Jump to content

Lavas / maggiplant


geedee

Recommended Posts

Ik heb hier in de tuin een lavas staan en eigenlijk gebruikte ik alleen het blad af en toe in de soep. Nu kwam ik op internet de volgende tips tegen:

 

Van lavas kan je zowat alle delen in de keuken gebruiken: de bladeren, stengels, wortel en zaden. Om te beginnen kunnen gemalen zaden peper vervangen. De zaden komen ook van pas in cake, brood, vruchtensalades, kaas, vleesgerechten en rijstschotels.

 

Lavas heeft een sterk selderaroma dat in heel wat bereidingen van pas komt. Gebruik de jonge fijngesnipperde blaadjes samen met peterselie in rauwkost. De bladeren kunnen net zo goed dienen als toekruid in soepen, vlees- en roomsauzen, stoofpotten, aardappelgerechten, bij vis, kip en ham.

 

Bereid het groen ook eens als groenten, net zoals spinazie. De stengels maak je bijvoorbeeld klaar zoals bleekselder met een heerlijke kaassaus. Lekker zijn ook gekonfijte lavasstengels en bladstelen. Lavaswortels kan je dan weer geraspt gebruiken om onder meer salades mee op smaak te brengen. Of je kan ze ook in schijven snijden en koken om de wortelschijven daarna afgekoeld onder de sla te mengen. Mogelijkheden bij de vleet. Aan jou om ze allemaal uit te proberen.

 

Je schijnt de bladeren ook in bad te kunnen doen om je huid ermee te zuiveren. (bron: http://www.bikergc.be/lavas.html)

 

Wie heeft er lavas en wat doen jullie er allemaal mee?

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij hebben de meeste mensen wel lavas staan, iig bij ons op 't complex heeft iedereen wel een polletje staan. Ik gebruik het voor namelijk voor de soep en sauzen, maar ook erg lekker is een flinke bos door de kaasgehakt (vega vervanger van gehakt)

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Behalve voor soep en sauzen gebruik ik lavas ook in mijn bietengerecht, hutspot en over andijvie gesnipperd met uien. Ook door de rauwkost doet lavas het goed. Alleen heb ik me altijd beperkt tot de bladeren. De andere delen zijn dus blijkbaar ook de moeite waard. Ga ik zeker eens proberen!

Link to comment
Share on other sites

o dat van de zaden wist ik niet al heb ik die nog nooit gezien, ik heb een paar blaadjes maggiplant nog over Doet het niet erg goed hier, kijken hoe die het volgend jaar doet of ik moet hem maar overpotten/nieuwe halen.

De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

Link to comment
Share on other sites

o dat van de zaden wist ik niet al heb ik die nog nooit gezien, ik heb een paar blaadjes maggiplant nog over Doet het niet erg goed hier, kijken hoe die het volgend jaar doet of ik moet hem maar overpotten/nieuwe halen.

Lavas kan in principe goed in een pot, maar dat moet wel een flinke pot wezen. Groeien zoals in de volle grond zal hij nooit doen. Daarnaast zoals geedee al aangeeft, voldoende water, in een pot moet je toch wel regelmatig water geven, maar ook extra voeding, beetje koemestkorrels een, twee keer per jaar voldoet. In de volle grond is beide niet echt noodzakelijk, die heb ik in ieder geval nooit extra water of voeding gegeven en groeit als een tierelier!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Een oud topic, maar ik schop hem maar even omhoog. Ik heb dit jaar lavaswortel geoogst en gedroogd. Ik had het vorig jaar een keer nodig voor het maken van een salami, en toen heb ik het maar weggelaten. Want mijn planten deden het voor geen meter.

Maar nu ze in voedzame grond staan, in de halfschaduw, doen ze het ineens een stuk beter. En kon ik wel een stuk van de wortels oogsten

Ik heb de wortels gewassen, en daarna in de lengte doorgesneden en op een keukendoekje in de kamer gezet. Daarna een beetje vergeten, en nu zijn ze kurkdroog. Ik moet nog even kijken of ik er goed poeder van kan malen, maar dat lijkt me geen probleem.

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Mijn plant staat op arme zandgrond in de volle zon en doet het prima. Wel wat roest af en toe.. Kreeg een stuk wortel van iemand op het tuincomplex, vast een plant die zich aangepast heeft Ik oogst eigenlijk ook alleen blad. Net nog wat gedroogde blad in de soep gedaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
ik gebruik de stengel wel in gerechten waar bleekselderij in moet en als ik dat niet heb. Gebruik dan wel iets minder dan het recept aan geeft.

 

Smaakt de stengel dan minder sterk dan het blad? Ik vind van het blad die typische maggi-smaak erg lekker, maar ik kan het niet helemaal vergelijken met bleekselderij. Kan je het in smaakzin met elkaar vervangen, al is het dan in mindere hoeveelheid dan het recept aangeeft?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

De zaadjes, hoe moet je die zaaien? Aan de tros zitten geribde zaadjes. Ze gaan makkelijk uiteen op de helft, maar zijn het eigenlijk vier zaadjes? De zaadjes zitten niet in hulsjes die je moet/kunt pellen, al lijkt dat wel zo?

 

Hoe bruin moeten ze eigenlijk zijn voordat je ze oogst?

 

Spitskool mocht je geen plant hebben ik ga zaaien, als ze aanslaan, heb ik dus wat om weg te geven.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...