Geplaatst: 27 augustus 20222 j Zie eerdere posts over Pozzano F1, ik heb er goede ervaringen mee. Beetje terug scrollen. gefascineerd door alles wat groeit en bloeit 3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit moderne kweektechnieken - hydroponics https://www.instagram.com/maipensatogardening/
Geplaatst: 28 augustus 20222 j Beetje terug scrollen kan, maar je kunt ook de zoekfunctie gebruiken om dan direct bij pagina 22 uit te komen, waar in je post van 10 augustus de Pozzano F1 op die lange lijst staat.
Geplaatst: 31 augustus 20222 j Ik heb 3 Roma struiken. Nu valt het mee op dat ze vol zitten met tomaten, maar 90% is nog groen. Hoe kan ik ze helpen met rijpen (voordat het te koud voor ze is)
Geplaatst: 31 augustus 20222 j @RedTomatogeduld hebben, is nog voldoende warm en zodra ze een tikje rood worden gaat het snel. Tot de eerste vorst zullen ze nog wel kunnen rijpen. Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
Geplaatst: 31 augustus 20222 j Hier staat al een paar jaar San Marzano 2, oorspronkelijke zaden van het merk Franchi. Paar planten in de kas en aantal buiten de kas. En dat is een blijver. Perfect voor saus maar ook in een slaatje. Die tomaten voelen stevig aan. Eens voldoende rijp komt de tomaat vanzelf los, echt geen moeite doen gewoon vastnemen en die valt. Dit jaar wat tomaten waarvan de bovenste centimeter nog geel-groen ziet, ik weet niet goed waarom, misschien toch te weinig water gehad. Onze lekkerste is de Purple Russian. 3de jaar nu en hij moet er ieder jaar weer komen. Beetje gerookte achtersmaak, moeilijk uit te leggen. Is wel gevoelig voor hitte want er zijn er heel veel gebarsten deze keer, gelukkig zijn ze wel verder gerijpt. Andere: - Coeur de boeuf: Mooi voor het oog zowel vorm en kleur, niet verkeerd qua smaak maar niets extraordinair. - Cherry Esculentum van bij Action in 2021: Zeer productief, lekker zoet als je voldoende geduld hebt om ze lang genoeg te laten rijpen. - Yellow Pearshaped: De naam zegt het al en dat is dan ook de reden waarom je ze gaat zetten, het oog wilt wat en ze trekt de kids aan. Lekker zonder meer. Matig productief dit jaar waar ik ze vorig jaar niet meer kon tellen. - Longkeeper: Dit zouden tomaten zijn die zeer laat geplukt kunnen worden en dan ook nog eens zeer lang houdbaar zijn. Wel dat lukt hier niet, zo'n tomaat verdwijnt mee met de andere in de saus en wordt dan gesteriliseerd. Matig productief, ik weet niet of ik ze nog zet. - Rose de Podlaki: Een licht rode/rose tomaat. En dan is alles gezegd. - Blush: Langwerpig gevlamd geel/oranje. Mooie tomaat en ook zeer lekker, maar dit jaar moet ik iets verkloot hebben want als we er 5 gehad hebben is het veel. - Orange Banana: prachtig oranje, lekker ook, zeer gevoelig voor neusrot. Receptje: - Snij een 3 à 4 mooie tomaten in schijfjes. - Voeg een (zoete) ajuin toe in blokjes van 1cm, kleinere stukjes is beter. - 2 gulzige eetlepels mayonaise (neutrale smaak met eitjes, niet met mosterd) - snuifje zout (is belangrijk, gaat het sap van de tomaten er uit laten komen) - Zet dat kommetje minstens 2 uur in de frigo, halve dag is beter. 31 augustus 20222 j aangepast door Swa
Geplaatst: 2 september 20222 j @Mellie Je hebt mooie soorten, maar ik kan je helaas niet helpen met je vraagtekensoort.
Geplaatst: 2 september 20222 j Misschien Violet Jasper? Maar de jouwe lijken me eigenlijk wat groter, die van mij zijn pingpongbal of golfbal grootte. En rijp wat paarser dan op de foto, maar de rijpste had ik al op. 😁 Ik had ze van Diana Stek haar zadenwinkel en ze komen elk jaar weer terug in de kas.
Geplaatst: 3 september 20222 j Hmm… lastig lastig. Misschien toch de black and red boar? Daar lijkt ie wel het meeste op. Altijd jammer als er een etiket verloren gaat. @fre3ke misschien een tomaat van jou? Ik had uiteindelijk plek voor 12 tomaten extra omdat ik slakkenvraat had -mental note to self: volgend jaar meer tomaten overhouden als reserve!-Ik heb toen meerdere dieven van bestaande planten ook gestekt. Ik heb zelf geen black & red boar gezaaid, dus het lijkt me een gekregen plant. Alleen Freeke had ook 2 planten zonder etiket. Weet jij nog of je dit ras gezaaid hebt? Ik denk dat het jouw tomaat is. Die ik van @mdubbelm heb gekregen, staan nl elders.
Geplaatst: 3 september 20222 j @fre3ke Ik bewaar geen gesprekken en je had er een paar zonder naam, dus denk dat dit een zonder naam is.
Geplaatst: 3 september 20222 j Hier op de agricampeggio op Sardinië staan ze zongedroogde, gezouten San Marzanos te verpakken om te verkopen op de boerenmarkt.
Geplaatst: 4 september 20222 j @MellieStriped sweetheart green zebra Amazon chocolate en de onbekende soort heb ik je gegeven (die is gewoon rood).
Geplaatst: 6 september 20222 j Een paar bijzondere tomaatjes... Eerst, F2 van Mobil, vleestomaat, normaal platrond, deze, lijkt, bestoven door Yana, kleinere met pyntje... En nog eentje, Tres Cantos uit Spanje. Dankzij mooi weer toch rijp zonder kas...
Geplaatst: 6 september 20222 j Wow heel mooi @Yuras!Ik heb vandaag de eerste rijpe white tomasol geproefd. Heel lekker en smaakvol, paste totaal niet bij die bleke kleur. Heel verwarrend zo’n mindfuck. Kinderen vonden het ook heel lekker. Ik heb een mini proeverijtje gehouden met de speelafspraakjes hier. Zo schattig hoe bescheiden andermans kind eet en dan die horken van mij die alles naar binnen proppen [emoji38][emoji38][emoji38] En wederom blijkt maar weer; zo veel mensen, zo veel wensen. De meningen waren gigantisch verdeeld. Edit:Deze zaden wilden in de buik al beginnen met groeien. Vind dat elke x toch zo wonderlijk. 5 groeiers uit 4 verschillende tomaten. Echt dikke wortels ook al.
Geplaatst: 7 september 20222 j De cocktail tomaatjes blijven maar geven,elke dag weer.maar rose de bern,die springt eruit,sappig zoet.
Geplaatst: 8 september 20222 j Oogsten / winnen van tomatenzaden. Henkg past altijd de gistmethode toe. https://www.moestuinforum.nl/topic/35868-tomatentopic-2022/page/22/?tab=comments#comment-458012 Frans is voorstander van de zandmethode: https://www.moestuinforum.nl/topic/35868-tomatentopic-2022/page/22/?tab=comments#comment-458019 De gistmethode zou (volgens vage bronnen) ook enzymen in de zaadhuid afbreken, waardoor het zaad makkelijker kiemt (?). Deze methode wordt door sommigen "vies" gevonden. Zo'n potje dat gist, en waarop misschien soms een dun laagje schimmel komt: Bah! Anderen (zoals ik) hebben daar geen enkele moeite mee: Yoghurt, zuurkool / bier / cider / wijn maken: het zijn allemaal gist- fermenteerprocessen. O ja: brooddeeg laten rijzen. De gistcellen laten boeren (CO2) en pissen (beetje alcohol): Bah, vies. Onlangs heb ik -voor het eerst- ook de zandmethode toegepast (daar moest ik wel fijn zand voor aanschaffen, maar: alles voor de wetenschap). In de hoeveelheid werk dat je eraan hebt merk ik weinig verschil. Hieronder beide versies, van hetzelfde tomaten ras : Links gistmethode. Rechts zandmethode (die zien er wat gepaneerd uit). De bedoeling is om aanstaand voorjaar beide te zaaien, op hetzelfde moment, onder gelijke omstandigheden. (Het gebruikte zand heb ik eerst gewassen om eventuele kalk- of zoutresten uit te spoelen. Uiteraard eerst weer gedroogd voor gebruik.) Welke kiemt sneller, of beter? -> Dat weten we pas aanstaand voorjaar ... Heel interessant: een boek over 'rot': https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=rot+wateetons Voor de een leerzaam, voor de ander absolute horror. Inhoud bloempot of bak berekenen
Geplaatst: 9 september 20222 j Ik heb inmiddels massa's Liguria tomaten geoogst. Gemiddeld zitten die zo tussen de 250 en 350 gram per stuk, met een enkele die 412 gram woog.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.