spike Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 In het nieuws giftige courgette zorgt voor dode in Duitsland. Pas op voor bitter smakende courgette en komkommers. Uit de TelegraafDuitser dood na eten courgette HEIDENHEIM - Een 79-jarige Duitser is overleden na het eten van een zelf gekweekte courgette. In de groente zat waarschijnlijk een door de plant zelf aangemaakt gif. Dat komt normaal gesproken niet meer voor, maar duikt in heel zeldzame gevallen nog eens op.Foto: Peter SchoonenDe man en zijn vrouw werden na de maaltijd twee weken geleden ernstig ziek. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht. De vrouw herstelde, maar de man ging steeds verder achteruit en stierf uiteindelijk.Boosdoener is de stof cucurbitacine. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. Telers hebben de giftige stof de afgelopen eeuwen met kweekprogramma's weten weg te krijgen. Als mensen zelf groenten kweken, kan het toch opduiken. Als een courgette of een komkommer veel bitterder smaakt dan gebruikelijk, kan dat wijzen op cucurbitacine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flup Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Volgens de nieuwsberichten had de man de courgettes van een buurman gekregen en deze samen met zijn vrouw gegeten. De vrouw is ook vergifitgd, maar leeft nog wel. De man is helaas overleden. De buurman had de courgettes gekweekt uit eigen zaad. Hoogstwaarschijnlijk is het dus een kruisbestuiving met iets anders geweest, een pompoen, kalebas of komkommer. Edit: Ik zocht het artikel, maar kon die niet meer vinden. Wel andere artikelen waarin het om een zelfgekweekte courgette ging. Dus niet van de buren gekregen. Het risiko op kruisbestuiving is gewoon te groot over het algemeen, daarom zou ik nooit zelf courgettes proberen te kweken. Natuurlijk kan het ook bij gekochte courgettezaadjes kan het voorkomen, maar de kans is dan wel een stuk kleiner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Hier in Duitsland schreef men in de pers drie varianten. 1. De man had steeds weer de zaden van zijn courgettes genomen, en zo ieder jaar de vrucht terug gekruist.Totdat er een bittere en giftige courgette overbleef.Courgettes waren vroeger giftig, maar men heeft in der loop der tijd de gifstof cucurbitacine weggekweekt.. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten." "Das Hauptrisiko liegt im Kleingärtnerbereich, wenn die Gärtner mit eigenen Samen jedes Jahr wieder Zucchini hochziehen", sagt Norbert Pfeufer, der Ärztliche Leiter der zentralen Notaufnahme im Klinikum Heidenheim " 2. Er zou inderdaad kruisbestuiving hebben kunnen opgetreden met een niet voor consumptie geschikte kalebas of sier courgette. 3. Door de grote hitte zou de courgette weer cucurbitacine hebben aangemaakt aldus Das Chemische- und Veterinäruntersuchungsamt (CVUA) Stuttgart." "Es könnte am Hitzestress der letzten Wochen gelegen haben. Dadurch könnten alte Genabschnitte aktiviert worden sein. Aber das ist nur eine Vermutung", "Het "toeval" wil dat dit geval in Heidenheim niet op zichzelf staat.Een paar dagen daarvoor gebeurde zoiets in Rosenheim, beiden gelegen in zuid Duitsland en zo`n 90 kilometer van elkaar af.In dit gebied is het erg warm geweest. Door het gif Cucurbitacin wordt in het maag darm bereik de slijmhuid aangetast / opgelost.Dit gif kan men vinden in Kürbisse , k®omkommers en courgettes.Ook koken neutraliseert het gif niet. Als een courgette of een komkommer veel bitterder smaakt dan gebruikelijk, kan dat wijzen op cucurbitacine. Dus PROEVEN VOOR HET KOKEN! Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Helpt schillen niet?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
MartinH Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Nou, ik blijf gewoon lekker m'n courgettes eten hoor. Hoe groot is de kans dat je keer pech hebt? Is volgens mij te verwaarlozen. Zou wel eens willen weten hoeveel mensen er dood gaan aan de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Quote mijn moestuin http://www.martinsmoestuin.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Nee jasmin, schillen helpt niet.Het is niet (enkel) de schil die gifitig is.Gewoon proeven, en als je het uitspugt wegens "te bitter" dan is het niet goed. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 In de praktijk valt dat risico dus wel mee. Bitter is gewoon niet lekker, en dan eten mensen het automatisch al niet voor hun plezier. Die 80-jarige man zal wel stronteigenwijs zijn geweest, of een smaakpapillen probleem hebben gehad. De nieuwe generatie AH-moestuiniers van dit seizoen is zich kapot geschrokken: moestuinieren kan dodelijk zijn. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 In de praktijk valt dat risico dus wel mee. Precies! Ik wil niemand beledigen, maar ik weet genoeg als ik zie in welke krant dit 'nieuws' heeft gestaan Komkommertijd. Of in dit geval: courgettetijd Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaaizee Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 inderdaad #AH-moestuiniers hihi voorspelbaar dat dacht ik ook toen ik het bericht las #gebruikjeboerenverstand zit het altijd snor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paksoi Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Ik heb ook wel het idee dat zulke berichten de wereld in geslingerd worden om een soort van ontmoedigingsbeleid te ondersteunen om zelf nog maar enigszins met zelfredzaamheid bezig te zijn.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Ik zit op Faceboek ook bij diverse moestuingroepen. Mensen die elkaar aanraden nooit meer courgettes te kweken, omdat je er aan kan overlijden. Geen grapje, mensen zijn er bang van geworden. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 En de oplossing is toch zo simpel. gewoon even een flintertje proeven Deed ik toch al om te testen of de schil niet te stug is. Mensen laten zich gewoon gek maken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Het past wel bij die bangmakerij die ook wel rond gaat dat je zelf geen zaden meer mag oogsten. Dat die voortaan alleen nog bij een bepaald groot bedrijf vandaan mogen komen. Deze man had toch steeds eigen geoogst zaad gebruikt? Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted August 30, 2015 Share Posted August 30, 2015 Ach je kan ook onder een bus lopen Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Het past wel bij die bangmakerij die ook wel rond gaat dat je zelf geen zaden meer mag oogsten. O ja, dat zou wat zijn: ingestoken 'nieuws' van Monsanto Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaaizee Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 mindestens Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prettig gestoord Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Ach, je kan van bijna alles ziek worden. Ik heb nu twee keer een salmonella vergiftiging gehad, een maal van een gekocht ei en eenmaal van een eigen ei. Dus nu geen eieren meer eten. Onzin, gewoon je verstand gebruiken. Beide keren was het eigen schuld en rauw beslag geproefd in mijn geval binnen twee uur hondsberoerd! Nu maar even weer lekker courgette marineren voor het avondeten Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aalterse-willy Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Oei, legde gij zelf eieren Prettig Gestoord???? En die dan nog opeten ook???? Kanibalisme dan, of zie ik het weer verkeerd? Anders zou het wel normaal zijn dat ge er salmonella van oploopt hé. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael-art Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 Dit jaar voor het eerst dus een poging tot serieus moestuinieren gedaan en wil dus ook zaad gaan winnen. Heb al diverse zaden nu geoogst waaronder dus ook courgette.Ik moestuinier in mijn achtertuin en ben in de straat geloof ik de enige (De rest doet vooral bloemetjes kweken) dus denk redelijk rasvast zaad te kunnen krijgen(Long Green Trailing).Even voor de zekerheid; De kans dat er dus volgend jaar giftige courgettes aan groeien is dus vrij klein te achten? Quote Wat als alle oceanen van appelmoes gemaakt zouden zijn? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jane Doe Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 En nu zijn alle eetbare heirloom soorten giftig? Zonder het in stand houden van de oude heirloom soorten, zouden de nieuwe geen toekomst hebben. Kunnen de zaadhandelaren niet terug grijpen op de genenbank om te kruizen, voor nieuwe soorten.De timing is wel heel toevallig, nu de zaadbanken beetje bij beetje uit de vergetenheid komen. Vraag me af hoeveel slachtoffers er zijn? Welke zaden hoe geteeld worden? Misschien moeten we allemaal siersoorten telen, zijn we meteen van alles af gewoon niet meer zelf eetbare telen. En alleen maar kopen van telers die met gekocht hybriden zaadgoed telen, dan is het probleem ineens uit de wereld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 precies!(maar bij heirloom gewassen is er sprake van zelfbestuiving dus ik denk dat die nooit problemen zullen geven'wij kweken lekker verder met onze heirloom mais, tomaatjes... ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted October 8, 2015 Share Posted October 8, 2015 Vergiftung durch Garten-Zucchini ist keine fahrlässige Tötung Im Fall eines 79-Jährigen, der an einer Vergiftung durch eine Garten-Zucchini gestorben ist, hat die Staatsanwaltschaft ihre Ermittlungen eingestellt. Es gebe keinen hinreichenden Tatverdacht gegen die Person, von der die Zucchini gestammt habe Lees bij interesse het artikel verder bij de bron, dit wegens de zeer strenge auteurs rechten in Duitsland.http://www.sz-online.de/nachrichten/vergiftung-durch-garten-zucchini-ist-keine-fahrlaessige-toetung-3217374.html Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted October 8, 2015 Share Posted October 8, 2015 Ook dat nog. Hij had de courgette van zijn zus gekregen, en die was tijdelijk een moordverdachte. De aanklacht is ingetrokken. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted October 8, 2015 Share Posted October 8, 2015 Je meent het! Doet me denken aan die keer dat ik iemand een boleet had gegeven.Later dacht ik: "stel je voor dat hij na het eten toevallig een beroerte had gekregen, of zelfs maar een flinke buikgriep".Puur toeval, maar dan had ik het natuurlijk gedaan. En dat was dan het hele dorp doorge-appt, want zo gaat dat tegenwoordig. Dus dat doe ik nooit meer Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobN Posted May 27, 2018 Share Posted May 27, 2018 ik kick dit nog even omhoog, omdat ik zowel courgette, kalebas en eetbare pompoen wil kweken dit jaar, kan dat dan gewoon in de buurt van elkaar of toch maar oppassen er mee?Rauwe pompoen vind ik zowieso vies om te proeven haha. Quote Onkruidmanager 1.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.