Mellie Geplaatst: 11 april 2019 Geplaatst: 11 april 2019 Dat zou zo maar kunnen. Dank je wel voor de boekenlink! Gewoon een nl boek werkt het fijnst zonder omrekenen en omdenken. Mijn vloeiend Engels blijkt toch niet vloeiend genoeg voor kaastermen. Erg lastig allemaal. Al vind ik dat boek wat ik op aanraden van Jorieke heb gekocht, wel erg mooi. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 22 april 2019 Auteur Geplaatst: 22 april 2019 Hier staat een kleine 4 liter geitenmelk (van Charly haar geit! ) af te koelen na het pasteuriseren. Ik maak er een heel simpel smeerbaar kaasje van. Van de overige liters maak ik feta denk ik. Maar voor nu heb ik het ingevroren. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 22 april 2019 Geplaatst: 22 april 2019 Ik heb een heel lekkere roomkaas met kruiden gemaakt. Kruiden waren peterselie Dille knoflookgroen daslook en Zwitserse munt met peper en zout. Superlekker geworden. Moest een theelepel zout per liter melk en dat vond ik te veel, maar denk dat het boek toch gelijk had. Moest hem nazouten. Ik heb ook roomboter gemaakt. Niet geschikt om mee te bakken bleek vandaag, maar wel heel lekker op brood. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 25 april 2019 Auteur Geplaatst: 25 april 2019 Zo, mijn 'chèvre' is goed gelukt hoor! Met de melk van Charly haar geit, en een beetje geduld. Erg makkelijk recept natuurlijk, gewoon ferment en heel iets stremsel (wat ik in 1e instantie was vergeten trouwens... 1 van de 3 ingrediënten maar mijn hoofd zat nog in de MTFD stand, dus er was geen ruimte voor kaas maken... ) Ik heb de kaas verdeeld in 2-en, en heb de helft gekruid/gezouten met een zakje kruidenboterkruiden die ik van Angela kreeg En de naturel kaas hebben we gisteren gegeten met spekjes op onze 1e grote salade uit de tuin! Er kwam nog dressing op hoor... de foto is te vroeg genomen.Oh en dan is de kaas nog niet op, ik maak er vanavond ook nog een quiche/hartige taart mee. Heerlijke geitige smaak, jumjumjum. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 25 april 2019 Geplaatst: 25 april 2019 Erg mooi inderdaad. Zal het aan de Witte doorgeven. Dat ze inmiddels ook anderen blij maakt met haar melk (“boeie!” )Maar prachtig plaatje. En fijn dat t lekker was. En goed idee van de kruidenboter-kruiden. Quote wees bevriend met kleine dingen
Mellie Geplaatst: 25 april 2019 Geplaatst: 25 april 2019 Ziet er goed uit! Hoe lang is zon vers kaasje houdbaar in de koelkast? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 25 april 2019 Auteur Geplaatst: 25 april 2019 Volgens het recept is het een week houdbaar. Ik vries het ook wel in als het teveel is in 1 keer. Kan het daarna nog door warme gerechten ofzo. (volgens mij is het dan wat minder smeerbaar voor op een toastje namelijk) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 25 april 2019 Geplaatst: 25 april 2019 Kan je de melk ook invriezen en dan nog Goudse kaas maken? Ik kan zondag 13 liter geitenmelk halen maar heb het eigenlijk die dag veel te druk. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 25 april 2019 Auteur Geplaatst: 25 april 2019 ja, heb ik gedaan toen ik een stel loopeenden had geruild tegen geitenmelk. Die melk kreeg ik in bevroren toestand, en daarna heb ik er 2 goudse kaasjes van gemaakt. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 25 april 2019 Auteur Geplaatst: 25 april 2019 Lekker geitenkaas door het eten! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Mellie Geplaatst: 26 april 2019 Geplaatst: 26 april 2019 Mmm jaloers! Vraag Kun je per ongeluk yoghurt maken?Als in: zonder zuursel oid? Ik heb gisteren afgeroomde melk gekookt. Laten afkoelen en de bovenste stolling Afgeroomd (want dat is heerlijk met een broodje honing). De rest heb ik vandaag nog een x gekookt om een tweede laag af te kunnen romen. Dat heb ik vanmiddag vervolgens koud weggezet, omdat het stollen niet snel genoeg ging naar mijn zin. Ik keek net en de room was nog steeds niet gestold. Echter, de melk is niet meer vloeibaar. Asjemenou... Ik heb het geproefd en het smaakt en ziet er uit als naar heel romige yoghurt van slagroom. Maar er zat geen yoghurt in. Alleen melk. Hoe kan dit? Is dit technisch gezien yoghurt? Quote
friemeltje Geplaatst: 26 april 2019 Geplaatst: 26 april 2019 Misschien gaan schiften? In de lucht zit alles wat je nodig hebt, dus er is een kans dat een bacterie in je melk is gaan zitten die er wat leuks van gemaakt heeft. Kijk uit met meerdere keren verwarmen, je kunt dan ook andere bacteriën een kans geven wat gekke dingen te gaan doen... Quote
appelvrouw Geplaatst: 26 april 2019 Geplaatst: 26 april 2019 Die melk kreeg ik in bevroren toestand,.Was deze melk verhit geweest voor het invriezen en op welke manier heb je het laten ontdooien? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 27 april 2019 Auteur Geplaatst: 27 april 2019 Volgens mij was het rauw ingevroren. Ik heb de blokken in een grote pan gedaan en gewacht Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 4 mei 2019 Geplaatst: 4 mei 2019 Dulce de leche in wording... (hoop ik) Quote wees bevriend met kleine dingen
friemeltje Geplaatst: 4 mei 2019 Geplaatst: 4 mei 2019 Net naast de alcohol? nu weten we waarom die kaas niet recht staat Quote
Charly Geplaatst: 4 mei 2019 Geplaatst: 4 mei 2019 Alcohol? Scheve kaas? Huh?Ahhh. Die flessen op de achtergrond? Olie, allesreiniger, balsamico, en een potje zelfgemaakte vloeibare zeep. Mocht iemand zich afvragen hoe lang het duurt om dulce de leche te maken van melk (dus niet valsspelen door gecondenseerde melk te gebruiken):De melk is nu ingekookt van 9 naar 6,5 liter. Moet terug naar 4, liefst 3... Quote wees bevriend met kleine dingen
Charly Geplaatst: 4 mei 2019 Geplaatst: 4 mei 2019 Nou hehe. Het zit in potjes. Braaf terug gekookt tot 3 liter. En mijn lief wilde er ook ‘een koekje’ van maken. Blijkbaar is dat een kwestie van wat op een bord gieten en wat kokos erover. Als het afkoelt wordt het een soort van hard. En is schijnbaar erg lekker Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 9 mei 2019 Auteur Geplaatst: 9 mei 2019 En was het ook lekker? Zo ziet het er wel uit namelijk! Ik heb de laatste 6 liter geitenmelk van jou ontdooit, en er feta van gemaakt. En nog wat van die 'chevre', gewoon om te zien of ik verschil merkte nu de melk bevroren was geweest.Ik heb voor beide kaassoorten de melk gepasteuriseerd. De 'chevre' pakte precies zo uit als de vorige keer. Deze keer heb ik het stremsel wel meteen toegevoegd ( ) en hij heeft dus niet zo lang staan zuren als de vorige keer. Niet dat die kaas van de vorige keer nou zo zuur was hoor... gewoon lekker fris. De Feta ging ook goed, al moet nog blijken hoe het smaakt natuurlijk. Maar stremmen ging goed, snijden, uitlekken, alles. Geen nadelige effecten gemerkt van het invriezen en ontdooien. Na het (6 uur lang) uitlekken: Daarna plakken snijden en daar weer blokjes van snijden. Ik maakte ze eerst te klein denk ik, dus halverwege ben ik ze groter gaan snijden. Nu staan die 2 bakjes in de koelkast, met zout. Over een dag of 3 moet het goed zijn. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 10 mei 2019 Geplaatst: 10 mei 2019 Ah leuk feta wil ik ook wel proberen. De chevre van jou eet je jong toch? Deze recepten zijn opgetekend? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Anna3 Geplaatst: 24 mei 2019 Geplaatst: 24 mei 2019 Kaas van 6 april houdt niet van wax. De een na de ander vertoonde scheurtjes. De kleine naturel heb ik al een tijdje geleden bevrijd en met natuurkorst verder laten rijpen. Van barsten of bol worden was niets echt iets te merken. Het viel me ook op dat er geen schimmels op kwamen met dat warme weer. Afijn, op 19 mei heb ik 'm maar gehalveerd: Heb ik eindelijk ook eens wat andere gaten dan normaal Lekker kaasje, wel nog wat te zout naar mijn smaak. Ik had al slechts 5,5 uur gepekeld voor kaas van toen 630g. Volgende keer nog korter dus. Quote
Charly Geplaatst: 28 mei 2019 Geplaatst: 28 mei 2019 Hij ziet er goed uit, Anna hoor! Prachtige gaatjes Fijn dat ie ook lekker was. Ik wil binnenkort de eerste Geitse Goudse aansnijden. Heel erg benieuwd. @Appelvrouw, jij de jouwe al geprobeerd? Quote wees bevriend met kleine dingen
Anna3 Geplaatst: 30 mei 2019 Geplaatst: 30 mei 2019 De vorige kaas is alweer op, had de helft aan de melkboer gedoneerd. Deze is nog lekkerder 6 april-25 mei. De fenegriek smaakt nu normaal, dus het hoort vast vies te smaken als het net gekookt is Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.