Jump to content

Ton D

Members
 • Posts

  53
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Ton D

 1. Ook ik kan me vinden in het splitsingsvoorstel van WillemGN
 2. Voor het volgende seizoen wil ik de pepersoort Griller proberen, ik kan alleen niet aan zaad komen. Blijkbaar een mooie grotere milde peper. Heeft iemand die als eens gekweekt? En zaad over? Dan wil ik graag wat overnemen... foto gepikt bij peperzaden.nl
 3. En druppelslang met capillairen is betrouwbaarder. En met een pompje van €8,- een elektrische terugslagklep en een tijdklokje draait eea prima. Zo geef ik de aardbeien water. Die staan in bato bakken in rekken. (zoek binnen forum op Borsalino, die heeft dat al eens uitgevogelt) Bevalt zo goed dat ik nu systeem ga uitbreiden. Ook de tomaten, pepers en paprika's gaan hun eigen pompsysteem krijgen.
 4. Jaren geleden via dit forum wat OK overgenomen van een lid. Gepoot, geoogst gegeten en wat weggegeven. Mijn tuinbuurman heeft toen ook wat knoflooktenen van me geplant een jaren geleden, en geoogst en gepoot en nog eens. En nu heeft hij na opnieuw poten nog een 40 tenen over. Zijn er nog forumleden die wat over willen nemen van hem? Laat het me dan weten.
 5. Ik denk dat Wim de fundatie klaar heeft... Metselen is prima, maar ik wilde wat eenvoudigers. Ik heb de poten van de kas 60cm langer gemaakt. En aan onderzijde een staalplaatje van 30*30cm gelast. Dat aan de kaspoot gebout. Gaten gegraven, frame gezet en op hoogte gesteld. Daarna gaten voor helft gevuld. De borstwering is een ingegraven sandwichpaneel van 6cm. Dat heb ik met decoupeeraag op stroken gezaagd. Bij een metaalzetterij een U profiel laten zetten om rondom op het paneel te monteren met teksen. Daar staat het buitenframe en glas op.
 6. Ik denk dat ik dan buiten een IBC zou plaatsen, en in de serre een of twee grote blauwe vaten van 200L. Met een paar doorvoeren koppelen aan elkaar en met de IBC. Goten op de IBC aansluiten en de vaten met bovenzijde 2cm hoger als bovenzijde IBC. Als je de IBC een 30 cm hoog zet kan je makkelijk een gieter onder de kraan plaatsen. Eventueel de vaten ook met kraantje. Kost bij Ali nagenoeg niks.
 7. En Sasschel, is het gelukt? Met betrekking tot het opbouwen moet je een ding in het oog houden, je plaatst de kas niet voor aankomend jaar maar hopelijk voor vele seizoenen. Natuurlijk is het leuk als je eind april klaar bent. En je opgekweekte stekjes uit kan planten in je kas. Maar zorg voor een stevige fundatie. Afgelopen week bleek dat maar weer eens op ons complex. Een paar minder zorgvuldige gebouwde kassen hebben toch wel flink windschade opgelopen. En als jullie van de zomer even schuilen voor een stevig buitje wil je wel veilig staan.
 8. Onze kas is een "work in progress" Wij hadden een kas van 3*5 die was te klein voor onze wensen. Dus nu een extra kas van 3*5 ernaast aan het bouwen, was 3*6,5 dus moet wat inkorten. De bestaande zijwand gedemonteerd zodat het dan 1 ruimte van 6*5m is. beplantingswens: 20-24 tomatenplanten, 2 komkommers, 2 aubergines, 10 pepers en een vijg. Paprika's staan in een apart tunneltje. ik zal de foto's binnenkort uploaden als het glas erin zit.
 9. Hoi Saschel, Ik denk dat je kas opgebouwd is uit standaard glasmaten. Anders is het geen slimme fabrikant. standaard maten die zo te koop zijn: 82,5 x 73 cm 120,5 x 73 cm 160 x 73 cm 165 x 73 cm 185 x 73 cm De maat die veruit het meest gebruikelijk is is 165*73. Ik heb een 2de gebruikte reeds gedemonteerde kas gekocht. Om tegen mijn bestaande te plaatsen. Er waren alleen foto's. geen label, nummer oid. Dat is ook gelukt, ik ga komende weken het glas plaatsen, kom veel tekort. Beste prijs bij https://www.geraertskassen.nl/ Feit is dat mijn aangekochte kas bestaat uit een een stalen frame met aluminium dakdragers van goot naar nok waar steeds een standaard ruit tussenin ligt. De staande ruiten zitten met rvs glas klemmetjes vast in aluminium staanders met klemmetjes tegen de horizontale regels. Voor het afbreken opmeten wat je standaard maten zijn. Mocht je aluminium glasprofielen (voor glas 165) voor het dak nodig hebben, die heb ik genoeg over. En aluminium staande profielen ook meer als genoeg. Helaas niet genoeg nokprofiel. Maar dat heb je wellicht zelf. Wat ik wil zeggen, het is redelijk universeel. Het hoeft niet allemaal van een merk te zijn. Met wat handigheid en creatief denken kom je een heel eind. succes!
 10. Hoi Merle, ik vraag me inderdaad ook af waarom je een probleem hebt met vergunning voor een kas. die is in 99% van de gevallen vergunningsvrij te plaatsen. Ik ben dagelijks met omgevingsvergunningen bezig, moet ik eens meekijken? stuur me dan maar een pb groeten Ton
 11. Misschien.... Als ik zie wat het bij hem brengt moet dat bij jou ook wel wat brengen. Kleinere pomp ja maar dan nog moet je kunnen sproeien, misschien wel een kleiner oppervlak. maar wat voor aanzuigslang gebruik je? je hebt het over een tuinslang.. een beetje pomp zuigt die bijna plat, dus dan krijg je ook geen water meer. In de video gebruiken ze een harde PE slang als aanzuigslang. Misschien is je aanzuigslang niet geschikt. 2de optie is een lekje in de aanzuigkoppeling. Een minuscuul lekje heeft dramatische gevolgen voor de opbrengst. Zorg voor een goede aanzuigslang met 100% dichte koppelingen. Op zuigslang, koppelingen en goede klemmen niet besparen.
 12. Hoi, niet in Rotterdam maar als je een keer bij Breda in de buurt komt mag je hem bij mij oppikken, te veel staan en doe er weinig mee.
 13. De "klemmen" van Mr Bean zijn gewoon rechte stripjes en die vouw je zo om de stijlen heen, kan je bij elke kassenbouwer voor een prikkie kopen, plaatsen in kit is perfect, tot je een ruit moet vervangen... ik gebruik de klemmetjes en als afwerking een kunststof afdekprofiel. Dit kunststof profiel is beslist niet geschikt om het glas vast te zetten!
 14. Hoi, heb je er nog? Lijkt me goed om tomaten en paprika op te binden? Zou er wel een 40 willen overnemen als je die hebt.
 15. Bio fee, ik bedoel ook geen eigen compost. Inderdaad niet warm genoeg geweest, kan aan mij liggen maar ook veel te weing, voor mijn tuin van 200 m2 heb je dan 2m3 nodig. Daar kom ik nooit aan. Maar bij de gemeentewerf is het gratis af te halen. 1 of 2 keer per jaar. Dan haal ik 2,5 kuub en die is wel heet geweest. Zoals ik al aangaf ligt hij er vanaf oktober op en heb ik nu voor het eerst geschoffelld en er stond nauwelijk iets. En ja je moet alles voorzaaien maar dat kan aan tafel. Maar hoe dat met bv wortelen moet? Daar ben ik ook nog niet aan uit. Ik ga het denk ik uitproberen met verhoogde borders en looppaadjes met houtsnippers. Maar als iemand een tip heeft hoe je moet omgaan met groente die je terplekke moet zaaien zoals wortelen witlof en bosui ed. Hou ik me aanbevolen.
 16. Heb je wel eens van de no dig methode gehoord? Niet spitten maar jaarrond alles bedekt houden met compost 7-10 cm. Voor de winter heb ik het er op gereden. Niks aan gedaan. Vandaag onkruid gewied. Paste in 1 oude vergiet. Onkruidzaden zitten in de grond en komen bij spitten, schoffelen boven en kiemen. Het zaad wat in de compost waait wortelt in losse compost en trek je er makkelijk uit. Tevens zorgt de jaarlijke toevoeging van compost voor voeding. In onze gemeente zijn er compostdagen in voor en najaar. Hier op de volkstuin waarschuwden ze me voor zaad in de compost. Daar klopt niks van. Hier is de compost dankzij de temperatuur van de hoop onkruidvrij. Omdat je niet meer in voren zaait maar alles vooral in kweekbakjes zaait is het planten ook eerder gedaan als in voren zaaien en vriendelijker voor de rug, heb zelf een hernia gehad dus zoek ook een andere manier.. Ik ben me aan het inlezen. Op you tube kan je veel vinden. Gisteren toevallig een mooi stukje gevonden van schijnbaar iemand met veel ervaring met deze methode. . Ik zou zeggen kijk, lees, en overweeg.
 17. Ik heb een volkstuin met kas overgenomen. Was €350- koopje dus. Zat wat tuingereedshap bij. En een motorpomp. Als ik er mee stop zoekt bestuur een nieuwe huurder die bereid is eea over te nemen. Zo werkt het bij ons. Wij hebben inmiddels de tuin voorzien van een gaashekwerkje, een extra tunnelkasje en een schuurtje om gereedschap op te slaan. Dat kost geld ja.. net als elke hobby. Maar als ik ooit stop krijg ik wat terug. Daar spring ik niet aan uit maar ik heb daar dan ook jaren plezier van gehad. Ik zou bij de lokale vereniging eens overleggen. Wij zijn ook op een kaal perceel begonnen met een goedkoop plastic kasje. En na een jaar zagen ze dat we er voor gingen. Dan komt die aanbieding om te verhuizen naar een ander perceel (met kas) vanzelf. Een nieuwe kas kost veel geld. Een perceel overnemen kan dus veel voordeliger uitvallen. Succes
 18. In verband met de langstelige planten altijd op de vensterbank besloten dat er ook hier een groeikastje moest komen. Nou heb ik nog een een lage brede billy staan met 3 lagen die ik wil gebruiken en toevallig net de hand gelegd op 3 dubbele 18 w armaturen. Dus de basis is er. De kast heeft deurtjes en komt in onverwarmde garage rond de 10/12 graden, als het niet vriest. Kiemen op de vensterbank binnen en daarna naar de groeikast met dichte deurtjes. Zou ik daar wat dunne isolatie 30mm rondom insteken, zou dat dan door de voorschakelingen niet op temperatuur blijven? En werkt dit wel. Dus met alleen maar Tl? Heb geen hekel aan werken, maar wel aan tegenvallers die voorkomen kunnen worden. Alvast bedankt voor het meedenken.
 19. Ook ik ben een nitwit op gebied van uien zaaien, mezelf toch maar opgegeven. Oefening baart kunst. Succes allemaal!
 20. En wat betreft het plaatsen van de folie: Op een mooie zonnige voorjaars dag, dat werkt het makkelijkst. Afmeting folie: Lengte: Tunnellengte+2*hoogte+1m Breedte: Over de bogen meten +1m Bogen plaatsen, rondom een sleuf graven 30 cm diep. Met meerdere mensen folie gelijk over de bogen verdelen en aan 1 kant inwerken in de grond. Hierbij folie goed strak houden in de lengte. Dan aan andere langzijde spannen en de grond aanvullen. Dan kopzijden stuk voor stuk netjes invouwen en ook met grond aanwerken. Als je kas niet zo groot is volstaat 3man. Succes!
 21. Een tunnel is een mooi begin. Maar of je dan nog een kas koopt? Ik heb met beide ervaring. In het voorjaar is de tunnel beter. Eerder warm tenslotte, in de zomer is dit ook het nadeel. Een kas kan je beter ventileren en kalken en is dan koeler. Mijn kas is niet groot 4,5*3m en staat vol tomaten. Mijn tunnel is 4,5*2m en voor de paprika's. De pepers staan altijd in de volle grond en dat gaat perfect. Wat betreft de folie, gezien je woonplaats zou ik eens contact opnemen met proefcentrum Hoogstraten. Die verkopen ook tunnels en onderdelen aan particulieren. En voor een zeer correcte prijs.
 22. Helaas zal dat niet helpen Mellie Als de aantasting er is zet dat door. Je kan hooguit spuiten met een schimmelwerend middel van Ecostyle of zo maar je kan het hooguit iets rekken. Wellicht dat je tomaten die bijna rood zijn zo de kans krijgen af te rijpen maar volgend weekend zal je echt moeten ruimen. De meeste tomaten die er af komen zullen een aantasting(bruine plek) hebben. En als je gespoten hebt moet je minimaal 3/4 dagen wachten met oogsten. Bij mij was het een paar jaar geleden met enkele buitentomaten planten ook raak. Ik heb direct geruimd. Bij ons trouwens een verplichting vanuit de vereniging.
 23. Hoi Mellie, dat is bij de meeste tomatenrassen het geval bij buitenteelt. Heb je de eerder jaren geluk gehad. Voor volgend jaar inderdaad resistente rassen kopen. Dat doe ik ook en gaat stuk beter. Te koop bij onder andere: http://www.fruitlent.nl/verkoop/tomatenzaden_aardappelziekteresistent.html geen aandelen bij maar wel ervaring mee. Staat ook erg nuttige info. Ik wens je volgend jaar meer succes!
 24. Ik weet het nu niet meer, ik heb precies dezelfde problemen met de kolen. En allemaal in losse pot gezet met schone potgrond met gaatjes aan onderzijde, een koolkraag bovenop en klein stukje ingegraven tegen omvallen. En na het planten meteen een insectennet erover gezet, en zorgvuldig afgesloten. En constant dicht gehouden, op schoonmaken na. De oudere tuinders gevraagd en die zeiden meteen: knolvoet, wat ook bleek bij lichten van de plant. Koe kan er bij mij die mug bijkomen? Nu vertelden ze dat ik bij in pot rabarstelen moet steken en gieten met gier van het blad van de rabarber.... Heeft dat zin of ga ik volgend jaar weer mijn rode kolen en bloemkolen rooien begin augustus. Iemand een idee? want anders laat ik de kolen voor wat het is. Of kweken de ervaren tuinniers met speciaal zaad van resistente rassen?
 25. Samantha, Als je nog zoekt? was vandaag bij Groenrijk van Leijsen in Oosterhout en daar staan ze alle twee vrij kort na de ingang.. Groeten Ton
×
×
 • Create New...