Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aardpeer, hoe plant ik ze?


Gageltuin

Aanbevolen berichten

We hebben aan de rand van de moestuin een strook gepland voor aardperen, juist omdat ze zo hoog worden en mooie bloemen geven. Nu hebben we van de biowinkel aardpeer gekocht om te eten, maar kunnen die ook de grond in? Ik heb nog twee stukken van 12 cm over en aan één van de uiteinden schiet er een klein worteltje, zoals bij een aardappel.

Dus: hoe pak ik dit aan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik stop die ongeveer een tiental cm diep in de grond, de rest gaat vanzelf. Vorig jaar heb ik een emmertje aardperen van mijn moeder meegenomen en eind maart geplant, een deel daarvan hebben we intussen gerooid opgegeten, de rest zit nog in de grond en heeft de winter goed doorstaan, dus ik veronderstel dat je die evengoed nu kan planten. Ik ga de rest binnenkort ook oprooien en over het hele veldje verdelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aardperen hebben we al een paar keer besproken op dit forum.

Als aardpeer bij de zoekfunctie intoets krijg je wellicht een aantal items.

In het algemeen zijn ze makkelijk te telen. Ik heb weleens gelezen dat het moeilijker is een soort te krijgen die je graag wil dan om er weer vanaf te komen. Het is dan ook een woekeraar. Een klein achtergebleven stukje zal volgend jaar weer uitlopen.

Je hebt verschillende soorten. Zorg ervoor dat je een soort hebt die niet alleen veel maar vooral iets dikkere knolletjes oplevert.

Ik had een kleine soort en het was geen doen die kleine prutsdingen te schillen, het leek op gember.

Je moet natuurlijk houden van de zoete smaak.

Ze zijn behoorlijk wintervast, moeilijk te bewaren na het oogsten. Dus advies ze in de grond te laten zitten en af te dekken.

Zo kun je zoveel oogsten als je nodig hebt ook in het voorjaar. Oogsten van oktober tot april.

Ze kunnen geplant in het voorjaar (als de vorst uit de grond is) en in de herfst.

Liefst in een dubbele rij, de knollen op 40/60 cm van elkaar.

Denk erom dat de hoogte kan varieren van 100/250 cm.

Succes Jos

Link naar reactie
Delen op andere sites

bedankt Jos, ik zal de zoekfunctie beter raadplegen, ik was na 2 pagina's al opgehouden

De twee stukken die ik nu heb zijn dikker dan gember, maar zeker geen knollen, wel erg lekker! Kan ik de stukken van 12 cm nog kleiner maken zodat ik er méér kan poten? Of is 12 cm wel nodig?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo, ik had in mijn kruidentuin een stukje aardpeer laten vallen en dat was aan het eind van het seizoen een 2 meter hoge plant met 20 gele bloemen erin en ongeveer een kilo nieuwe aardperen! Naar mijn mening zijn aardperen niet zo kritisch

Link naar reactie
Delen op andere sites

nee, aardpeer is geen moelijke plant. je knikkert ze in de grond en ze groeien!

denk er wel aan dat je bloeiende soorten en niet bloeiende soorten hebt!

mijn ervaring is dat de soort waar je dikke grote knollen van krijgt vaak niet bloeien. de soort die lange gemberachtige knollen geeft bloeit vaak wel.

het is dus het éen of het ander

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bericht van Peter Bauwens via de e-mail:

 

"aardperen zullen vrij snel na de oogst 'verschrompelen'. Dat heeft een slechte invloed op hun eetbaarheid, maar geen invloed op hun groeikracht. Je kunt ze eventueel een nacht in water leggen en vervolgens uitplanten en je zult verbaast staan van hun groeikracht. Je moet ze in elk geval zo snel mogelijk planten."

 

Wellicht handig om te weten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Wie heeft er Aardperen in de zaden-carrousel gestopt ???

Want ik wil graag weten hoe en wanneer ik die exemplaren moet planten.

Ook wil ik graag weten wanneer ze geoogst zijn.

Het zijn 2 soorten, de ene zat in een doosje van de chinees en de andere zat in een plastic zakje.

Alvast bedankt voor de reactie.

Groetjes Conny.

Leef je leven dag voor dag.

 

https://www.facebook.com/conny.coomans

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Iemand een idee of ik deze ook moet uitdunnen? Weet dat er op mijn volkstuintje daar hoge aardperen stonden en dacht ik zal dat hoekje daar voor aardperen laten. Heb al verschillende kilo's weg gehaald van daarnaast maar staan er nog precies superveel.

aardpeer53651431092301.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu laten groeien en dan in de herfst (november) beginnen met oogsten. En dan her en der weer een aardpeertje terugpoten, net zoveel als je zelf wilt.

 

En als het nodig is om het nu uit te dunnen... dan kan je met een spitvork de aardperen opgraven en een deel weer terugzetten. Maar dat is alleen maar extra werk en dat wat je uitdunt moet je weggooien en dat is weer zonde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze hier ook staan en een jaar laten gaan voor zoveel mogelijk bloemen, stond dus heel dicht op elkaar, en het meeste was inderdaad kleine knollen van het voorjaar. Ik heb toen de hele boel gerooid en een paar terug geplant (alleen grote exemplaren) en er een stok, per aardpeer, bij gezet. Maar ik zie nu al weer dat je met aardperen nooit alles in 1 keer voor elkaar krijgt, ik moet nog een keer rooien.

 

Voor grote knollen moeten ze dus wel de ruimte hebben.

Comprehend and copy Nature

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb al wel vaker over ze gelezen, maar nooit gegeten.

 

Wat is een Aardpeer eigenlijk? Eet je ze al groente of als Aardappel? Kook je ze of kan je ze ook bakken? En waar haal ik ze van weg? Bij de tuincentrum hebben ze ze niet bij ons. En zijn ze makkelijk bij te houden of woekeren ze erg?

 

Hoor het graag!

 

Gr Anton

In een groen, groen, knollen, knollenland...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Men aanziet het als een alternatief voor aardappelen. De ene mens beschouwt aardappelen als groenten, de andere niet, veronderstel hetzelfde dan ook met aardpeer. Het is ook een knol dat je plant. Als je een moestuincomplex hebt in de buurt, zal er wel iemand aardperen hebben staan en enkele meekrijgen zal geen probleem zijn omdat ze sterk woekeren of misschien iemand uit Nederland die jou er kan geven/zenden. Al weet ik niet of je nu al niet te laat bent, ze lopen namelijk vanaf (midden) april uit.

Rauw smaakt het wat nootachtig en eet ik het wel graag. Ook in soep vind ik het zeer lekker. Gekookt of gebakken ben ik geen fan of heb ik misschien de verkeerde recepten geproeft.

 

Het probleem met het schillen is trouwens de grillige vorm van de aardperen, voor de rest heb ik geen probleem met het schillen, denk dus ook niet dat koken plots een egale vorm zal geven . Vandaar dat ik ook liever grotere exemplaren zou hebben. Ik zal er dit weekend dus wat moeten uitdunnen met de spitvork.

 

Gooien jullie die aardperen trouwens op de compost?

Link naar reactie
Delen op andere sites

nee, de knollen niet ivm het uitlopen, we weten nooit zeker of het stukje compostbak waar ze in zitten wel heet genoeg wordt

we rooien zoveel mogelijk, ook de diepe knollen op 50 cm....en dan nog, de overbodige rest schoffelen we telkens weg

we eten ze meestal in een soepje, top!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind ze het lekkerst in risotto (soepje van maken en de rijst daarin garen) of in puree, gecombineerd met scampi of vis. Ik schil ze niet te grondig, behalve als ik de puree echt wit wil, bv. voor feestgerechten. Goed borstelen en spoelen en vervolgens grof schillen en de lelijke plekjes verwijderen volstaat. Er mag wel wat schil aan blijven hangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

Dankzij dit topic en enkele andere weet ik ondertussen redelijk wat vanaf. Nu ben ik zelf iemand die liever in de volle grond poot dan in een kuip. Maar om het woekeren tegen te gaan, was mijn gedachte om schotten in de grond te zetten die dat tegen moeten gaan. Idee is zo een strookje van 40 x 120 cm te creëren, qua oppervlakte groter dan een grote kuip. Maar hoe diep gaan de wortels en knollen van aardperen? Dan kan ik het schot dat ik in de grot zet daarop aanpassen. Zou 40 cm diep genoeg zijn, of liever dieper?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aardperen wortelen niet diep en zijn m.i. goed te beheersen en geen woekeraars zoals bijv. frambozen.

Zelf schoffel ik in het voorjaar de ongewenste scheuten een paar keer weg en dan is het klaar voor dat jaar.

40 cm moet genoeg zijn. Zelf heb ik ze net weer nieuw gepoot, zonder afscheiding. Wat er teveel groeit eten we op.

 

 

Het zijn wel gulzige eters, dus regelmatig verplanten op met compost verrijkte grond is aan te raden.

Bij weinig voeding worden het snel kleine knollen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie, aangezien de ruimte beperkt is ga ik denk ik toch wel en schot in de grond plaatsen. Nu nog kijken waar ik er aan kan komen, bij de supermarkt om de hoek hadden ze ze in iedere geval niet. Maar met een beetje zoeken in de omgeving gaat dat vast goed komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...