rond de 20 cent. Zelfs het aller- allerkaalste daltarief waar nog geen belasting etc in zit is minstens 7 cent als ik zo es rondgoogle. Maar gemiddelde 'echte' prijs (inclusief belastingen etc) is momenteel iets van 21 cent dacht ik. (Niet dat ik het daarom zou laten als ik zelf brood zou bakken hoor).
 22. Vanmiddag flink wat tomatenblad weggesnoeid in de tomatenvijver; het was echt een jungle, dat had wel het voordeel dat ik nauwelijks water hoefde te geven, de grond bleef goed vochtig met al die schaduw, maar het blad onderaan bleef ook te lang nat na een regenbui, en ik vind het nog wat te vroeg in het seizoen om nu al te gaan offeren aan de aardappelziektegoden. Bovendien kan ik nu de courgettes tenminste weer zien. Gisteren de eerste vier (klein) geoogst. Jum. De snackkomkommer is ook weer braaf aan het produceren geslagen. In de peper binnen zit nu 1 pepertje. Buiten nog nul. Ze bloeien allebei overvloedig dus daar ligt het niet aan, en ik tik ze ook braaf (al is dat buiten natuurlijk niet nodig). Van de week de eerste Matina gegeten, maar die viel een beetje tegen. Gewone supermarkttomaatsmaak(loos).
 23. Van maanzaad kun je (een beetje) high worden als je het in grote hoeveelheden gebruikt - er was jaren geleden een bericht in het nieuws over een bakker die elke ochtend een hapje maanzaad nam, en dat hapje werd telkens wat groter, totdat het toch wel een verslaving was eigenlijk. Maar ik geloof dat opium gehaald wordt uit het sap van de zaaddoos, niet uit het zaad. Maar er zal allicht in het zaad ook wat van de stofjes zitten.
×
×
 • Create New...