Geplaatst: 16 januari 20178 j Ik had alleen wat miniknolletjes aan oogst die ik in een krant gewikkeld heb bewaard. Geen succes, alles is verdroogd. Gelukkig had ik net na het rooien vast een (nog niet zo zoet) knolletje geproefd. De knollen die ik had opgepot en bij geen vorst buiten had staan staan nu al een poosje binnen op een koele plek. Ze zijn al driftig aan het uitlopen.. 't Is er toch echt maar 10-12 graden.
Geplaatst: 16 januari 20178 j Ik heb wat stengelstekken gekregen waarvan een deel begint uit te lopen. We zien volgend jaar wel wat dat geeft.
Geplaatst: 17 januari 20178 j Ik heb Yacon twee jaar geteeld. Ik vind ze ook super mooi (zowel het blad als de bloemen). Het laatste jaar had ik rond de 10 planten en als ik ze overgehouden had dan had ik er 30 van kunnen maken (ze groeien net als aardperen via een verdikt rhizoom / stengelknol), omdat ze zo gemakkelijk te vermeerderen zijn. Ik heb er toen siroop van gemaakt (had behoorlijk wat kilo's / is echt zwart van kleur). Ik vind ze helaas alleen niet lekker. Ze hebben voor mij een rare bijsmaak, die sterker wordt wanneer ze indrogen en als je er siroop van maakt. Ik vind het wel lekker dat ze knapperig blijven en hele verse jonge penwortels vind ik ook lekker. Verder heb ik helaas last van inuline (heb ik ook bij aardperen, schorseneren...), dan krijg ik toch wel erge krampen, wat niet echt helpt om iets te blijven eten. Ik hoop eigenlijk dat er een andere ras is die anders smaakt en minder inuline heeft. Bij aardperen en zonnewortels ben ik verschillende rassen aan het proberen. Het rare is dat ik er soms heel veel last van krijg en andere keren heb ik nergens last van. Misschien dat ik Yacon over 1-2 jaar weer ga proberen, zodra het overhouden minder bewerkelijk wordt (als mijn aardkelder af is). Ik heb ze in de kelder gehad (liepen ze al te vroeg uit), in de serre (kreeg ik ongezonde uitgelopen planten) en op de zolder heb ik het geprobeerd (wordt ook te snel warm). Het zijn trouwens net Dahlia's, want ze groeien precies hetzelfde.
Geplaatst: 29 april 20178 j Mag ik de onderste bladeren verwijderen om ze dieper te kunnen planten? Valt om doordat er binnen geen wind is. Had een stekje gekocht op 04 februari op reclaim the seeds maar wordt hier te groot voor de vensterbank. Denk dat ik de yakon maandag buiten ga zetten. Voorspellen minstens 6 graden 's nachts.
Geplaatst: 28 juni 20178 j Ik kreeg een mooi plantje van Anna, een tijdje terug alweer. En die doet het goed! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 juni 20178 j @ permanatuurtuin ik gebruik duivelsdrek bij zonnewortels en volgens mij helpt het. De geur is Maar je proeft er niks van. Toevoegen bij het begin van de kooktijd en tegen het moment dat de knollen gaar zijn is de geur grotendeels weg.
Geplaatst: 29 juni 20178 j Dat is wel interessant en overigens een mooie plant (helaas niet 100% winterhard). Hij helpt dus net als Karwij, komijn en venkel bij de vertering. Misschien dat ik het ga proberen (eerst kijken waar ik de gemalen plant kan kopen). Wordt de wortel of het groen gemalen? Als het de wortel is, dan loont het zich niet om de plant zelf aan te schaffen. Ik heb toch maar drie rassen Yacon gezet, maar ben benieuwd. Ze groeien redelijk goed, maar volgend jaar zullen ze sneller gaan (kleine plantjes ontvangen). Ik moet nog kijken wat we ervan oogsten en hoe we ze gaan bereiden of verwerken. Rauw vind ik ze nog het lekkerste (met name de jonge reservewortels). Ik ga er in ieder geval zeker geen siroop van maken.
Geplaatst: 29 juni 20178 j Ik koop het bij de Indische supermarkt (India, niet Indonesië) als asafoetida.Wat meer info: http://www.bruzz.be/nl/nieuws/culinair-ontdekt-duivelsdrek
Geplaatst: 29 juni 20178 j Oh, wat grappig, Asafoetida heb ik (inderdaad bij de meer Indiaas gerichte toko gekocht) maar wist niet dat de plant waar het vanaf komt Duivelsdrek genoemd wordt of dat het goed is bij vertering van andere planten. Weer wat geleerd. Mijn Yakon staat er mooi bij. Heb de knollen opgepot ontvangen in grote emmer met gaten, toen in de kas gezet totdat de vorst weg was en toen er mooi wat groen aan de bovenkant was heb ik hem in de tuin gezet. Ben benieuwd, buurvrouw had vorig jaar een enorme knollenboel geoogst van 1 plant.
Geplaatst: 16 augustus 20178 j Mijn plant is lang niet zo groot als vorig jaar. Wat op zich niet erg is, toen was ie ook echt enorm namelijk! Hing aan alle kanten over het pad. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 16 augustus 20178 j Iemand ervaring met het drogen van de eetbare knollen? (dus niet het rizoom (spelling?_)) Als ik ze in schijfjes snijd en in de droger leg, houd ik dan iets lekker eetbaars over?
Geplaatst: 16 augustus 20178 j Geen idee, lijkt me wel zonde omdat ze juist zo lekker sappig zijn. Mijn Yakon is echt een prachtige reus aan het worden, genoeg water aan de voeten zal daar mee te maken hebben. Ben benieuwd wat er straks te oogsten valt.
Geplaatst: 17 augustus 20178 j Je kan er ook chips van maken. http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/homemade-vegetable-crisps/ https://www.vegetariantimes.com/recipes/crispy-seasoned-vegetable-chips "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 17 oktober 20178 j Mijn plant staat er nog mooi bij (Edit: hard gegroeid ook nog, als ik de vorige foto zo zie) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 17 oktober 20178 j Ondertussen is de mijne vorige week geoogst. En dat was niet te vroeg, de diepere knollen waren al aangetast door het water.Maar wat een prachtige knollen... en wat veel. En dan ook nog eens een grote hoeveelheid broedbolletjes.Super! Doen we dus komend jaar weer.
Geplaatst: 17 oktober 20178 j Klinkt goed zeg! Heb je een foto van je oogst Erny? Leuk om mee te kijken wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 17 oktober 20178 j Mag hij al geoogst worden? Ik dacht dat knollen pas vanaf het najaar gevormd werden en je pas moest oogsten na de eerste vorst. Hier is het een reus van twee meter hoog. Ben benieuwd of er in verhouding ook veel oogst is.
Geplaatst: 18 oktober 20178 j Tja... van mogen of niet mogen heb ik mij niets aangetrokken. Het grondwaterpeil was na al die weken regen dusdanig gestegen dat de knollen deels in het water stonden. Dus moesten ze geoogst wordenom niet alles te verliezen. De knolvorming was echt al een tijd op gang gezien de grootte van die dingen. Dus dat dat pas in het najaar begint klopt dan niet. En ik hoorde van een tuinbuurvrouw dat je de broedbolletjes het best aan de steel (met blad) laat zitten. Dat gaat niet als je er een vorst overheen laat gaan want daar kan het bovengrondse spul niet tegen. En zeker heb ik foto's van mn oogst maar helaas nog niet in staat om deze op het forum te plaatsen.Anders zouden jullie echt wel meer foto's zien want dat is toch een goede gewoonte van mij.
Geplaatst: 18 oktober 20178 j Ik vermoed dat de knollen gewoon zoeter worden als ze langer kunnen blijven staan. Bij aardpeer is dat ook zo. Ik wacht normaal tot het blad vergeeld is voor ik begin te oogsten, maar daarvoor zijn ze ook al eetbaar.
Geplaatst: 23 oktober 20178 j Zit er bij jullie ook rode Yacon tussen?Tot mijn verrassing had een van de planten rode wortels ontwikkelt...
Geplaatst: 24 oktober 20178 j De broedbolletjes zijn bij mij ook rood.De knollen kwamen bruin uit de aarde maar kleuren nu ook roodachtig bij.
Geplaatst: 25 oktober 20178 j Ik laat ze staan tot de eerste vorst. Plant ziet er nog helemaal gaaf uit. Enkel zijn bloemetjes zijn verdord. De zonnewortel daarentegen ziet er gehavend uit.
Geplaatst: 1 november 20178 j Bij mij begint de yakon te bloeien: Ik zie nog een stuk of 10 bloemknopjes die bijna open gaan, nu nog maar 2 bloempjes.
Geplaatst: 2 november 20178 j Wij hebben al vorst gehad, van de week maar eens kijken.. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 2 november 20178 j Hier zaten er ook bloemknoppen in, maar ik heb de boel opgegraven omdat ik van alles in ga kuilen morgen. En dan maak ik gemixte lagen in die bak, anders moet ik steeds zo zoeken onder andere lagen. Ik had 7,9 kilo van 1 plant. En een boel knolletjes voor de vermeerdering. Ook die gaan in licht vochtig zand in een ingegraven grote koelbox (of wat het dan ook was toen ie nog bovengronds stond ) Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.