geedee Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Ik heb hier in de tuin een lavas staan en eigenlijk gebruikte ik alleen het blad af en toe in de soep. Nu kwam ik op internet de volgende tips tegen: Van lavas kan je zowat alle delen in de keuken gebruiken: de bladeren, stengels, wortel en zaden. Om te beginnen kunnen gemalen zaden peper vervangen. De zaden komen ook van pas in cake, brood, vruchtensalades, kaas, vleesgerechten en rijstschotels. Lavas heeft een sterk selderaroma dat in heel wat bereidingen van pas komt. Gebruik de jonge fijngesnipperde blaadjes samen met peterselie in rauwkost. De bladeren kunnen net zo goed dienen als toekruid in soepen, vlees- en roomsauzen, stoofpotten, aardappelgerechten, bij vis, kip en ham. Bereid het groen ook eens als groenten, net zoals spinazie. De stengels maak je bijvoorbeeld klaar zoals bleekselder met een heerlijke kaassaus. Lekker zijn ook gekonfijte lavasstengels en bladstelen. Lavaswortels kan je dan weer geraspt gebruiken om onder meer salades mee op smaak te brengen. Of je kan ze ook in schijven snijden en koken om de wortelschijven daarna afgekoeld onder de sla te mengen. Mogelijkheden bij de vleet. Aan jou om ze allemaal uit te proberen. Je schijnt de bladeren ook in bad te kunnen doen om je huid ermee te zuiveren. (bron: http://www.bikergc.be/lavas.html) Wie heeft er lavas en wat doen jullie er allemaal mee? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Volgens mij hebben de meeste mensen wel lavas staan, iig bij ons op 't complex heeft iedereen wel een polletje staan. Ik gebruik het voor namelijk voor de soep en sauzen, maar ook erg lekker is een flinke bos door de kaasgehakt (vega vervanger van gehakt) Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Van de wortels schijn je ook bouillon te kunnen maken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilla Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Behalve voor soep en sauzen gebruik ik lavas ook in mijn bietengerecht, hutspot en over andijvie gesnipperd met uien. Ook door de rauwkost doet lavas het goed. Alleen heb ik me altijd beperkt tot de bladeren. De andere delen zijn dus blijkbaar ook de moeite waard. Ga ik zeker eens proberen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elrike Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 o dat van de zaden wist ik niet al heb ik die nog nooit gezien, ik heb een paar blaadjes maggiplant nog over Doet het niet erg goed hier, kijken hoe die het volgend jaar doet of ik moet hem maar overpotten/nieuwe halen. Quote De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Ik heb m nogal vochtig staan...hij houdt niet van droge grond. Misschien dat je de pot op een schaal kunt zetten waar continue water in staat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Leuk om te lezen.....ik heb ergens nog wat zaadjes liggen...volgend seizoen zaaien dus! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 o dat van de zaden wist ik niet al heb ik die nog nooit gezien, ik heb een paar blaadjes maggiplant nog over Doet het niet erg goed hier, kijken hoe die het volgend jaar doet of ik moet hem maar overpotten/nieuwe halen.Lavas kan in principe goed in een pot, maar dat moet wel een flinke pot wezen. Groeien zoals in de volle grond zal hij nooit doen. Daarnaast zoals geedee al aangeeft, voldoende water, in een pot moet je toch wel regelmatig water geven, maar ook extra voeding, beetje koemestkorrels een, twee keer per jaar voldoet. In de volle grond is beide niet echt noodzakelijk, die heb ik in ieder geval nooit extra water of voeding gegeven en groeit als een tierelier! Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
pet Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Ik gebruik lavas altijd bij de mosselen, samen met wortel en ui. Heerlijk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Behalve in de soep gebruiken wij de lavas bij het bereiden van de fromage de tête (hoofdkaas) van het jaarlijkse varkentje.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicolette Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 ik gebruik de stengel wel in gerechten waar bleekselderij in moet en als ik dat niet heb. Gebruik dan wel iets minder dan het recept aan geeft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Een oud topic, maar ik schop hem maar even omhoog. Ik heb dit jaar lavaswortel geoogst en gedroogd. Ik had het vorig jaar een keer nodig voor het maken van een salami, en toen heb ik het maar weggelaten. Want mijn planten deden het voor geen meter.Maar nu ze in voedzame grond staan, in de halfschaduw, doen ze het ineens een stuk beter. En kon ik wel een stuk van de wortels oogsten Ik heb de wortels gewassen, en daarna in de lengte doorgesneden en op een keukendoekje in de kamer gezet. Daarna een beetje vergeten, en nu zijn ze kurkdroog. Ik moet nog even kijken of ik er goed poeder van kan malen, maar dat lijkt me geen probleem. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Mooi!En smaakt dat nu hetzelfde als het blad? Bij mij staat de plant nu ook beter, houdt meer van een iets vochtige plek. IK droog wel veel blad en gebruik een deel in mijn Lorrainse kruiden. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted December 13, 2016 Author Share Posted December 13, 2016 Die van mij staat op de noordkant onder de pruimenboom en gaat elk jaar als een speer. Ik heb nog nooit wortel geoogst; wel veel blad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna3 Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 Mijn plant staat op arme zandgrond in de volle zon en doet het prima. Wel wat roest af en toe.. Kreeg een stuk wortel van iemand op het tuincomplex, vast een plant die zich aangepast heeft Ik oogst eigenlijk ook alleen blad. Net nog wat gedroogde blad in de soep gedaan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spitskool Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 ik gebruik de stengel wel in gerechten waar bleekselderij in moet en als ik dat niet heb. Gebruik dan wel iets minder dan het recept aan geeft. Smaakt de stengel dan minder sterk dan het blad? Ik vind van het blad die typische maggi-smaak erg lekker, maar ik kan het niet helemaal vergelijken met bleekselderij. Kan je het in smaakzin met elkaar vervangen, al is het dan in mindere hoeveelheid dan het recept aangeeft? Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier. Link to comment Share on other sites More sharing options...
donaldk Posted April 6, 2018 Share Posted April 6, 2018 De zaadjes, hoe moet je die zaaien? Aan de tros zitten geribde zaadjes. Ze gaan makkelijk uiteen op de helft, maar zijn het eigenlijk vier zaadjes? De zaadjes zitten niet in hulsjes die je moet/kunt pellen, al lijkt dat wel zo? Hoe bruin moeten ze eigenlijk zijn voordat je ze oogst? Spitskool mocht je geen plant hebben ik ga zaaien, als ze aanslaan, heb ik dus wat om weg te geven. Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted April 22, 2018 Share Posted April 22, 2018 lekker met/in tomatensaus, samen met mediterane kruiden over pasta. Bij gebakken aardappels. Surinamers gebruiken het blad veel in rijst, ook lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.